måndag 21 januari 2013

MSI GX60 Recension

MSI GX60 Recension
av Jerry Jackson - 2013/01/21

MSI GX60 är en 15,6-tums gaming anteckningsboken laddad med en AMD A-serien processor och högpresterande Radeon HD 7970M-grafik. Är detta verkligen det bästa köpet för en gaming anteckningsboken ges en pris på $ 1.200?

Översikt

MSI kan ha bättre namn erkännande bland människor som bygger sina egna datorer, men denna PC komponenttillverkare har i tysthet producerat några av de mest kraftfulla gaming bärbara datorer under de senaste åren. MSI GX60 är den senaste 15-tums bärbara riktade PC-spelare som är intresserade vill bärbarhet utan att offra spelprestanda. Det som gör GX60 särskilt intressant är att den använder processorer och grafik från AMD för att leverera en gaming anteckningsboken som lovar oöverträffad grafik prestanda till ett rimligt pris. Kan AMD hänga med i de senaste gaming bärbara datorer packad med Intel-processorer och Nvidia-grafik? Låt oss ta reda.

Bygg och Design

MSI GX60 är som de flesta bärbara datorer avsedda för spelare i den meningen att det är tjockare och tyngre än de flesta bärbara datorer - en nödvändighet för att göra plats för de högpresterande grafik och kylsystem. Varesig som gör GX60 annorlunda än de flesta konsumenter bärbara datorer är att MSI har fina tillbehör som en matchande precision gaming mus och en vadderad laptop ryggsäck.

Hela maskinen är konstruerad av relativt tjocka plast (matt och glansig svart) och tunna plattor av aluminiumlegering med en blandning av plana och rundade kanter. Plasten skärmlocket ger gott skydd men det böjs vid tryck på. De metall-klädda palm vilar är mycket solid och bör tåla missbruk från aggressiva spelare. Dock är den glansiga skärmen locket en magnet för fingeravtryck och gör den bärbara datorn ser suddig och smutsiga om du regelbundet reser med det och röra locket.

Som tidigare nämnts är GX60 tjockare och tyngre än vissa människor kan förvänta sig, mäter 15,6 x 10,5 x 2,2 inches och väger roughtly 7.7 pounds. Beviljas, det är inte så illa som det ASUS G75 -serien eller Alienware M17x bärbara spel ... men de är 17-tums gaming bärbara datorer och GX60 är en 15-tums-system. Kort sagt, detta är inte den idealiska bärbara datorn för personer som letar efter en tunn och lätt bärbar dator. Detta monster byggdes för allvarliga spel till ett rimligt pris ($ 1300 eller mindre på de flesta återförsäljare).

En annan fördel med stora och hård design är att du har gott om plats för uppgraderingar. Det GX60 har en enda massiv panelen sitter på undersidan av chassit så att du kan byta lagringsenheter, trådlösa kort, eller ens komma åt CPU och GPU om du är en hardcore gamer som vill använda en annan kylpasta till dessa komponenter . Tänk bara på att allvarliga förändringar i GX60 hårdvara kommer sannolikt upphäva garantin, MSI har en garanti klistermärke på botten som en påminnelse.

Hamnar och funktioner

Den GX60 tar nytta av allt som extra utrymme och inkluderar ett utmärkt urval av portar. Denna notebook har tre USB 3.0 SuperSpeed-portar, en extra USB 2,0-port, full storlek HDMI, Mini DisplayPort och standard VGA ut samt Ethernet, en Blu-ray-enhet, flera ljudutgångar och en minneskortläsare för att redigera bilder från din digitalkamera. Alla bild beskrivningar listas från vänster till höger.


Framsida: Inga portar

Tillbaka: Kensington-lås, nätuttaget, Ethernet, VGA, mini DisplayPort, HDMI

Vänster: 2x USB 3,0-portar, mediekortläsaren
1x USB 3,0-port

Höger: Ljuduttag, 1x USB 2,0, Blu-ray-enhet

Skärm och högtalare

MSI GX60 är 15,6-tums FHD (1920 x 1080) skärmen är ganska bra för ett tack gaming anteckningsboken till en icke-glare (matt) yta och naturtrogna färger. Många moderna spel bärbara datorer har skärmar med en blank yta som hjälper till att leverera bra kontrast och färgmättnad, men också skapar reflexer / bländning från närliggande lampor eller starkt solljus. Den icke-glare skärmen på GX60 innebär att du inte behöver oroa dig för irriterande reflexer och kan fokusera på vad som händer i ditt spel. LED-bakgrundsbelysning är rimligen ljus med en Displayens ljusstyrka på cirka 275 nits, det är mer än tillräckligt ljus för inomhusbruk och ljusa nog för utomhusbruk i alla utom direkt solljus.


Betraktningsvinklarna är typiskt smal för en TN-typ panel som denna, färger tvätta ut snabbt när de ses från ovan och visas inverteras sedd underifrån. Vi vill gärna se en IPS-skärm med bredare betraktningsvinklar, men de flesta IPS skärmar har en långsammare svarstid, vilket gör dem mindre idealiska för spel. Kort sagt, gjorde MSI ett bra val med den här skärmen.

De två stereohögtalare finns ovanför tangentbordet och under gångjärnen ger högt och klart ljud och är bättre än vad du får med de flesta bärbara högtalare. Det finns också en inbyggd subwoofer placerad på undersidan av den bärbara datorn på oposite sida från fläkten avgaser. Frekvensområdet är bra med sång låter klar och bas som är trevligt och rika även vid högre volymer. Medan vi är glada att MSI sätta högtalarna på översta däck i chassit så att ljudet riktas uppåt och mot användaren, vi kände oss som ljudet var "viktade" mer mot baksidan av den bärbara datorn och vi nästan ville ha en extra par högtalare under handlovsstödet.

Tangentbord och pekplatta

Den GX60 har en full-size "SteelSeries" tangentbord med separat numeriskt tangentbord. Denna klaviatur är en "Chiclet" eller ö-liknande tangentbord som har lagt utrymme mellan varje tangent för att förhindra skrivfel. Nycklarna är helt platt och har en matt yta, som inte visar fingeravtryck eller damm som blank plast som omger nycklarna. Tangenterna har en ljus vadderat känsla med lugn nyckelåtgärd men viktig resa (avståndet mellan pressade och icke-pressade lägen) är en liten grunt för en gaming tangentbord. Stödramen under tangentbordet är oftast fast, men vi kände mer flex under hård skriva tryck än vad vi förväntat oss från en "SteelSeries" tangentbord.

Den GX60 är Synaptics pekplatta är väl ... liten. Pekplattan mäter bara 3,3 x 2,8 inches, och att begränsade yta knappt ger tillräckligt utrymme för multi-touch gester "nypa" eller bläddra. Detta kan inte vara ett problem med Windows 7 konfigurationen, men det är definitivt något att överväga om du använder Windows 8 och behöver använda dessa gester på pekplattan. Den särskilda knapp på styrplattan fungerat bra under spel, men vi skulle ha varit lyckligare om det fanns en separation (eller åtminstone en inbuktning) så att du kan känna skillnaden mellan en vänster klick och ett högerklick när man spelar.

Naturligtvis inte MSI har en mycket trevlig fast spelmus för allvarliga gameplay ... så att du inte behöver oroa sig pekplattan om du använder GX60 som en stationär dator.

Vår MSI GX60 översyn enhet har följande konfiguration:

  • 15,6-tums glänsande LED FHD bländskydd skärm (1920x1080)
  • Windows 7 (Windows 8 konfiguration finns också)
  • AMD A10-4600M quad-core processor (2,3 GHz bas clock/3.2GHz max klocka, 35W TDP)
  • AMD Radeon HD 7970M-grafik (2GB GDDR5)
  • 8GB DDR3-1600 RAM (4 GB x 2)
  • 750GB 7200RPM hårddisk + 128GB SSD
  • 10/100/1000 Killer E2200-serien
  • 802.11b/g/n trådlös nätverksadapter
  • Bluetooth V4.0
  • Integrerad 720p webbkamera
  • Blu-ray
  • 9-cells Li-ion batteri (11.1V, 7800mAh, 87Wh)
  • Vikt: 7,7 £.
  • Mått: 15,6 x 10,5 x 2,2 inches (395 x 267 x 55mm)
  • MSRP: $ 1,299.99

Prestanda och Benchmarks

Det är där MSI GX60 blir riktigt intressant. De flesta spel bärbara datorer på marknaden idag använder Intel-processorer, även om de använder AMD Radeon-grafik. MSI har beslutat att erbjuda GX60 med AMD A10-4600M , som är en quad-core Accelerated Processing Unit (APU) med en TDP på 35W (som är 35W för både processorn och de integrerade grafik) innebär relativt låg värme och bättre batteritid när de diskreta grafikkort används inte under spelets gång. Processorns på die Radeon HD 7660G-grafik har 384 GPU kärnor med en GPU-klockfrekvens 497MHz till 686MHz.

Naturligtvis den stora frågan är: "Vad betyder AMD-processor i form av spel?" De syntetiska riktmärken nedan tyder A10 ligger efter Intel-baserad konkurrens i form av CPU-muskler. AMD har historiskt hävdat att rå datorkraft ingen roll längre utföra beräkningar på flersidiga Excel. Men dessa syntetiska benchmark siffror översätter också till verkliga prestanda för uppgifter som video konvertering / kodning och kan påverka frame rates i vissa spel som utnyttjar CPU och GPU tillsammans.

När det gäller verkliga spel, men det finns inte mycket skillnad mellan utförandet av A10 APU och en mycket dyrare Intel Core i7 tack processor till det enkla faktum att de flesta spel är starkt beroende av diskreta grafikkort. I fallet med GX60 vi pratar om Radeon HD 7970M, som är packad med AMDs grafikkrets Next (GCN) Arkitektur och 1280 processorer Stream körs på 850MHz klockfrekvens med 1200MHz minne klocka och 256-bitars GDDR5-minne gränssnitt. Det är nära till siffrorna för den stationära versionen av AMD Radeon HD 7870 och det är en enorm mängd datorkraft för en bärbar dator GPU ... Det är därför du kan komma undan med en förste beredare som inte är lika snabb som den senaste generationen av Intel Core i7 marker.

I själva verket är det enda nya gaming anteckningsboken i "nära" till samma prisklass som vi har granskat det överträffade GX60 singel AMD Radeon HD 7970M grafikkort för Alienware M17x R4 med 2GB NVIDIA GeForce GTX 680M ... men konfigurationen vi testade var priser på mer än $ 2.600. (Se de riktmärken nedan för mer information.)

Kombinationen av en 128GB SSD och en 750 GB 7200RPM hårddisk innebär att GX60 har snabbt svar vid uppstart i Windows och starta program och fortfarande har gott om förvaring för ett stort bibliotek av Steam-spel installerade lokalt på hårddisken. MSI erbjuder GX60 med flera lager konfigurationer: 128GB SSD + 750GB SATA 7200rpm hårddisk, 128GB SSD + 500GB SATA 7200rpm hårddisk, 750 GB SATA 7200rpm hårddisk eller 2x 500GB SATA hårddiskar 7200rpm. Kort sagt, det finns alternativ för förvaring av en rad olika behov och budgetar.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):


PCMark 7 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):


3DMark 11 mäter totalt grafikprestanda i DirectX 11 spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:


128GB SSD

750GB HDD


Bildfrekvens jämförelse (Call of Duty: Modern Warfare 3 kl 1920x1080 hög detalj inställningar):


MSI GX60 med AMD Radeon HD 7970M


Alienware M17x R4 med NVIDIA GeForce GTX 680M

Värme och buller

Den GX60 gör ett anmärkningsvärt bra jobb med värmehantering och är sval vid beröring även efter en hel timme att spela Skyrim. Den senaste generationen AMD A-serien processorer och Radeon grafikkort hanterar värmen förvånansvärt bra, de enda yttre områden orättvist anteckningsbok som översteg 89 grader Fahrenheit var de två värme ventilerna på den bakre vänstra hörnet på den bärbara datorn. Pekplattan och tangentbord översteg aldrig 85 grader under våra gameplay tester. Kort sagt, om du använder den här bärbara datorn som en stationär dator bör du inte upplever några problem med externa temperaturer.

Kylfläkten sparkade när du spelar visuellt intensiva spel på 1080p upplösning och när vi körde vår PCMark och 3DMark tester riktmärken men resten av tiden den bärbara datorn var i huvudsak tyst. Även när fläkten är på hög den är tystare än min specialbyggd speldatorn hemma som använder en äldre Radeon HD 6870 Desktop kort.

Batterilivslängd

Vi använder Powermark i "balanserad"-läge, kör den bärbara datorn med en kombination av automatiserad surfning, ordbehandling, videouppspelning och arbetsbelastning spel. Detta ger ger våra läsare ett enkelt sätt att kopiera våra resultat hemma och det driver laptop tillverkare att leverera bättre batteritid för "verkliga livet" användning och inte bara lätt surfning med den bärbara datorn i huvudsak tomgång.

MSI GX60 körde Powermark i balanserad läge för 4 timmar och 3 minuter med den medföljande 9-cells batteri. Det är ganska bra för en gaming anteckningsboken och tydligt visar AMDs hårdvara förmåga att ange en extremt låg effektförbrukning när inte stressa diskret grafik med full effekt. Beviljas, är detta en 9-cells batteri som är större än de flesta bärbara batterier, men detta är också en större bärbar dator fylld med mer hårdvara. För jämförelse har vi inkluderat resultat från flera andra Windws 8 st som vi har testat. Om vi ​​skulle använda vårt gamla prov batteritid (som i princip lämnar den bärbara datorn tomgång och uppfriskande en webbplats var 60: e sekund) denna laptop skulle förmodligen ge cirka 6 timmar eller mer batteritid.

Powermark batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats

I slutet av dagen MSI GX60 är en mycket kapabel gaming anteckningsboken som ger stort värde med några smärre brister. Det är trevligt att se MSI inkludera användbara extrafunktioner som en gaming mus och ryggsäck, men med tanke på gamers vi skulle ha velat se en ännu bättre tangentbord (ett med bakgrundsbelysning) och en större pekplatta. Vi fann också MSI bloatware skapade irriterande popup-fönster vid tillfällen då vi inte förväntar sig.

AMD A-serien processor kanske inte den snabbaste eller mest kraftfulla på marknaden, men de flesta användare kommer aldrig att märka skillnaden mellan A10-processorn i anteckningsbok och en Intel Core i7 i en dyrare gaming anteckningsboken. I själva verket, tack vare HD 7970M-grafik inuti GX60 är verkliga spelprestanda i nivå med mycket dyrare bärbara datorer.

Bottom line, om du letar efter en speldator som ger utmärkt väska för din dollar då GX60 bör nog vara på toppen av din lista.

Fördelar:

  • Icke-bländning 1080p-skärm
  • Kraftfull grafik med Eyefinity stöd
  • Snabb, lagring med hög kapacitet (SSD + HDD)

Nackdelar:

  • Mosig tangentbord
  • Inget tangentbord bakgrundsbelysning (på denna konfiguration)
  • Processor kan vara en flaskhals för vissa spel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar