tisdag 15 januari 2013

Dell i samtal om att gå privat

Dell i samtal för att gå privat
Michael Wall - 2013/01/15

Dells bestånd är på uppgång efter Bloomberg en rapport om att PC-tillverkaren i buyout samtal med privata investerare. Flytten kommer efter en långsam år för datortillverkare, som företaget förlorade en tredjedel av sitt värde förra året.

Enligt Bloombergs namngivna källor är Dell förhandlar för närvarande med TPG Capital och Silver Lake equity. Källorna fortsatte med att säga att affären är möjligt och kan meddelas så tidigt som nästa vecka. Källorna noterade också att svårigheter fortfarande kvar som de två företagen inte kan skaffa nödvändiga medel som behövs för att köpa PC-tillverkaren.

Enligt WSJ s MarketWatch en buyout är möjlig, men det kommer att bli svårt. Deutsche Bank analytiker Kristus Whitmore sade på tisdagen att den lånefinansierade utköp av Dell "ser bra ut på papper", men han noterade också att affären skulle uppgå till cirka $ 21000000000 dollar, vilket ger en betydande hinder för de två riskkapitalbolag som vill utföra transaktionen.

Going privat kan visa en skänk från ovan för den tredje största PC-tillverkare, eftersom det skulle ge företaget den flexibilitet som behövs för att göra drastiska förändringar utan att oroa dig att möta kvartalsvisa mål eller svara till aktieägarna. Mizuho Securities USA Inc. analytiker förklarade Abhey Lamba Bloomberg att gå privat skulle ge VD Michael Dell att bli mer fokus på företagets långsiktiga mål, som "han vill tona ungefär två tredjedelar av sin verksamhet, och det är en hård strategi att driva eftersom det skulle innebära totala intäkter kommer att krympa. "

Marknaden verkar dela detta perspektiv som nyheter av Dell potentiellt går privat orsakade bolagets aktier hoppa mer än 15% sedan måndag, med aktier nu handel strax under $ 13 per aktie.

Medan marknaden har reagerat positivt på nyheten, många analytiker är fortfarande inte övertygade om att affären kommer att ske. Analytiker Scott Craig från Bank of America / Merrill Lynch sade MarketWatch att en buyout var osannolikt. Craig noterade att stora risker för affären helt enkelt inte uppfyller de potentiella avkastningen. Craig uppskattade Dell kan ge en potentiell 10 till 15 procents avkastning till sina investerare på grund av dess stora kassareserver, men typiskt private equity företag som kräver minst en 20 procents avkastning för att göra en sådan affär.

Craig noterade också sällsynt en så stor affär, säger MarketWatch att det bara varit 10 sådana transaktioner värt $ 20 miljarder eller mer under de senaste 20 åren. Om affären skulle gå igenom det skulle markera den största private equity-del sedan 2007 med $ 26000000000 privat takeout av Hilton Worldwide.

En annan potentiell vägspärr för affären är Michael Dell. Analytiker Scott Craig utfärdade vikten av Dells vd, berättar marknadsandel "för att göra mycket mer ekonomiskt lockande, skulle vi anta att Michael Dell är med företaget och rullar sin kapitalet i den nya kapitalstrukturen. Detta kan vara en sträcka som vi tror Mr . Dell skulle sannolikt hellre driva företaget utan sitt ägande / hantera makt utspädd. " Michael Dell som största ägare med 15% av Dells lager, kan lika gärna sälja, vilket skulle göra att företaget betydligt mindre attraktiva för investerare.

Goldman Sachs analytiker Bill Shope tror fortfarande Michael Dell är ett försäljningsargument, förklarade han att marknadsandel att "Michael Dell stora kapital position och hans ansenliga placeringstillgångar utanför företaget, men gjorde en transaktion mer genomförbar i vårt yttrande." Trots denna Shope noterade att affären kommer att bli svårt, särskilt på grund av skatteeffekter på Dells kontanter utanför USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar