fredag 22 februari 2013

Samsung Chromebook: Vilka användare som och vad de inte

Samsung Chromebook: Vilka användare som och vad de inte
av Craig Mathias - 2013/02/22

Farpoint Group gav Samsungs nya Series 3 Chromebook till olika grupper av fem personer för att se hur riktiga användare svara på vad någon åsikt som en revolution i vardande. Är genomsnittliga PC-användare nöjda med vad Chromebook har att erbjuda?

Först en personlig bias: Jag är en stor anhängare av webb / cloud computing, och jag tror att detta förhållningssätt till både personlig och företagande så småningom dominera över hela linjen. Googles Chromebook strategi då verkligen tilltalar mig - billiga, bärbara-liknande klientenheter tillsammans med robusta tjänster i molnet.

Frågan är dock inte detta tillvägagångssätt tilltalar någon annan? För att ta reda, förutsatt Farpoint Group fem personer - som alla är erfarna datoranvändare, men inte IT-proffs - med Samsungs XE303C12-A01US Chromebooks och gav dem ett par månader för att prova dem. Vi har utfört sedan omfattande intervjuer med var och en ta reda på om Chromebook verkligen har ben. Här är vad vi lärt oss:

Adam H är en grafisk formgivare och online-marknadsföring konsult. Han använder oftast en Windows 7-baserad bärbar dator för arbete, men absolut älskar Chromebook, som redan är en stor beundrare av Chrome webbläsare. Han konstaterar att Chromebook är "grundläggande, enkel, lätt" men att "appar kan vara förvirrande i början". Han gillar anpassningsbarhet, notera Windows-8-liknande (kaklat) " Fantastisk Ny flik "-funktionen. Video spelar smidigt, och utan behov för förare. Nackdelar? Inte många, (fungerar koppla in en USB-mus bara bra, BTW) bara en förbipasserande kommentar att enheten verkar långsam från tid till annan, att han föredrar en mus på pekplattan, och att full funktion är beroende av en levande anslutning till moln. Oavsett - det Chromebook har ersatt Adams iPad som hans primära personliga enhet. Awesome, verkligen.

Donna D är en pensionerad lärare som har använt Windows tidigare men som bytte till Ubuntu ungefär tre år sedan. Hon använder i första hand webbaserade tjänster, inklusive Gmail, genom Firefox. Hon gillar verkligen storleken och tangentbordet på Chromebook, och även att det är lätt i vikt och enkel att installera och använda (hon har ingen formell utbildning i datorer alls). Hon använder det främst för Gmail och webbaserade aktiviteter som Facebook. Hon gjorde notera några kompatibilitetsproblem med video på vissa ställen, men Chromebook är fortfarande betydligt snabbare än Ubuntu-baserad dator hon fortfarande använder för vissa uppgifter. Sammanfattningsvis: Det finns bokstavligen ingenting hon inte tycker om Chromebook och hon rekommenderar det till alla. Och molnet verkligen arbetar för henne: hon älskar att kunna logga in på hennes konto och få tillgång till Gmail och hennes data från valfri dator. Den Chromebook är nu hennes främsta dator.

Kaitlynn A är en socialarbetare som specialiserat sig på krishantering. Hon har främst använt Windows-baserade PC och Mac i det förflutna, men har också viss bakgrund med Linux. Hon har använt Google ekosystem - Gmail, Dokument, och Drive - en tid och så var snabbt bekväm med Chromebook. Hon tagit det att fungera, använder den för att hålla personliga produktivitet aktiviteter skilda från de konfidentiella uppgifterna om hennes arbete dator. Nedladdade apps totalt har visat sig användbara, men hon har noterat vissa kompatibilitetsproblem spela YouTube-videor, och rapporterade att enheten verkar långsamt om inte stänga varje natt. Och medan Wi-Fi-anslutning är tillgänglig nästan överallt hon behöver gå, skulle en lokal ordbehandlare vara användbar för att ta anteckningar. Hon älskar "fantastiska tangentbordet känsla" (även räkna ut hur du ställer caps-lock tog lite forskning), men uppgav att pekplattan känns "tunn". Hon gillar också Macbook-Air-liknande formfaktor, den goda Wi-Fi-räckvidd och prestanda, samt den märkliga batteritid, rapporterar 6,5 + timmar. Övergripande? "Rekommenderar", och "den coolaste datorn någonsin", detta åtminstone delvis hänvisning till det faktum att Chromebook inte får märkbart varm under användning.

Stephanie V är chef för e-lärande för en större ideell. Hon använder en Windows-baserad dator på jobbet, men mestadels Mac hemma - även om hon nu använder Chromebook minst en timme om dagen. Vad tycker hon? Det är lätt att använda, och hon var produktiv bokstavligen fem minuter ur lådan. Den har ersatt en tablett (en iPad, och hon gillar Chromebook mycket bättre än Microsofts Surface), har "fantastisk batteritid", och hon regelbundet använder HDMI-porten för att ansluta till en extern bildskärm. På nackdelar sidan, hon noterar vissa frågor Webbläsare, även med andra Chrome implementationer. HDMI kan inte vara hot-ansluten och kräver en omstart. Det är långsammare än många andra datorer. Det är inte bra för spel. Hon vill ha en snabbare sätt att växla mellan Google-konton. Men om man köper till hela Googles ekosystem, är detta en produkt än vad som kan vara "bra för nästan alla" och "kan inte vara beat för priset". Summan av kardemumman? En 7,5 av 10 - inte dåligt alls.

Wesley L är en chef på en kredit union och används främst ett sex-årig Mac tills han fick Chromebook. Medan han använder också Kindle Fire, berättade han att Chromebook är "snabb, effektiv, enkel och okomplicerad". Han gillar den lätta formfaktor, och även moln-centrerad fokus. Det gör han konstaterar, "allt jag behöver göra" med endast en liten inblandade inlärningskurva. Han gillar att det finns USB-och HDMI-portar. Medan han använder Chromebook främst för att surfa på webben, han ser också till att använda den för ljudproduktion. Han har haft några verkliga frågor än en pekplatta knapp som ibland fastnar.

Så, då - mestadels nöjda och produktiva användare alla. Faktum är den enda ding (och det är verkligen mindre) som jag personligen kan ge Chromebook hittills är dess nuvarande strategi när det gäller utskrift. Den Chromebook använder Googles Cloud Print anläggning som ni kan gissa, använder ett moln-centrerad syn på att komma runt komplexiteten i skrivardrivrutiner. Medan några Cloud Print-förberedda skrivare på marknaden, om du inte har en av dessa måste du köra Chrome på PC eller Mac ansluten (lokalt eller över ett nätverk) till den skrivare du vill använda och skapa en länk (det är enklare än det låter) mellan maskinen och din Chromebook. Återigen fungerar detta runt alla potentiella trauma med skrivardrivrutiner, men kräver en maskin lämnas på hela tiden så att lokala Chromebook användare uttrycker sin irritation när skrivaren inte fungerar.

Övergripande, men vi har i Samsungs senaste Chromebook en maskin som verkligen kan, som vår forskning här visar, göra en stor, bred målgrupp mycket glad. Jag hörde mycket få mindre klagomål, och det är det för nedsidan. Och Chromebook, för att få det här samtalet full cirkel, fortfarande, enligt min mening, verkligen visar vägen till ett bekvämt och produktivt molnbaserade framtid för persondatorer totalt.

Om Craig Mathias
Craig är huvudman för Farpoint Group och en internationellt erkänd expert på trådlös kommunikation och mobila datorer. Han har publicerat ett flertal tekniska och översikt artiklar på en mängd olika ämnen. Hans professionella bakgrund har ett omfattande arbete på militära och statliga system, hypermedia-system, ett brett utbud av datorsystem (inklusive superdatorer och högpresterande datorgrafik och bildsystem) och, naturligtvis, många trådbundna och trådlösa arkitektur nätverk och system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar