onsdag 29 augusti 2012

Lenovo IdeaPad Y580 recension

Lenovo IdeaPad Y580 recension
av Ted Needleman - 2012/08/29

Trenden i dessa dagar är att mindre och lättare bärbara datorer. Många av de analytiker som följer PC-försäljningen säger att de förväntar sig tabletter för att sälja mer än bärbara datorer under 2012. Intel har hoppat in i striden med Ultrabook och dess fokusering på tunnare, lättare bärbara datorer med betydligt högre prestanda än en tablett som iPad.

Lenovo, som de flesta PC-tillverkare, gör en Ultrabook, men IdeaPad Y580 representerar den senaste uppdateringen av "traditionella" 15-tums bärbar dator. Och det är bra, eftersom medan Ultrabooks är vackra och lätta, vissa av oss behöver extra nytta och makt - och lägre prislapp - som kommer från en vanlig 15-tums laptop.

Översikt

Lenovo har ursprungligen sin fot i dörren av den amerikanska bärbara marknaden genom att köpa IBMs persondator verksamhet och fortsätta att producera den populära ThinkPad bransch bärbara datorer. Lenovo har klokt till att hålla upp ThinkPad rykte för kvalitet, även när IBMs namn (som ingick i köpet i tillfällig licens) togs bort. I själva verket är ThinkPad närvarande certifierade av NASA för användning i rymden. Det fanns ThinPads på många av de rymdfärjeuppdrag, och det finns flera dussin närvarande fortfarande är i bruk på den internationella rymdstationen.

Dessa dagar har Lenovo utökat erbjuda flera rader av bärbara datorer. ThinkPad linjen är fortfarande inriktad på företagsanvändare, medan IdeaPad är avsedd för mer allmänt bruk som spel, multimedia och studerande användning.

Bygg och Design

IdeaPad Y580 har en något mindre macho image och förhållningssätt i förhållande till ThinkPad. Den totala materialval är mjukare utseende och attraktiv och det finns en brist på affärsinriktade funktioner som en dockningsstation eller kil batteri.

Det Y580 är en "rimligt prissatt" laptop, inte en budget modell, och detta återspeglas i priset, funktioner och material som används. Fallet är en vacker mörk borstad aluminium med Lenovo på toppen av fallet - upp och i silver, vilket ger en fin kontrast till den mörka fallet.

Vid första anblicken ser Y580 oproportionerligt breda, med fotavtryck mäter ca 15 inches bred och knappt 10 inches djupt. Proportionerna blir mer uppenbart när man börjar titta på en film på 15,6 tums skärm i full HD 16:09 1920 x 1080 läget. Att få denna resolution är inte vanligt på vanliga filmer, men Y580 optiska enhet är en Blu-Ray-modellen (som också kan spela vanliga DVD-och CD-skivor).

Som med ett antal IdeaPad modeller, finns det ingen spärr som måste flyttas för att höja den övre panelen - det bara lyfter upp från den främre kanten. Första gången du öppnar den bärbara datorn, kan du fumla lite. Placeringen och orienteringen av Lenovos logotyp är sådan att en del människor kommer att anta att den övre lyfter upp från vad som faktiskt baksidan av enheten. När du märker att gångjärnen är på den sida som du försöker öppna, får en snabb 180 graders rotation ska du. Det finns en liten lucka i mitten av Y580 strax under pekplattan (systemet visar till exempel makt finns där, snarare än upptill nära skärmen), så att du har något att ge dig hävstång för att höja skärmen.

En fördel att den traditionella utformningen av Y580 erbjuder är möjligheten att få tillgång till hårddisken, RAM och andra viktiga komponenter helt enkelt genom att ta bort luckan på undersidan av den bärbara datorn. Du kommer inte hitta Ultrabooks som är så enkelt att uppgradera .

Hamnar och funktioner

Med tanke på att Y580 är en mitten av priser laptop, skulle du förvänta dig en hel del hamnar och anständigt uppgradering. I Y580 ger både. Den nedre delen av den bärbara datorn innehåller en enda lock för hårddisken (eller en SSD) och minne. Batteriet klipp i och är lätt bytas. En trio av grillar på baksidan och en på den vänstra sidopanelen ger god ventilation.

Den vänstra panelen sidopanel innehåller också VGA och HDMI-portar samt två av de tre USB 3.0-portar. Den tredje USB 3,0-port finns på den högra sidopanelen som är Blu-ray-enhet, en USB 2.0-port och mikrofon och hörlurar portar. Frontpanelen (ej på bild) innehåller en diskret Multicard plats under rätt handledsstödet så att du kan överföra bilder från SD och andra flash-minneskort.


Vänster: Kensington-lås, VGA, Ethernet, HDMI, två USB 3.0-portar

Höger: hörlurar / mikrofon-uttag, USB 3,0, optisk enhet, USB 2,0, nätuttaget

Skärm och högtalare

Den Y580 s 1080p skärm är en av de bättre jag har sett nyligen, trots att det är en standard TN panel som lider av färgskiftning vid extrema betraktningsvinklar. Färgerna är ljusa och fint mättade och betraktningsvinklarna är bra förrän cirka 30-40 grader framåt och bakåt och ungefär 45 grader på vardera sidan. Det enda som de Y580 skärm lider är reflektionsförmåga. Den glansiga skärmen är mycket högt polerad, och även i måttlig ljus kunde jag se min spegelbild i glaset.

Detta är snabbt fast med en eftermarknad produkt som 3M: s Bländskydd film, men till priset av att skära skärmens ljusstyrka med en märkbar grad. En bättre lösning vore för Lenovo att helt enkelt erbjuda en matt skärm alternativ.


Längst upp på skärmen finns en 720p HD-webbkamera, som även kan användas med medföljande programvara för att ge ansiktsigenkänning för inloggningar istället skrivit lösenord. Jag har inte haft mycket tur med den här funktionen på andra bärbara datorer i det förflutna och har haft att tillgripa en standard lösenord, vilken typ av besegrar hela syftet med ansiktsigenkänning. Men jag har haft problem tidigare med röst och fingeravtrycksigenkänning också, så kanske det finns en viss grad av opålitlighet i dessa biometriska kännetecken.

När skärmlocket är öppet, fortsätter insidan av den bärbara datorn mörkret borstad yta förutom två attraktiva metalliska högtalare grillar högst upp på tangentbordet halv. Dessa täcker JBL högtalare, 1,5 watt enheter som lagt ut utmärkta klingande ljud komplimanger av Y580s Dolby Home Theater förmåga. Det finns även en antydan till bas att höras trots den relativt lilla storleken på högtalarna.

Tangentbord och pekplatta

Layouten på den bärbara datorn är ganska generisk, men det finns några skillnader som kanske inte uppenbart vid en snabb blick. Tangentbordet är en av dessa. Den innehåller full storlek nycklar med rundade kanter och en bra känsla med en positiv knapptryckning. Tangentbordet har även en numerisk knappsats för snabb inmatning av data. Dessa knappar är något mindre än skriva nycklar, men jag hade inga problem med knappsatsen i Excel. Tangentbordet är bakgrundsbelyst, vilket kan sättas på och stängas av med Fn-tangenten och mellanslagstangenten. Det är en praktisk funktion att ha när du tar en röda ögon flygning eller arbetar sent i en studentrummet.

Pekplattan flyttas något till vänster om mitten och har, vad Lenovo hävdar är en smart sensor som förhindrar markören från att flytta runt på skärmen när användaren sätter press på handledsstödet när du skriver. Jag har upplevt detta ganska ofta i det förflutna på ett antal bärbara datorer, men inte stöter det på Y580 under mina tester.

Pekplattan sig är faktiskt en "styrplatta" ... vilket innebär att hela ytan klickar ner när du trycker på den. Flytta markören till en plats på skärmen och klicka på styrplattan utför samma åtgärd som med vänster musknapp. Det tar ett tag att komma ihåg att funktionen finns där, men när man vänjer sig ha det, kommer du förmodligen frustrerad använder en bärbar dator där du måste dubbelklicka peka att utföra samma operation.

Du kan också använda en rotera gest utöver de mer vanliga nypa, zooma och bläddra.

Prestanda och Benchmarks

Vår Lenovo IdeaPad Y580 översyn enheten har följande specifikationer:

  • 15,6-tums FHD glänsande skärm med LED-bakgrundsbelysning (1920 x 1080)
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Intel Core i7-3610QM quad-core -processor på 2,3 GHz (3.3GHz Turbo Boost, 6M cache, 45W TDP)
  • Intel HD 4000 integrerad grafik och NVIDIA GeForce GTX 660 2GB
  • 8GB-1600 DDR3
  • 1TB 5400 rpm hårddisk
  • Intel Centrino Wireless-N 2200 802.11 b / g / n trådlös nätverksadapter
  • Bluetooth 3,0
  • 720p webbkamera
  • 8X Blu-ray/DVD-RW SuperMulti optisk enhet
  • 1-års begränsad garanti (hårdvarustöd)
  • 6-cells Li-ion batteri (72 Wh, 4.4Ah)
  • Vikt: 5,96 £
  • Mått: 15,15 x 10,04 x 1,41 tum (LxBxH)
  • MSRP: $ 1,099.00

Min granskning enhet lurades ut, så bra prestanda var väntat. Processorn är en 2,3 GHz Core i7-3610QM Ivy Bridge, vilket inte är den mest kraftfulla processorn tillgänglig, men säkert en bättre artist än Core i5 som är utbrett. Det finns 8 GB RAM och en 1TB 5.400 rpm hårddisk.

Centrino Wireless-N 2200 Wi-Fi och både Intel HD 4000-grafik (inbyggd i chipset) och NVIDIA GeForce GTX660m grafik (med 2 GB dedikerat grafikkort RAM) slutföra konfigurationen av min testenhet. Lenovo laddar Y580 med programvara, mycket av det bloatware. För min test lämnade jag allt på plats utom McAfee, som automatiskt startar vid uppstart, och togs bort före benchmarking. Lenovo pekar också ut sin RapidBoot teknik som skär ned uppstarten från upp till 82 sekunder (med 60 extra applikationer installerade) till 26 sekunder eller så. Jag hittade inte kall start vara ganska så snabb som Lenovo hävdade även om 39,8 sekunder jag tidsinställda är fortfarande en mycket snabb uppstart.

Prestanda på våra benchmark-tester var i den övre delen av skalan, vilket var förvånande med tanke på konfigurationen.

wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage är en äldre riktmärke som mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke och mäter systemets totala prestanda i Windows 7 (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 mäter totalt grafikkortets prestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark 11 mäter totalt grafikkort prestanda i DirectX 11 spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:

Batterilivslängd

En sex-cells 72Whr batteri som 6 timmar och 31 minuter i vår standard batterilivslängd test (Windows 7 Balanserad effektprofil, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppfriskande en webbsida sida var 60 sekunder), vilket är faktiskt lite mer än Lenovo krav på det.

Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats

Det Y580 är inte bara ett vackert formaterad laptop, erbjuder det också bra prestanda i nästan alla områden. Det känns som det kommer att ta en hel del övergrepp, vilket är vad det kommer att få om den bärbara datorn är köpt för en student. De diskreta NVIDIA GeForce GTX 660 grafikkort ger Y580 mycket mer lyhördhet i videon som skulle föra den integrerade Intel HD 4000 till en genomsökning, men spelare kommer inte att kunna använda hela 1920 x 1080 upplösning utan att tappa bildfrekvensen till en oacceptabel nivå .

För andra medier använder är Y580 en knockout. Displayen är skarp och ljus, och färgerna inte uppvisar märkbar över eller under mättnad. Blu-ray optisk enhet är en riktig bonus, med tanke på hur mycket video finns på Blu-Ray-skivor. Och JBL högtalare, Dolby-ljud, och OneKey Theater alla bidra till att göra Y580 ett fantastiskt mediasystem.

Du betalar för vad du får. Som konfigurerats är översyn system jag fick pris på $ 1.099, men billigare konfigurationer finns tillgängliga. Trots priset, om jag var på marknaden för en ny laptop, skulle Lenovo IdeaPad Y580 vara en av mina bästa val. Det är tunga och dyra jämfört med några av de nya "Ultrabook alternativ" på marknaden som HP Sleekbook och Samsung Series 5, men jag kunde lätt stå ut med vikt och pris på denna bärbara dator med tanke på vad det ger.

Fördelar:

  • Stora avslappnade spelautomat med diskreta grafikkort
  • Bra batteritid
  • Blu-Ray optisk enhet
  • Bra tangentbord och pekplatta

Nackdelar:

  • Tung
  • Klicka pad layout tar lite tid att vänja sig
  • Ingen dockning uttag eller kil batteri


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar