onsdag 1 augusti 2012

Samsung Series 9 NP900X4C Användarrecension

Samsung Series 9 NP900X4C Användarrecension
av John Ratsey - 2012/08/01

Den 15-tums Samsung Series 9 NP900X4C är en större än genomsnittet Ultrabook med en tunn profil, vacker design och utmärkt batteritid. Är det tillräckligt för att göra det ett bra bärbar dator? Fortsätt att läsa för att ta reda på vad en ägare har att säga om detta Ultrabook.

Översikt

Läsare av min recension av 13,3 "Samsung NP900X3B kommer ihåg att jag var osäker hur det bärbara skulle klara mitt användande mönster. Om de två största begränsningarna visade sig vara brist på lagringskapacitet (fastställbara nu att större mSATA SSD har nått butikskedja) och datorn tillfälligt fryser när 4GB RAM var full och Windows behövde dumpa RAM innehåll till SSD medan samtidigt försöker ladda mer data. Jag hade inte väntat detta som ett stort hinder, men med RAM är icke -uppgraderas så jag behövde titta runt. Med tanke på att jag var väl nöjd med byggkvalitet och allmänna användbarheten av NP900X3B, vill ha bättre än HD-upplösning och ogillar en glänsande skärm så den logiska uppgraderingen var dess större syskon.


Den NP900X4C bredvid mindre NP900X3B

Bygg och Design

Den 15-tums NP900X4C bär en stark familj likheter med den mindre 13,3-tums versionen. Den "4" i modellen indikerar att Samsung anser det vara motsvarande 14-tums bärbara datorer snarare än med de större 15,6-tums bildskärmar. I verkligheten är bredden i samma område som de äldre 15,4-tums bärbara datorer (se till exempel min recension av Samsung X60 ) är och höjden (och pixelstorlek) ungefär samma som på en 14,1 "1440 x 900 pixlar men en tum bredare. Hela maskinen (med undantag av vissa plast mellan gångjärnen där antennerna är placerade) är byggd av aluminium. huvudchassit är mycket styv och även om det är möjligt böja skärmen en aning, en måste trycka hårt för att orsaka krusningar på skärmen. Jag förväntar mig att metallen displayen tillbaka ger mycket bättre skydd än kolfiber alternativet (min Lenovo T420s har utvecklat ljusa fläckar på skärmen på grund av, misstänker jag, tryck på baksidan av skärmen under transport).


Den NP900X4C bredvid den gamla Samsung X60: 15 "visas har krympt!

Den NP900X4C är märkbart tyngre än sin lillebror. Ökningen i vikt är mer än proportionell mot ökningen i storlek och sannolikt återspeglar behovet av att förstärka strukturen för att bibehålla samma styvhet för den ökade storleken. Trots att behöva nötkött upp styrka, är den totala tjockleken ca 15 mm medan skärmen är lite tjockare än en tändsticka.

Måttbandet är i centimeter, inte tum
Tändsticka vilar ovanpå kanten av skärmen

Lyckligtvis har tunnhet inte kommit på bekostnad av robusthet och allt känns mycket solid. Gångjärnen är slät och fast med någon antydan till wobble. De känner styvare än för 13,3 "-modellen, men det finns en större skärm som kommer att hållas på plats. Magneter håller displayen på plats när den är stängd och öppnar skärmen kan vara lite av en kamp. En liten, men effektiv, detalj är en tunn remsa av gummi runt sidorna och toppen av bildskärmsramen som vilar mot handledsstödet när displayen är stängd.

Färgskalan är samma "mineral aska svart" (svart med inslag av mörkblått) äggskal lackering som på NP900X3B. Samsung har dock lämnat vissa kontrast till den svarta färgen genom att tre blanka metall höjdpunkter. Nycklarna är svarta. Den ena är en smal remsa runt generöst tilltagna pekplattan (som är mycket lätt nedsänkt i handledsstödet), är en annan en remsa lindas runt framsidan och sidorna av chassit och en tredje är en matchande remsa runt kanten på displayen. Det finns också en glänsande metall "Samsung" på bildskärmen. Det övergripande intrycket är en av kvalitet utan att vara skrytsam. De människor som föredrar silver till svart ska söka efter NP900X4D.

Vänster: NP900X3B på NP900X4C

Höger: Bas av NP900X4C

Som med många Ultrabooks finns det ingen officiell bestämmelser för användare åtkomst till insidan. Metallbasen är fäst till huvudchassit med 10 små skruvar och detta troligen hjälper den strukturella stelheten. Den intrepid ägare kan dock välja att försiktigt ta bort skruvarna och lyft bort basen. Jag kunde inte motstå att ta en titt inuti för att se hur en dator kan pressas in så lite utrymme.


Hälften av insidan upptas av batteriet

Insidan domineras av litium-polymer-batteri, är varje sida som en högtalare (som ser mycket lika dem på den mindre serie 9). Men till skillnad från mindre syskon finns det bara en kylfläkt och det finns två vanliga minnesplatser, så 16GB RAM en möjlig uppgradering alternativ. De två Wi-Fi-antennen är i det gula området mellan gångjärnen är SSD till vänster om fläkten är Intel Wi-Fi-kort till höger om fläkten CPU i mitten och de två spåren minne på höger sida. De olika hamnarna, med undantag för eluttaget, verkar vara direkt monteras på kortet. Visar emellertid en närmare granskning att styrelsen under SSD är skild från moderkortet.

Hamnar och funktioner

Som så ofta är fallet med Ultrabooks är NP900X4C inte generöst utrustad med portar. Sammanlagt finns det ett USB 2,0, två USB 3,0, en ljud-uttag, en Gigabit Ethernet-port (för vilka en dongle tillhandahålls) och mikro HDMI och VGA-portar (som behöver en speciell dongle). Det finns också en SD-kortplats. Även eluttaget använder en ovanligt liten plugg.


Framsida: Inga portar och bara en liten urtagning
i mitten för att hjälpa till med att öppna skärmen

Baksida: Två luftintag mellan gångjärnen

Vänster sida, vänster till höger: Strömuttag, USB 2,0, ljud, mikro-HDMI och Ethernet (via dongel)

Höger sida, vänster till höger: SD bil kortplats, mini-VGA (via dongel), ljud och två USB 3.0-portar

Det finns tre otillfredsställande kompromisser i samband med hamnen arrangemanget: (i) behovet av att köpa en speciell dongle för att ansluta en vanlig VGA-skärm, (ii) stickkontakten blockerar många USB-enheter från montering till intilliggande USB-porten så att användarna kan behöver ha en USB förlängningssladd, och (iii) två USB-portar på höger sida är mycket nära varandra (det skulle ha varit bra att sätta mindre använda VGA-porten mellan dem). En förbättring från NP900X3B är att spetsen på nätsladden nu har en 90 ° böj så det finns mindre böjkraft på kontakten spets, kan mindre obstruktion av den intilliggande USB-porten och strömkabeln springa på baksidan av datorn istället av sticker ut på sidan.


Trängsel: bredare flashminnen passar inte med allt annat

Skärm och högtalare

Medan visningen av NP900X4C ligger över genomsnittet för en bärbar dator LCD-panel är det en besvikelse jämfört med Samsungs PLS panel i NP900X3B med dess utmärkta betraktningsvinklar och kontrast. Styrkan i 15 "skärm är högre än genomsnittet 1600 x 900 pixlars upplösning med en matt finish så det finns inga irriterande reflexer (jag har slutat köpa glansiga skärmen bärbara datorer på grund av detta problem). Samsung hävdar att det är en ovanligt ljusstark 400 nit panel som gör den användbar utanför. Jag tycker mycket lägre ljusstyrka (5 av 8 steg) vara lämpliga för användning inomhus. som är i samma ljusstyrka område som min Lenovo T420s (230 nit) vid full ljusstyrka. Det finns ingen uppenbar "skärmen dörren" effekt som jag var tvungen att vänja sig på T420s displayen.

Jag var inte mycket nöjd med färgerna på skärmen (delvis eftersom det satt tillsammans med NP900X3B) men nu har en lösning på det problemet: Ett par månader tillbaka köpte jag en Spyder4Express Bildskärmskalibreringsassistent. Eftersom jag redan hade kalibrerat skärmarna av mina andra bärbara datorer jag ansåg att det var rimligt att ge NP900X4C samma behandling innan jämförelser. Fotografier av skärmen före och efter kalibrering visas nedan och. ICC-profil är här för alla som har samma display som vill prova. Det kan ses att inledningsvis fanns en stark blå nyans.

Visa färger innan kalibrering

Visa färger efter kalibrering

I jämförelsen nedan jag satte NP900X4C mellan NP900X3B (vänster) och Lenovo T420s (höger) och jämförde betraktningsvinklar med displayer på liknande ljusstyrka (Samsung paneler på 5/8 ljusstyrka och T420s om full ljusstyrka).


Det kan ses att displayen är typisk för TN-typ LCD med rimliga horisontella betraktningsvinklar men tvätta ut sedd från ovan och mörkare när det betraktas underifrån. Det finns inte mycket skillnad mellan visas på NP900X4C och T420s men NP900X3B med Samsungs PLS panel visar sina breda betraktningsvinklar. Samsung ger möjlighet för automatisk reglering av ljusstyrka, men som med alla andra bärbara jag har använt som har denna funktion, jag hittar oväntade förändringar i ljusstyrka för att vara irriterande och inaktiverat funktionen.

Högtalarna verkar vara samma som på den 13,3 "-serien 9 och ligger på de avsmalnande kanterna av basen nära de främre hörnen. Specifikationerna säger 2 x 2 W och volymen är tillräcklig för ett litet rum även distorsion inträffar vid full volym . den nedåtriktade vända högtalarna tycks dra nytta av datorn är på en bordsskiva, så att ljudet kan reflekteras uppåt. Men medan jag har stött på många sämre högtalare i större bärbara datorer än detta, är basen fortfarande saknas.

Tangentbord

Tangentbordet är av separerade allt populärare nyckel typ. Resor är begränsad på grund av den smala profilen av datorn, men ett snabbt vänjer sig vid minskat resande. Den grundläggande layouten liknar mindre serie 9 men med tillägg av en särskild uppsättning av navigeringsknapparna på höger sida av tangentbordet som uppväger den totala layout till vänster. Jag skulle ha föredragit att ha små fördjupningar på toppen av varje tangent för att hjälpa center mina fingrar, snarare den släta ytan, men att slå kanten av en nyckel fortfarande orsakar det att registrera sig. Som är normalt för en europeisk tangentbord är den vänstra shift-tangenten liten för att göra plats för en extra nyckel.

Tangentbordet har dämpad bakgrundsbelysning som är effektiv under dålig belysning eller i mörker. Till skillnad från vissa bakgrundsbelysta tangentbord, inte skina nycklarna inte klart men belysningen gör bokstäverna läsbar när de annars inte skulle vara. Det finns en indikatorlampa på Caps Lock-tangenten och även på F12 som används för att slå de trådlösa enheterna på och av. Som på 13,3 "tangentbord finns också en Fn-Lock-tangenten med egen indikator ljus, men det viktiga är faktiskt överflödig. Fn-tangenten kontrollerna är desamma som på NP900X3B.

Pekplatta

Elan Pekplattan är ännu större än den stora dynan på NP900X3B. Det finns inga separata knappar men den nedre delen av plattan kan användas för både flytta pekaren och tryckas som en knapp (vänstra delen = vänster knapp, höger = höger knapp). Dynan stöder en, två, tre och fyra finger gester, inklusive bläddring och zoom även om den som kontrollpanelen erbjuder en relativt uppsättning alternativ jämfört med den långa listan av inställningar i registret.

Wi-Fi-prestanda

Tyvärr har Wi-Fi-prestanda visat sig vara mindre bra än på min NP900X3B (som i sin tur är mindre bra än Dell E6410 och Lenovo T420s som jag har försökt på samma plats vid den punkt i mitt hus längst bort från routern . Jag var tvungen att ställa in kraften till max för att kunna hålla en anslutning på den andra änden av mitt hus. Även då är hastigheten besvikelse. Jag har försökt alla Wi-Fi-alternativ som jag kan hitta i sökandet efter förbättringar. Antennerna arrangemang i båda bärbara datorer är likartade och är placerade på den bakre kanten på chassit mellan gångjärnen där höljet är av plast och inte metall. Men något har förändrats till det sämre, åtminstone på min dator (andra NP900X4C ägare inte klagar av detta problem). Den nya modellen har Intel 6235 Wi-Fi / Bluetooth combo-kortet medan äldre bärbara har tidigare Intel 6230-kort med liknande funktioner. Jag hoppas att en uppdatering av drivrutiner kommer att förbättra situationen, men undrar om antennen modulen undermålig.


Wi-Fi-antenn modul

Programfunktioner

En av de funktioner är Intel Rapid Start-teknik som gör anspråk på att få Windows startas på mindre än 10 sekunder och även möjliggör snabbare återgång från viloläge. Men bakom de övergripande intryck finns det vissa begränsningar. Medan Windows verkar ha laddats högerklicka på ett program leder till något svar trots en vänster-klick startar ett program. I själva verket en hel del funktioner fortfarande laddas i bakgrunden. Ändå är Windows startar snabbare än den tidigare generationen av bärbara datorer.

Den andra inslag i Intel Rapid Start-teknik är en förbättring av sömn / viloläge / återuppta processen. Utan den snabba inledningen funktionen viloläge / återuppta inblandad skrivning / läsning av hela RAM innehållet till en fil. Den nya tekniken använder en separat viloläge partition som är mappad till systemminnet och vid normal användning denna partition hålls uppdaterad i bakgrunden. Viloläge innebär endast den sista uppdateringen av data i partitionen medan CV är utformat för att första last oavsett var i bruk med resten av RAM innehållet laddas i bakgrunden. Samsungs installation av denna teknik är ofullständig eftersom den inte laddar Intels kontroll som gör att användaren kan ställa in tidsfördröjningen mellan datorn sova och ide. Några tips om hur man får denna kontroll arbetar ges här . En allvarlig brist i Rapid Start-teknik är att den leder förbi både BIOS-nivå och Windows-lösenord nivå. De säkerhetsmedvetna människor kommer att behöva komma ihåg att låsa sina Windows innan stänga datorn. Trots alla ovanstående reservationer, gör Rapid Start-teknik förbättrar användbarheten, när det fungerar.

Samsung erbjuder sina Enkelt Inställningar programmet användargränssnittet för styrning av en rad maskin-och programvara. En förbättring som jag har märkt jämfört med föregående version är att de trådlösa enheterna kan ställas in för att upprätthålla sina nuvarande inställningar genom en omstart. Tidigare båda automatiskt på vid omstart.

Prestanda

Samsung ger bekvämt de viktigaste hårdvara specifikationer på rutan etiketten. Min NP900X4C innehåller följande:

  • Processor: Intel i5-3317U CPU (1,7 GHz med TurboBoost till 2,6 GHz, 3MB cache)
  • Chipset: Intel HM75
  • Skärm: 15,0 tum bländskydd 1600 x 900 WXGA + LED-bakgrundsbelyst
  • Minne: 8 GB DDR3-1600 1.5V tvåkanals RAM (2 x 4GB Samsung, 11-11-11-28)
  • Grafik: Intel HD4000
  • Lagring: 128GB mSATA SATA 3 SSD (Sandisk U100)
  • Optisk enhet: Inga
  • Trådlöst: WiDi kompatibel Intel 6235 802.11abgn (Dual Band + Bluetooth 4,0)
  • Storbritannien 87 Key Island typ bakgrundsbelyst tangentbord
  • Elan pekplattan (117mm x 76mm eller 4,6 "x 3,0")
  • 1.3MP webbkamera (på displayen överst) och mikrofon (på vänster sida)
  • 1 x USB 2,0-port, 2 x USB 3.0-portar, Samsung mini VGA-port (behöver dongle), mikro HDMI-port (max 1080p upplösning), Samsung mini Gigabit Ethernet-port (dongle medföljer), combo ljudport, SD-kortplats (SDHC / SDXC-kompatibel)
  • Batteri: 7.4V 62Wh 8-cells
  • 40W "smal" PSU
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Mått: 357 x 239 x 15 mm (inklusive gummifötter om 1,5 mm tjock) eller 14,1 "x 9,4" x 0,6 "
  • Faktisk vikt: 1,65 kg / 3,64 £
  • Resor vikt: 1.98kg / £ 4,37 (med 40W PSU och 1m nätkabel)

Versioner av denna bärbara dator med en 17W i7 CPU och 256GB SSD finns i vissa marknader. Som levereras endast ungefär hälften av 128GB SSD tillgänglig för användaren, eftersom, förutom de förinstallerade Windows och programvara, finns en 8GB viloläge partition och en 20GB återställningspartition. En användare uppgradera till en 256GB mSATA SSD är tekniskt möjligt nu när de blir tillgängliga. Faktum är att jag redan har gjort detta och påverkan avslöjas i några av de benchmark resultat.

Prestanda och Benchmarks

Samsung NP900X4C har tillräcklig prestanda för daglig användning och måttligt krävande arbete. Den snabba uppstart och snabba återuppta både förbättra användarupplevelsen.

wPrime CPU Benchmark

Den wPrime riktmärke visar att den råa CPU-prestanda ligger efter många andra datorer. Detta är ett resultat av den relativt långsamma i5-3317U CPU som, medan nominellt har en TurboBoost hastighet av 2,6 GHz har en ihållande hastighet av 2,4 GHz (enligt hwinfo). Det är en blygsam hastighet förbättring jämfört med i5-2467M processor som är huvudsakligen ett resultat av den högre klockfrekvens. Jag skulle föredra i7 CPU med sin extra fart, men Samsung närvarande inte erbjuda det i Storbritannien.

SSD Performance

Samsung gör några av de bästa SSD-enheter. Men valde de att lämna min NP900X4C med Sandisk U100 mSATA SSD som har klass-avslutande prestanda. Det har någorlunda bra sekventiell datagenomströmning men som jag hade upptäckt med samma SSD i min Samsung NP900X3B, drosslar när det ges flera datauppsättningar att bearbeta samtidigt. Jag hänvisar läsaren till min recension av de avgörande m4 mSATA SSD för jämförande data avseende prestandan för U100 och M4. Jag vill påpeka att det hittills har Samsung inte använt U100 SSD i modeller av NP900X4C säljs med en 256GB SSD.

PCMark Vantage

Den PCMark Vantage riktmärke mäter systemets totala prestanda. Jag ger två resultat för detta riktmärke: Med den medföljande 128GB Sandisk U100, och med 256GB Crucial M4 som skiftar den totala prestandan, enligt detta riktmärke, från över genomsnittet till den bästa i mitt hus. En detaljerad undersökning av fördelningen av PCMark Vantage resultat visar dock att komponenter som inte bör vara beroende SSD-prestanda förstärks av förändringen i SSD, så kanske den extra kapaciteten även påverkar detta riktmärke.

PC Mark7

PCMark 7 är en nyare riktmärke för att mäta systemets prestanda. Förändringen i SSD från U100 till m4 har mycket mindre inverkan på detta riktmärke poäng, men drar den före den nyligen omdömet ThinkPad T430s eller Acer Timeline Ultra M3 . Detta riktmärke stöder intrycket att en snabb SSD har större inverkan på det totala resultatet än en något snabbare processor.

3DMark06

3DMark06 mäter spel grafikprestanda. Även om det är nyare och mer krävande 3D riktmärken, är den äldre 3DMark06 riktmärke mer lämpligt för Ultrabooks med sina mindre kraftfull grafik. I NP900X4C visar en betydande förbättring jämfört med NP900X3B. Mycket av detta kan hänföras till Intel Ivy Bridge arkitektur men med 8GB 1600MHz RAM ombord hjälper också.

Värme och buller

Den NP900X4C, med endast en fläkt, inte kan matcha den mindre NP900X3B (med två fläktar) i tystnaden ligan bordet när under belastning. Det är också bullrigare än mina Lenovo T420s. Olika faktorer verkar bidra till fläktljud: Det första är att luftflödet är mer komplicerat. De två luftintag på undersidan av datorn är ca 20% mindre än de på NP900X3B kräver en mer fläkt försök att suga luften i men det verkar som luft också sugs in genom en av ventilerna på baksidan. Dessutom, relativt konservativa fläkt regler gör fläkten gå till maximal hastighet när CPU-temperaturen överstiger 70 ° C, vilket kan inträffa även med en intensiv entrådiga uppgift. Den högsta CPU-temperaturen har jag observerat är 78 ° C så det finns gott om utrymme för att höja den termiska inställningar (CPU i T420s kan överstiga 90 ° C under ihållande belastning). Under lätt användning fläkten buller är inte märkbar, och om det finns ett behov att prioritera tystnad över prestanda så Fn + F11 möjliggör tyst läge som begränsar CPU till 800MHz. Det en fördel med fläktljud är att externa temperaturer inte får alltför varmt trots den tunna chassit och temperaturerna efter ihållande CPU belastning visas nedan.

Batterilivslängd

Den nominella batterikapaciteten är 62Whr (7.4V, 8400mAh) och Samsung hävdar upp till 10 timmar speltid. Även om notebookreview standardbatteri genomgång test (Windows 7 Balanserad makt profil, trådlös aktiv och uppfriskande en webbsida var 60: e sekund) normalt använder 70% skärmens ljusstyrka Jag anser att detta olämpligt för en nominell 400 nit ljusstyrka display där bakgrundsbelysningen förbrukar en betydande andel av makten. När allt tycker jag att 5/8 ljusstyrka är optimal för inomhusbruk. En 70% ljusstyrka test skulle inte ge en rättvis jämförelse med en bärbar dator som Lenovo T430 som kan ge upp till 15 timmar under dessa testförhållanden men använder en skärm som är hälften så ljusstark (200 nit). Jag sprang alltså två prov med 3/8 ljusstyrka och 4/8 ljusstyrka och dessa tillhandahålls 9 timmar 57 minuter och 8 timmar 4 minuter respektive. Samsungs påstående om 10 timmar är därför realistiskt för att arbeta off-line eller med en mindre ljus display.

Jag undersökte vidare strömförbrukningen relaterad till bakgrundsbelysningen och skapade denna graf som visar att maximal ljusstyrka ger ungefär 4.5W till energiförbrukningen som, med tanke på grundläggande strömförbrukningen är ca 5W, är nästan 100% ökning. Inte överraskande, går hög ljusstyrka och lång batteritid inte tillsammans. Samung ge ett batteri alternativ livslängd Extender som begränsar den maximala avgiften till 80% (dvs. upp till ca 8 timmar från ett eluttag). Jag hoppas att detta avsevärt kommer att försena den tidpunkt då ett nytt batteri behövs.

Slutsats

Konceptet med en lätt bärbar dator med en stor skärm bör tilltala många användare som värdesätter bärbarhet men kämpar med en liten skärm, kanske på grund av åldrande ögon. Jag hade inte medvetet märkt att jag satt närmare 13,3 "skärm på NP900X3B, men jag var. Nu har jag vant sig vid större skärm jag vill inte återgå till 13,3" storlek även om kvaliteten är bättre.

Samsung gradvis arbetar sig mot design perfektion. Den övergripande byggkvalitet är imponerande med tanke på smäckra formen. Detta är inte en bärbar dator som behöver en tjock Vadderat fodral (även om jag rekommenderar en tunn en för att skydda den från smuts och repor). De huvudsakliga utformning brister är hamnarna är tätt packade tillsammans (breda minnen är ett problem) och avsaknaden av en mycket hög upplösning videoport (mikro HDMI har högst 1080p). Frånvaron av högsta kvalitet PLS displayen lätt åtgärdas om Samsung väljer att göra en, men jag vill understryka att displayen är märkbart bättre än på T420s. De problem jag har stött med Wi-Fi och fläktljud speglar en brist på grundlig testning och de flesta användare inte stöter dessa frågor.


Samsung NP900X4C och ThinkPad T420s: Nästan samma storlek trots större display

Så kommer denna notebook ta över från Lenovo T420s? Hittills omen ser positivt: Bättre visning, tunn profil och lägre vikt (i synnerhet när nätaggregatet ingår), längre batteritid och en känsla av hållbarhet. Adekvat lagring är aktuell flaskhalsen. Jag har redan gjort en uppgradering och kan inte vänta på 512GB mSATA SSD att komma fram. Och den sista goda nyheten är att även om NP900X4C är bredare än T420s, dess slanka profil som den kommer glida in samma påsar.

Fördelar:

  • Exceptionellt tunn och lätt för en 15-tums bärbar dator
  • Utmärkt batteri drifttid
  • Robust och elegant konstruktion
  • Exceptionellt stora styrplattan

Nackdelar:

  • Icke-premium visning i en premie anteckningsbok
  • Behöver särskilda donglar för nätverket och visa enheter
  • Svag Wi-Fi-prestanda och ganska bullriga fläkten när under belastning (för mig, inte alla)
  • Dyra


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar