tisdag 15 januari 2013

Dell i Talks to Go Privat

Dell i samtal att gå Privat
av Michael Wall - 2013/01/15

Dells lager är på uppgång efter att Bloomberg utfärdade ett meddelande om att PC-tillverkaren är i buyout samtal med privata investerare. Flytten kommer efter en långsam år för datortillverkare, som företaget förlorade en tredjedel av sitt värde förra året.

Enligt Bloomberg är namngivna källor, är Dell för närvarande i samtal med TPG Capital och Silver Lake equity-bolag. Källorna fortsatte med att säga att affären är möjligt och skulle kunna tillkännages så tidigt som nästa vecka. Källorna noterade också att svårigheter fortfarande kvar som de två företagen inte kan ha möjlighet att skaffa sig de nödvändiga medel som behövs för att köpa PC-tillverkaren.

Enligt WSJ s Market en buyout är genomförbart, men det kommer att bli svårt. Deutsche Bank analytiker Kristus Whitmore sade på tisdagen att den lånefinansierade av Dell "ser bra ut på papperet", men han konstaterade att affären skulle uppgå till cirka $ 21000000000 dollar, vilket ger ett betydande hinder för de två riskkapitalbolag som vill genomföra transaktionen.

Att gå privat skulle kunna visa sig vara en skänk från ovan för den tredje största PC-tillverkare, eftersom det skulle ge företaget den flexibilitet som krävs för att göra drastiska förändringar utan att oroa dig för att möta kvartalsvisa mål eller svara till aktieägarna. Mizuho Securities USA Inc. analytiker, Abhey Lamba förklarade för Bloomberg att gå privat skulle tillåta vd Michael Dell att bli mer fokus på bolagets långsiktiga mål, som "han vill tona ungefär två tredjedelar av sin verksamhet, och det är en hård strategi att driva, eftersom det skulle innebära totala intäkterna kommer att minska. "

Marknaden verkar dela detta perspektiv, som nyheten om Dell potentiellt gå privat orsakat bolagets aktie hoppa mer än 15% sedan i måndags, med aktier som handlas nu strax under $ 13 per aktie.

Medan marknaden har reagerat positivt på nyheten, många analytiker är fortfarande inte övertygade om att affären kommer att ske. Analytiker Scott Craig från Bank of America / Merrill Lynch berättade Market att en buyout var osannolikt. Craig noterade att de stora riskerna med affären helt enkelt inte uppfyller den potentiella avkastningen. Craig beräknade Dell kan ge en potentiell 10 till 15 procent avkastning till sina investerare på grund av dess stora kassareserver, men typiskt private-equity-bolag kräver minst 20 procents avkastning för att göra en sådan affär.

Craig noterade också sällsynthet en så stor affär, säger till Marketwatch att det bara varit 10 sådana transaktioner till ett värde av $ 20000000000 eller mer under de senaste 20 åren. Om affären skulle gå igenom det skulle markera den största private equity affären sedan 2007 med $ 26000000000 privata avhämtning av Hilton Worldwide.

En annan potentiell vägspärr för affären är Michael Dell. Analytiker Scott Craig utfärdade vikten av Dells vd, berättar marknadsandel "för att göra affären mer ekonomiskt attraktivt, skulle vi anta att Michael Dell är fortfarande med företaget och rullar hans egna kapitalet i den nya kapitalstrukturen. Kan detta vara en sträcka som vi tror herr . Dell skulle förmodligen hellre driva företaget utan att ha sitt ägande / förvaltande makten utspädd. " Michael Dell som största ägare med 15% av Dells lager, kunde lika gärna sälja, vilket skulle göra företaget mycket mindre attraktiva för investerare.

Goldman Sachs analytiker Bill Shope tror fortfarande Michael Dell är ett försäljningsargument, han förklarade för marknadsandel som "Michael Dells stora aktieposition, och hans betydande placeringstillgångar utanför företaget dock gjort en transaktion mer genomförbar i vår mening." Trots denna Shope konstaterade att affären kommer att bli svårt, särskilt på grund av de skatteeffekter på Dells kontanter utanför USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar