fredag 22 februari 2013

Samsung Chromebook: Vad Användare Gilla och vad de gör inte

Samsung Chromebook: Vad Användare Gilla och vad de gör inte
Craig Mathias - 2013/02/22

Farpoint Group gav Samsungs nya serie 3 Chromebook till en blandad grupp av fem personer för att se hur användarna svara på vad någon uppfattning som en revolution i vardande. Är genomsnittliga PC-användare nöjda med vad Chromebook har att erbjuda?

Först, en personlig bias: Jag är en stor anhängare av Web / cloud computing, och jag tror att detta förhållningssätt till både personliga och företagets IT kommer så småningom att dominera över hela linjen. Googles Chrome strategi, då, verkligen tilltalar mig - billiga, bärbara liknande klientenheter i kombination med robusta tjänster i molnet.

Frågan är dock inte detta synsätt vädjar till någon annan? För att ta reda, förutsatt Farpoint Group fem personer - som alla är erfarna datoranvändare, men inte IT-personal - med Samsungs XE303C12-A01US Chromebooks, och gav dem ett par månader för att prova dem. Vi genomförde sedan omfattande intervjuer med var och en att ta reda på om Chromebook har verkligen ben. Här är vad vi lärt oss:

Adam H är en grafisk formgivare och online-marknadsföring konsult. Han använder oftast en Windows 7-baserad bärbar dator för arbete, men absolut älskar Chrome, som redan är en stor beundrare av webbläsaren Chrome. Han konstaterar att Chromebook är "Billigt, lätt", men att "appar kan vara förvirrande i början". Han gillar den anpassningsbarhet, notera Windows-8-liknande (kaklat) " Grymt Ny flik "-funktionen. Videor spela smidigt, och utan behov av drivrutiner. Nackdelar? Inte många, bara en förbigående kommentar att enheten verkar långsamt då och då, att han föredrar en mus till pekplattan (koppla in en USB-mus fungerar alldeles utmärkt, BTW), och att full funktion är beroende av en levande anslutning till molnet. Oavsett - Chromebook har ersatt Adams iPad som sin primära personlig enhet. Awesome, faktiskt.

Donna D är en pensionerad lärare som har använt Windows tidigare men som bytte till Ubuntu ungefär tre år sedan. Hon använder främst webbaserade tjänster, däribland Gmail, via Firefox. Hon gillar verkligen storleken och tangentbordet på Chromebook, och även att det är lätt i vikt och enkel att installera och använda (hon har ingen formell utbildning i datorer alls). Hon använder den främst för Gmail och webbläsarbaserade aktiviteter som Facebook. Hon har noterat vissa kompatibilitetsproblem med video på vissa platser, men Chromebook är fortfarande betydligt snabbare än Ubuntu-baserad dator som hon fortfarande använder för vissa uppgifter. Sammanfattningsvis: Det finns bokstavligen ingenting som hon inte tycker om Chromebook och hon rekommenderar det till alla. Och molnet verkligen fungerar för henne: hon älskar att kunna logga in på hennes konto och få tillgång till Gmail och hennes data från valfri dator. Den Chromebook är nu hennes primära datorn.

Kaitlynn A är en socialarbetare som specialiserat sig på krishantering. Hon har främst använt Windows-baserade PC och Mac i det förflutna, men har också en del bakgrunds med Linux. Hon har använt Googles ekosystemet - Gmail, Docs, och Drive - under en tid, och så var snabbt bekväm med Chromebook. Hon har tagit den till jobbet, använder den för att hålla personlig produktivitet verksamhet separat från de konfidentiella uppgifterna om hennes arbete PC. Hämtade appar övergripande har visat sig användbara, men hon har noterat vissa kompatibilitetsproblem spela YouTube-videor, och rapporterade att enheten verkar långsam om inte stängs varje natt. Och medan Wi-Fi-anslutning finns tillgänglig nästan överallt hon behöver gå, skulle en lokal ordbehandlare vara användbart för att ta anteckningar. Hon älskar det "fantastiska tangentbordet känsla" (även räkna ut hur man ställer caps-lock tog lite forskning), men uppgav att pekplattan känns "sladdrigt". Hon gillar också Macbook-Air-liknande formfaktor, den goda Wi-Fi-räckvidd och prestanda, och den märkliga batteritid, rapportering 6.5 + timmar. Övergripande? "Starkt", och "den coolaste datorn någonsin", detta åtminstone en partiell hänvisning till det faktum att Chromebook blir inte märkbart varm när den används.

Stephanie V är chef för e-lärande för en större ideell. Hon använder en Windows-baserad dator på jobbet, men mestadels Macar hemma - även om hon nu använder Chrome minst en timme om dagen. Vad gör hon? Det är lätt att använda, och hon var produktiv bokstavligen fem minuter ur lådan. Det har ersatt en tablett (en iPad, och hon gillar det Chrome mycket bättre än Microsofts Surface), har "fantastisk batteritid", och hon regelbundet använder HDMI-porten för att ansluta till en extern bildskärm. På nackdelar sida, hon noterar vissa webbläsare kompatibilitetsproblem, även med andra Chrome implementationer. HDMI kan inte vara hot-ansluten och kräver en omstart. Det är långsammare än många andra datorer. Det är inte bra för spel. Hon vill ha ett snabbare sätt att växla mellan Google-konton. Men om man köper in i hela Googles ekosystemet, är detta en produkt än vad som kan vara "bra för nästan alla" och "kan inte bli bättre för det priset". Summan av kardemumman? En 7,5 av 10 - inte illa alls.

Wesley L är en chef på en Credit Union och främst för en sex år gammal Mac, tills han fick Chromebook. Samtidigt som han också använder Kindle Fire, han berättade att Chromebook är "snabb, effektiv, enkel och okomplicerad". Han gillar den lätt formfaktor, och till och med molnet-centrerad fokus. Det gör, konstaterar han, "allt jag behöver göra" med endast en liten inlärningskurva inblandade. Han tycker att det finns USB-och HDMI-portar. Medan han använder Chrome främst för att surfa på webben, han tittar också på att använda den för ljudproduktion. Han hade inga andra än en pekplatta knapp som ibland sticker verkliga problem.

Så, då - mestadels nöjda och produktiva användare alla. I själva verket de enda ding (och det är verkligen mindre) som jag personligen kan ge Chrome hittills är dess nuvarande strategi för utskrift. Den Chrome använder Googles Cloud Print anläggning, vilket, som ni kan gissa, använder en molnfokuserad strategi för att komma runt komplexitet skrivardrivrutiner. Medan några Cloud Print-klar skrivare på marknaden, om du inte har någon av dessa du behöver för att köra Chrome på en PC eller Mac ansluten (lokalt eller över ett nätverk) till den skrivare du vill använda och sätta upp en länk (det är enklare än det låter) mellan denna maskin och din Chromebook. Återigen, detta fungerar runt alla potentiella trauman med skrivardrivrutiner, men kräver en maskin som ska lämnas på hela tiden så att lokala Chromebook användare uttrycker sin irritation när skrivaren inte fungerar.

Övergripande, men vi har i Samsungs senaste Chrome en maskin som verkligen kan, som vår forskning här visar, gör en stor, bred målgrupp väldigt glad. Jag hörde mycket få mindre klagomål, och det är det för nedsidan. Och det Chromebook, för att få detta samtal full cirkel, fortfarande, enligt min mening, gör verkligen visa vägen till ett bekvämt och produktivt molnbaserade framtid för persondatorer totalt.

Om Craig Mathias
Craig är rektor för Farpoint Group och en internationellt erkänd expert på trådlös kommunikation och mobila datorer. Han har publicerat ett flertal tekniska och översiktsartiklar om en mängd olika ämnen. Hans professionella bakgrund innehåller omfattande arbete med militära och statliga system, hypermediasystem, en mängd olika datasystem (inklusive superdatorer och högpresterande datorgrafik och bildsystem), och, naturligtvis, många trådbundna och trådlösa nätverksarkitekturer och system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar