torsdag 5 november 2009

Lenovo ThinkPad SL510 Review

Lenovo ThinkPad SL510 Review
av Kevin O'Brien - 11/5/2009

När de flesta människor tänker på Lenovo ThinkPad varumärke, de tycker om T-serien bärbara med legeringen unibody chassi, gummerad svart färg, och boxy utseende. Vad de flesta människor inte inser är Lenovo erbjuder ett litet affärsområde, kallat SL-serien, som erbjuder de flesta av de funktioner till ett mycket lägre pris. I den här recensionen tar vi en titt på den 15,6 "Lenovo ThinkPad SL510, och ta reda på om det är ett värdigt alternativ för användare som inte vill punga ut för de högre prisklasserna ThinkPad-modeller.

Lenovo ThinkPad SL510 Specifikationer:

  • Windows 7 Professional
  • 15,6 "HD 1366 x 768 WXGA Anti-glare
  • Intel Core 2 Duo P8700 (2.53GHz, 1066MHz FSB, 3 MB cache)
  • 3 GB DDR3 RAM-minne (2 GB x 1 GB)
  • 320 GB Hitachi 7200RPM hårddisk
  • Intel 5100AGN, Bluetooth 2.0
  • Intel X4500M Integrerad
  • Inbyggd 2,0 M webbkamera
  • 6-cell 10.8v 52Wh
  • Mått: (LxBxH) 14,9 x 9,75 x 1.45 "
  • Vikt: 5 £ 11.5oz
  • MSRP: $ 1224 ($ 989 Street)

Bygg och Design
SL-serien ThinkPad är nedtonade version av den mer robusta T-serien. Det yttre skalet är helt av plast, men med en mjukare yta med rundade kanter och en slät textur, i stället för den gummerade färg på de dyrare modellerna. Formen är också annorlunda, med lutande sidor, i stället för de plana sidorna sett på de högre modellerna. Sammantaget har en mer konsument utseende som kan vara mer inbjudande till vissa användare. Jämfört med SL500 har SL510 några estetiska förändringar, bland annat en omdesignad skärm gångjärn, samt några mindre kropps tweaks. Sida vid sida även om de fortfarande ser nästan identiska.

Bygga kvalitet är trevligt jämfört med konsumentinriktade bärbara datorer, men ett steg under T400 och T500, som erbjuder legering unibody ramar och starkare karosspaneler. Den bärbara datorn har fortfarande en mycket solid känsla, med mycket litet chassi flex.

Skärmen omslaget ger tillräckligt skydd för skärmen, förhindrar synlig distorsion under moderat fingertryck. Tangentbordet och palmrest har bra stöd, bara böjning under stark press. Plasterna känner tåliga nog att motstå sprickbildning under mild misshandel, och matt svart plast yta bör inte göra repor sticker ut så mycket som de skulle göra på en glansig anteckningsbok. För ett litet företag användaren är SL-serien ett bra steg upp från den genomsnittliga multimediainriktade konsument notebook utan att kostnaden för en high-end Business Notebook.


Uppgradering och expansion hanteras enkelt genom panelerna på undersidan av chassit. Den primära Panelen ger dig tillgång till processorn, systemets minne och hårddisk. Nej "garantin ogiltig om borttagna" klistermärken hittades någonstans. De två mindre åtkomstpaneler avslöja en öppen mini-PCIe-kortplats för ett WWAN-kort och ett SIM-kortplats när systemet är utrustad med 3G.

Skärm och högtalare
Lenovo erbjuder både matt och glansigt alternativ skärm på SL-serien, både WXGA-upplösning. Vår granskning modell ingår standard matt-panel, men om du njuta av levande färger och ökad kontrast av en blank skärm, är det alternativet finns. Den matta WXGA panelen var genomsnittet jämfört med konsument bärbara datorer, och kunde verkligen dragit nytta av en högre upplösning. Färg och kontrast var svagare än normalt, men det är vanligt att grundläggande icke-blanka skärmar. Betraktningsvinklarna var bra för en kontorsmiljö där den bärbara datorn inte skulle flyttas runt en hel del, men i knät var det lätt att se färger börjar att skifta. I tester såg vi färger börjar skifta när lutas 10 grader framåt eller bakåt. Horisontella vinklar var bättre, trogen senaste 70 grader från varje sida. Kollar ljusstyrka var perfekt för ljusa kontorsförhållanden, och med matt finish delvis synlig utomhus.

Speaker prestanda var genomsnittliga för en grundläggande medelstor stationär dator bärbar dator. Bas-och mellanregister saknades utan för att lyssna på strömmande radio eller YouTube-videor var det bra. Den SL510 topp volymen var bra för ett litet rum, men kände saknas jämfört med andra konsument bärbara datorer. För en bättre upplevelse, skulle med hjälp av analogt ljud ut till ett par externa högtalare vara ett bättre alternativ. Det bästa alternativet skulle vara att använda HDMI-ut för att passera en digital ljudström till en extern stereo.

Tangentbord och pekplatta
Tangentbordet var mycket bekvämt att skriva på och kände sig mycket lik tangentborden på T-serien ThinkPad. Layouten är annorlunda, saknar den extra raden med funktionstangenter i toppen, men det viktigaste området har lämnats intakt. Nyckelåtgärd var stor, med en mjuk fjäderrörelse, avger en mild klick när man trycker. Key avstånd är nästan identisk med vanliga ThinkPad, med knappt någon skillnad noterade växla mellan min T60 och SL510. Den största skillnaden är de nyare tangentbord är något tystare. På vänster sida om tangentbordet är några snabbknappar, som används för att tysta systemet volym eller mikrofonen, samt att justera volymnivåer.

Pekplattan är en ALPS-modell som ser ut och känns identiska med de nyare texture som ses på de senaste ThinkPad-modeller. Det är infällda i palmrest, och ges en mjuk konsistens som är tänkt att hjälpa till med dragkraft under varierande förhållanden. Personligen är jag ett fan av den gamla matt plast stil, men ges tillräckligt med tid för nyare man kan växa på mig. Generellt fann jag styrplattan för att vara så lyhörda som Synaptics-modellen finns på mer avancerade ThinkPad-modeller. Den enda svaghet jag såg var kranen för att välja, där markören ibland inte skulle släppa ett markerat objekt utan ett mycket medvetet klick. Detta är vanligt med många ALPS pekplattor, men kan undvikas i de flesta fall.


Hamnar och funktioner
Port urvalet var förvånansvärt bra, även tre USB-portar, en combo eSATA / USB-port, HDMI, VGA och ljudingångar. Lenovo ingår även en SDHC-kortplats och ExpressCard/34 kortplats för expansion. HDMI-ut och eSATA var mycket uppskattat, och jag önskar nästan att de erbjuds dem på flera ThinkPad-modeller.

Prestanda och Benchmarks
Systemets prestanda var bra, med en snabb 2,53 GHz processor, 3 GB systemminne och en 7200RPM hårddisk hjälper till att hålla laddningstider till ett minimum. För vanliga kontorsproduktivitetsprogram hade systemet inga problem, knappt bryta ett svett. Eftersom SL-serien är något fler multimedia orienterade, Lenovo har en HDMI-port på sidan för att ansluta den bärbara datorn till en HDTV. I våra multimedia testar systemet hade inga problem att spela 720p eller 1080p-video i bakgrunden medan hantera mer produktiva uppgifter framsidan. Gaming med Intel X4500 integrerad grafik var uteslutet för moderna spel, men tidigare generationens spel var möjligt med tunga tweaking. I 3DMark06 syntetiska benchmark nedan visar hur SL510 ger bättre spelprestanda än andra bärbara datorer avsedda för små företag, men kommer inte i närheten av spelprestanda för en konsument multimedia laptop som Dell Studio 15. För den avsedda marknaden för små företag, det SL510 blandar den perfekta blandningen av prestanda och pris.

WPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Systemet lyckades värme ganska bra i de flesta områden, men lämnade några fläckar varm vid beröring. Panelen täcker hårddisken var stod ut på botten som den varmaste platsen, som är mest sannolikt orsakas av 7200RPM enhet som förbrukar mer ström och kastar bort mer värme. Under mild stress plastpanelerna stannade inom mycket rimliga temperaturområden, utan några obekväma områden. Fläktljudet minimal, med fläkten vistas utanför majoriteten av tiden när den körs på batteri, ibland sätta på för att få frisk luft genom systemet. Under tunga stress skulle fläkthastigheter plocka upp, men ändå inte bli alltför högt.

Batteritid
Vår granskning enhet av SL510 inkluderade mellanregistret 6-cells batteri med en kapacitet på 52Wh. Med sin äldre CCFL-bakgrundsbelyst skärm, strömförbrukning högre än den mer effektiv T-serien, använder ungefär dubbelt så mycket effekt vid tomgång. Under en lätt last där T400 eller T500 kanske använder 6-8 watt, den SL510 var på eller över 12 watt. I våran test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, Windows 7 på en balanserad profil och trådlöst aktiva systemet stannade på 3 timmar och 53 minuter. Ett större batteri skulle ha hjälpt, och rekommenderas starkt om du planerar att använda den här bärbara datorn för att resa.

Slutsats
Lenovo ThinkPad SL510 visade sig vara en rimlig kompromiss mellan pris och kvalitet. Även om det inte erbjuder den trevligare pekplattan eller robust byggkvalitet av T-serien, säljs den för nästan halva utgångspriset. SL-serien är ett bra alternativ för användare som letar efter endast grundläggande kvaliteter i en bärbar dator som en vanlig WXGA-skärm eller integrerad grafik. Det finns fortfarande ett stort tangentbord och utökade batterier om du planerar att skriv dokument hela dagen utan att bryta plånboken. Övergripande om du letar efter en bärbar dator som kommer att sitta på ett skrivbord större delen av dagen och vistas ur skada långt, är det SL510 värt att ta en titt på.

Fördelar:

  • Bra tangentbord
  • Bättre än genomsnittet byggkvalitet
  • Låg utgångspriset för en ThinkPad

Nackdelar:

  • Få energibesparande skärmalternativ
  • Högre strömförbrukning än dyrare modeller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar