torsdag 28 juli 2005

Toshiba Tecra M4 Notebook Tablet PC Convertible Review (pics, specifikationer)

Toshiba Tecra M4 Notebook Tablet PC Convertible Review (pics, specifikationer)
av dblank - 2005/07/28

av Don Cung

Den Toshiba Tecra M4 är en mycket unik dator som jag skulle beskriva som en mångsysslare. Det är tunt, ganska lätt, ganska kraftfull, och rimligt prissatta. Det faller i princip i kategorin tunna och lätta desktop ersättare. Men vad som skiljer det från konkurrenterna är en vridbar skärm och en penna. Det stämmer, är Tecra M4 också en Tablet PC som låter dig mata in noter och information via pennan eller genom tal med en integrerad mikrofoner.

Toshiba Tecra M4 i tablet-läge ( se större bild )

Tecra M4 specifikationer över som:

Toshiba Tecra M4 front profilvy, notebook-läge ( se större bild )

Orsaker till att köpa

Jag ska till forskarskolan snart så jag började leta efter en ny dator. Min gamla bärbara dator var föråldrade och kunde knappt hålla jämna steg med surfning, och jag var trött på att släpa sin vikt (cirka 7,5 pounds). Men eftersom detta skulle vara min enda dator jag ville ha något med en anständig skärmstorlek och bra kraft för DirectX programmering eller en tillfällig spel. Därför började jag titta på tunna och lätta bärbara datorer stationär dator. Det var några av de bärbara datorer jag ansåg:

Under min sökning men jag snubblat på M4 som var en tablett. Den hade allt jag ville i tunn och ljus, och var inom samma prisklass. Efter lite forskning på tabletter och kontrollera dem personligen på lokal CompUSA, insåg jag att det var precis vad jag letade efter. Det skulle tillåta mig att göra anteckningar lätt i klass eliminerar röran av papper har jag svårt att organisera, och det skulle tillåta mig att rita mina egna bilder för att organisera mina tankar eller skapa grafik för mina program. Så jag gick framåt och beställde en från Toshiba Direct för ca $ 2200 - 200 (e-post i rabatten för tillbehör) = ca $ 2000.

Köpupplevelsen

Den bärbara datorn tog 10 dagar att bygga, och sedan ytterligare 4 dagar att komma fram från Kina. De fria tillbehör anlänt tidigare eftersom det inte fanns någon byggtiden. Under denna tid jag heter kundservice två gånger för att fråga om min orderstatus, och varje gång inom 5 minuter kunde jag prata med en kundtjänst. Båda gånger de verkade ganska kompetent att hjälpa mig med min beställning och båda talade perfekt engelska. Därför känner jag ganska bekväm i att kunna kontakta kundtjänst ska jag behöva det.

Designa och bygga kvalitet

Denna laptop sport en enkel elegant utseende med en svart bas och vita duken. Jag tycker att designe ganska elegant. Det kommer inte dra för mycket uppmärksamhet i början, men när du vrider tillbaka skärmen kommer det förmodligen vända några huvuden. Chassit känns helt fast, och det enda stället jag kan hitta någon flex är nära det nedre högra hörnet av tangentbordet nära piltangenterna. Det finns absolut ingen flex på skärmen som jag har drivit på baksidan och har märkt någon krusningar helst. Dessutom finns en vibration sensor i den enhet som känner av rörelser och stoppar hårddisken att snurra för att förhindra skador på hårddisken. Min enda oro med designen är med rotationen gångjärn eftersom den har att stödja skärmen. Det verkar fast nog, men jag är fortfarande lite orolig för hur bra det kan stödja displayen som jag är van med konventionella bärbara datorer som stöder flera gångjärn.

Knappar och portar

Jag älskar layouten portarna på denna modell också. Det finns tre USB-portar, varav 2 är på vänster sida, och en av dessa är längst ner till höger. Denna port är mycket användbar för att koppla in en mus, medan 2 till vänster är perfekt för mig att koppla in min DVDRW, och en extern HD. Det finns också en FireWire-port på vänster sida också så jag har möjlighet att använda det till min DVDRW också. Det här anteckningsblocket har endast en SD-kortläsare till skillnad från andra som jag har sett som stöder 4-6 olika typer av flash-kort. För mig är detta bra eftersom min kamera använder SD, men för andra kan det vara en möjlig fråga. Det är också bara en PCMCIA-kortplats, men eftersom det är en Gigabit Ethernet inbyggd i ryggen det är inte verkligen missat. På framsidan finns en på / av-knapp för trådlöst samt volymkontroll tillsammans med hörlurar och mikrofon. Mikrofonuttaget är inte verkligen behövs men eftersom det finns mikrofoner inbyggda i systemet som jag har hittat 2 (en fram och en på vänster sida).

Toshiba Tecra M4 i bärbara läge, höger sida ( se större bild )

Toshiba Tecra M4 vänster sida ( se större bild )

Toshiba Tecra M4 undersida ( se större bild )

Toshiba Tecra M4 baksidan vyn ( se större bild )

Tangentbord, pekplatta, och TrackPoint

Tangentbordet känns ganska trevligt med en bra mängd fjädring till nycklar. Jag gillar hur Windows-tangenten har flyttats till det övre högra som jag sällan använder den. Det finns dock ett par saker som jag är obekväm med i utformningen. Först ut är att fliken nyckeln har krympt ner till storleken av ett vanligt brev. Även om det fortfarande användbar jag är van vid större storleken på en normal flik nyckel. Den andra är Tilda nyckeln normalt finns i den andra raden har flyttats till botten och nu ersätter den nyligen flyttat Windows-tangenten. Jag gillar hur Delete är längst ner till höger på tangentbordet men som i mitt tidigare en är var i det övre högra hörnet, och svårare att komma åt. M4 har både en spårning punkt och en pekplatta som inmatningsenheter, och båda fungerar mycket bra om de är märkbart flyttas till vänster. Det tar lite tid att vänja sig rullningslisterna för pekplattan och de olika positionering, men totalt tror jag det är en bättre upplevelse än min gamla laptop. TrackPoint och styrplattan kan både konfigureras från kontrollpanelen också så det är möjligt att inaktivera bläddring. Jag är inte van vid en spårpunkt så jag sällan använder den. Men det är en trevlig funktion när du spelar spel, eftersom rörelsen är mer joystick som då pekplattan som möjliggör snabbare rörelse. En andra knoppen ingår för TrackPoint ersätter den grova känslan kärnan med en mjukare en.

En titt på Toshiba Tecra M4 tangentbord och pekplatta ( se större bild )

Tablet-läge, knappar tablett och penna

Växla till tabletten är förvånansvärt lätt. Du bara vrida skärmen i pilens riktning som anges tills du känner att det snäpper på plats. Sedan kan du vända tillslagsspärren till andra sidan och stäng fönstret knäppa den på plats. Skärmen kommer automatiskt rotera i porträttläge. I tablet-läge finns det ett antal knappar som gjorts för att öka upplevelsen. Till höger är en konfigurerbara knapp som kan låsas för att öppna en anteckning eller annat program som kan ställas in från kontrollpanelen. På displayen finns tre knappar som är användbara för användning i tablet-läge. Den första knappen öppnar Windows Task Manager som att trycka på CTR + ALT + DEL är svårt att göra utan tillgång till tangentbordet. Den andra knappen är en rotera knapp som kan ändra bilden på skärmen beroende på hur tabletten närvarande hålls. Den sista knappen är en slags joystick som tillsammans med pennan möjliggör snabbare navigering. Pennan är också mycket bekväm att hålla och passar fint i ett spår bredvid DVD-enhet när den inte används. De enda problem med pennan är att använda radergummi kräver att jag pressa ner lite mer än jag skulle vilja, men det är förmodligen för att förhindra oavsiktlig förlust av data.

Display:

Displayen på M4 är vacker. Den naturliga 1400 x 1050 upplösning passar massor på skärmen, och den maximala ljusstyrkan är ganska ljus. För tabletter finns något sådant som TruBrite som alla skärmar är tydligen glänsande. Jag skulle ha föredragit en matt skärm, men behovet av ett skärmskydd inte göra detta ett alternativ. Således som en TruBrite / XBRITE / TrueLife skärm Tecra M4 lider reflexer i starkt ljus. Det är också ganska reflekterande när strömmen är avstängd, men i normal drift är det bra. De tittar vinklar M4 är inte särskilt bra. Detta är förmodligen beror till stor del på skyddskåpan på skärmen som jag har hört betraktningsvinklar kan förbättras med olika märken av skärmskydd. Min skärm i synnerhet har både beståndet beskyddare och en Bstrong beskyddare, och jag märkte att innan du applicerar Bstrong att visningsvinklar var lite bättre. Men även med den andra beskyddare betraktningsvinklarna inte riktigt bry mig förutom i tablet-läge där jag måste placera en liten bok i ena änden för optimal visning. Som sagt tittar på skärmen från vinklar upp till ca 60 grader är fortfarande ganska synlig, men är märkbart mindre ljusa då från centrum. De vertikala betraktningsvinklarna verkar lite bättre, men fortfarande inte lika bra som vissa andra modeller jag har tittat på. Sammantaget är jag nöjd med skärmen och inte gör något avkall betraktningsvinkeln för en extra lager av skydd, men de låga betraktningsvinklar kan vara en nackdel för vissa.

Högtalare

Det finns två högtalare i M4 ligger precis under skärmen. I tablet-läge de omfattas upp av skärmen och ljudet är alltså sämre i tablet-läge. I datorläge ljudet är ganska bra för en bärbar dator. Ljudet kan bli ganska högt med inställningarna vevas upp, men det finns egentligen ingen ersättning för bra högtalare och telefoner huvud.

Trådlös

Det finns två alternativ för Intel integrerat trådlöst, och jag valde B / G som jag har inget behov av 802.11a. Tabletten ansluter till min router utan problem. Jag valde att inte få bluetooth, men det finns också som tillval. Det finns en infraröd port på vänster sida, men jag använder inte det heller.

Batteri

Batteri är en av svagheterna i M4. Med max inställningar för processorn, kylning och den ljusaste nivån räcker batteriet ca 2 timmar och 20 minuter som bör vara tillräckligt för att avsluta en DVD. På lång livslängd inställningen för användning med normala arbetsbelastning batteriet ska kunna få lite mer än 3 timmar och kanske lite längre med den trådlösa avstängd. Det finns också en valfri batteri som kan ersätta DVD-enheten som kan öka batteriets livslängd med ytterligare 2,5 timmar. Eftersom jag inte väljer det här alternativet kan jag inte riktigt säga säkert. Jag tror att den kortare batteritid beror till stor del på att driva digitaliserare, som därmed ger den här bärbara datorn ett något kortare batteritid än jämförbara bärbara datorer.

Operativsystem och programvara

Den bärbara datorn levereras med alla dess förinstallerade programvaran och endast förinstallerat. I själva verket är den enda cd-skiva som det kommer med är en AOL-CD. Detta förvärras av att ha AOL förinstallerat, och installeras i Sucha sätt att det är nästan omöjligt att ta bort utan speciella program. Windows XP Tablet Edition är bra OS och har alla funktioner i Windows XP Professional. Eftersom det inte finns något val för tabletter det ingår i priset. Andra mjukvarupaket som ingår är: Microsoft Works och Microsoft en ton. McAfee antivirusprogram är också installeras som en 60 dagars testversion samt en 30 dagars provversion av Microsoft Office Small Business Edition. Utöver detta finns det ett antal andra installerade program som jag har svårt att identifiera. Många av dessa program används för att ge tabletten pennan funktionalitet, låta skärmen rotera och innehåller funktioner för att många av knapparna. Men bland dessa program finns det ett antal som är onödiga, såsom AT & T Internet, AOL och Zinio. Med det stora antalet av dessa saker blandas i det blir allt svårare att lista ut vad programmen är nödvändiga och vad som kan tas bort. Min största gripe är dock bristen på återställning diskar. Istället användaren måste bränna sina egna återställning diskar med ett program som finns på hårddisken. Informationen för dessa skivor sparas på en dold partition på hårddisken som tar upp värdefull hårddiskutrymme särskilt eftersom jag valde den minsta 40 GB-enhet. Detta förvärras genom att installationsfilerna för program på normal partitionen också. Systemåterställning brinner sedan en spökbild av systemet på en DVD eller 6 CDR för dig, inte en kopia av Windows XP TE. 2 extra diskar bränns som innehåller applikationer som en anmärkning, verk, MS Office SB, AOL, etc. .. Sammantaget är jag nöjd med den förinstallerade programvaran eftersom det finns ett antal saker som jag inte vill, men har svårt att ta bort samt brist på fina fysiska diskar att använda i fall något går fel.

Prestandatester och prestanda:

Prestandan på min tablett är awesome särskilt när man betänker alla de processer och program som körs i bakgrunden,. Det finns cirka 80 processer som körs vid en viss tidpunkt, och eftersom jag inte vet vilka av dessa kan elimineras men dessa prestanda siffror är ganska bra.

Super Pi: Jag körde detta riktmärke till 2 miljoner siffror med de 80 + processer som körs, inklusive Windows-brandväggen och McAfee virus scan med full effektinställningar och den bärbara datorn inkopplad

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Toshiba Tecra M4 (1,86 GHz Sonoma Pentium M) 1m 45s
Gateway 7426GX (AMD Athlon 3700 +) 1m 39s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Dell Inspiron 8600 (1,7 GHz Banias Pentium M) 2m 28s

PCMark04 resultat (tillsammans med IBM ThinkPad T43 1,86 GHz Pentium M resultat)

Futuremark PCMark04 poäng
IBM T43 (1,86 GHz) Toshiba Tecra M4 (1,86 GHz)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,33 MB / s 3,36 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 27,19 MB / s 27,88 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 23,4 MB / s 24,27 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 10,88 MPixels / s 10,98 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1914,17 MB / s 1889,77 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 2,82 KB / s 2,94 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 54,11 MB / s 55,26 MB / s
Ljud konvertering 2496,87 KB / s 2537,37 KB / s
Webbsida rendering 5,27 Sidor / s 5,57 Sidor / s
DivX Video Compression 51,71 FPS 51,17 FPS
Fysik Beräkning och 3D 159,19 FPS 182,51 FPS
Grafik minne - 64 rader 868,44 FPS 1180,33 FPS

Om dessa riktmärken inte betyder någonting för dig kan jag berätta att m4 gör en mycket anständigt spelautomat. Jag har kunnat spela Doom 3 med Ultra High Quality inställningar på 1280 x 1024 utan problem. Jag har hört att de nya 77,72 ForceWare drivrutiner kan ge bättre riktmärke poäng och bättre värmehantering, men jag har inte provat det som jag fortfarande använder Toshibas installerade drivrutinen. Jag har också hört andra människor har haft problem med sin GPU överhettning, men min har inte sänt mig ett sådant meddelande än.

KUNDSUPPORT

Sedan få min bärbara dator har jag inte haft att kontakta Toshiba igen. Men från mina erfarenheter innan när det gäller att spåra min beställning har jag funnit att deras kundsupport har varit mycket bra.

Klagomål

Den förinstallerade programvaran samt bristen på återhämtning CDS är nog min största klagomål. Förutom att allt verkar ganska bra. Den vänstra sidan av tangentbordet kan få ganska varm när du spelar spel, men inte alltför illa. Fläkten är även typ av högt, men ändå tystare än min gamla bärbara dator. I lång livslängd läget fläkten är antingen tyst eller aldrig på.

Slutsats

Detta är en stor anteckningsbok om du vill ha en maskin som kan göra nästan vad som helst. Den kan köra alla eller nästan alla av dagens mest krävande spel, och det kan göra vad andra bärbara datorer inte kan fungera som en tablett. För någon som letar efter tablett funktionalitet och inte vilja ge upp kraften i en bärbar dator M4 kan inte vara beat.

Fördelar:

Nackdelar:

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar