lördag 9 juli 2005

IBM ThinkPad X31 Review (pics, specifikationer)

IBM ThinkPad X31 Review (pics, specifikationer)
av Administrator - 2005/07/09

av Jason Ip, USA

Översikt och introduktion

IBM ThinkPad X31 ( se större bild )

Detta är en översyn av ThinkPad X31 . Som ni alla förmodligen vet att det görs av IBM (och jag säger IBM eftersom det vid den tiden var det IBM, inte Lenovo). Jag inser att det nya och förbättrade X32 är tillgänglig nu och du kanske undrar varför du läser en översyn för den äldre "X31. Den X31, med ankomsten av X32 (som är identiska med undantag för CPU), blir mycket billigare, vilket för dem budget inriktade (som jag själv) blir det ett bra värde. Och jag är säker på att det finns en hel del budget inriktade människor där ute. Som du kanske har gissat, är denna laptop fast på ultra portabla kategorin, men med tillströmningen av extremt tunna bärbara datorer kommer in på marknaden ( Dell X1 , X505 Sony , X40/X41 IBM osv .) i X31 inte konkurrerar för att vara den minsta och lättaste. Men jag gillar fortfarande det och du kommer att se varför längre fram.

Specifikationer / konfiguration

  • Modell: X31 2672-38U
  • CPU: Intel 1,6 GHz Pentium-M Banias
  • RAM: 256 MB PC2100 (1/2 slots fyllda, uppgraderas till 1,5 spelningar)
  • Grafikkort: 16 MB ATI Radeon 7000 (diskret chip)
  • Hårddisk: 40 gig Hitachi 4200 rpm 2,5 "(uppgraderas till Hitachi 7k60: 60 gig 7200 rpm)
  • Skärmstorlek: 12,1 "
  • Trådlöst: ingen (denna modell kom med mini-PCI-kortplats tomma men trådlösa antenner installerades, uppgraderas till Intel Pro Wireless 2200 b / g)
  • OS: Windows XP Pro
  • Dockningsstation: ingen (uppgraderade till X3 Ultrabase med ultra bay 2000 DVD ROM)

Orsaker till att köpa

Jag ska börja med varför jag fick denna laptop och främst varför jag valde det över mycket lika, och ännu mindre, X40. Innan jag köpte denna X31 jag hade en X40, och medan jag haft det, kände jag besviken över vissa funktioner och tänkte att vissa saker saknades. För det första, inte få mig fel, är X40 extremt diminutiv och passar rakt i ultraportabla kategorin, men min huvudsakliga gripe med den var dess byggkvalitet. Min backup / stationär dator laptop är en IBM A21P och låt mig säga er, är det där en tank på thinkpad.com forumet kommer du alltid höra människor längtar om den gamla goda tiden med tanken-liknande ThinkPad-talet. Den A21P är en av dem. Den X40 var inte. Det kändes alltför tunn för mig, det fanns många gnissel och jag bara inte känner sig trygg med den i mina händer. Jag bläddrade forum och många ThinkPad ägare trodde att X31 var mer solid. Så jag gav det ett försök, low och häpna de hade rätt. Den X31 har byggkvalitet är mycket solid, mycket likt min A21P. När jag plockade upp jag visste att jag gillade det mycket bättre än X40. Jag såldes. Alternativet med en 7200rpm hårddisk (den X40, tillsammans med de flesta andra nya ultra bärbara, använd 1,8 "hårddiskar med maxfart 4200 rpm) var en bonus och något jag tillägga senare.

Var och hur Köpta

Jag köpte denna laptop på ebay från en ansedd säljare, jag gjorde min läxa på varje säljare och fann att jag köpte från (maila mig om du vill att namnet) hade bra feedback. Han gav också bilder av lådan eftersom min X31 var förseglad / nytt. Men han sålde många renoverade ThinkPad. Jag slutade betala $ 1100 USD som jag trodde var en bra affär för en icke-renoverade X31.

Bygga & Design

ThinkPad X31 ovanifrån ( se större bild )

Som nämnts i föregående avsnitt anser jag att bygga kvalitet X31 är dess främsta styrka. Jag värdesätter byggkvalitet mest i en bärbar dator, utan att jag kommer att vidarebefordra någon bärbar dator, oavsett vad andra funktioner på den. Det finns absolut ingen flex i LCD, till skillnad från X40 där du kan se fläckar på skärmen om du spände LCD locket. Den X31 uppvisar inga sådana fläckar när böjning. Alla portar verkar mycket solid, en annan viktig faktor för en sådan bärbar dator eftersom den kommer att kräva och urkoppling av högtalare / hörlurar och USB-enheter ständigt medan du är på väg. Locket stängs snyggt och när du försöker pressa locket med huvuddelen när den är stängd finns det liten eller ingen ge, något sällsynt i de flesta bärbara datorer har X40 visade bristerna i detta test. " Men till X40 kredit har jag sett en vänners X40 som inte har det problemet. Men med två spärrarna på vardera sidan, i motsats till X40: s inre högra spärren finns det extra känsla av täthet när du stänger enheten. Andra designelement delas med X-serien linje som gångjärn, lätt läpp runt LCD-skärmen, Think ljus "(mycket praktisk och cool att ShowOff) och ingen Windows-kortkommando. TrackPoint eller IBM bröstvårtan "som det kärleksfullt kallas, är min inställning. Jag kommer inte att få till en spårpunkt vs styrplatta debatt eftersom det har gjorts tidigare och det kommer ner till preferens, det räcker med att säga, jag bekvämt i bröstvårtan "läger.

Skärm

Skärmen på X41 är din standard 1024x768 XGA-skärm. Jag har inte sett en 1600x1200 T-serien UXGA-skärm så jag kan inte jämföra, men för de behov som en ultra portabel, det är bortom räcker. Jag har sett en film par DVD på det redan och det är bra. Lyckligtvis min X31 har inga döda pixlar. Som med alla andra IBM ThinkPad skärmen inte har titta på mig "Gee-vina Ultra glare skärm. Du kan nog säga jag inte ett fan av dessa. Såvitt jag kan berätta bakgrundsbelysning på LCD är bra, inga läckor eller något sådant.

Högtalare

Högtalarna på någon ultraportabla är ungefär lika tjock som du kan få. Till råga på, det finns bara en högtalare och den syftar nedåt för att dämpa ljudet ännu mer. I grund och botten bara använda högtalaren i en situation där någons liv kommer att vara i fara om du inte gör det, annars undvika.

Processor och prestanda

Jag hittade prestanda på X31 mycket galleriets. Naturligtvis är det efter att jag uppgraderade till 1,5 gig RAM och en 7200 rpm HD. Jag försökte i princip att eliminera eventuella flaskhalsar som jag kunde tänka på. Självklart, eftersom jag inte kan uppgradera grafikkortet, stannade det. Vid normal Windows drift grafikkortet spelar ingen roll för mycket, förväntar spel som Starcraft och Warcraft 3 fungerar bra, men inte att gå till en Half-Life 2 eller Doom 3 LAN-party med denna maskin. Starta upp tid, med min konfiguration är ca 30 sekunder och applikationer är mycket snabb att öppna. Till exempel kommer Adobe Photoshop belastning på mindre än 5 sekunder och Microsoft Word tar 3 sekunder för första gången den laddar. Sammantaget är det i nivå med en 2.x GHz P4 skrivbord.

Riktmärken

Vi använder programmet Super Pi för att få ett riktmärke för processorhastighet. Super Pi-programmet tvingar helt enkelt processorn att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror i noggrannhet. Beräkning 2 miljoner siffror är vår måttstock. Nedan är en jämförelse diagram över hur ThinkPad X31 med det 1,6 GHz äldre Banias Pentium M-processor staplas upp till andra bärbara datorer när man kör denna beräkning:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
IBM ThinkPad X31 (1.6GHz Pentium-M Banias) 2m 28s
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S

Tangentbord och pekplatta

Den andra delen av detta avsnitt kommer att bli svårt att granska att se eftersom det inte finns någon pekplattan ThinkPad. Som jag har sagt tidigare i översynen, är bröstvårtan "vs pekplatta en personlig preferens. Jag ska säga detta men om du föredrar bröstvårtan ", har ThinkPad en av de finaste av alla bärbara bröstvårtor" så du inte kommer bli besviken. Om du måste ha styrplattan leta någon annanstans eller bära med sig en mus.

Tangentbordet, vad kan jag säga om en IBM-tangentbord som inte har sagts redan. De är fantastiska. Varje tangenttryckning är fast och skarp. Det gör du känner att du kan och vill, typ snabbare. Dessutom är de lätta att byta ut och finns i överflöd på Ebay.

Input och Output

Längs den högra sidan finns inga portar. Den högra sidan är där CPU-fläkt ventilen sitter och där hårddiskplatsen sitter. Framsidan har ingenting, den vänstra sidan och baksidan är där alla åtgärder är, vi börjar med den vänstra sidan. Det finns en FireWire-port, en enda PCMCIA-kortplats, en Compact Flash-kortplats, en IR-port, ljud in / ut, hörlurar, och slutligen en USB 2.0-port. På baksidan finns din standard biljettpris VGA in, parallellt, växelström, en annan USB 2,0-port, 10/100 Ethernet och ett modem telefonjack.

IBM ThinkPad X31 front höger sida ( se större bild )

IBM ThinkPad X31 baksida ( se större bild )

IBM ThinkPad X31 vänster sida ( se större bild )

Trådlös

Min enhet inte har någon trådlöst kort installerat, bara antennerna installerade jag Intel Pro Wireless 2200 och är ganska nöjd med det. Jag säger detta men jag hatar hur IBM gör en bios lås för mini-PCI-kortplats. Du kan bara köpa IBM trådlösa kort (främst priset förbättrade "trådlösa kort). Naturligtvis finns det en bios hack flyter runt på nätet som besegrar den, men det kommer också att inaktivera den trådlösa ljus på den bärbara datorn. Antennerna på X31 är mycket mottaglig, får jag bra signal oavsett var jag går. Naturligtvis mottagning även beror på vad trådlöst kort du har, jag hade en Atheros 802,11 a / b / g-kort i min X40 och det verkade lite bättre, men det kunde ha varit att X40 antenner var bättre, det är subjektivt. Ändå hade båda exceptionella mottagning.

Batteri

Ett annat plus för X31 över X40, är ​​batteriet en 6-cells litiumjon. Med X40 kan du bara få en 4-cell om du vill ha maximal bärbarhet, som varade inte mer än 3,5 timmar eller om du skulle behöva offra storlek om du ville 8 cellen. Den 6 cell på X31 varar ca 4-5 timmar beroende på vad du gör, har jag mest min inkopplad och är rädd för att helt tömma batteriet medan den bärbara datorn är på men jag har den på i 3 timmar utan problem ( och 30% återstår).

OS och programvara

IBM tillhandahåller helt programpaket med sina ThinkPad-talet. Naturligtvis när jag fick den nya hårddisken Jag började med att installera Windows XP själv utan att någon av IBM programvara är jag inte ett fan av tillverkare förinstallerade programvara. Men för den skull översynen kommer jag försöka att se över IBM-program. Med den ursprungliga hårddisken finns det en partition som gör att du kan returnera din ThinkPad till fabriks färska tillstånd när du vill. IBM åstadkommer detta genom att ha den BIOS-start i en liten Linux OS vid uppstart om du trycker på knappen Access IBM. Det kommer att finnas en möjlighet att återhämta om du vill. Detta är en trevlig funktion eftersom du inte behöver komma in i Windows för att använda den. Många gånger när du vill formatera / återställa det för att du inte kan komma in i Windows, smart drag från IBMs sida. Den andra mjukvara jag gillade var IBM-anslutningar programvara hjälper dig att använda kortkommandon på tangentbordet och IBM håller det ganska uppdaterad.

Kundsupport och garanti

Min X31 kom med 3 års garanti. Jag har aldrig behövt använda IBM garanti så jag inte kan kommentera den. Men jag har hört mycket bra saker om tjänsten från ThinkPad forum.

Slutsats

Jag kombinera beröm och klagomål i detta avsnitt. Sammantaget är jag mycket nöjd med denna bärbara dator. Det är litet men kraftfullt, något svårt att hitta dessa dagar i ultra bärbara. Den enda gripe som jag har tidigare nämnts och det var det trådlösa kortet bios lås som IBM beslutat genomföra. Det är inte en stor sak, kommer det att kosta bara mer att uppgradera ditt trådlösa kort. Jag planerar att uppgradera min X31 med Bluetooth i en nära framtid och har varje bit av förtroende när det blir dags att öppna upp för att installera det. Som med de flesta ThinkPad har IBM gjort det mycket enkelt att uppgradera, alla komponenter är lätt åtkomliga och det finns många maskinvaruhandböcker på IBM / Lenovo webbplats med uppgifter varje enskild del av den bärbara datorn ner till mycket skruv. Du helt kan ta isär den bärbara datorn med de medföljande instruktionerna, Kid jag dig inte. Allt som allt vad jag mest vänligen med är byggkvalitet, känner jag mig som jag kan ta denna laptop var som helst, och det är en bra känsla. Så för att citera Ebert och Roeper: "Två tummar, vägen upp."

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar