torsdag 21 juli 2005

Asus M5n Review (pics, specifikationer)

Asus M5n Review (pics, specifikationer)
av läsare - 2005/07/21

av Kwok Wong, Kanada

Första bärbara datorer är alltid knepiga saker att besluta om. Du kan ta veckor eller månader (eller i mitt fall nästan ett år) att besluta att köpa en bärbar dator du redan kollat ​​ett tag. Även i slutändan spendera en hel del tid att tänka på en lämplig laptop för dina behov är alltid ett klokt drag. Min slutliga beslutet grundade sig på min studier i skolan, krav resor, och viktigast av min budget. Således resan slutade med mitt val av ultraportabla Asus M5N.


Asus M5n, inga döda pixlar ännu ( större bild )

Denna översyn kommer sannolikt att hjälpa dig om du redan har beslutat om en ultraportabel typ laptop eller "sub-notebook". Dessutom, om du söker information om den nya ASUS Z33a, är detta platsen att hitta den. Den M5N och Z33a, skiljer sig endast något och är i själva verket samma bärbara datorer med en som har en nyare generation processor.

Specifikationer


Fram ( större bild )


Vänster sida ( större bild )


Höger sida ( se större bild )


Topp ( större bild )


Tillbaka ( större bild )

Enheten jag köpte var en grundläggande inställning, i huvudsak detta helt enkelt tänkt så lågt som datorbutik skulle gå i fråga om hårdvara (och pris). Det M5N jag köpte kom till butiken som barebones enhet. Efter en timme av installation laptop var lastad med följande:

  • en 1,7 GHz Centrino-processor (den 1.6Ghz har uppenbarligen utgått)
  • 256 MB Micro-SODIMM RAM
  • 40 GB hårddisk
  • Windows XP SP2 operativsystem

Ovanstående tillägg (utom för RAM) är det enda du behöver för att lägga till en barebones setup för att få igång. Den bärbara datorn kom också med ett antal program och drivrutiner CD-skivor, och en trevlig väska.

Andra interna hårdvara och funktioner inkluderar en Intel PRO / trådlös 2000BG-anslutning, knapp för Power4 Gear Technology att variera strömförbrukningen och processorhastighet, Kensington låsöppning, inbyggd mikrofon, intern DVD / CD-RW, standard 2 timmars batteritid, 3 USB- 2,0-portar, 1 IEEE 1394, SD / MMC / MS / MSPRO kortläsare, en PCMCIA 2,1 kortplats, en VGA-anslutning för bildskärmar, en LAN och telefonjack, samt en fin pekplatta. Alla dessa funktioner som ingår i en bärbar dator som väger ca 3 pounds (mycket lätt), som mäter 10,8 x 9,25 x 1,17 inches, med en 12,1 "skärm, och 1024x738 maximal upplösning. Vidare i den översyn som jag ska gå in mer i detalj på viktigare funktioner och specifikationer.

Till slut slutliga priset för den bärbara datorn var $ 1500 kanadensiska efter några goda gammaldags köpslående med butiksägaren. För en bärbar dator här liten och med så mycket makt som det har, jag trodde det var ett bra pris.

Stil och design


Asus M5n jämfört med en banan, är den bärbara datorn om storleken på en vanlig bärbar dator ( se större bild )

Denna laptop är mycket robust, vilket kan förväntas för en bärbar dator av denna typ som riktas mot användaren resor. Även om det är lätt, det betyder inte att det är tunn och faktiskt är stark nog för mig att bekvämt och tryggt bära i en hand. LCD-skydd från locket verkar starkt liksom, jag kunde inte skjuta fingret i det och skapa stora vågor som andra skärmar.

Som utan krusiduller typ av person jag tog en omedelbar tycke för den förenklade designen av denna laptop. Det är en mycket ren design med subtila inslag av genialitet packade i. För att börja, är pekplattan integrerad smidigt i beläggningen innan tangentbordet. Det finns inga försänkningar i den bärbara datorn i eller runt kudden och handledsstödet inte upp opassande över pekplattan. Det bästa ordet jag kan använda för att beskriva det är "platt", men en bild skulle göra min poäng tydligare.


Pekplattan

Från bilden kan du även se pekplattan musknapparna integrerade lika smidigt och när man trycker på rätt plats de är otroligt tyst.

Tangentbordet är också väl utformad, nycklarna är väl placerade och tog mig bara några minuter att vänja sig, är viskar de också tyst, men se upp för mellanslagstangenten.


Tangentbordet

Lämplighet, med elever i åtanke

Asus M5n på campus ( se större bild )

Gör inga misstag denna laptop är liten, och som sådan inte har många av de funktioner och framsteg som modeller i samma prisklass som är större. Dock bör processorhastighet och datorns grafikkort inte allt du funderar när du köper en bärbar dator, men det är alltid roligt att kunna spela en nostalgisk 3D-spel medan föreläsning jag vet. Och ja, äldre spel som "Halo" är allt du kommer att kunna spela bekvämt med denna typ av laptop.

Men om du är helt enkelt en student som behöver en dator för skolan, detta bara kan vara rätt dator för dig. Den är liten och lätt och passar underbart i ett sortiment av ryggsäckar, även med en skyddande hylsa som omger den. Med denna laptop kommer du vill köpa någon form av skydd för att skydda sin glosssy täcker. Nedan kan du se repa på det nedre högra hörnet som resulterade från min tvekan att spendera en extra $ 30 på en hylsa. Den populära Shinza raden av ärmar passar denna laptop, men med 9-cells batteri en större hylsa skulle vara nödvändigt.


Det M5n med en hylsa av Alexxatech

Standarden 2 timmars batteritid kommer inte att räcka men för de långa dagarna och föreläsningar, särskilt när du har trådlös åtkomst aktiverad. Den 9-cells batteri är ett måste om du planerar att toting runt campus. Ytterligare varningar omfattar frågan om fläktljud när du använder den bärbara datorn. Det är oerhört högt för en bärbar dator denna storlek och oavsett var du sitter du kommer att få de obligatoriska halv-svängar från människor i rader nedanför dig i en föreläsningssal. Det finns en lösning på detta problem, det finns många gratis program som låter dig styra fläktens hastighet och därmed ljudet den avger. Och det finns en balans som du kan slå med dessa program som gör att du kan sippra fläkten ner till endast viskning utan att kompromissa processorn. Men de långsiktiga konsekvenserna av att använda detta program på min laptop återstår att se. Den slutliga irritation med den här datorn är bristen på en extern volymkontroll, för de gånger då du startar datorn i mitten av klass och glömmer att stänga av ljudet på förhand ... och Windows XP startljud Chimes (och ditt ansikte blir röd som alla vänder sig till se). Om du är snabb kan du koppla in en uppsättning hörlurar till något dämpa buller ... eller bara stänga av startljudet i Windows!

Förutom dessa hinder att använda den bärbara datorn som en universitetsstudent, det är en underbar dator för att kunna tote runt. Med sin lilla storlek och vikt är det lätt att bära den i en ryggsäck med några läroböcker. Vid 1,7 GHz, är hastigheten mer än tillräckligt ordbehandling, PowerPoint-bilder, och allt annat akademiskt relaterade.

En varning dock om du är i en kurs som kräver användning av kalkylprogram som statistik, skulle en widescreen bärbar dator förmodligen föredra. Den Dell 700m är en sådan bärbar dator som behåller många av de funktioner och kvaliteter hos M5N men med en större skärm.

Jag har också nyligen in den underbara hobby fotografering och den bärbara datorn är mer än tillräckligt för bildbehandling, specifikt med Photoshop för uppgifter som färgkorrigering. Men akta dig för att öppna mer än hundra bilder samtidigt ... som din M5N kommer sannolikt sakta till en genomsökning och din enda alternativet är att använda Ctrl-Alt-Delete för att avsluta programmet.

Effekt

Standarden batteri för M5N är hemskt när det gäller livslängd. Det kommer inte att räcka även för den mest konservativa användaren. Med LCD på en behaglig ljusstyrka och trådlöst internet gjort det möjligt att batteriet sannolikt räcker mindre än en timme. För att komma runt detta problem offra trådlöst (dvs. inaktivera det med Fn-tangenten) och sänka LCD-skärmens ljusstyrka (även med Fn-tangenten) kommer förmodligen få dig de utlovade 2 timmar i livet och lite mer. Ett ytterligare steg tas är att manuellt sänka processorns hastighet via energibesparande eller Power4 Gear knappen som sitter längst upp till vänster på tangentbordet. Om spendera några dollar på en av de andra 2 valfria batterier inte är möjligt de tidigare stegen kommer förhoppningsvis att hålla dig över, men se till att bära nätadaptern när du tar den bärbara datorn ut.

Men nätadaptern själv har ett problem med sin egen, med den extra stift för jordning, hitta ett lämpligt eluttag är lite av ett problem. Men 9-cells, 6 timmars batteritid sannolikt skulle rätta till detta problem.


Den tredelade strömadapter

Batteriets livslängd kan vara de viktigaste aspekterna av en bärbar dator i form av bärbarhet, det finns lite använda i en state-of-the-art bärbara dator om den inte kan leva upp till det verkliga syftet med en bärbar dator och kan inte leva från ett batteri i mer än en timme. Asus försöker rätta till detta problem genom att genomföra sitt Power4 Gear teknik i M5N. Med en knapptryckning en bild dyker upp på LCD som motsvarar den profil program du med att köra. I huvudsak du styra processorhastigheten med denna teknik. På den lägsta inställningen (siffran av en man), saktar processorhastigheten ner stängs LCD-skärmen till en lägre ljusstyrka och batteriindikatorn visar 2 timmar som utlovats av Asus. På högre inställningar (nivå 3 är så hög som du kan gå på batteri) batteriet är snabbt dräneras som processorn påskyndar och LCD lyser upp. Med något av dessa profiler som du har fortfarande kvar möjligheten att ändra bärbara inställningar.


Det Power4 Gear Knappen


Power4 Gear inställningar

Laddning av batteriet är snabb och snabb ... åtminstone när datorn är avstängd. En halv timmes laddning är mer än tillräckligt för beståndet batteri. Vara beredd att vänta men om du tänker använda den bärbara datorn när den laddas, eftersom det tar betydligt längre tid.

Notera, behöver M5N inte samma försiktighetsåtgärder som andra bärbara datorer om att byta från AC till batteridrift när den bärbara datorn är fortfarande på. I själva verket sänker Power4 Gear teknik processorhastighet själv när den upptäcker en övergång till batteridrift, omvänt också höjer CPU-hastighet när strömmen detekteras.

Naturligtvis alla dina problem försvinner om du väljer att investera i extra 9-cells batteri, helt enkelt sänka ljusstyrkan några steg kommer att ge dig 7 timmars datorer kul, mer än tillräckligt för en dags användning i skolan för mig själv.

Portar

Med Asus M5N får du en mängd välplacerade portar som skulle tillfredsställa den genomsnittlige användaren. Indragen vid varje port på datorn är ord och siffror för identifiering.

Till att börja med får du nätadaptern anslutningen, liten och diskret placerad på baksidan av bärbara datorer kroppen estetiskt placerad under höger LCD stöd. Mittemot från det, till vänster nedanför LCD stödet är FireWire-porten, den enda, men tillräckligt för PC-användare.


FireWire-porten

Det finns 3 USB 2.0-portar medföljer den bärbara datorn, ett sitter på vänster nära framsidan av den bärbara datorn, perfekt för lätt att koppla in min mp3-spelare, och för alla vänsteranhängare som vill använda en trådbunden mus. Intill det är PCM och SD / MMC-kortläsare. De 2 kortläsare portar också komma med plast dummy kort för att skydda det inre av hamnarna.


PCMCIA kortplats och SD / MMC-kortläsare

Mellan 2 kortläsare och standard Ethernet och telefon portar linje (ligger nära den bakre delen av den bärbara datorn) är beståndet combo CD-RW/DVD-enhet.


Ethernet-och telefonjack linje och DVD / CD-RW kombinationsenhet

Ligger på höger sida av den bärbara datorn är ett annat val av olika användbara portar, idealiskt placerade för de flesta användare. Närmast framsidan av den bärbara datorn finns hörlursutgången och MIC-portar input. Going bakåt, är grillen för utgången av fläkten, de 2 återstående USB 2,0-portar och CRT-utgången. Slutligen Kensington låshål är placerad baktill till höger.


Hörlurar och mikrofon-utgång, och fläkt grill


2 USB 2.0-portar, CRT-utgång, Kensington låsöppning

Den enda uppenbara försummelse som kan förväntas för denna typ av laptop, hamnar-wise, är S-videoutgång. Men de flesta användare inte missa denna möjlighet, och om nödvändigt en omvandlare för CRT-porten kan kompletteras för att kompensera för bristen på S-Video Out.

Uppgraderingsmöjligheter



Undersidan av Asus M5N

När det gäller uppgraderingsmöjligheter, är detta en kategori där den bärbara datorn, jämfört med andra liknande typer, kan göra bättre.

Uppgradera RAM i de flesta bärbara datorer ska vara en bris, tryck en pinne av SO-DIMM och du är på god väg till en något bättre resultat laptop. Beroende på var du köper ditt RAM detta bör inte vara en dyr uppgift. Men M5N använder en sällan används och relativt dyr typ av RAM, Micro SODIMM. Det är troligt att du kommer att få en butik att sätta i en order för dig som de skulle sannolikt inte har denna typ av RAM till hands.

Om du bestämmer dig för att uppgradera RAM-minnet till en specificerad för 768, processorn upp till 2,0 GHz, eller hårddisken, detta är en enkel match via panelerna på bärbara undersidan.

Värt att nämna

Pekplattan med sin kreativa design också mycket konfigurerbar. Med den medföljande Synaptics programvara kan pekplattan programmeras så att vissa delar av dynan kan utnyttjas för att starta alla program du vill eller så kan du välja från en mängd andra funktioner. Du kan också välja att ha musen flytta "off-pad" så att på skärmen med musen fortsätter att röra sig även om du har nått slutet av kudden. Dessutom kan du välja att rulla horisontellt och vertikalt med kudden också. Det enda problemet jag har märkt är att dynan blir fet snabbt och bör torkas regelbundet för att förhindra en opassande och glänsande lyster. Wipes vanligtvis används för glasögon är effektiv för denna uppgift.

Den 9-cells extra batteri är en Gud-skicka. Det är mer än jag behöver för en dag av i klassen användning, men det är ett monster i storlek. Men det kan ändå passa i min vanliga skola ryggsäck och min ärm också.

Batterier, standard mot botten, 9-cells överst

Högtalarna är trevliga och högt och ligger diskret nära undersidan av den bärbara datorn. Även vid de högsta volymerna på kvaliteten försämras kraftigt, och du får en känsla av att du har vax i er öron ...

Riktmärken

Super Pi Resultat

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Asus M5n (1,7 GHz Pentium M) 2m 02S
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S

HD Tune Resultat


IBM X32
Asus M5n
Minsta överföringshastighet
11,9 MB / sek
0,4 MB / sek
Maximal överföringshastighet
34,6 MB / sek
29,8 MB / sek
Genomsnittlig överföringshastighet
38,1 MB / sek
18,9 MB / sek
Åtkomsttid
17,7 ms
40,4 ms
Burst Betygsätt
67,5 MB / sek
22,3 MB / sek
CPU-användning
5,8%
11,8%

PCMark04 -

IBM X32 (1.60GHz) Asus M5n (1,7 GHz) Dell Latitude X1
(1.1GHz ULV)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,07 MB / s
3,2 MB / s 2,0 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 23,30 MB / s
24,5 MB / s 16,26 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 20,71 MB / s
21,6 MB / s 14,43 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 9,58 MPixels / s
10,0 MPixels / s 6,5 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1550,60 MB / s
1437,5 MB / s 1309,7 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 2,37 KB / s
2,6 KB / s 1,79 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 47,11 MB / s
49,3 MB / s 32,66 MB / s
Ljud konvertering 2160,95 KB / s
2297,3 KB / s 1495,55 KB / s
Webbsida rendering 4,57 Sidor / s
4,6 sidor / s 3,39 Sidor / s
DivX Video Compression 42,83 FPS
40,3 FPS 78,81 FPS
Fysik Beräkning och 3D 31,43 FPS
60,7 FPS 65,05 FPS
Grafik minne - 64 rader 232,16 FPS
241,1 FPS 374,57 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score NA
119 3DMarks NA
CPU Score 2478 CPUMarks 2668 CPUMarks NA


Sammanfattning

Nackdelar

  • dålig lager batteritid (2 timmar med LCD ljusstyrka lägst och trådlösa avstängd)
  • dålig uppgradering
  • glans lätt att gnida bort om den inte vårdas ordentligt
  • oljig återstod möjligt om styrplattan inte rengörs regelbundet
  • ingen S-Video
  • begränsad kortläsare
  • betydande fläktljud (viktigast, men fastställbara)
  • mycket tyngre och skrymmande med 9-cellsbatteri

Fördelar

  • liten och lätt
  • slät, enkla, estetisk design
  • geniala pekplatta
  • Power4 Gear Technology
  • Lång batteritid med den utökade batteri
  • Överkomligt pris för en ultraportabel
  • Effektivt organiserad tangentbord
  • Inbyggd mikrofon
  • Robust konstruktion

Slutsats

För studenter eller täta pendlare som kräver en blygsamt prissatta bärbar dator är M5N sub-notebook att välja. Jag har varit väldigt nöjd med den och hittills eventuella problem som har popped upp har bara varit mindre populärare som har lösts till min tillfredsställelse. Det är lätt, relativt kraftfull och nödvändig (jag bär den till skolan varje dag).

Köp info och tillgänglighet:

USA

  • ProPortable.com
  • Geared2Play.com
  • AGearNotebooks.com

Kanada

  • Canadasys Datorer


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar