söndag 16 december 2012

HP ENVY dv7 recension

HP ENVY dv7 recension
av Andrew Baxter - 2012/12/16

Den gamla HP Pavilion dv7 är död. Länge leve ENVY dv7! Den här uppdateringen för HP: s populära 17-tums multimedia laptop kan packa tillräckligt värde för att vara en sann arvtagare till datorn tronen.

Översikt

HP ENVY dv7t-7200 är en ny Windows 8 laptop release som sport en 17,3-tums skärm och finns i en mängd olika konfigurationer för att passa nästan alla budget eller prestandabehov. Om ENVY dv7t ser märkligt bekant, du har rätt, det är helt enkelt en omprofilering av 2012 Pavilion dv7t linje men med den uppdaterade Windows 8 OS. HP är nu placera ENVY etikett på någon bärbar dator som den anser vara en prestandamaskin eller har premium design. Företaget har också slutat att producera 15-tums ENVY 15 och 17-tums ENVY 17 modeller , med hänvisning till det faktum att det var för mycket överlappning mellan dessa maskiner och motsvarande dv6-och dv7.

Faktum förändring är på gång på HP, de nyligen förlorat sin titel som # 1 datortillverkare världen över till Lenovo och så är det nya innovativa versioner såsom ENVY 4 Touchsmart och flaggskeppsmodeller som ENVY dv7t - en av deras bäst säljande traditionella bärbara datorer, som kommer att avgöra om de kan återta tidigare ära. Läs vidare för att ta reda på om ENVY dv7t är en djurhållare eller annan anledning att överväga HP en zombie av sitt forna jag slänga ut oinspirerat bärbara datorer.

Bygg och Design

Den ENVY dv7t-7200 är en 17,3-tums skärm £ 7 anteckningsbok som hållet är inriktade på en publik som söker en stationär dator stil maskin. Med ropet om Ultrabooks, kan du bli förvånad över att veta att stationär dator segmentet 15 till 17-tums bärbara datorer är fortfarande den bäst säljande kategorin. Orsaken är att bärbara datorer som de ENVY dv7t erbjuder en hel del trevliga funktioner, utmärkt prestanda alternativ och ett pris som kommer in bra under ett lättare och slankare ser men mindre drivna Ultrabook. Folk vill fortfarande sin bärbara dator för att se anständig, oavsett storlek och användnings avsikt, HP har därför uppmärksammat göra ENVY DV7t utseende tilltalar en bred publik. Locket har en subtil borstad metall huden med en midnatt svart finish som kontrasteras med ett silver trim runt kanterna. HP-logotypen uppåt lyser, detta ger en ganska cool look, även om det förmodligen inte genererar samma techno-lust som en Apple-logotyp gör.

Att öppna upp den ENVY dv7t avslöjar en fortsättning på midnattssvart finish över handlovsstödet och runt tangentbordet. De svart metallic färdiga områden gör ett bra jobb med att dölja fingeravtryck, tyvärr detsamma kan inte sägas om den glansiga ramen HP beslutat att använda runt på skärmen och på tangentbordet facket området. Oavsett var du tar tag i skärmen för att öppna den eller justera vinkeln kommer sannolikt att lämnas med en fet fingeravtryck märke, skulle en matt finish ha varit mer praktiskt. Lyckligtvis tangenterna själva är matt och inte blankt som facket området, använder tangentbordet en ö stil nyckel design med platta toppar. Som en extra bonus för revisor typer det finns ett sifferkort på höger sida.

Sido områden av ENVY där portarna återfinns återigen använda en silver trim gjord av ett plastmaterial med en faux aluminium utseende. Att flytta till undersidan av dv7, hittar du en tjock hud av plast används för att förstärka detta känsliga område och skydda dess interna delar. Det finns en panel som lätt kan tas bort med avlägsnandet av en skruv och erbjuder tillgång till uppgraderar sådana saker som RAM, dubbla hårddiskar eller trådlöst kort. Batteriet är löstagbart och kan uppgraderas, emot trenden av slutna case design.

Totalt byggkvalitet är mycket bra. Den ENVY dv7t använder ett aluminiumchassi internt för att ge en fast ram som skyddar interna och ger motståndskraft mot flex från utsidan. Det enda område av flex vi kunde hitta på kroppen var i mitten av tangentbordet, men endast om extra tryck applicerades utöver det normala skriva. Om du använder tillräckligt vridande kraft på den övre skärmen området kan du få den att böja några millimeter, men det är av föga intresse som skärmen skall kunna skyddas, inga krusningar på skärmen om du trycker in från locket.

Den ENVY dv7t-7200 levereras som standard med en 6-cells 62WHr batteri, sitter denna storlek batteri jäms med undersidan av den bärbara datorn och kan enkelt tas bort och bytas ut vid behov. Det finns också ett alternativ för en större 9-cells batteri som HP annonserar som ger 50% längre batteritid. Den 9-cells sticker ut från botten som höjer baksidan av den bärbara datorn upp detta kan ha positiv bieffekt av att skapa luftflödet undertill för bättre kylning och lutar tangentbordet för bättre ergonomi. Bortsett från den uppgrader batteri, kan du också enkelt uppgradera minne, PCIe trådlösa kortet och en av de två hårddiskfack. Med så många förseglade bärbara datorer på marknaden dessa dagar som inte ens tillåter dig att uppgradera batteriet, är denna nivå av uppgraderings lätthet trevligt att se.

Hamnar och funktioner
Den 17-tums ENVY dv7t har alla större hamnar du behöver och den genomsnittliga konsumenten vill ha, även om den inte saknar några av de mer specialitet och affärsinriktad typ portar. En majoritet av portarna är placerade på den vänstra sidan av den bärbara datorn med bara några till höger. Det finns inga portar på den bakre kanten av den bärbara datorn och den främre sidan har endast ett SDHC kortläsare. Resten av portarna är placerade på vänster och höger sida av den bärbara datorn och här är vad du får:


Vänster: VGA, HDMI, Ethernet (täckt), två USB 3.0, mikrofon och hörlursuttag

Höger: Indikatorlampor, USB 3.0, USB 2.0, optisk enhet (Blu-ray eller DVD), AC-adapter och Kensingtonlås

Samtidigt som det finns ett överflöd av portar tillgängliga, det finns några affärsinriktad och specialportar saknas att vissa användare kan bry sig om. Till exempel, det finns ingen Displayport videoutgång, eSATA-port, Smartcard-läsare eller Expresscard. De snabbare USB 3.0 överföringshastighet bör räcka för de flesta användare, men det kan ha varit trevligt att erbjuda Displayport och en Expresscard med tanke på storleken och mängden utrymme som finns med dv7t.

Screen
Den ENVY dv7t-7200 levereras som standard med en blank yta 1600 x 900 HD +-skärm, men kan även levereras med en Full HD 1920 x 1080 skärm med matt finish för en extra $ 150. Medan vi kunde klaga Full HD bör vara standard för en premie bärbar dator, det låga priset på dv7t du kan uppnå genom att gå med standardskärm (649 $ start) och det faktum inte alla av oss har små ögon och 20/20 vision gör det en acceptabel startpunkt. De som bara måste ha fler pixlar per tum och värde den antireflex kvaliteten på en matt skärm kommer sannolikt att betala för högre upplösning Full HD-skärm.

Den dv7t föremål för översyn kommer med standard 1600 x 900 skärm. Med tanke på 1600 x 900 upplösning, har ENVY dv7t samma pixeltätheten som en 15,6 "skärm laptop med 1366 x 768 HD-upplösning. Denna skärm använder TN panel teknik som finns i de flesta bärbara datorer, inte dyrare vidvinkel visning IPS-teknik Du kanske har hört talas om det används på MacBook Pro med Retina-skärm eller Lenovo ThinkPad X230 . Det betyder färgerna kommer att skifta när du lutar den bärbara skärmen fram och tillbaka, en rakt framifrån med skärmen vinkelrätt mot dina ögon kommer att erbjuda den bästa . erfarenhet Det finns inte mycket annat att skriva hem om för HD +-skärm - färger, kontrast och svärta är alla genomsnittliga Skärmens ljusstyrka är bra för inomhusbruk, men förvänta dig inte att kunna se skärmen utomhus i fullt. solen. Den blanka yta skärm hjälper att göra färgerna mer djärva och lysande och är trevligt för filmvisning, men om du arbetar i ett starkt upplyst rum med en ljuskälla bakom och ovanför du får en hel del eftertanke off av skärmen.


Det är något av en besvikelse att HP inte erbjöd ett alternativ för en pekskärm när uppdatera dv7t till Windows 8. När allt är Windows 8 UI handlar om att erbjuda kontakt interaktion och en stor 17-tums skärm skulle ge gott om utrymme för sådana interaktioner skärm.

Högtalare
HP använder Beats märkesvaror talare på ENVY dv7t-7200, det finns fyra högtalare på toppen och sedan en subwoofer på undersidan för att ge djupare toner och extra bas. De fyra högtalarna på toppen ligger högst upp på tangentbordet och sedan ned på displayen på vänster och höger sida. Den främre tänd karaktär av talarna på skärmen är en fin touch. Ljudet levereras är mycket tydlig och förblir sådana även vid höga volymer. Hela volymen kan definieras som löjligt högt, undvika den nivån, om du inte behöver för att fylla ett stort rum med ljud. Beats Audio varumärke blir inte mycket respekt bredvid storheter som Shenheiser eller Audio Technica, men för en bärbar dator på ENVY dv7t sticker ut som mycket bättre än genomsnittet.

Tangentbord och pekplatta
Den ENVY dv7t har en Chiclet-stil tangentbord design (ibland kallad "ö-stil") och kan konfigureras med en bakgrundsbelysning för en extra $ 20 om anpassad via HP.com. Tangentbordet bakgrundsbelysning är en rekommenderad uppgradering, det gör ser nyckel bokstäver lättare även i ett rum som är upplyst, plus att det tillför lite av design flare. Tangenterna i sig har en matt finish medan tangentbordet bakplattan är glansig. Nycklarna är platta och när man trycker erbjuder en bra mängd resor och taktil återkoppling. Tangentbordet är fast och kommer inte att böja i typiska maskinskrivning tryck, men kan vara deprimerad om du använder en över genomsnittet mängd tryck nedåt. Tangentbordet kvalitet och känsla är inte så bra som det ofta beröm Lenovo ThinkPad-serien med sina ergonomiskt kupade nycklar och just konstruerade taktil respons och reseavstånd, men för en konsument bärbar dator på ENVY dv7t är ganska bra.

Det finns ett antal pad på höger sida som borde glädja redovisningstyper. En anteckning om att ha det numeriska tangentbordet inklämd är att det betyder att de alfanumeriska knapparna är inte centrerad till displayen, utan de flyttas åt vänster i förhållande till skärmen centrum, kan detta störa vissa människor som gillar exakt symmetri.

Den ENVY dv7t pekplattan har en ganska stor yta som mäter 4,13 tum bred och 2,13-tums djup. Det är inte alls så stort som Apple MacBook Pro 15-tum som erbjuder en 5,2-tums bred med 4,3-tums djup styrplattan, men HP valde att erbjuda dedikerade musknapparna istället för de integrerade ClickPad knappar Apple använder. Med Windows 8 desto mer utrymme får du på styrplattan desto bättre, det finns en hel del gester som du kan göra och svepa från sida till sida uppmuntras för navigering, alltså en styrplatta och djupare pekplatta yta kan ha gjort mer meningsfullt med ENVY . Värt att notera är att pekplattan är lätt insjunkna, vilket är till hjälp för att hitta den i mörker eller för att undvika att titta ner. Tyvärr om du väljer tangentbordet bakgrundsbelysning pekplattan inte får samma bakgrundsbelysningen behandling.

Som med de flesta Windows-datorer, använder ENVY Synaptics drivrutiner för styrplattan som gör att du kan anpassa vissa inställningar som markörhastighet, aktivera eller inaktivera gest featres och palm detektionskänslighet för att undvika oavsiktlig markörrörelser. För det mesta pekplattan fungerat bra, men ibland markören skulle hoppa även om jag hade palm detektionskänslighet dök upp. Den större frågan för de flesta användare kommer att räkna ut den nya Windows 8 skärmnavigeringsfunktioner som bara verkar mer intuitivt att använda med en pekskärm istället för pekplatta. Vissa funktioner i Windows 8 navigering exempel att ta upp Charms fältet till höger och andra dolda genvägar som kräver exakt placering av markören i specifika områden på skärmen kan vara lättare att göra med en mus som ger mer exakt markörplacering.

Musknapp nedanför pekplattan är lite av en låt ned. Även om de fungerar bra att de har mycket lite reseavståndet och inte ger övertygande feedback för att veta att du har helt tryckte dem.

Precis nedanför tangentbordet till höger är en fingeravtrycksläsare, detta är standard och kan vara praktiskt som ett alternativ till att använda maskinskrivna lösenord för att logga in i maskinen eller till webbplatser vid användning i kombination med inbyggd programvara.

Prestanda


Som med de flesta HP bärbara datorer ENVY dv7t erbjuds i en mängd olika konfigurationer, kan du antingen anpassa det endast via HP.com eller plocka upp en fast konfiguration modell från tegel och murbruk återförsäljare som Staples, Best Buy eller till Costco. Modellen som granskas kommer med en Intel Core i5-3: e generationens processor och kan anpassas på nätet som HP ENVY dv7t-7200 Välj upplaga som börjar på $ 799, billigare AMD utrustat ENVY dv7-modeller som börjar på $ 649 kan hittas på nätet. Om du är bara intresserad av att ha den bästa prestanda som finns, då Intel Core i7 Quad Core utrustad ENVY dv7t-7200 Quad Edition på HP.com är var man ska börja. Medan alla DV7 modeller har samma design och konstruktion, betalar du mer, beroende på komponenterna. Om du vill ha en spelmaskin, kan du även konfigurera en kraftfull Nvidia GT 650M dedikerad GPU med 2 GB RAM. Lägg till en SSD till mixen med en Intel Core i7 och Nvidia 650M och du har en riktig prestandamaskin på händerna.

Vår HP ENVY dv7t är en mitt på konfigurations vägen med följande specifikationer:

  • Windows 8 (64-bitars)
  • 17,3-tums glänsande HD +-skärm (1600 x 900)
  • Dual Core Intel Core i5-3210M (2.50GHz, 3.10GHz Turbo, 3MB cache, 35W TDP)
  • Intel HD Graphics 4000
  • 8GB DDR3-1600 RAM (2 DIMM, upp till 16 GB stöds)
  • 750GB 5400RPM hårddisk (Hitachi Travelstar)
  • 802.11 b / g / n trådlöst nätverkskort
  • Intern Bluetooth v4.0
  • Integrerad 720p webbkamera och dubbla array digital mikrofon
  • Beats Audio med quad-högtalare plus subwoofer
  • 2-års garanti
  • 6-cellsbatteri (62Wh)
  • 65W nätadapter
  • Vikt: £ 6,94
  • Mått: 16.4 x 1.4 x 10.8 cm (bredd x tjocklek x djup)
  • MSRP som konfigurerad: $ 819,99 (börjar på $ 799,99)

Konfigurationen för denna granskning enhet är mitt i vägen, men erbjuder gott tillräckligt med kraft för en majoritet av konsumenterna bara vill göra produktivitetsarbete. Intel Core i5-3: e generationens processor är både en mycket kapabel och makt vänliga dubbelkärnig processor ha. Den har vad Intel dubs "Turbo Boost" så medan den vanliga klockfrekvens är 2.50GHz, kan den hoppa upp till 3.10GHz om situationen kräver det. Om du vet att du behöver mer processorkraft för de program du kör, Intel Core i7 Quad Core-processorer finns tillgängliga börjar på ca $ 100 mer. Om du bara använder en webbläsare, titta på video, med hjälp av MS Word och göra lite ljus spel så finns det ingen anledning att betala för mer processorhastighet.

Intel HD 4000-grafik ombord denna modell kan hantera spel och kan till och med nå anständiga frame rates i vissa nyare spel som Elder Scrolls Skyrim, på låga grafikdetaljinställningar som du kan få om 40FPS på HD 4000. Om du vill köra med hög detalj grafik på de senaste spelen då en uppgradering till minst Nvidia 630M eller, ännu bättre, Nvidia 650M rekommenderas. Nackdelen med dedikerad grafik kan vara ENVY dv7t kan köra lite varmare och har mindre batteritid.

Den medföljande hårddisken på denna modell är en stor kapacitet 750GB hårddisk från Hitachi, men tyvärr snurrar i långsam 5400RPM. Du kan självklart uppgradera till snabbare hårddiskar eller en SSD och det finns flera effektalternativ. Bäst av allt är det faktum att det finns två vanliga 2,5 "enhetsfack lättillgängliga på dv7t-7200 så du kan ha både en hårddisk och SSD för det bästa av två världar av hastighet och lagringskapacitet. Det är lätt att göra uppgraderingar och installera egen förvaring efter marknaden, det bara måste du ta bort en panel som hölls i med en enda skruv. I den tidigare paviljongen dv7t-7000 modellen erbjuds HP en liten 32GB mssd hårddisk acceleration cache, men av någon anledning (troligen kostnad) de har gjort sig av med den i ENVY dv7t-7200.

För att få en uppfattning om den totala prestandan för ENVY dv7t-7200 som vi körde våra standardriktmärken, notera att vi ingår också en 3DMark 11 poäng för en ENVY dv6t-7200 konfiguration vi har på handen som inkluderar ett Nvidia 650M grafikkort och Intel Core i7-3610QM processor så att du kan jämföra poäng och få en uppfattning om spelpotentialen i en högre slutet konfigurations dv7t.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter total systemprestanda i Windows 7 (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark 11 åtgärder övergripande grafik prestanda i spel med DirectX 11 (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Observera att ENVY dv6t-7200 med ett Nvidia 650M GPU och Intel Core i7 trounced vår ENVY dv7t-7200-modell med integrerad grafik, självklart om du vill ha bättre 3D-prestanda för Nvidia dedikerad grafik är ett måste. Eftersom dv6t och dv7t är nästan samma förutom sin storlek, kan du räkna med att dv7t att göra mål på samma sätt med en sådan konfiguration. Om du inte bryr dig om spel och 3D-prestanda, det bästa sättet att öka den totala systemhastigheten är genom installation av en SSD.

Värme och buller
För att testa hur ENVY DV7t behandlar värme vi mätte temperaturen efter flera timmar av webbsurfning, YouTube-video att titta på och dokument skriver processorn hade en medeltemperatur på 48C (118.4F) medan hårddisken var en svalare 35C (95F). Yttemperaturen var bekväm, förblev höger handflata rastplats den coolaste på runt 72F medan den högra handledsstödet var varmare på ca 81F. Den bakre vänstra sidan nära värme vent fick den varmaste med temperaturer i den låga 90-talet. Ingen av dessa temperaturer är alarmerande, så länge temperaturen på ytan är under den mänskliga kroppstemperaturen hos 98F det kommer att förbli ganska bekväm vid beröring.

Vi bör notera att om du lägger dedikerad grafik till mixen historien kommer att vara annorlunda. Vissa användare har rapporterat högre temperaturer som når in i 100F intervall på tangentbordet när du spelar under längre perioder med en dedikerad Nvidia GPU ombord. Däremot har HP en inbyggd verktyg som kallas Coolsense som bygger på interna sensorer, som skulle besluta om att justera kylningsfläkthastigheten baserat på användning och inre temperatur så på hela saker bör hålla någorlunda sval oavsett vad din konfiguration.

Fläktljudet var aldrig ett problem i normal användning, t.ex. surfa eller video tittar på, när man kör riktmärken som du kan höra fläkten att arbeta hårdare, men det fanns ingen gnälla eller irriterande whirs, snarare bara lite extra omgivande buller i rummet. Återigen, om du har dedikerade Nvidia 650M-grafik förväntar fläkten att arbeta lite hårdare och under längre perioder, vilket skulle lägga till i brusfaktor.

Batteritid
Medan ENVY dv7t är not en laptop de flesta människor kommer att bära omkring och reser med, är det ändå skönt att veta att om du inte har tillgång till ett eluttag under en längre tid kommer du att kunna göra en del arbete och batteriet kommer inte conk ut efter ett par timmar. Vi använde Futuremarks PowerMark batteri testprogram i "Balanced"-läge som testade att köra dv7t med en kombination av automatisk surfning, ordbehandling, videouppspelning, och spel arbetsbelastning med skärmen vid halv ljusstyrka för att se hur länge den 6-cells standardbatteri varade . Till vår förvåning lyckades 4 timmar och 14 minuters batteritid, helt enastående för en ganska krävande arbetsbörda. I en mer konservativ batteritest med skärmen på halv ljusstyrka och bara webbsurfning och låta dv7t inaktiv under en tid, var batteritiden cirka 6 timmar och 30 minuter. De flesta människor kommer att vara nöjd med dessa siffror, men om det är fortfarande inte tillräckligt batteritid för dig så finns det en större 9-cellsbatteri alternativ som HP hävdar erbjuder upp till 50% mer batteritid än den 6-cells vi testade

Powermark batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):


Mjukvara
Den ENVY dv7t-6200 levereras med Windows 8, det finns ingen möjlighet att "nedgradera" till Windows 7. Du måste hitta en äldre Pavilion dv7t modell, om du inte är redo att göra hoppet till en ny OS ännu. Vi ska inte gå in funktionerna i Windows 8 här, men om du är obekant och vill veta mer kolla in våra Windows 8 Funktioner och Windows 8 tips artiklar. HP har ett par verktyg värt att nämna, hjälper HP Coolsense tillämpning för att detektera den bärbara orientering och inre värme och justera fläktarna i enlighet därmed. HP Support Assistant och HP Recovery Manager är också bra stödapplikationer, gör Recovery Manager det enkelt att installera om Windows 8 OS med vad som kallas en "minimal bild" som lämnar ut bloatware och är nära att vara en ren Windows 8 installera motsvarande. På tal om bloatware, ur lådan det finns massor av det, så det rekommenderas att antingen ta bort den manuellt eller gå vidare och göra HP minimal bild återhämtning direkt för att snabbt bli av med det. Vissa sopor program du får är app-plattor för eBay, iHeart Radio, Norton, HP Games (Wild Tangent Spel omprofilering), Snapfish foton, Netflix, Kindle, och en HP Connected Music butik för att nämna några.

Slutsats

Med nedläggningen av ENVY 17 linjen, är det ENVY dv7t-7200 nu i toppen av resultattabeller för HP: s bärbara lineup. Den dv7t-7200 inte riktigt har den design estetik eller blås ditt sinne prestanda vi vill att den ska ha för en premier erbjudande, men om du ignorerar detta faktum och fokusera mer på värdet proposition och funktioner du får för dollarn den ENVY dv7t blir ganska tilltalande. Om du dra nytta av försäljnings prissättning och HP kuponger kan du ofta få ENVY dv7t-7200 konfigureras med en Intel Core i7, Nvidia 650M, full HD-skärm och 8 GB RAM-minne för under $ 1000. Den exakta utformningen har vi hittades på rea förra veckan för $ 599. Med tanke på denna typ av prissättning för en kraftigt byggd bärbar dator med översta hyllan komponenter och det faktum HP erbjuder ett 2-års standardgaranti för denna modell, det är en attraktiv affär.

Prissättning åt sidan, saker vi verkligen gillar om ENVY dv7t-7200 är dess flexibla konfiguration med kraftfulla prestandaalternativ, enkel uppgraderingar efter marknad och hållbar byggkvalitet, utmärkt talare och ljudkvalitet, dubbla förvaringsfack, och attraktiv svart pensel metal finish. Downsides till ENVY dv7t inkluderar irriterande glansiga skärmkant, stela musknapp, brist på en pekskärm möjlighet att dra nytta av Windows 8 och mängden bloatware installerat ur lådan. Ingen av dessa klagomål är showstoppers och är faktiskt ganska minimal, så bli inte avskräckt, på det hela taget ENVY dv7t-7200 är en väl utrustad bärbar dator som sticker ut bland 17-tums utbud som en kapabel artist med massor av trevliga funktioner och bra pris för att matcha.

Fördelar:

  • Lätt att uppgradera delar eller byt batteri
  • Dual lagringsfack
  • Flera processor och grafikkonfigurationer
  • Stora högtalare och Full HD-skärm alternativ
  • Standard 2-års garanti

Nackdelar:

  • Blank yta runt skärmen och mellan tangenterna visar fingeravtryck och damm
  • Ingen pekskärm alternativ för Windows 8, inte nedgradera stöd för Windows 7
  • Integrerade knappar mus känner billig
  • Inte så attraktiv som den premie ENVY 17 har ersatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar