tisdag 21 mars 2006

Asus V6J Review (pics, specifikationer)

Asus V6J Review (pics, specifikationer)
av kaarechr - 2006/03/21

av Kare W. Christensen, Aalborg, Danmark

Översikt och introduktion

Asus V6J är den nya "tunn och lätt" V6-serien bärbara datorn från Asus, som är kända för sina eleganta, elegant design och enastående prestanda. Den nya V6J har Intel Core Duo och bättre grafik video som gör det kan hantera mycket krävande program, och ännu viktigare, gör den redo för Windows Vista. Den väger runt 2.55kg med en 8-cells batteri - lite tyngre än den tidigare V6Va - alltså fortfarande placera den i den tunga änden av "tunna och lätta" bärbara datorer. Den omdömet modellen är Asus V6800J med en dansk tangentbordslayout.


Asus V6J öppen ( Visa större bild )

Asus V6J ovan utsikt stängd ( se stor bild )

Specifikation för Asus V6J (-8006P)

  • Processor: Intel (Yonah) Core Duo T2400 (1.86GHz/2MB L2-cache)
  • Skärm: 15 "SXGA Color Shine (1400 x 1050) (Bright Spot garanti)
  • Grafik: NVIDIA GeForce Go 7400 128 VRAM (256/512MB Turbo Cache)
  • RAM: 1,0 GB DDR2 SDRAM (max. 2 GB)
  • Hårddisk: 80 GB (5400RPM)
  • Optisk enhet: Combo, DVD-multi, och DVD-Super Multi
  • OS: Microsoft Windows XP Professional
  • Batteri: 8-cells litiumjon
  • Vikt: £ 5,62 (2.55Kg)
  • Trådlöst: 802.11a/b/g (Intel) och Bluetooth (Toshiba)
  • Mått: 331x 272X 25,4-30 mm (B x D x H)
  • Portar: 1 x Express-kort, 1 x VGA-port, 1 x Kortläsare (SD / MMC / MS / MS PRO), 1 x hörlur-ut jack (SPDIF) 1 x Mikrofoningång, 1 x RJ11, 1 x RJ45 , 4 x USB 2.0, 1x IEEE 1394-port, 1 x infraröd port, 1 x FIR stöds

Orsaker till att köpa

Jag hade letat efter en ny bärbar dator under en tid, men visste att jag ville ha en som var förberedd för framtida krav, till exempel den kommande Windows Vista. Dessutom bör det vara i stånd att hantera en hög grad av multi-tasking och möjliga spel från tid till tid. Intel Core Duo bärbara datorer var därför ett naturligt val. Rörlighet var inte min huvudsakliga oro, men definitivt en faktor eftersom jag bär min bärbara till och från arbetet och brukar få den att mötena.

Min lista över möjliga bärbara datorer som ingår IBM / Lenovo (T60), Asus (V6J), Acer (TravelMate 8204), och Toshiba (M5-100), eftersom jag visste att jag ville ha en Intel Core Duo-processor, en anständig grafikkort, och en bärbar dator från ett etablerat varumärke. Jag valde Asus bärbara grund av att jag inte ville överskrida $ 2000 gränsen och de specifikationer för det var enligt min mening, den bästa i förhållande till priset. Dessutom har mina tidigare erfarenheter med Asus har alla positiva.

Bygga & Design

Utformningen av Asus V6J var en av de främsta orsakerna till att köpa den här bärbara datorn - det är bara mycket elegant och enligt min mening Asus gjorde ett mycket bra jobb med att genomföra den övergripande utformningen i alla delar av den bärbara datorn. Den eleganta svarta (mörkgrå) utseende av den bärbara datorn ger det en mycket modern och professionellt utseende. Det är definitivt en av de mest estetiskt vackra bärbara datorer på marknaden just nu. Alla människor jag har visat att det än så länge är överens på sin skönhet och elegant design. Så om du gillar bärbara datorer med vackra och genomtänkta design, är V6J definitivt för dig.

Den bärbara datorn har en solid hölje av aluminium magnesium och inte böjer / gnissla när du försöker vrida den. Dessutom är skärmen lederna av metall och är mycket solid och tät, vilket garanterar att skärmen bara gungar väldigt lite och stannar nere när den är stängd. Det är dock inte IBM / Lenovo robust / tålig, men definitivt över genomsnittet. Detta innebär att om du reser ofta och använda din bärbara dator utomhus måste V6J ordentligt är inte ditt första val. Dvs det finns inget skydd för hårddisken, så om den bärbara datorn tappas hårddiskar innehåll kan förloras.

Den optiska enheten, ExpressCard och kortläsare är alla av god kvalitet och jag kan hitta några delar på den bärbara datorn som kan vara brott med tiden. Så jag är mycket nöjd med att bygga och design av denna bärbara dator.

Skärm

Den bärbara datorn är utrustad med en 15'' skärm, som är en färg-shine skärm (blank), på vilken modell jag köpte, och har en maximal upplösning på 1400x1050 (SXGA). Personligen gillar jag verkligen skärmen. Det är inte alltför levande och ger en riktigt bra naturlig look. Displayen är verkligen tydliga och skarpa både i mitten och hörnen. Färgen-shine ökar mängden kontrast som innebär att svarta är svartare och vita är vitare. Men det ökar också reflektion i skärmen, men jag verkligen inte har märkt det. Den vertikala betraktningsvinkel på V6J är mycket bra. På min tidigare bärbara (en Dell C640) betraktningsvinkeln var under 15 grader, men på Asus bilden fortfarande framgår av ett 45 graders vinkel på varje sida. Det får lite lite mörkare, men inte mycket. Den vertikala visningsvinkeln är inte lika bra. Sett från ovan på bilden blir riktigt matt och har mycket lite kontrast. Samma sak händer när du ser skärmen från en lägre position. Emellertid har det fortfarande en vertikal betraktningsvinkel på ca 20-25 grader.


Asus V6J skärm sett framifrån ( se stor bild )

Asus V6J skärm sett från en 40-graders vinkel ( se stor bild )

När jag är utanför eller i mycket ljusa rum, tenderar skärmen för att få lägre kontrast och ljusstyrka, vilket tvingade mig att öka ljusstyrkan. Dessutom finns det en liten mängd bakgrundsbelysning i det nedre vänstra hörnet, men det är bara synlig när skärmen visar mörka färger. När du arbetar normalt i Windows bakgrundsbelysningen är inte märkbar.

Skärmen levereras med en 30-dagars Bright Spot Garanti, vilket innebär att Asus utbyten notebook-datorn med en ny om du upptäcker en vit fläck på skärmen. Min skärm har inte några fel så jag inte kan berätta

Högtalare

De inbyggda högtalarna är placerade i de två främre hörnen nästa pekplattan och Asus laget gjorde ett bra jobb med att blanda i hålen för högtalarna med den allmänna utformningen av den bärbara datorn. Enligt min mening diskanten är lite för dominerande, men det är ganska vanligt på de flesta bärbara datorer. Sammantaget de låter riktigt bra med ingen förvrängning. Hörlurarna ut också lider lite för mycket diskant, men bortsett från det, är ljudet bra, tydlig och skarp.

Processor och prestanda

Asus V6J levereras med en Intel Core Duo som sträcker sig från 1,66 GHz (T2300) till 2,16 GHz (T2600), vilket innebär att processorn är optimerad för flertrådiga applikationer och multitasking - och jag definitivt håller med! Det är min första erfarenhet med Core Duo och jag är mycket imponerad. Inte vid något tillfälle har jag sett att datorn fördröjning på grund av otillräcklig processorkraft. Inte ens när jag ladda upp ett spel (Guild Wars) och Alt-Tab för att göra andra saker som kontrollera e-post, surfa, IM-chatt och kopiera stora mängder data. På min förra bärbara kunde jag lätt säga när antivirus-eller backup-programmet startade, men på Asus Jag kan inte. Så jag definitivt få en dubbel processor för min stationära dator nästa gång jag uppgraderar :) Hårddisken är endast 5400 varvtal som enligt min åsikt är lite att sakta nuförtiden.

Den bärbara datorn har ett NVIDIA GeForce Go 7400 med 128 MB RAM, vilket är en mainstream grafikkort och motsvarande Ati X1400. Grafikkortet har antingen 128 eller 256 MB TurboCache beroende på mängden RAM-minne i datorn. Om du har 512 MB i TurboCache är satt till 128 MB och om du har 1 GB eller mer den är inställd på 256 MB. Detta innebär att grafikkortet använder systemet RAM för att öka den totala mängden grafikminne, vilket resulterar i bättre prestanda vid specifikt spela spel och använda intensiva multimediaprogram. Den bärbara datorn kunde spela alla spel jag försökte på mitten till hög grafisk miljö.

Riktmärken

Den V6J gjorde mycket bra i de riktmärken jag försökt - särskilt de där CPU sattes på prov.

Notebook Tid
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 1m 24s
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo) 1m 15s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
IBM ThinkPad Z60m (2,0 GHz Pentium M) 1m 36s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
  HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M) 1m 39s
Asus V6Va (Pentium M 1,86 GHz) 1m 46s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s


Jämfört med föregående V6Va (Intel Pentium M 1.86GHz), den V6J (Intel Core Duo 1,86 GHz) gjorde 22 sekunder bättre vilket är cirka 25% - en avsevärd förbättring.

Nedan visas resultatet av PCMark05 när den körs på Asus V6J. Resultaten jämförs med andra liknande bärbara datorer. Det framgår att den V6J fungerar väl.

Notebook PCMark05 Score
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3646
Asus V6Va (1,86 GHz Pentium M) 2588
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1877


Nedan är resultaten som erhållits från att köra PCMark04 och 3DMark05 på V6J och resultat jämfört med T60. Resultaten är inte 100% jämförbart eftersom T60 har en 2,00 GHz processor, men det ger en bra bild av att Asus V6J kan matcha Lenovo T60 i prestanda.

Nedan visas utsignalen från benchmarking-programmet HDTune när den körs på V6J:


( se stor bild )

Värme och buller

Den bärbara datorn i allmänhet inte få mycket varmt och genererar mycket lite värme från processorn. Jag kan lätt sitta med den bärbara datorn i knät och arbeta under en längre tid. När de placeras på ett bord, blir luften från CPU-fläkten inte irriterande, även om det står inför den högra sidan, där jag brukar använda en extern mus. Den bärbara datorn tenderar att bli lite varm när den används för 2 timmar eller mer över CPU (övre högra hörnet) och över hårddisken (lägre mitten) där du placerar din högra handflata. Men det är bara lite irriterande och inte en stor sak.

Enligt min mening är den största bristen på denna bärbara dator är CPU-fläkten. Det är alltid på även när den bärbara datorn har startats i Windows och tomgång. Det gör en låg ljudnivå (runt 35dB) vilket märks i tysta rum eller när du har ett möte med en eller två personer. I större rum eller om det finns någon annan bakgrundsljud (luftkonditionering eller andra datorer) kan du inte höra fläkten, men eftersom jag nästan alltid använder den bärbara datorn i lugna omgivningar jag tenderar att bli irriterad och tvingas använda hörlurar. Detta är dock mycket subjektiv eftersom flera av mina medarbetare säger att de inte tror att fläktljud är hög eller irriterande. På den positiva sidan fläkten går alltid på samma konstant hastighet, även när jag använder ett program CPU bränna. Oavsett hur hårt jag försökte jag inte kunde få CPU-temperaturen förbi 70 grader Celsius, och detta var medan fläkten körde på normal långsam takt.

Den optiska enheten i den bärbara datorn genererar lite buller och rampen upp och ner är ganska snabb, så ingenting att klaga där.

Tangentbord och pekplatta

Den bärbara datorn levereras med en full storlek QWERTY-tangentbord, vilket var en liten krav från min sida. Tangentbordet är ganska OK, men det tog mig ett par dagar att vänja sig, eftersom nycklarna var lite svårare att trycka än jag är van vid. Speciellt knapparna på sidorna av tangentbordet är lite svårare att trycka i min mening. Tangentbordet är lite lös i övre högra hörnet, men inget irriterande. Teckensnittet på tangenterna är riktigt snygg och sticker ut jämfört med andra bärbara tangentbord (jag gillar när designen av de små sakerna passar den övergripande utformningen av produkten). Fn och Navigationsknapp bör kopplas enligt min mening, eftersom jag knappt använder Fn-tangenten. Del-tangenten är praktiskt placerade och verkligen svårt att missa.


Asus V6J tangentbord ( Visa större bild )

Den bärbara datorn har de nödvändiga funktionstangenterna, Hibernate, WiFi på / av, Ljusstyrka upp / ned, Volym upp / ned, tyst på / av och LCD / VGA. Dessutom kommer Asus bärbara med 5 Asus specifika knappar (instant tangenter], Pekplatta av / på, Power Gear 4 +, Bluetooth på / av, Internet och Wifi on / off Pekplattan på / av-knappen är en riktigt bra idé. och bra när du använder en extern mus. Dessa extra Asus knapparna är alla en del av den övergripande utformningen och känns riktigt robust.


De 5 omedelbar knapparna på Asus V6J (från vänster): Styrplattans på / av, Power Gear 4 +, Bluetooth på / av, Internet och WiFi på / av. ( se stor bild )

Pekplattan fungerar bra på den bärbara datorn, men de två knapparna kan vara svårt att trycka om man inte driva dem i mitten. Jag knappt använder pekplattan, så det har inte varit ett stort problem för mig. Knacka på pekplattan förvirrade mig lite i början, eftersom du bara kan trycka (klicka) i det övre vänstra hörnet (såvitt jag vet).


Asus V6J pekplattan ( se stor bild )

Ingång och-utgång

Asus V6J bärbara har flera utgångar / ingångar som förväntas på en 15'' "tunn och lätt". De nödvändiga dessa är alla där, men enligt min mening det saknas DVI-utgång och en del människor skulle förmodligen missa obefintlig PCMCIA kortplats. I stället för PCMCIA porten Asus har utrustat den bärbara datorn med en Express Card-kortplats. Dessutom har den bärbara datorn endast stöd för IDE UltraDMA 100 HDS där majoriteten av konkurrerande bärbara datorer Core Duo har S-ATA stöd.


Asus V6J höger: USB, kortläsare, hörlurar, mikrofon, USB, RJ11, 2xUSB, CPU-fläkten, RJ45, Power ( se stor bild )


Asus V6J tillbaka: Batteri ( se stor bild )


Asus V6J vänster: Kensington-lås, VGA, 1394, infraröd, Express-kort, optisk enhet ( se stor bild )


Asus V6J fram ( Visa större bild )


Asus V6J botten: fläkt, CPU, 2x SODIMM socklar, PCIe mini, 2,5 "IDE ( Visa större bild )



Asus V6J top: fyra små blå lysdioder är placerade på locket (från vänster), Ström, batteri, Bluetooth och Wifi ( Visa större bild )

Alla portar, kortplatser och möjligheter anslutning listas nedan:

  • 1 x 26 pin Express-kort (54 mm)
  • 1 x VGA-port (stöder upp till UXGA 1600x1200)
  • 1 x Kortläsare (SD / MMC / MS / MS PRO)
  • 1 x hörlur-ut jack (SPDIF)
  • 1 x Mikrofoningång
  • 1 x RJ11 (modem)
  • 1 x RJ45 (LAN)
  • 4 x USB2.0
  • 1 x IEEE 1394-port
  • 1 x Infraröd port
  • 1 x IDE Ultra DMA 100 (2,5 "/ stödjer upp till 100GB/7200RPM)
  • 2 x SODIMM (DDR2-/533/667 DRAM stöd)
  • 1 x PCIe Mini-kortplats (per default för en Intel 3945ABG-adapter)
  • 1 x batteri kortplats
  • 1 x Power (DC) ingång (19V DC, 3.42A, 65W)
  • 1 x Kensingtonlås Port

Alla portar är placerade på antingen höger och vänster sida eftersom batteriet tar upp baksidan av den bärbara datorn. Detta innebär, att de fyra USB-portar och ett par andra portar är placerade på höger sida, vilket kan göra att använda en extern mus lite svårt när flera av portarna används.

Trådlös

Det trådlösa nätverket fungerar bra och har bra signalstyrka. Ibland trådlösa slutar fungera utan anledning och måste återaktiveras för att börja arbeta igen. Enligt flera forum detta är ett problem på V6-serien bärbara datorer, där lösningen är att aktivera både Bluetooth och trådlöst. Däremot kan jag inte bekräfta om det fungerar eller om wifi problem jag har beror på fel drivrutiner eller liknande på min sida. Dessutom har Intel Wireless Manager fungerar inte vid installation av systemet (försökt två gånger), men om alla Intel-drivrutiner tas bort och installeras det fungerar felfritt.

Den bärbara datorn har både Bluetooth och infraröd inbyggda och båda fungerar bra. Bluetooth-manager är lätt att använda och gav mig inga problem.

Batteri

Modellen jag fick hade en 8-cells batteri med 5200mAh. Batteriet är en del av den bärbara datorn design och sätts in på baksidan av den bärbara datorn. Två andra batteristorlekar finns: en 4-cell med 2400mAh, vilket minskar vikten till 2.36kg, och en 8-cell med 4800mAh.
Jag kan titta på DVD-skivor på den bärbara datorn för ca 2 timmar och 30 min på en batteriladdning och utföra normalt arbete (Outlook, Word, etc.) i ca 3 timmar och 15 min. Ljusstyrkan sattes till 4/10 och både WiFi och Bluetooth var aktiverat. Detta är definitivt tillräckligt i mitt fall.

Operativsystem och programvara

När första uppstart av bärbara Windows XP Pro installeras automatiskt och två partitioner skapas. Ett återvinningssystem placeras på en osynlig partition och kan användas genom att trycka på F9 under uppstart. Som standard mycket inhemska program och olika drivrutiner är installerade på systemet, vilket kan vara bra för den genomsnittlige användaren, men för entusiaster och super användare, kanske du vill avinstallera allt och bara installera den nödvändiga efteråt med nyare drivrutiner - Jag vet att jag gjorde det.

Flera Asus hjälpprogram installeras som standard - några av dem är ganska bra medan andra är under genomsnittet. Enligt min mening de flesta av dem saknar alternativ, som Power Gear4 +. Detta program kontrollerar strömhantering, men saknar möjligheten att skapa nya profiler och bara ger dig några alternativ du vill ändra. Vid denna tid ingen annan makt Management Program (som NHC) arbetar med denna bärbara dator. Ett av programmen fungerade inte alls - Asus LiveUpdate, som jag fortfarande inte har lyckats få att fungera. Den ASUSTeK DVD-spelaren fungerar bra och saknar några funktioner.

Den bärbara datorn levereras med följande:

  • Recovery CD (om du torkar du tar bort återvinningssystemet på den dolda partitionen)
  • Asustek DVD
  • Nero
  • Norton Internet Security (avinstallerat det innan du försöker)

KUNDSUPPORT

Den bärbara datorn levereras med 2-års begränsad global garanti för maskinvara och 1-års garanti för batteri. Detta innebär att de betalar för frakt och reparation. Dessutom har den bärbara datorn 30 dagar Zero Bright Dot LCD politik, vilket innebär att ett utbyte garanteras med några frågor, även om det bara en ljus punkt hittas.

Slutsats

Sammantaget är jag mycket nöjd med denna bärbara dator. Jag kan lätt få 15 +-program och 40 + fönster öppna utan fördröjning i prestanda, och dessutom är det möjligt att spela nya spel på medium inställningar medan ett antivirusprogram körs i bakgrunden. Min enda problemet med den bärbara datorn är CPU-fläkten, som aldrig stannar. Personligen är jag irriterad på buller när man sitter i ett tyst rum eller små möten. Detta är dock helt subjektiva och medarbetare till mig inte störda av buller. Jag skulle definitivt rekommendera denna bärbara dator till andra som behöver en avancerad bärbar dator med elegant design. Dessutom är det möjligt att använda den för både arbete och underhållning. Priset är i det högre segmentet, vilket innebär att målgruppen är främst personal som behöver en bärbar dator med både hög prestanda och hög mobilitet. Allt som allt gjorde Asus en riktigt bra bärbar dator med V6J, som jag kommer definitivt att använda för de närmaste åren.

Fördelar:

  • 15'' "tunn och lätt" anteckningsbok som fortfarande har enastående prestanda
  • Elegant design som ger den bärbara datorn en modern och professionellt utseende
  • Solid aluminium magnesium hölje
  • Intel Core Duo och Nvidia 7400 vilket gör det mycket kapabel av multi-tasking
  • Endast 2,5 cm tjock
  • Den 15'' skärmen är mycket bra, har en tydlig bild och ett brett bildvinkeln

Nackdelar:

  • CPU-fläkten går konstant som gör en konstant buller (35dB) (detta är subjektivt)
  • Många hamnar på höger sida som kan vara irriterande när du använder en extern mus
  • Pekplatta knapparna är lite svårt att trycka
  • Kan få varm på höger handflata-vila efter långvarig användning
  • Ingen DVI-utgång och PCMCIA kortplats


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar