fredag 3 juni 2005

Acer Aspire 5020 Series AMD Turion 64 Notebook Review (bilder, specs) - UPPFÖLJNING

Acer Aspire 5020 Series AMD Turion 64 Notebook Review (bilder, specs) - UPPFÖLJNING
av Jos - 2005/06/03

av Joseph Roost, Nederländerna

Acer Aspire 5020Acers logo

Modell föremål för granskning: Acer Aspire 5024WLMi (LX.A4605.038).

Obs: Eftersom det här omdömet var postat förra året 2006/01/10 Jos lagt till en uppföljning avsnitt till denna populära artikeln.

Inledning

För några månader har jag överväger att ersätta min "mycket" gamla Pentium 200 stationära system med en bärbar dator. Även om en DTR (stationär dator) anteckningsbok i princip bör det definitivt en mobil bärbar dator med minst 2 timmars batteritid tid och inte "alltför" stor eller tung.

Prestanda klokt, bör det kunna hantera alla kontor-, DTP-eller bildbehandlingsprogram, och naturligtvis också en och annan match. En annan personlig krav var att den nya bärbara dator bör åtminstone motsvara min andra stationära system: en Athlon XP 2800 + med GF4-Ti4200 grafik.

Efter lite studier och läsa om aktuella bärbara erbjudanden och besöka några datorbutiker, kom jag fram till att jag ville ha en bärbar dator med en 15,4 "skärm och minst en Pentium M 745 eller en Athlon 64 (mobil) 2800 + eller bättre.

Jag var mer eller mindre redo att köpa en Acer Aspire 1690-serien Pentium M bärbara , när AMD tillkännagav konkurrerande Turion 64 processor och Acer tillkännagav Aspire 5020-serien använder den. Denna Aspire 5020-serien såg ganska lik Aspire 1690-serien och Turion lovade att vara billigare än en lika-utförande Pentium-M. Är något AMD-minded, bestämde jag mig för att vänta på Aspire 5024WLMi. När det visade sig "i lager" i slutet av maj 2005, beställde jag en för Euro 1150, = på HardwareDiscount i Nederländerna.

Huvudegenskaper

För fullständig specifikation se t.ex. Acer.co.uk Aspire 5020 sid serien produkt .
Här listar jag bara de viktigaste egenskaperna för Aspire 5024WLMi.

  • AMD Turion 64-processor ML34 1,8 GHz med 1 MB L2-cache, AMD PowerNow! och HyperTransport
  • ATI Mobility Radeon Xpress 200-serien chipset
  • 512 MB DDR 333 minne (2x256)
  • 80 GB 4200rpm ATA/100 hårddisk
  • DVD-Dual Double Layer-enhet (Pioneer DVR-K04RA i min anteckningsbok)
  • 15,4 "WXGA Acer CrystalBrite TFT LCD med 1280 x 800 pixlars upplösning
  • ATI Mobility Radeon X700 med 128 MB VRAM
  • 56K V.92-modem, 10/100/1000Mbps Gigabit Ethernet, dual-mode 802.11b / g
  • 60Wh Li-Ion batteri med "Upp till 3 timmars batteritid"
  • 363 (B) x 278 (D) x 24/32.9 (H) mm, 3,07 kg (6,77 lbs.)
  • Microsoft Windows XP Home Edition

First Impressions

Jag använde den här bärbara datorn i flera dagar nu. Nedan är mina första intryck och några riktmärken resultaten av denna maskin "direkt ur lådan".

Förpackningens innehåll

Den bärbara datorn kom väl förpackade och förseglade i en vit-grön Acer låda inuti en brun kartongen som innehåller:

  • den bärbara datorn själv
  • batteriet
  • nätadaptern
  • ett modem för att ansluta till en telefonjack
  • en "Bara till en början ..." Affisch
  • en tunn, tre språk Aspire 3020/5020-serien Användarhandbok
  • ett modem Användarhandbok
  • garantikort och internationell resegaranti pass
  • MS Windows XP häfte, men ingen CD
  • en CD-paket som innehåller Acer Recovery CD, Norton AV 2005, NTI CD & DVD Maker

Hur det ser ut

Här är några bilder från 5024WLMi. Jag hittade dessa bilder på nätet (se även tyska Acer ftp sajt ):

Klicka på bilderna för att förstora!


Den bärbara datorn känns gedigen och välgjord. Silver med svart design ser definitivt bra, men kanske mer affärsmässig än elegant. Jag är inte helt säker på om silver delar är av aluminium eller plast.

Storleken på den här bärbara datorn är typiskt för en bärbar dator med en 15,4 "skärm, men det är verkligen tunn, ännu tunnare än 1690-serien.

Med batteriet installerat väger den bärbara datorn drygt 3 kg, vilket känns ganska tung och är förmodligen för tung att bära med sig under lång tid. Men som jag kommer att använda det mest som en stationär dator, är detta inget problem.

Installation

Installationen är mycket enkel. Första gången du slår på systemet, startar den automatiskt Acers SelfConfiguration pre-load verktyget. Jag kunde välja att installera antingen engelska, franska eller nederländska Windows XP. Efter en tid den kommer installationsprogrammet för Windows XP, där du språk, tidszon och tangentbordsinställningar. Så småningom hamnar man med normal Windows XP skrivbordet, redo att arbeta. Hela processen tog mindre än 20 minuter. Windows-versionen är Windows XP Home med ServicePack 2. Hårddisken är (standard, inga frågor) formaterad i två lika FAT32 partitioner på varje ca. 38 GB. C-enheten innehåller Windows och alla Acer programvara är D-enheten är tom. Jag tror det finns också en dold systemåterställning partition, men jag har inte undersöka detta.

Medföljande programvara

  • Acer eManager - för anslutning till en projektor, systemåterställning och några grundläggande systeminställningar
  • Acer Arcade - för att spela video och ljud
  • NTI CD & DVD Maker och Backup nu - för att bränna CD och DVD
  • CyberLink PowerProducer - för att göra video / dvd
  • Norton AntiVirus

Obs: Acer ePowerManagement programvara (som finns på t ex Aspire 1690) har inte installerats på denna maskin. Du kan bara ställa in energisparfunktionerna via Windows.

Dokumentation

Den medföljande dokumentationen på papper är minimal: användarhandboken "täcker allt" i 26 sidor. Det är en något mer omfattande. PDF-version installerad på hårddisken.

Layout av hamnar och indikatorer

Fram:


10 jan 2006

Under de 7 månader sedan min ursprungliga recension publicerades har det funnits omfattande diskussioner om Aspire 5020-serien bärbara, här på Notebookreview.com och andra forum. Jag kommer att lista de viktigaste frågorna här och även ge en lista med länkar till nyare drivrutiner, vissa artiklar om Turion och vissa verktyg som kan komma till hands när du använder den här bärbara datorn.

Generellt är jag fortfarande väldigt nöjd med (prestanda) här anteckningsboken, särskilt efter "långsam minne" problemet var löst. Dessutom är skärmen, tangentbordet och DVD-enhet gör fortfarande bra, även om jag var tvungen att beställa en ny täckmantel för DVD-enheten från Acer support.

Fördelar / Nackdelar / kända problem:

  • ingen SPDIF-utgång
  • täcka av ankomst-DVD kommer ibland ut, du kan beställa en ny från Acer stöd.
  • utanför locket repor mycket lätt

Minne hastighet:

DDR333 / PC2700 minnesmoduler:
Från bios 1,11 och framåt, går DDR333 / PC2700 minne nu vid förväntad 167/333MHz!

DDR400 / PC3200 minnesmoduler:
Även om Turion64 stöder i princip DDR400 / PC3200 minne på 200/400MHz är dessa moduler garanteras inte att fungera på den hastighet:
vissa moduler kan faktiskt arbeta på 200/400 MHz, men andra bara 167/333MHz.

Launch Manager:

Du måste ha Launch Manager installerat för att kunna använda det trådlösa nätverket knapp (ar) på framsidan. Om du har problem med dessa knappar efter installation MS Office, ska du få LaunchManager 1.0.8.3 från Acer hemsida.

Bios:

Acer har släppt flera nya BIOS-versioner för Aspire 5020, men levererar lite, om någon, information om vad som löst eller ingår för varje ny version. Se till att du har minst version 1,11 installerad som löser "långsamt minne" problem som nämns i mitt ursprungliga recension. Med bios 1,13 fanns det vissa installationsproblem när du använder den medföljande bol113.bat filen. Men du kan också ladda ner separat Winphlash verktyget från Acer webbplats för att uppdatera BIOS. Du behöver bios filen från M26 underkatalogen när du har X700 grafik. Den senaste versionen är Bios 1,18 per 5 december 2005 som installeras och fungerar utan problem på min maskin.

Knäppande ljud:

Inledningsvis fanns rapporter om "Imponerande" ljud under ljuduppspelning. Dessa problem löstes med nya ljud drivrutiner från Realtek (från version 3,76 (5.10.0.5900) och framåt), som nu (förmodligen) också ingår i den nya Audio.zip från Acer hemsida.

ATI Mobility Radeon drivrutiner:
Acer medföljande ATI-drivrutiner verkar fungera ganska bra.
Dock har ATI släppt flera nyare versioner av drivrutiner för Mobility Radeon, men om du försöker hämta dessa från ATI hemsida, du först ladda ner ett program (atimcatw.exe) som säger att dessa förare inte är lämpliga för din Acer bärbara dator.
Du kan kringgå detta atimcatw programmet och ladda ner 32-bitars drivrutiner Mobility katalysator (ca, 33 MB) via följande direkta länk:
http://www.ati.com/online/mobilecatalyst/index.html
Och de fungerar utan problem på min Acer Aspire 5020 - Jag har Mobility Catalyst 5,12 drivrutiner installerade just nu.
Om du också vill installera / använda ControlCenter, måste du ha. NET Framework installerat.
Alternativt kan du ladda ner de "normala" Catalyst-drivrutiner och anpassa dem med Mobility Modder verktyg, som också är rätt väg att gå för 64-bitars drivrutiner.

SM-busschaufförer:
När SM-bussförare saknas, t.ex. efter nya Windows-installationen, kan du ladda ner nya "Southbridge" drivrutiner (som inkluderar drivrutiner för SM-buss) från ATI hemsida via "Moderkort med ATI-grafik".

AMD-processor driver:
Det finns nyare versioner (maj 2005) drivrutiner processor tillgängliga för Turion64 från AMD webbplats:
version 1.2.2.2 för 32-bitars Windows XP
version 1.2.2.1 för 64-bitars Windows XP Pro x64

Recovery CD är:
Dessa bara återskapa systemet som det kom från fabriken, dvs C: och D: FAT32 partitioner och en liten dold återställningspartition. Om du vill installera Windows efter dina egna önskemål, behöver du en separat Windows-CD.

Uppdaterad riktmärken:
Jag åter gjorde några riktmärken min ursprungliga översyn för att visa effekten av att gå från 2x256MB @ 133MHz (original moduler med ursprunglig bios 1,03) till 2x512MB @ 166 MHz (nya moduler med bios 1,11).
Som väntat var det en avsevärd förbättring av PCMark och Sandra riktmärken minne. Även 3DMark och Aquamark verkade ha mer / snabbare minne, men alla andra riktmärken verkade beror främst på CPU-hastighet.

System Aspire 5024WLMi
Turion ML34 1,8 GHz
BIOS v1.03 v1.11
Minne 512 MB (2x256) 1024 MB (2x512)
Minneshastigheten ~ 133 MHz ~ 166 MHz
PCMark2002 Minne 6435 7057
PCMark04 v1.3 3415 3493
3DMark2001 SE 15.045 15.564
3DMark05 2161 2202
SiSoft Sandra RAM BW MB / s 1930 2459


Aspire 5020 namn och artikelnummer

Nyligen Aspire 5020-serien med 256 MB X700 grafik har dykt upp.
Jag hittade också en hänvisning till en Aspire 502 5 WLMi med ML37 Turion-processor (men inte på en Acer webbplats).

Därför, så vitt jag vet finns det nu 3 artikelnummer för Aspire 5020-serien, beroende på installerade grafikkort:

  • LX.A4705.xxx för 5020-serien med ATI X600 64 MB
  • LX.A4605.xxx för 5020-serien med ATI X700 128 MB
  • LX.AA505.xxx för 5020 serien med ATI X700 256 MB

Dessutom används följande modell namn, beroende på installerad Processor:

  • 5021WLMi med Turion 64 ML28 (1,6 GHz, 512 kB)
  • 5022WLMi med Turion 64 ML30 (1,6 GHz, 1024 KB)
  • 5023WLMi med Turion 64 ML32 (1,8 GHz, 512 kB)
  • 5024WLMi med Turion 64 ML34 (1,8 GHz, 1024 KB)
  • 5025WLMi med Turion 64 ML37 (2,0 GHz, 1024 MB)?

Uppgradera CPU?

Jag har nyligen sett snabbare Turion64 CPU, som t.ex. Turion64 MT37/ML37 (2,0 GHz, 1024KB, 25/35 W) erbjuds för ca. 250 euro och Turion64 MT40/ML40 (2.2GHz, 1024KB, 25/35 W) som erbjuds för ca. 300 euro. Fortfarande dyrt men kommer sannolikt att bli billigare.

Vidare senaste bidrag till denna tråd visar att det tydligen fysiskt posible att uppgradera Aspire 5020 med en ny processor, men du måste dis montera systemet nästan helt. Det är inte heller känt om BIOS stöder snabbare CPU (det förmodligen kommer, om den nämnda 5025WLMi med ML37 är en officiell Acer modell).

Ytterligare länkar till drivrutiner, artiklar och tjänster:

  • WWW Acer supportsidan för Aspire 5020:
    http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_3020_5020.html
  • FTP Acer supportsidan för Aspire 5020:
    ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/aspire_3020_5020/
  • Acer Support länkar till Winphlash verktyget:
    ftp://ftp.support.acer-euro.com/utilities/winphlash/
  • Direktlänk till 32 bitars ATI Mobility Catalyst-drivrutiner:
    http://www.ati.com/online/mobilecatalyst/index.html
  • AMD-processor förare:
    http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,, 30_182_871_13349, 00.html
  • Realtek Audio drivrutiner:
    http://www.realtek.com.tw/downloads/dlac97-2.aspx?lineid=5&famid=12&series=8&Software=True
  • Turion vs Pentium M artikel:
    http://www.laptoplogic.com/resources/detail.php?id=17
  • Andra Aspire 5020 recension med många installation och bios skärmdumpar:
    http://www.elitebastards.com/page.php?pageid=11483
  • Några Athlon och Turion 64 arkitektur info:
    http://forum.notebookreview.com/showthread.php?p=1111057 & # post1111057
  • CPU-Z - verktyg för att visa information om CPU, minne mm:
    http://www.cpuid.com/cpuz.php
  • Mobilemeter - verktyg för att övervaka temperaturer och batteri:
    http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-Oakland/8259/
  • Notebook Hardware Control utility (ursprungligen för Centrino, men fungerar även för Turion):
    http://www.pbus-167.com/chc.htm
  • SpeedSwitchXP - alternativt verktyg för att Windows inbyggda strömhantering:
    http://www.diefer.de/speedswitchxp/
  • ATI-Tool - verktyg för att överklocka din grafikadapter:
    http://www.techpowerup.com/atitool/
  • RMClock - verktyg för att ställa till exempel lägre CPU-spänning:
    http://cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml
  • a64tweaker verktyget:
    http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=106
  • Batteri Eater Pro - verktyg för att testa batteriet:
    http://batteryeater.com/
  • Dead Pixel Buddy - verktyg för att testa din skärm för döda pixlar:
    http://www.laptopshowcase.co.uk/downloads.php?id=1




Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar