torsdag 16 juni 2005

Dell Latitude D410 Review (pics, specifikationer)

Dell Latitude D410 Recension (pics, specifikationer)
av abaxter - 2005/06/16

av Andrew Baxter, New York, USA

Dell Latitude D410 med Extended Life-batteri ( se större bild)

Den Dell Latitude D410 är en 12,1 "skärm bärbar affärer laptop. Det delar vissa likheter med den ultralätta Latitude X1 , som har samma 12,1 "skärmstorlek och ingen inbyggd optisk enhet för att hålla vikten nere, men det är överlag ganska annorlunda och mer av en korsning mellan en ultraportabel och tunn och lätt arbetsstation. Med sin extra 2.00GHz Pentium M-processor (med den senaste Intel Sonoma chipset), 512 MB RAM (uppgraderingsbart till 2 GB), en full storlek tangentbord med dubbla navigering och trevlig övergripande design och bygga, Latitude D410 är en lockande bärbar dator.

Ovan bild av Latitude D410 utan Extended Life-batteri ( se större bild )

Latitude D410 specifikationer som mottagna:

  • Intel Pentium M 760 (2,0 GHz, 2MB cache, 533MHz)
  • 40GB 5400RPM hårddisk
  • 12,1 "XGA LCD (icke-glansig)
  • 512MB DDR2 400MHz SDRAM
  • Microsoft Windows XP Professional
  • Dubbla pekdon via pekplatta och styrpinne, flera musknappar
  • 6-cells batteri och 9-cells Extended Life-batteri (båda ExpressCharge)
  • Media Bay utbyggnad
  • Intel PRO wireles 2915 802.11 a / b / g Wi-Fi
  • Portar: 3 USB 2.0, 1 PCMCIA, 1 SmartCard-kortplats, hörlursuttag, mikrofoningång, D-Bay-kontakt, optisk enhet kontakt, övervaka, Ethernet-port, modem uttag, nätuttaget, säkerhetslås, infraröd port.

Konkurrerande Bärbara datorer

Det är alltid bra att veta vad andra alternativ du har i en viss anteckningsbok kategori du funderar på att köpa inom. Här är en genomgång av liknande 12,1 "skärm ultraportabla bärbara datorer som D410 konkurrerar med:

  • Fujitsu LifeBook P7010
  • Dell Latitude X1
  • IBM ThinkPadX41
  • Acer TravelMate 3000
  • Apple PowerBook G4 12-tum
  • Toshiba Portege R200
  • HP Compaq NC4200
  • Sony VAIO T-serien
  • Asus W5
  • Averatec 3300-serien

Designa och bygga

Först av allt vill jag säga att detta är fällt den snyggaste Dell laptop jag använt. Jag använde sist Dell Latitude X1 och var ganska imponerad av enkel, icke-flashig design. Men jag gräver verkligen lite mörkare utseende till en bärbar dator och Dell D410 med sin mörka mörkgrå och silver finish är ganska slående. Det påminner mig lite av Fujitsu LifeBook styling, vilket jag gillar mycket. Den mörka finishen och industriell ser fan ventil ger också D410 lite muskulös utseende, Ford Mustang i bärbara datorer om du kommer. Silvret spärren på skärmen ger en fin pricken och professionellt utseende.

Bygget är robust, inte böja det här anteckningsblocket inte. Chassit använder en tri-metall blandning av aluminium, magnesium och stål medan målet skalet är konstruerat av ett mycket styvt plastmaterial på kroppen och tangentbordet område. Locket är konstruerat av magnesiumlegering som ger bra skydd för skärmen och ett bra utseende också. Skärmen gångjärn är robust, kommer du inte få någon vingla på skärmen om du inte är på en fan av skakiga flygtur ... eller om du är som jag och skjut skärmen fram och tillbaka för att testa hur mycket det wobblar, bara vara kräsen. Så bygga är överlag bra, men sedan istället för att använda en fin flik över PCMCIA kortplats Dell sätta en dummy plastbit där som en damm beskyddare när du inte använder ett kort. Detta bör inte vara fallet med ett företag anteckningsbok, det är en billig finish och lösning och det slags ruiner en perfekt 10,0 på den totala bygga.

Layouten för den här bärbara datorn är ganska udda i ett par olika sätt. Batteriet ligger på framsidan av den bärbara datorn, är detta första gången för mig. Här är det bra men blir batteriet inte mycket varmt alls, och eftersom det ligger under handledsstödet områden du inte kommer att få någon värme där. Det är rätt folk, inga klagomål på "är min högra hand blir svettig eftersom handledsstödet är en 110 grader". På baksidan av den bärbara datorn är en annan historia, men jag ska få det till senare (se värme och buller avsnitt). När du har Extended Life-batteri i den sticker ut på framsidan. Min första reaktion var att tänka att det är riktigt dumt, och för att vara ärlig det ser lite konstigt att ha en läpp på framsidan av din bärbara dator som sticker ut. Men nu är jag van vid det jag tycker det är ett bra område för att ge extra stöd för handlederna och vila dem medan du skriver.

En annan udda layout flytta är att hörlursuttaget är hela vägen på baksidan av den högra sidan av den bärbara datorn. Vad en dålig plats, är det svårt att fumla och hitta och du måste sträcka hörlurssladden så mycket längre, plus det finns ingen färgkodning mellan hörlurar och mikrofon så det är svårt att se vilken som är vilken tills du vänjer sig. Dessutom är antalet och storleken på ventilerna på denna bärbara dator ganska imponerande, det finns 5 totalt. På Latitude X1 finns noll. Men med en Pentium M-2.00GHz processor och den trånga natur interna i en ultraportabel det kräver detta antal ventiler, så D410 ser verkligen mycket mer industriellt än din genomsnittliga ultraportabel.

Hamnar och Input

Dell-D410 gör ett bra jobb för att tillhandahålla en trevlig antal vanliga portar, men tyvärr vi inte får FireWire (som finns i X1), och att vi inte får någon typ av media kortläsare ... vilket är en verklig skam. Vi får 3 USB 2.0-portar, vilket är mycket generöst för en ultraportabel dator. Jag gillar det faktum att det finns ett PCMCIA-kortplats för tillbehör expansion, något som Latitude X1 saknar. Låt oss ta bara en tur runt denna bärbara dator för att se allt som är tillgänglig i form av hamnar.

Framsidan ( se större bild )

Framsida: På framsidan har vi batterifacket och även spärren lås.

Vänster sida ( se större bild )

Vänster sida: Till vänster har vi från framsidan till baksidan, är en stor avluftare, infraröd sensor, en annan luftningsventil, 1 USB 2,0-port (underst), staplas ovanpå USB-porten en D / Bay-kontakt för en extern optisk enhet, och slutligen en säkerhetskabeluttaget.

Baksida ( se större bild )

Baksida: På baksidan från vänster till höger har vi Ethernet-port, modemport, 2 USB 2.0-portar, videoutgång, nätadapterkontakt och sedan några fler luftventiler.

Höger sida ( se större bild )

Höger sida: På höger sida har vi från framsidan till baksidan hårddiskplatsen, smartkortplatsen precis ovanför hårddisken, så PCMCIA kortplats för tillbehör expansion och sedan hörlurar och uttag mikrofon.

Undersidan ( se större bild )

Undersidan: På botten ser vi batterispärren Pressmeddelanden / lås, batteriets laddningsmätare (praktiskt för att se batteriets laddning när datorn är avstängd), batteri, hårddisk, dockningsenhet kontakt (mer om det senare), minnesmodul täcka och annan luftningsventil.

Skärm

Skärmen på D410 är en 12,1 "XGA-format LCD, Nej Widescreen och ingen glansig finish. Det är en mycket trevlig skärm, kommer vissa utan tvekan vara glad att hitta en bärbar bärbar dator som inte har gått widescreen (en icke-widescreen ultraportabel bärbar dator blir en anomali). Skärmens ljusstyrka är bra och det finns inget av det "gnistrar effekt" vi har sett några klaga på vissa Dell LCD. Skärmens ljusstyrka kan styras med "Fn" i samband med upp eller ner pil.

Ljud

Den goda nyheten med högtalaren på denna bärbara dator är att det är på toppen av den bärbara datorn. På Dell X1 och IBM X41 ultraportabla bärbara datorer jag nyligen omdömet var högtalaren som finns på undersidan av den bärbara datorn. Naturligtvis, eftersom det bara är en högtalare som du inte får stereoljud, du behöver hörlurar eller externa högtalare för det. Högtalaren är en 8-ohms, 1-W högtalare och därmed inte heller ger bra ljud eller volym. Hörlursuttaget sitter på baksidan till höger.

Processor och prestanda / Benchmarks

Den 2,0 GHz Pentium M-processor konfigurerad i den här anteckningsboken inte bara ras förbi 1.1GHz ULV-processor i Dell Latitude X1, den varv det. Denna notebook är i sanning nog övermannade för användning av Office och webbapplikationer typ. Så din nästa fråga skulle kunna vara, och det är bra, så jag kan använda det här som en gaming anteckningsboken rätt? Hmm, ja du fortfarande fastspänd med en intregrated grafik lösning i form av Intel Graphics Media Accelerator (integrerad grafik). Om du har 512 MB eller mer, kommer den grafiska lösningen låna upp till 128 MB systemminne, om du är under 512 så kommer det bara lånar 64MB. Så jag rekommenderar att öka minnet upp till 1 GB så det har mycket att dela med grafik. Även då du inte kommer att kunna spela Doom 3, men det finns 3D-spel och nästan alla spel som är 2-år kommer att köras på det här systemet. När det gäller att använda vardagliga tillämpningar, kör denna bärbara dator enkelt de och gör det lätt att hålla flera program öppna för växling mellan (jag är skyldig som debiteras för att ha 20 saker öppna samtidigt och lyckligtvis D410 inte emot detta).

Vi använder programmet Super Pi för att få ett riktmärke för processorhastighet. Super Pi-programmet tvingar helt enkelt processorn att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror i noggrannhet. Beräkning 2 miljoner siffror är vår måttstock. Nedan är en jämförelse diagram över hur Latitude D410 med det 2,0 GHz-processor staplas upp till andra bärbara datorer när man kör denna beräkning:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Dell Latitude D410 (2,00 GHz Alviso Pentium M) 1m 36s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Dell Inspiron 8600 (1,7 GHz Banias Pentium M) 2m 28s

Nedan följer några riktmärken gropfrätning X41 (1.50GHz Pentium M LV-processor) mot Dell D410 (2,0 GHz)

Futuremark PCMark04 poäng
Dell Latitude D410 (2,0 GHz) IBM X41 (1,50 GHz)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 3,8 MB / s 2,66 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 29,21 MB / s 21,81 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 25,28 MB / s 19,03 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 11,78 MPixels / s 8,65 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1889,02 MB / s 1349,58 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 3,0 KB / s 2,09 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 58,7 MB / s 43,78 MB / s
Ljud konvertering 2684,73 KB / s 2014,01 KB / s
Webbsida rendering 6,01 Sidor / s 4,43 Sidor / s
DivX Video Compression 54,23 FPS 39,19 FPS
Fysik Beräkning och 3D 93,54 FPS 79,59 FPS
Grafik minne - 64 rader 373,98 FPS 399,62 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score 192 3DMarks 160 3D Marks
CPU Score 1762 CPUMarks 1598 CPUMarks
Gaming Tester
GT1 - Return To Proxycon 0,8 FPS 0,6 FPS
GT2 - Firefly Forest 0,5 FPS 0,5 FPS
GT3 - Canyon Flight 1,0 FPS 0,9 FPS
CPU Tester
CPU-test 1 1,1 FPS 0,9 FPS
CPU-test 2 1,3 FPS 1,3 FPS

Tydligt när de är konfigurerade med en 2,0 GHz processor D410 är lite av en hastighet demon, skulle resultatet vara mycket annorlunda för en konfigurerad 1.60GHz maskin. Grafikprestanda och 3DMark05 poäng är fortfarande låg på grund av integrerad grafik.

Hard Drive

Hårddisken i D410 är verkligen över par för den genomsnittliga ultraportabla. Nedan finns de alternativ du får för en hårddisk i D410.

  • 30GB hårddisk, 9,5 mm, 4200rpm
  • 40GB hårddisk, 9,5 mm, 5400RPM
  • 60 GB hårddisk, 9,5 mm, 5400RPM
  • 80 GB hårddisk, 9,5 mm, 5400RPM

Valet av den 5400RPM hårddisk kommer säkert att ge dig en prestandaökning och snabbare starttid än 4200rpm.

Minne

Den D410 har två användartillgänglig minneskortplatser och du kan konfigurera upp till 2 GB minne. Minnet är inte dual channel DDR2, bara en kanal. Minne på upp till 533MHz stöds.

Värme och buller

Jag nämnde tidigare att det D410 var en mästare när det gäller handleden rastplats vistas sval och bekväm. Jag noterade också att det fanns en hel del ventiler på den här anteckningsboken, säkert mer än vanligt på en ultraportabel. På Dells X1 har inga ventiler, den använder passiv kylning. Med en 2,0 GHz-processor, skulle insidan av D410 smälta utan fläkt och ventiler. Och så medan dessa ventiler gör ett bra jobb med att hålla den bärbara datorn sval där det räknas (tangentbord och wriste område), blir undersidan på baksidan av D410 toasty, särskilt om du driver den bärbara datorn. Jag konvertera en massa WMA-filer till iTunes-format och efter 30-minuter av att det fanns några allvarliga värmeuppbyggnad på botten, jag verkligen inte skulle ha velat det D410 i mitt knä på den punkten. Dessutom spelar temperaturen i rummet miljön en stor roll i den bärbara förmåga att kyla, så ha det i åtanke. Om den här bärbara datorn är på en plan yta (inte ditt knä eller säng), i ett svalt rum och används för typiska affärsapplikationer så värmeutveckling är inte ett problem. Men om rumstemperaturer krypa över 75 och du blockerar ventiler genom att den bärbara datorn i knät, samtidigt som maxing den 2,0 GHz processorn ut på 100% CPU-användning, så du kanske experimentera med att få lite bacon fräsa på den bärbara datorns bottenytan .

Såvitt brus går, jag är en dålig testare att gå efter, men för mig var det inte ett problem. Jag är alltid antingen lyssna på musik eller jag har någon form av bakgrundsljud för att hålla mitt förstånd och säkert blockerar någon fläktljud. Med detta sagt, kan jag säga denna maskin är definitivt inte så viskar tyst som Inspiron X1 - den där saken var tyst. Du upplever en låg volym elektriskt whirrr buller som den bärbara datorn arbetar svalna, men det är så tyst att om du sätter ett par hörlurar (normala grundläggande hörlurar) på utan att ens spela musik bullret blockeras (jag bara provat detta, en spontan icke -vetenskapligt experiment).

Tangentbord och pekplatta

Tangentbord och pekplatta ( se större bild )

Termen "hake" kan användas i en litterär mening, fiske mening eller kanske kärlekens spel när någon har att vissa något som rullar dig, så att säga. Sorgligt eftersom det kan vara, ser en styrpinne på en bärbar dator är en krok för mig. Jag vet att jag kan lära sig att älska en anteckningsbok om den har en styrpinne. Och så när jag först såg D410, som har en styrpinne, det var ett bra första intryck när det gäller tangentbord och indata erfarenhet. Jag är glad att kunna rapportera att tangentbordet, pekplattan och pekar är bara dandy när faktiskt används. Tangentbordet på D410 är något större än Inspiron X1, och det är definitivt lättare att skriva på. Pekplattan och musknappar är likvärdiga i storlek med dem du ser på en större tunn-och-lätt bärbar dator, och definitivt större och lättare att använda än Inspiron X1-talet. Styrpinnen gör det enkelt att flytta markören runt på skärmen och använd den bärbara datorn utan mus för dem, som jag själv, som just aldrig funnit en pekplatta de älskar.

Den faktiska känslan av tangentbordet är bra. Nyckeln resor och feedback är utmärkta. Tangentbordet känsla och användbarhet är inte riktigt lika bra som ThinkPad X41 tangentbord, men nära. De som föredrar att ha en pekplatta som ThinkPad ultraportabel serien inte har, kommer sannolikt föredrar D410 alternativ användarinmatning.

Trådlös

Inbyggd wifi är standard på D410, kommer 802.11b / g Intel ProWireless 2200 standard medan 802.11a/b/g Intel 2915 är en valfri uppgradering. Trådlös fungerar bra när det gäller att ansluta till tillgängliga trådlösa nätverk, men inte exceptionella. Jag kan få bättre räckvidd på min ThinkPad T40, detta främst på det faktum att antennen på ThinkPad är inrymt i skärmen.

Du får en wi-fi LED indikatorn högst upp på den bärbara datorn för att indikera att trådlöst är aktiverat eller inte, det finns ingen särskild knapp för att slå på Wi-Fi och upp men måste du hålla i Fn + F2 för att växla wi-fi på / av. Dessutom är den trådlösa konfigurationsprogram bara i Windows / Intel standardprogram, utan extra programvara som IBM Access Connections för att hantera flera trådlösa profiler eller som kyler Toshiba verktyg som visar trådlösa nätverk i en radar vy.

Bluetooth är ett alternativ i D410, jag har inte detta i min recension enhet dock. Det finns en Bluetooth-LED lampan att visa när Bluetooth är aktiverat.

Batteri

Den Dell D410 erbjuder bra batteritid. Med bara standard 6-cells batteri jag uppnått 3:40 minuter batteritid med skärmens ljusstyrka på 6/8 nivå, med hjälp av datorn för att skriva ett dokument och surfa på webben (så wi-fi var på). Om batteriets livslängd under 4 timmar räcker inte, då längre livslängd 9-cells batteri är tillgänglig. Jag använde 9-cells batteri under en 35 timmars vandring tillbaka från Hongkong (många flyg överföringar och förseningar är involverade i denna resa) och klämde 7 timmar användning ur 9-cells batteri. Det var när du använder Wi-Fi på olika flygplatser, använder SM att chatta, MS Word att skriva denna översyn och med 6/8 nivå ljusstyrka

Programvara

Den stora nyheten för programvara är bristen på bloatware, ingen AOL IM eller "gratis antivirusprogram" som kapar din start och vrider handleden för att aktivera bortom 30-dagars provprenumeration, men kom ihåg att det är upp till dig att installera ett antivirusprogram ansökan - som du bör definitivt göra. Medföljande programvara är mycket minimal. Du får några Dell apps QuickSet programvara som gör att du snabbt kan ställa skärmens ljusstyrka, power management och skärm presentationsläge. Dessutom ingår Power DVD för uppspelning DVD-filmer och video. Du kan välja mellan Microsoft XP Home eller Professional Edition.

Dockning och expansion lösning

Med en ultraportabel bärbar dator är en viktig del av ekvationen är att veta hur du kan använda din bärbara dator medan hemma eller på kontoret. På de platser du kommer att vilja använda en större skärm och kanske har fler tillbehör anslutna än du skulle på vägen (dvs. skrivare, mus, optisk enhet, även en extern tangentbord i full storlek).

Mediefack lösning för D410 ( se större bild )

Med D410 kan du använda någon av de tillgängliga hamn Latitude-serien replicator enheter. Jag rekommenderar mediebasen alternativet. Detta ger det bästa sättet att organisera alla dina kablar och tillbehör för användning på skrivbordet på kontoret / hemmet och ge dig medieenhet (CD, DVD, DVD / CD-RW) du alltid ska komma att behöva. Jag har använt media bukten och det är en bra lösning för dockning av D410 i och med en mus, tangentbord, extern bildskärm, skrivare och nätadapter alla redan ansluten till viken så att när du plopp den D410 på plats på media vik du är redo att gå. Inte att komma till kontoret och koppla in en miljon sladdar och klättring under skrivbordet för att ansluta adaptern i. Du vet hur irriterande den processen är om du går igenom en sådan rutin. Att docka D410 du skjuter helt enkelt in i viken, kontakten på undersidan av D410 spåren i stiften på mediefacket. Docka det finns en spak på baksidan vänster som du drar till pop den bärbara ut. Enkelt.

Om du behöver vara på väg och har en optisk media enhet, titta in i en D-Bay tillval mediaenheten. Den ansluts till en USB-port på D410 och även drar ström från D410 så även om det kommer att dränera den bärbara batteri snabbare behöver den inte ännu fler kontakter att använda den.

Slutsats

Latitude D410 slutar som en fint utformad anteckningsbok med en stor makt att storleksförhållande. Jag tror inte att det finns alltför många andra (eller någon?) 12,1 "sub £ 4 bärbara datorer där ute som kan konkurrera prestandamässigt med denna maskin när den har en 2,0 GHz Pentium M, 2GB minne och en 5400RPM hårddisk. Men gör målgrupp för företagsanvändare behöver denna makt? Pretty darn tveksamt, och du måste se upp för värmeuppbyggnad om du går rutten för en high-end konfiguration med 2,0 GHz Pentium M När du inkluderar standard 3-års garanti för en Dell Business Notebook, konkurrenskraftiga priser och god användbarhet D410 detta blir ett attraktivt ultraportabel alternativ. Tänk dock är det inte den lättaste ultraportabla på något sätt, det är nära till £ 4 och så tjänar väl för dem som vill relativt låg vikt och storlek men också behöver ström.

Fördelar

  • Stora nya mörka utseende och industriell design, mycket bra fast bygga.
  • När konfigureras med en 2,0 GHz-processor, detta är den snabbaste ultraportabla ute.
  • God användbarhet med dubbla pekdon alternativ (styrplatta / styrpinne) och bra tangentbord.
  • Bra batteritid.
  • Bra mediefack och portalternativ replikering

Nackdelar

  • Ju snabbare processor, desto mer värme du får på baksidan av denna bärbara dator - möjligen för varmt för varvet.
  • Inget media kortläsare kortplats
  • Ingen inbyggd optisk enhet
  • Driver linjen att vara en sann ultraportabel som det handlar om £ 4 och mycket tjockare (1,25 ") än den typiska 1" tjock ultraportabel som en Latitude X1 eller IBM X41.

Pris och tillgänglighet



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar