måndag 27 juni 2005

Fujitsu LifeBook S7010 / S7020 Review (pics, specifikationer)

Fujitsu LifeBook S7010 / S7020 Review (pics, specifikationer)
av Tomatonose - 2005/06/27

genom Fern Lin, New Jersey USA

Sedan köpa LifeBook S7010 anteckningsbok i början av juni, har Fujitsu uppdateras linjen och S7010D har ersatts med LifeBook S7020D . Den övergripande designen är fortfarande densamma, men så läsarna tanke på S7020D bör den här recensionen relevant. Skillnader mellan de två versionerna noteras i fetstil.

Översikt och introduktion

Denna översyn bygger på en Fujitsu Lifebook S7010D med följande specifikationer:

  • Intel Pentium M-processor 725 1.6GHz [S7020D: Processorer nu börjar på Pentium M 740 1.73MHz]
  • 768 MB DDR RAM [S7020D: Använder DDR2 RAM]
  • 60GB (5400RPM) Hårddisk
  • 14,1 "CV XGA TFT-skärm 1024x768 pixlar
  • Intel 855GME Extreme Graphics med integrerad 32-bitars 3D/2D GFX kärna
  • Modular Combo DVD & CDRW-enhet [Du kan också lägga en andra HD och ett extra batteri i facket. Enheten är ganska lätt att ta bort. Datorn kom med en vikt sparare att sätta i enheten.]
  • 56K global modem
  • 10/100/1000 Gigabit LAN
  • Atheros 802,11 a + b / g WiFi (trådlöst LAN) WPA och CCX certifierade
  • Bluetooth trådlös
  • Silver Magnesium Kapsla
  • 1 års internationell garanti (Detta är standard, men jag fick ett extra år genom att betala med American Express)
  • Windows XP Home
  • Dimensioner:. 12,4 "x 9,72" x 1,29 ", ungefär £ 3,85 med vikt sparare,
    £ 4,3. med DVD / CD-RW kombinationsenhet

Skäl för att köpa:

Till skillnad från många människor som ofta dator sajter, jag är inte en spelare, eller någon som följer teknik nyheter. Liksom många människor, är över 95% av min tid på en dator spenderas surfat / hantering e-post och göra saker i Microsoft Office. Ibland använder jag Photoshop för att redigera foton och PageMaker och Illustrator för att göra broschyrer, kort eller flygblad. Det är inte viktigt för mig att ha den senaste bästa tekniken. Den viktigaste frågan för mig är pålitlighet. När en dator går sönder, det är den mest frustrerande, irriterande känsla och fastställande av det suger upp så mycket tid och energi och sätter dig på dåligt humör. Jag hade hoppats på en dator som aldrig skulle sätta mig i den här situationen, men om det finns ett problem, är det sista jag vill bli parkeras för en timme med kundsupport bara att få veta en icke-svar.

Jag hade ursprungligen planerat att gå med en IBM Thinkpad T42 utan att göra mycket forskning, som bara om alla berättade att IBM var den mest pålitliga varumärke och hade bra stöd. Men när jag åkte till platsen för att beställa en i början av maj, var det ett meddelande om att sidan var nere och att komma tillbaka i ett par dagar för att köpa en ThinkPad från den nya Lenovo-webbplatsen. Två saker gjorde mig illa till mods över att göra det. Först var jag rädd att Lenovo inte skulle hålla IBMs kvalitet och support tillgänglighet och som ett riskobenägna person inte var villig att släppa så mycket pengar på ett frågetecken. Andra, när jag går till Lenovos webbplats fick jag en känsla av att företaget var i en förståeligt oorganiserad stat. Många länkar fungerade inte, och det verkade som du skulle behöva vänta en månad eller mer för en dator. Även de bästa företagen tar minst ett par månader att återhämta sig från en sådan stor övergång, och jag har inte så mycket tid att vänta. Och trots den förment kostnadsbesparande switch i ledningen hade det inte funnits någon prissänkning.

Besviken, började jag forska andra företags datorer. Jag uteslutas Dell eftersom min syster köpte en Inspiron lite mindre än 2 yeas sedan och har beklagar det sedan dess. Hon har haft många problem med det, och bristen på hjälp kundsupport gjort saken värre. Dessutom hade hon försummat att kontrollera att datorn och kontrollerar att de hade lagt i de specifikationer hon beställt. När jag gjorde detta nyligen fann vi att Dell hade skickat henne en 2,66 GHz P4 med 256 MB RAM-minne istället för 2,4 GHz och 512 MB hon beställt hade. Jag funderar på en Toshiba, som min fars Toshiba har haft några större problem i över två år. Men jag fick veta att Toshiba kvalitet hade minskat nyligen, och jag är verkligen irriterad med konstant överhettning av hans dator. Jag ansåg också Sony eftersom jag har haft stor tur med många Sony Electronics, men recensioner av deras flagranta kundsupport vände mig bort. Asus, men mycket positivt granskats av nästan alla, var lite ur min prisklass. Jag älskar Apple Powerbook, och skulle ha köpt en om Fujitsus inte fanns, men Powerbook kostar lite mer, är inte kompatibla med min skrivare, och skulle ha krävt att köpa en helt ny uppsättning av programvara.

Fujitsu var attraktivt för att ha den lägsta andelen datorer som behöver repareras, enligt denna undersökning från PC Magazine . (Det faktum att det fortfarande är 1 av varje 8 datorer säger något om den övergripande kvaliteten på bärbara datorer idag.) Jag ursprungligen besluta mellan E8020D och S7010D och gick med den senare eftersom det är mycket mer portabel, trots att de inte har 15 " skärm som jag hade velat. Som en ganska liten person, som bär en tio kilos dator, även för en kort sträcka, skulle vara obekväma.

Var och hur Inköpt:

Jag beställde den här datorn online från bärbar en och fick datorn nio bankdagar senare. Som många har nämnt, är bärbar en verkligen speciell när det gäller deras kundservice. Telefonen togs upp varje gång av en verklig person som tålmodigt svarat på alla mina frågor.

Min erfarenhet av dem hade några små hicka. Bolaget beslutade att ändra servrar några dagar efter att jag beställt, och min inloggningskonto har tagits bort av misstag. Detta innebar att jag inte kunde se status för min beställning på nätet. Ordern fortfarande gick igenom utan dröjsmål, dock, så det fanns inga signifikanta konsekvenser av kontot raderas. Jag ringde företaget att kontrollera ordningen status, eftersom jag inte kunde se informationen på nätet, och de lyckligtvis gav mig all information de hade. När datorn lämnade Fujitsu fabriken i Osaka, mailade bärbar en mig spårningsnummer utan mig behöva be om det. Den andra glitch var att Fujitsu skulle skicka datorn till bärbar en, där de skulle lägga till ytterligare 256 MB RAM-minne, men i stället de av misstag skickas det direkt till mig. Jag ringde upp Portable One, och Victor, som hanterade min beställning, sa att jag kunde skicka datorn till dem gratis, och de skulle lägga till RAM och skicka den tillbaka till mig samma dag de får den via FedEx 2-dag; eller de skulle skicka mig käppen och tala mig genom processen att lägga till RAM. Jag valde det andra alternativet, eftersom det inte kräver att gå utan att datorn för ett par dagar, och RAM anlände ungefär en och en halv vecka senare. Lägga RAM var förvånansvärt lätt. Du skruvar bara locket och glida rätt in:

Trots dessa två problem, jag fortfarande villkorslöst rekommendera Bärbar One och skulle inte tveka att köpa från dem igen. Människorna där är så lättillgängliga och villiga att hjälpa. Men mest av allt, var jag imponerad av deras integritet. Jag ringde och frågade hur stor skillnad i prestanda jag skulle se genom att uppgradera från 1,6 till 1,8 GHz. Snarare än att se en möjlighet att tjäna mer pengar, berättade de för mig att det skulle uppgå till endast ca 10% skillnad, och med användning jag beskrev, det förmodligen inte skulle vara värt det extra $ 150. De försökte aldrig in något annat på mig, som en förlängd garanti, tillbehör eller uppgraderingar, till skillnad från de stora återförsäljarna (Best Buy, CompUSA, Circuit City, etc).

Min totala kom till $ 1529, med fri frakt. Newegg verkar ha lägre priser, men du har inte möjlighet att anpassa, kan inte returnera datorn bara byta ut den mot samma modell om det är defekt och måste ha minst 7 döda pixlar för att få en ersättare. Dessutom är alla konfigurationer tillgängliga från Newegg är på den lägre delen. En identiskt konfigurerade modellen på Fujitsu webbplats kosta mer än $ 100 mer, och du kan inte returnera anpassade konfigurerade bärbara datorer. Med tanke på dessa faktorer och den utmärkta kundservice, skulle jag säga $ 1529 var mer än rimligt pris.

Form & Design:

Fujitsu S7010 Ovanför stängt vy ( se större bild )

Fujitsu S7010 vy underifrån ( se större bild )

Locket är tillverkat av silverfärgad magnesiumlegering, inte plast så många bärbara datorer. Gångjärnen känner mycket robust, men det finns vissa lock flex. Om du trycker ner på locket, det går i lite eftersom det finns ett litet gap mellan locket och tangentbordet när den är stängd. Trots locket flex, finns absolut inga ringar på skärmen när du öppnar locket igen.

Tangentbordet är en mycket ljusgrå färg. Pekplattan är något till vänster om mitten. Det finns ingen handledsstöd flex alls. Ovanför tangentbordet finns högtalarna, strömbrytare, fyra programmerbara knappar genväg och batteriindikatorn [S7020D:. Hellre än fyra programmerbara knappar med strömbrytaren, de S7020D funktioner knappar liknande dem på S6231]. På höger sida är en slot där du kan sätta i CD / DVD-enheten, en andra hårddisk, ett andra batteri eller ingenting utom en vikt sparare. För detaljerade bilder av sidorna, se "In-och utgångar" nedan.

Den nedre har några kände patchar för att förhindra den bärbara datorn glider. Jag tycker också dessa kände kuddar ger en bättre känsla för när notebook-datorn är i ditt knä.

Det som imponerar mig mest är hur lätt den bärbara datorn är. Detta är den lättaste 14,1 "bärbar dator som jag har stött på. Vikten är också mycket väl spridda. Den lätthet sträcker sig utanför den bärbara datorn till batteriet och nätadaptern, den senare som väger nästan ingenting. Efter byte från ett 7 + pund dator till detta, tror jag inte att jag någonsin kan gå tillbaka till tyngre.

Skärm:

Skärmen är en 14,1 ", 1024x768 (XGA) CrystalView förbättrad skärm. Du kan välja en 1400 x 1050 SXGA + skärm, men jag trodde inte att det var värt pengarna eftersom de mindre" karaktär högre upplösning gör ont mina ögon. Fanns inga döda pixlar på skärmen.

Skärmen är mycket tydlig och skarp. Det är också mycket ljus. Jag har sett skärmar som förlorar tydlighet när ljusstyrkan ökar, men det fanns ingen sådan avvägning här. Jag har en liten gripe med skärmen, och det är att den nedre halvan tum eller så är märkbart ljusare än resten av skärmen på mörka bakgrunder, även om det inte har stört någon av de processer jag har kört. Det är inte alls så illa som bilderna antyder, den ljusa rektangeln längst ned på skärmen är faktiskt en återspegling av min kamera. Ljuset delen jag pratar om är att grumlig saker längs den nedre kanten. Som du kan se, har Toshiba det lite också.

Skärm jämförelse av Fujitsu S7010 och Toshiba Satellite 2435 ( se större bild )

För att demonstrera skärmens ljusstyrka, här är en jämförelse med en Toshiba Satellite 2435. Fujitsu är till vänster, Toshiba till höger. I den första bilden är båda datorerna satt till maximal ljusstyrka. I den andra bilden, är Toshiba inställd på maximal ljusstyrka, men Fujitsu är inställd på halv ljusstyrka.

Skärm jämförelse av Fujitsu S7010 och Toshiba Satellite 2435, Fujitsu vid halv ljusstyrkan medan Satellite är full ljusstyrka ( se större bild )

Talare:

Jag har ännu inte sett en enda lätt bärbar dator beskrivs ha bra högtalare, och detta säkert inte bryter trenden.

Test 1: Beethovens violinkonsert

Klassisk musik är oftast bra musik att använda för att testa ett ljudsystem, och denna pjäs omfattar ett brett spektrum av anteckningar. Även vid den hest volymen var ljudet fortfarande inte högt. Jag fick inte problemet med de låga och höga toner som beskrivs i denna översyn av IBM T42 , men det hela lät avlägsen (som det var spelas långt bort) och tinny, särskilt de låga tonerna.

Test 2: DVD av en show som skall vara namnlösa eftersom jag är pinsamt att erkänna att jag gillar det!

Den plåtburk "kvalitet är mer uppenbara med tal än med musik. Återigen var ljudet avlägsen. "

Hörlurar eller externa högtalare är ett måste om du vill ha ett fylligt ljud. Detta kommer bara med inom en lätt bärbar dator. Jag bör nämna att mina öron växte vana vid ljudet ganska snabbt, och jag tycker inte att det är en stor irritation längre.

Processor och prestanda:

Jag försökte allt jag kunde tänka på kort av att läsa eller skriva en CD för att göra den här datorn låter som den fungerade. Jag sprang flera processer samtidigt när du öppnar en stor PDF-fil, packas en stor fil, sprang en virussökning, även körde en yta genomsökning av hårddisken. Och om jag tryckte mitt öra mot datorn, kunde jag inte höra en sak. Hårddisken hörs inte när den snurrar, och fläktarna nästan aldrig komma på. När fläktarna inte komma på, är bullret så mjuk att du verkligen måste lyssna för att det ska upptäcka det. Min syster Dell och min fars Toshiba kan både höras över rummet, så detta bara förvånade mig.

Den andra saken som förvånade mig är bristen på värme. Den tidigare nämnda Toshiba värmer upp hela tiden, och Dell skulle överhettas ibland också. Med denna Fujitsu, kan jag lägga det på mitt knä i fem timmar i sträck när du kör ett gäng processer och läsa CD / DVD-skivor och får det bara varmt, inte alls varma.

Prestanda:

Starttid för S7010 var 37 sekunder från det att jag tryckte på knappen för lastning av listan över användare.

Vi använder Super Pi för att få ett riktmärke för processorhastighet. Super Pi-programmet tvingar helt enkelt processorn att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror i noggrannhet. Beräkning 2 miljoner siffror är vår måttstock:

Jämförelse av bärbara datorer som använder Super Pi för att beräkna Pi till 2 miljoner siffror (ansluten):

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror
Fujitsu LifeBook S7010D (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 08S
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
HP nc6230 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 40s

HD Tune Riktmärken
Minsta överföringshastighet 16,8 MB / sek
Maximal överföringshastighet 30,2 MB / sek
Genomsnittlig överföringshastighet 24,5 MB / sek
Acess tid 17,9 ms
Burst Betygsätt 66,8 MB / sek
CPU-användning 4,1%

Tangentbord och pekplatta:

Jag är mycket noga tangentbord, och jag är inte förtjust i detta. Tangenterna är lite hala, och det finns en hel del flex på den nedre raden av bokstäver. Det är ganska mycket inget flex över det, och nycklarna finns det mycket tyst. Men med B, N, och speciellt M och utrymme nycklar bar, kan jag känna ibland flex precis under normala skriva. (Jag bang mycket hårt på tangenterna när du skriver.) När jag trycker på M-knappen och utseende från vissa vinklar, kan jag se hela området tryck. Dessutom är dessa nycklar är minst fyra gånger högre än nycklar. Problemet är mycket mindre märkbar när datorn står på en plan yta såsom ett skrivbord i stället för att sitta i ditt knä. Detta problem verkar inte vara universell för denna modell, som andra människor inte rapportera det alls. Jag ringde upp Victor på bärbar en, och han sa att en hel del människor upplevt samma sak, och att jag kunde skicka in den när som helst, och de skulle åtgärda problemet gratis. Trots dessa gnäller, det finns inget funktionellt fel på tangentbordet, och det är helt användbar. Och efter en vecka, jag blir definitivt bekväm med känsla.

Fujitsu gör några saker rätt: Till skillnad från i ThinkPad T43 är på kontrollknappen längst till vänster, inte andra från vänster. Och till skillnad från Toshiba, inser Fujitsu att det inte är en bra idé att placera bort och infoga knapparna intill mellanslagstangenten. Jag gillar också det faktum att tilde-tangenten är bredvid knappen 1, som på ett skrivbord, och att Fn tangenterna bekvämt dubbelt så volym-och skärmen. Fujitsu gör också något fel men: Det finns ingen separat hem och nycklar End, måste du trycka på Fn och sedan PgUp och nycklar PgDn. För att göra saken värre, är Fn-tangenten riktigt smal. Om jag behöver använda Home och End tangenter mycket i framtiden, ska jag använda KeyTweak eller ett liknande program för att kartlägga dem på F1 och F2.

Du kan få en TrackPoint utöver pekplattan utan extra kostnad, men jag valde bara pekplattan för att jag har alltid hittat Spårpunkter svåra att använda och ville inte oavsiktligt slå den medan du skriver. Det finns inga problem med pekplattan reagerar.

Jag är van att utöva en liten mängd tryck att klicka på knapparna, och det är inte fallet här. Knapparna är märkbart styvare än knapparna på tidigare datorer. Jag tycker att detta är lite irriterande, men vissa människor kan faktiskt föredrar stela knapparna. Styvheten blir verkligen ett problem med bläddringsknappen, som är helt oanvändbar eftersom det tar mer ansträngning för att trycka ner knappen, och knappen design är en ergonomisk monster.

Ingångs-och utgångsportar:

Fujitsu S7010 Vänster sida ( se större bild )

Fujitsu S7010 Höger sida ( se större bild )

Fujitsu S7010 framsida ( se större bild )

Du kan se in-och utgångarna på bilderna ovan. Porten för extern bildskärm är dold bakom en plastöverdrag. I det nedre högra hörnet av medieenhet är spaken som du drar för att ta bort det som finns i spåret. Om datorn är på måste du mata ut den på uppgiften panelen först.

Såsom visas i bilderna ovan, finns det en USB-port på mycket höger av den högra sidan, och två på baksidan mycket nära den högra sidan. Eftersom jag använder en mus med vänster hand, skulle jag ha mycket föredragit att ha minst en USB-port på eller nära den vänstra sidan. Sladden på min Microsoft Travel Mouse är tillräckligt lång för att kunna användas på vänster sida, men det ger inte mig så mycket rörelsefrihet som jag skulle ha velat. Om du inte planerar att koppla upp en resa mus och med vänster hand för det, då USB placeringar inte bör utgöra problem.

Trådlöst:

Den bärbara datorn kom med en Atheros 802,11 a + b / g trådlöst kort. (Detta är förresten, är den enda skillnaden mellan S7010D och S7010. Den S7010 har en Intel 802,11 a + b / g trådlöst kort.) Kortet upptäckt mitt trådlösa nätverk direkt och har inte gett mig några problem på alla. Det är en riktigt liten på / av-knapp för det trådlösa kortet sitter på vänster sida av frontpanelen.

Datorn kom också med Bluetooth och en infraröd port, men jag har inte använt någon av dem.

Batteri:

Fujitsu LifeBook S7010 Batteri ( se större bild )

Batteriet är mycket lättare än de på Toshiba och Dell bärbara datorer jag har använt. Batteriet löper längs den övre kanten av ryggen, vilket gör viktbalansen bättre. Provet vid Battery Eater Pro 2,60 gav en minsta tid av 107 minuter. Tänk på att detta testar batteriet i maximal användning och stress. I verkligheten kommer du aldrig använda datorn på detta sätt. Även på batteri, har jag kunnat kontinuerligt använda datorn under 3,5 timmar eller mer.

Operativsystem och programvara:

Jag valde att spara pengar och få XP Home istället Professional.

Följande programvara kom med den bärbara datorn: Adobe Acrobat Reader 6,0 (Obs: Använd inte detta program Version 6,0 var ökänd för frysning, och det gjorde att många gånger när jag försökte öppna något i Firefox Gör dig själv en tjänst och ladda ner 7,0!. genast), Microsoft Internet Explorer, MS Works 8,0, 2003 SBE, Intuit Quicken 2005 Ny användare Edition, Norton AntiVirus 2004 (90 dagars abonnemang), HotKey Utility, LifeBook Application Panel, säkerhetsprogram panelen, InterVideo WinDVD, Sonic RecordNow! DX, Fujitsu Driver Update Utility

Följande CD ingick i paketet:

  • Återställ skiva
  • Drivrutiner och program Restore CD
  • Trusted Platform Module drivrutiner och program cd
  • Spela nu 7
  • Bluetooth Driver CD
  • Microsoft Works 8,0

Kundtjänst:

[Följande kommentarer gäller endast USA och Kanada]
Jag har inte haft några större problem med den här datorn (ta i trä!), Men jag bestämde mig för att ringa upp för att fråga om tangentbordet flex problemet bara för att se hur stödet var. Jag heter Fujitsu 24 timmars kundtjänst för runt 7:00 EST på en veckodag. Jag fick genast någon i andra änden som talade perfekt engelska och var mycket vänlig. Jag beskrev problemet, och hon gav mig telefonnummer och adresser till fyra auktoriserade serviceverkstäder inom en timmes bilresa och sa att jag också kunde skicka det till ett servicecenter. Även om det inte är ett avgörande problem, skulle tjänsten omfattas av garantin.

Jag är inte säker på hur de skulle ha hanterat ett allvarligt problem och hoppas att jag aldrig behöver ta reda på, men jag är uppmuntrad av vad jag har upplevt hittills. Fujitsu har också en 24 timmars room support chat som jag inte har försökt. Men om din dator är stekt, skulle det vara bara en smula svårt att gå online och få en pratstund med någon ....

Klagomål:

  • Böjning av B, N, M och utrymme nycklar bar
  • ingen separat Home och End tangenter
  • stela pekplatta knappar och oanvändbara Bläddringsknapp
  • tenn-kan högtalare som låter avlägsen. "

Lovorden:

  • Mycket lätt
  • Kraftiga gångjärn
  • Genererar lite värme
  • Arbetar mycket tyst
  • Accessible kundsupport
  • Lätt att uppgradera minnet

Slutsats:

Det S7010D kan du njuta av bekvämligheten och låga vikt en ultra-portabel utan att nöja sig med en liten skärm och tangentbord. Detta är inte en bärbar dator för spelare eller för den som söker en arbetshäst dator. Men om du tillbringar den största delen av tiden surfar på nätet eller arbetar med MS Office, så hittar du massor att vilja.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar