tisdag 14 maj 2013

Lenovo IdeaPad Y500 recension

Lenovo IdeaPad Y500 recension
av Michael Wall - 2013/05/14

Lenovo IdeaPad Y500 är en prisvärd gaming anteckningsboken. Termen kan verka som en oxymoron, och till en viss grad är det. Prissatt ungefär på $ 1250 (vid tiden enheten var omdömet) den bärbara datorn beskrivs knappast vad många konsumenter skulle kalla överkomligt. Fortfarande, i spelvärlden för Lenovo IdeaPad Y500 är ungefär lika kostnadsmedvetna som det blir.

För de lägre pris-punktsanvändare kommer säkerligen att behöva göra några eftergifter. Det mest anmärkningsvärda är maskinens mid-tier NVidia GT 650 M grafikkort och bristen på Solid State Drive (SSD) lagring.

Fortfarande den bärbara datorn kan spela de flesta spel på marknaden med stabil utveckling, och med sin eleganta design, bekväma tangentbord, och iögonfallande display, Lenovo IdeaPad Y500 lyckas erbjuda en rad förmåner som sträcker sig utanför spelvärlden.

Bygg och Design

Den Lenovo IdeaPad Y500 sport svart borstad metallhölje som sträcker sig runt större delen av chassit. Metallhöljet utnyttjar en horisontell struktur som tjänar till att accentuera de lutar och kurvor på chassit "design. Den mörka skyddande metallkontrasterar vackert mot den ljusa röda-bakgrundsbelyst tangentbord. Den hårda och vibrerande design är en stapelvara i gaming anteckningsboken, och Lenovo som lyckas fånga denna vädjan med kostnadsvänliga Lenovo IdeaPad Y500.


Mäter in på 15,2 "x 10,2" x 1,4 "och väger strax över 6 pounds Lenovo Y500 är faktiskt förvånande smal för en spelmaskin, särskilt för en enhet som innehåller Scalable Link Interface (SLI). Det är inte lätt, men användarna kommer att ha svårt att hitta många spel bärbara datorer som är mer portabel än Lenovo IdeaPad Y500.

Den metallram erbjuder också en enastående förmåga hållbarhet. Chassit visade sig vara extremitet resistenta helt motstå applicerat tryck. Montern testade också väl bara ge något till tryck utan någon märkbar porlande inträffar på skärmen. Lenovo IdeaPad ståtar imponerande bärbarhet med hållbarhet för att ta slitage att rese ådrar sig.

Hamnar och funktioner

Lenovo IdeaPad Y500 erbjuder ett brett utbud av portar. Den vänstra sidan har en VGA-port, Ethernet-port, en HDMI-port och två USB 3.0-portar. Den högra sidan erbjuder separat mikrofon och hörlursuttag, och en alltid på USB 2.0-port.

Den enda allvarliga problemet med portarna är placeringen av de två USB-portarna på den vänstra sidan av maskinen. De båda portarna är överbelastad vilket gör det svårt att komma åt båda portarna samtidigt. Annat än att allt är placerade på lämpligt sätt och lätt att nå.

En av de viktigaste funktionerna i Lenovo IdeaPad Y500 är dess Ultrabay, som ligger på höger sida av chassit. Ultrabay tillåter användare att anpassa den bärbara datorn genom att lägga till en rad olika Lenovo delar till maskinen. Den bärbara datorn som vi testade kom med en sekund (SLI-aktiverat) NVidia GT 650M GPU, men användare kan också innefatta en hårddiskfack, fläkt, eller en optisk DVD-brännare.

Det är viktigt att förstå att endast dessa Lenovo tillbehör är kompatibla med Ultrabay, andra GPU kort eller komponenter kommer inte att fungera. Även om det gör mångsidigheten viken ganska begränsad, är det lätt att lägga till och ta bort komponenter genom Ultrabay ett välkommet tillägg. Ändra Ultrabay komponenten är relativt enkelt också. Användarna behöver bara stänga av apparaten, ta ur batteriet, låsa bukten, och sedan byta ut sina Ultrabay komponent. Det är fortfarande inte otroligt lätt, men det är ett bra alternativ till manuell montering och demontering av komponenter.

Bildskärm och högtalare

Lenovo IdeaPad Y500 rymmer en 15,6 "TFT-färg vibrerande skärm med 1920 x 1080 upplösning. Skärmen ger en otroligt tydlig bild med en 500:1 färgkontrast. Både text och media läser bra på maskinen, och de spel vi testade såg vackert på den glänsande skärm Den ena funktionen i displayen saknas är beröring-kapacitet, som skulle ha varit trevligt för Windows 8 funktioner;. men i slutändan är det inte en stor affär med tanke på detta är ett spel fokuserad maskin.

Lenovo Y500 skärm Lenovo Y500 Screen
Lenovo Y500 Screen Lenovo Y500 skärm

Displayen erbjuder också extremt generösa betraktningsvinklar. På den horisontella axeln displayen håller upp väl förbi 100 grader utan märkbar distorsion. Displayen biljettpriser lika bra på den vertikala axeln med bilder kvar tydliga och skarpa även vid extrema vinklar. Det enda problemet med skärmen är att den glansiga ytan orsakar ibland bakgrundsbilder att reflektera på skärmen. Reflections är ganska begränsade men och endast en fråga i direkt ljus.

Den Lenovo IdeaPad Y500 inrymmer ett par av Realtek HD högtalare ovanför tangentbordet på den högra och vänstra sidan av chassit. Högtalarna ger solid ljudkvalitet och robust förstärkning som lätt kan fylla ett helt rum med ljud. Den larmande högtalare parat med de spel som vi testade, eftersom bas fylld kalven läggs ytterligare ett lager till upplevelsen. Medan verkligen mäktig, Realtek högtalarna kämpar för att fånga nyanserna i mer subtila inspelningar. När du spelar upp ett orkesterstycke på enheten, kan flera snedvridningar höras i hela. Den svaga hum var inte för mycket av en avskräckande, men det var verkligen märkbar. Användare som planerar att spela spel där omgivande ljud är viktigt eller vill ha en upplevelse av hög kvalitet kommer att vilja använda en extern enhet.

Tangentbord och styrplatta

Lenovo IdeaPad Y500 erbjuder en Chiclet tangentbord komplett med numeriska tangentbordet. Den klarröda bakgrundsbelyst tangentbord ger klart det estetiska förväntas av en spelkonsol, men det ger också kvaliteten också. Kvadraten nycklar bräserad på toppen med en inåt böjd konstruktion som ger extra friktion och grepp. Varje knapp har en gedigen kompression med skarp taktil återkoppling så att användarna kan vara säkra på varje slag, vilket gör tangentbordet perfekt för att skriva. Den blixtsnabb respons och jämn prestanda se till att tangentbordet uppfyller de höga behov av spelare också. Användare som söker optimal prestanda kan vara bra att välja en high-end externt mekaniskt tangentbord, även om den inbyggda tangentbordet erbjuder mer än tillräcklig kvalitet.

Lenovo IdeaPad Y500 erbjuder ett generöst tilltagna pekplatta ligger direkt nedanför mellanslagstangenten på tangentbordet. Pekplattan är utrustad med Synaptic förare och saknar knappar. Istället kudden betecknar nedre vänstra och högra delen av dynan att fungera som musknappar, som betecknas med en liten bild och ned något lutande i kudden. Även avsaknaden av knappar kan vara förvirrande, lutningen på dynan tillsammans med den grafiska tillåter användare att veta var vänster och höger klick delar av dynan är belägna.

När det gäller prestanda kudden är funktionsdugliga att läsa flest klick och swipes lätt. Multi-gester läsa bra, även om det fanns några fall där pekplattan misslyckats med att läsa input. Det är lite av friktion på plattan som kan göra detaljerade funktioner (t.ex. att välja en del av text) lite svårt, men som en gaming fokuserad anteckningsbok, kommer användarna troligen använda en extern mus ändå.

Prestanda och Benchmarks

Vår Lenovo IdeaPad Y500 granskning enhet innehåller följande konfiguration:

  • Windows 8 (64-bitars)
  • 15,6-tums LED-bakgrundsbelyst TFT färg, Vibrant View Full HD Display (1920 x 1080)
  • 2.4GHz i7-3630QM processor
  • Dubbla NVidia GT 650M-grafik (2GB GDDR5 för varje)
  • 16GB DDR3 RAM
  • 1TB HHD (5400 RPM) + 16GB mSATA SSD
  • Intel Centrino Wireless-N 2230, 2x2 Wi-Fi + Bluetooth
  • Mått: 15,2 "x 10,2" x 1,4 "(dimensioner varierar beroende på konfiguration)
  • Vikt: från 5.95-lbs (vikt varierar beroende på konfiguration)
  • 6-cells litiumjonbatteri (72Wh)
  • Pris: $ 1,250 (vid tiden recension skriven)

För ett överkomligt spelenhet Lenovo IdeaPad Y500 är en lämplig nivå av prestanda. Med en 2,4 GHz Intel i7-3630QM-processor och 16 GB RAM, tacklar den bärbara grundläggande ordbehandling och webbfunktioner med extrem lätthet. Mer krävande kontorsuppgifter som komplicerade Excel-tabeller visar också att vara några problem för enheten. Den rikliga RAM gör att maskinen multi-task många program utan märkbar avmattning eller prestanda droppe. Lenovo IdeaPad Y500 kunde även köra flera program i bakgrunden medan du kör avancerade spel.

Utrustad med en NVidia GT 650M Lenovo IdeaPad kan utföra grafiskt intensiva funktioner såsom spela spel eller 1080p videoredigering med jämn prestanda. NVIDIA GT 650M skulle visa sig vara mer än tillräckligt för de flesta nuvarande spel på marknaden, även om användarna inte kan ha möjlighet att köra några krävande spel på höga detaljinställningar.

Vår granskning enhet ingår ett andra SLI-aktiverat NVidia GT 650M GPU. Att ha flera GPU: er som ansluts via SLI gör bidrar till att öka prestanda, men de prestandavinster regleras till hur väl programmet (eller program) är kodad för att dra fördel av den andra GPU. Även om det fanns en märkbar ökning i prestanda med spel som kodade för att dra nytta av SLI, är det viktigt att förstå att en stor majoritet av spel (och program) inte är utformade för att utnyttja denna funktion.

Den 1 TB hårddisk med 16 GB mSATA SSD-cache kommer att se till att användarna har allt utrymme som behövs för att lagra ett brett utbud av spel och media, men de kanske måste medge på prestanda. Även om det är trevligt att Lenovo IdeaPad Y500 minst erbjuder en hybriddrift så att operativsystemet kan lagras på en SSD-cache, är en av de mer anmärkningsvärda flaskhalsar för maskinens prestanda de långsamma hämtning av data på 5400 RPM hårddisk. Användarna kommer att märka den långsammare datahämtning, speciellt i spelet med saker som längre laddningstider som följd. Som en prisvärd gaming anteckningsboken avsaknaden av en SSD är förståeligt, men dess frånvaro märks.


wPrime processorjämförelser (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke och mäter övergripande system prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark 11 är ett riktmärke som mäter den totala grafikkortets prestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal DiskMark lagringsenhet bruksprov:

Verkliga Game Performance

Far Cry 3 testades på 1920 x 1080 upplösning med en 110 synfält (FOV) och detaljinställningar medel. Spelet gick smidigt med en genomsnittlig bildrutor per sekund (FPS) på 24,4. Det var lite för att ingen stamning och resultatet var konsekvent i hela, även med de större mer kaotiska konflikter som spelet är kända för att producera. Vissa spelare kan vara förtvivlade att de inte kan köra Far Cry 3 max-inställningar (vilket är ingen lätt uppgift), men spelet ser fortfarande fantastisk på medium inställningar. Dessutom kan användare enkelt öka prestanda genom mikro-hantera inställningarna, minska den höga 110 FOV till exempel kommer att bidra till att öka prestanda.

Dishonored vilket är en SLI-aktiverade spel, visar verkligen upp den stora skillnaden att mjukvara kan göra med SLI-kompatibla system. Vi testade Dishonored på en 1920 x 1080 upplösning med en 110 FOV, FXAA anti analysera och max inställningar. Spelet gick mycket väl överstigande 60 FPS för att vila på en imponerande 106,6 FPS genomsnitt. Onödigt att säga att spelupplevelsen var smidigt utan några märk hicka. Dessutom kan användare som vill aktivera v-sync vara säker på att spelet bekvämt kommer att vila vid 60 FPS utan avbrott.

Även om det är rättvist att notera att Dishonored är inte lika visuellt tasking som Far Cry 3, den dramatiska förändring i prestanda långt större än de ökade grafik kraven från Far Cry 3. I stället är den drastiska skillnaden sannolikt ett resultat av Dishonored är SLI-aktiverat, medan Far Cry 3 är inte. NVidia erbjuder en komplett lista av spelets som är SLI-aktiverat .


Värme och buller

Lenovo IdeaPad Y500 är utrustad med en fläkt, som ligger på vänster sida av chassit. Liksom en hel del andra spel enheter, är Lenovo Y500 inte riktigt. Starta upp ett spel eller skjuta maskinen till kapaciteten kommer snabbt att leda till att fläkten att varva upp producera en märkbar hum. Bruset är inte överväldigande, men det är lätt hörbart i bakgrunden. När maskinen skjuts till kapacitet den utgår också en hel del värme också. Medan du spelar spel eller kör komplicerade uppgifter Lenovo blir lätt varmt nog att användarna skulle finna att använda den som en bärbar dator obehagligt.

 

Batteritid

För att testa batteritiden använde vi vår nya PowerMark riktmärke i balanserat läge. Provet består av en kombination av automatisk surfning, ordbehandling, spel och videouppspelning arbetsbelastning. Testet är mycket mer ansträngande än vårt tidigare test, som mäter maskinen under en litania av scenarier för att bättre simulera verkliga livet användning. När testet är långt mer krävande poängen är förståeligt lägre än vår tidigare riktmärket.

I vårt test av Lenovo IdeaPad Y500 körde i 2 timmar och 33 minuter innan du stänger av efter att ha nått 5 procent batterireserv. Köra blyg av tre timmar normalt är inte stor, men korta batteritiden är ganska vanligt att spelplattformar. Med Lenovos smalare ram jag hoppades att maskinen skulle erbjuda lite mer batteritid för att öka dess portabilitet, men den bärbara datorn är ganska medioker i detta avseende.

Användare som planerar att använda enheten under längre tid måste ha strömuttaget på sidan. Med strömuttaget är extremt tunga och skrymmande, minskar den extra vikten verkligen enhetens imponerande bärbarhet.

Slutsats

Även om Lenovo IdeaPad Y500 har helt klart en spelfokus, enheten känns mer som en all-around notebook.

Den dubbla NVidia GT 650M GPU kan erbjuda stabil utveckling om spelet är kompatibel, men spel som Far Cry 3 som för närvarande inte kompatibla med SLI kommer inte att erbjuda den prestanda du kan förvänta dig av dubbla grafikkort. För $ 1250 Lenovo är fortfarande möjlighet att ta itu med en imponerande mängd spel, men användare som letar efter rå prestanda kommer sannolikt vara bättre betjänt av MSI GX60 .

Medan Lenovo IdeaPad Y500 är kanske inte den bästa budget-gaming anteckningsboken, det är fortfarande en stor anteckningsbok. Den utlrabay tillåter användare att anpassa enheten för att möta deras behov, samtidigt som den bekväma tangentbord och eleganta metall konstruktion se till att enheten är ett nöje att använda. Med 1 TB minne och en vacker glänsande 15,6 "skärm den bärbara datorn är perfekt för att titta på media.

Lenovo IdeaPad Y500 är bäst för användare som vill ha runt produktivitet med möjligheten att spela spel på sidan.

Fördelar:

  • Responsive högkvalitativt tangentbord
  • Portabel design för en 15-tums gaming anteckningsboken
  • Mångsidighet via Ultrabay

Nackdelar:

  • Mid-tier GPU
  • Ingen SSD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar