onsdag 22 maj 2013

First Look Review: AMD visar ny processorer

First Look Review: AMD visar ny processorer
Jerry Jackson - 2013/05/22

AMD bara tog wraps från sin nya elit rörlighet processorer (kodnamn "Temash"), traditionella processorer ("Kabini") och eliten prestandaprocessorer ("Richland"). Teamet på NotebookReview.com precis avslutat vår djupgående titt på den senaste generationen av AMD: s processorer. Fortsätt att läsa för att se om din nästa bärbara dator bör ha AMD inne.

Om du är ute efter en snabb och smutsig sammanfattning av vad dessa nya processorer erbjuder så här är höjdpunkterna:

  • Den 2013 AMD "Elite Mobility" APU (tidigare kodnamnet "Temash") är världens första 28nm, quad-core x86 APU. AMD hävdar att det ger den bästa grafik och spelupplevelse för alla system på ett chip (SoC) för touch-aktiverad, liten formfaktor bärbara datorer, tabletter och hybrider. Denna grupp av processorer finns i dubbel (A4) och quad-core (A6) konfigurationer, som kombinerar "Jaguar" x86 Central Processing Unit (CPU) kärnor med grafikkrets Nästa AMD Radeon HD 8000-serien grafik.



  • Den 2013 AMD "Mainstream" APU (tidigare kodnamnet "Kabini") erbjuder på liknande bäst-i-klassen-grafik och designades för att leverera den perfekta balansen mellan funktion och överkomliga för nybörjar-och små-form faktor touch-anteckningsböcker. Kabini kombinerar antingen två eller fyra Jaguar x86 CPU-kärnor med grafikkrets Nästa AMD Radeon HD 8000-serien grafik.



  • De nya, låga effektversioner av 2013 AMD "Elite Performance" APU (tidigare kodnamnet "Richland") är top-of-the-line AMD A-Series APU med A8 och A10 modeller konstruerade för bästa möjliga grafik och beräkna prestanda och batteritid för premium ultratunna bärbara datorer.


"Kabini" är efterföljaren till AMD: s mycket framgångsrika "Brazos" linje av accelererad bearbetning enheter (APU), som kombinerade traditionella centralenheter (processorer) med grafikprocessorer (GPU) på ett enda chip. Brazos introducerades i januari 2011 och har varit cournerstone av AMDs mobila processorutbud. Den senaste Mercury Research PC Processor rapporten, som publicerades i det andra kvartalet 2013, uppskattar de totala transporter av "Zacate", "Brazos" och "Brazos 2.0" var mer än 48 miljoner enheter. AMD räknar med att se ännu större antal "Kabini" och "Temash" processorerna sjöfart som de levererar ökad prestanda per watt, prestanda per dollar och har lägre TDP så dessa processorer kan få plats i mindre formfaktorer såsom hybrid bärbara datorer och "prestations tabletter" 2013.

En av de största uppdateringarna till dessa nya processorer är AMD: s nya "Turbo Core"-teknik. För Kabini och Temash A6-1450 är den första produkten att stödja Turbo Core. Denna funktion använder sig av en mängd energisparteknik för att leverera hög prestanda med minimal värmeökning och lägre effekt concumption. I huvudsak Turbo Core analyserar dynamiskt den typ av verksamhet datorn gör och kan öka eller minska strömmen till varje enskild processorkärna ... både på CPU och GPU sidan av processorn.

Så, om du kör ett program som inte utnyttjar en multicore CPU, kommer Turbo Core öka hastigheten på en kärna och helt stänga de andra. Om du spelar ett spel som till största delen handlar om grafikprestanda för GPU och inte CPU då Turbo Core kommer att påskynda GPU och minska ström till CPU.

Detta är en stor del av anledningen till att en A4-chip från Kabini familjen kan överträffa en A6-processor från förra året.

Nu ska vi ta en närmare titt på hur A4-5000M Kabini processorn presterar i verkliga livet ...

AMD var vänlig nog att skicka oss en "white box" bärbar dator för att testa. En "white box" är en varumärkes dator som normalt inte säljs till allmänheten. Även om detta är en prototyp, kommer konfigurationssystem som används i vårt test anteckningsbok (eller en mycket liknande) troligen att finnas tillgänglig från en eller flera bärbara OEM-företag inom de närmaste månaderna för ett rekommenderat pris på mindre än $ 700.

AMD White Box Test Notebook Specifikationer:

  • 14-tums FHD (1920x1080) antireflexbehandlad skärm med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 8 Enterprise 64-bitars
  • AMD A4-5000M APU med Radeon HD 8330-grafik (1,5 GHz quad-core AMD Turbo Core, 2MB L2-cache, 15W TDP)
  • 4GB DDR3 1600MHz RAM
  • 1TB hårddisk (5400 rpm)
  • DVD-kombinationsenhet
  • 6-cells Li-Ion batteri (15V, 3000mAh, 45Wh)

AMD A4-5000M Prestanda och Benchmarks

Jag har redan förklarat att vår test anteckningsbok har AMD A4-5000M APU med Radeon HD 8330-grafik. Denna processor har en klockfrekvens på 1,5 GHz, även om det kan vara högre eller lägre tack vare AMD Turbo Core. Den maximala klockhastighet varierar baserat på den termiska ståhöjd i den bärbara datorn (ingen vill ha en bärbar dator som blir för varmt). Mer rakt på sak, är detta resultat ganska bra för en processor med en 15W TDP. Tänk på att det är en 15W TDP för både quad-core processor och integrerad grafik på ett enda chip. Det lägre energiförbrukning innebär inte bara mindre värme, men också längre batteritid när du är borta från ett eluttag.

Med det ur vägen, låt oss hoppa in i de riktmärken:

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):


PCMark7 mäter total systemprestanda i Windows 7 (högre poäng innebär bättre prestanda):


3DMark 11 åtgärder spelprestanda i DirectX 11-spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

De 3DMark 11 syntetiska benchmarks ovan visar att Radeon HD 8330-grafik ger nästan samma prestanda som de senaste Intel Core i5 och Core i7 integrerad grafik. Men syntetiska benchmarks berättar sällan hela sanningen när det gäller spel.

När det gäller verkliga världen spelprestanda, är A4 faktiskt fullt kapabla. Vi spelade Batman: Arkham City på 1366x768 upplösning med låga detaljinställningar i DX11-läge och vårt testsystem spelat spelet med genomsnittet frame rates cirka 20 bilder per sekund (fps). Om du tappar grafiken i DX9-läget kan den genomsnittliga bildfrekvensen hoppar upp till närmare 26fps.

I en perfekt värld, du vill ha en dator för att leverera bildhastighet på minst runt 30fps att simulera vätska, verklighetstrogna rörelser. Det faktum att AMD A4-5000M APU med Radeon HD 8330-grafik ger oss något nära till 30fps i visuellt intensiva, moderna spelet uttrycker det ungefär i nivå med resultatet för bärbara datorer utrustade med diskret grafik nybörjar.

Batteritid

Den 6-cells litiumjonbatteri i vårt testsystem är relativt genomsnittet för moderna bärbara datorer och har betyget på 15V, 3000mAh och 45Wh. Vi jämförde A4 testsystem med ett antal aktuella vanliga bärbara datorer och smeten livet verkar vara ganska bra. Faktum är att dessa batteritid siffror är bland de bästa i klassen. Låt oss hoppas att detta batteritiden leder till produktions bärbara datorer från företag som Dell och HP.

PowerMark batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats

AMD fortsätter sin trend att öka prestanda och minska strömförbrukningen med den senaste generationen av sin APU chips. I fallet med AMD A4-5000M APU, vi talar om en processor som levererar nära samma prestanda som sista årets A10 marker men till en bråkdel av batteriet laddas ur.

I sanning, när AMD reps först berättade vi fick en "mainstream" (budget) testkonfiguration med en A4-serien processor vi inte hade stora förhoppningar för anständiga prestanda. Mycket till vår förvåning, A4-5000M skred nästan alla dessa förväntningar.

Kort sagt bör den nya AMD A-serien APU ger stort värde i vanliga bärbara datorer för 2013. Visst, de nördar i vårt kontor (inklusive mig själv) är mer intresserade av vad AMD kommer att föra till bordet nästa år med heterogena Uniform Memory Access (Huma) eftersom det kommer att tillåta programvaruutvecklare att enkelt skapa applikationer som körs betydligt snabbare på APU.

Under tiden bör de flesta konsumenter som funderar på att uppgradera till en ny laptop med bättre prestanda och bra batteritid till lägsta möjliga kostnad att titta på bärbara datorer med AMD-klistermärken.

Fördelar:

  • Bra prestanda
  • Bra batteritid
  • Utmärkt värde för pengarna

Nackdelar:

  • Turbo Core effektivitet begränsas av termisk prestanda för bärbara designen
  • Ingen Huma ännu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar