onsdag 28 oktober 2009

Recensioner Uppdatering: ASUS Eee PC 1008HA med Windows 7

Recension Uppdatering: ASUS Eee PC 1008HA med Windows 7
Jerry Jackson - 10/28/2009

Vi var en av de första att ge dig en genomgång av den tunna och lätta Eee PC 1008HA "Seashell" netbook. Vi bestämde oss för att ta en andra titt på denna populära ultraportabel nu att ASUS har åter släppt den med Windows 7 Home Premium. Kan ett nytt operativsystem förvandla en netbook till en helt ny maskin? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Vår ASUS Eee PC 1008HA har följande specifikationer:

  • Operativsystem: Äkta Windows 7 Home Premium (32-bitars)
  • Processor: Intel Atom N280-processor 1,66 GHz (667 MHz FSB)
  • Minne: 2 GB DDR2 SDRAM (667 MHz)
  • Lagring: 320 GB 5400 rpm SATA-hårddisk (plus 500GB Eee Online Storage)
  • Skärm: 10,1-tums WSVGA + (1024x600)
  • Grafik: Intel GMA 950
  • Wireless: Broadcom 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR
  • Expansion: 4-i-1-kortplats
  • Portar och kontakter: (2) USB 2.0-portar, egen VGA-adapter, strömuttag, RJ-45/Ethernet (Gigabit), stereo hörlurar / linje ut, ingång för stereomikrofon, 1,3 megapixel webbkamera
  • Mått (H x B x D): 0,75-1,20 x 10.3 x 7.0 inches (inklusive fötter)
  • Vikt: 2,4 £ (exklusive vikten av nätadapter).
  • Effekt: 3-cells litium-polymer-batteri
  • Garanti: Ett års standardgaranti
  • MSRP: $ 479,99

Bygg och Design
Ingenting har förändrats med avseende på uppbyggnaden eller design mellan den ursprungliga Eee PC 1008HA Seashell och denna uppdatering. Liksom "snäcka" namnet antyder, är chassit form inspirerad av kurvorna i en snäcka. Den clamshell-liknande design ger 1008HA en mycket ren och distinkt utseende. Varje port från Ethernet till USB är täckt med plast dörrar som är förmodligen mer dekorativa än de är skyddande. ASUS hävdar denna version av Eee PC är bara en tum tjock vid sin tjockaste punkt, men som inte innehåller fötterna på botten av netbook. Vi mätte den maximala tjockleken vid mer än en tum, men 1008HA är fortfarande anmärkningsvärt tunn och lätt.

De blanka svarta plast lider mycket lite flex och tangentbordet är lika fast som även de bästa business-class bärbara datorer på marknaden. De olika delarna av chassit kommer tillsammans med täta skarvar och god känsla för detaljer. ASUS hävdar att den plast som används på Eee PC 1008HA är belagda med en "Infusion yta" som gör netbook reptålig. Jag kunde inte ge några repor i plasten under testperioden, men den glansiga ytan är extremt känsliga för fingeravtryck fläckar som gör denna nya netbook ser lite smutsigt efter bara några minuters användning. Den 1008HA finns även i vitt, blått och rosa ... om svart är inte din färg val.

ASUS använder samma tangentbord design på 1008HA uppdatering som är 92% av en full storlek tangentbord, vilket är en trevlig förbättring jämfört några av de äldre Eee PC netbook tangentbord. Det gestbaserade Synaptics pekplatta är också ganska stor för en netbook. Om ASUS gjort några uppenbara offer med utformningen av 1008HA då dessa uppoffringar är relaterade till att göra denna netbook så tunn som möjligt. Jag förklarar senare i recensionen.

Skärm och högtalare
Den nya Eee PC 1008HA Seashell använder en ganska standard LED-bakgrundsbelyst display med en 1024x600 äkta upplösning. Den glansiga skärmen ytan hjälper till att förbättra färg och kontrast, men reflexer och speglingar inomhus under starka lampor eller utomhus under direkt solljus kan vara ett problem. Även om 1024x600 upplösning är vida överlägsen den gamla 800x480 skärmupplösning på den ursprungliga Eee PC, var jag lite besviken över att ASUS inte använde en högre upplösning på Eee PC 1008HA. Med tanke på att flera andra tillverkare som HP och Dell erbjuder netbooks med 1366x768 skärmar på displayen på denna netbook bara verkar lite underwhelming. Vertikala betraktningsvinklarna är genomsnittliga med lite färg distorsion när du tittar underifrån och några överexponerade färger sett från ovan. Horisontella betraktningsvinklarna är bättre med färger bor exakt vid extremt breda betraktningsvinklar, du kommer inte ha problem med att dela en YouTube-video med vänner med hjälp av denna skärm.

Den inbyggda högtalaren prestanda på Eee PC 1008HA är extremt bra för en 10-tums netbook. Jag är inte ett fan av platsen för de inbyggda högtalarna eftersom de är placerade på nedre framkant 1008HA, men ljudkvaliteten är ganska bra. Högtalarna utmärkt volym (tillräckligt för att fylla ett litet rum) och det är minimal distorsion även vid högre volymer. Högtalarna saknar mycket bas, men utbudet av toppar och mellantoner är riktigt njutbar.

Visst, de flesta audiofiler vill använda externa högtalare eller hörlurar för en bättre ljudupplevelse ... men de inbyggda högtalarna fungerar bra i en knipa. Ljudet från hörlursuttaget är fri från uppenbar distorsion och fungerade bra med hörlurar och externa högtalare jag använt under testning.

Tangentbord och pekplatta
Såsom tidigare nämnts, använder 1008HA uppdatering samma tangentbord som är 92% av full storlek. Tangenterna är något mindre än tangenterna på ett genomsnitt anteckningsbok men avståndet mellan tangenterna är ganska begränsad. Om du föredrar formen och känslan av traditionella nycklar så kommer du förmodligen gillar det nya tangentbordet. Som sagt, jag personligen föredrar "Chiclet" tangentbord som används på ASUS Eee PC 1000HE eftersom det finns mer utrymme mellan tangenterna för att hindra mig från att av misstag trycka på fel tangent. Ändå är tangentbordet på denna netbook ganska användbart och bör vara mycket bra för att skriva snabba e-post eller redigera dokument när du reser.

Synaptics pekplatta som används på 1008HA är en gest-aktiverade modell som gör att du kan använda flera figur gester som "nyper" ihop fingrarna eller "dra" isär fingrarna för att zooma in eller ut. Du kan också använda en "tre-finger kran" som ett alternativ till ett högerklick på en mus. Synaptics Kontrollpanelen i Windows kan du även skräddarsy dessa gester också. Pekplattan ytan är täckt av prickar som ger en tydlig indikation på kanterna av pekplattan, men det gör också pekplattan ytan för grovt för snabb fingerrörelse. Vänster och höger knapp på styrplattan finns under en enda rocker-stil knapp, men utan åtskillnad mellan vänster och höger sida är det lätt att av misstag trycka på mitten av pekplattan knappen när du försöker trycka på vänster eller höger sida. Pekplattan knapparna har extremt ytlig feedback, så det är inte alltid lätt att känna när du har eller inte har tryckt på en knapp.

ASUS ingår också ett antal dedikerade knappar och kortkommandon för att göra livet lättare. Det finns en dedikerad trådlös på / av-knapp, pekplatta på / av, liksom FN kortkommandon för ljusstyrka, videoutgång, volym och Windows Aktivitetshanteraren.

In-och O portar
När det gäller val av port Eee PC 1008HA är fortfarande ganska grundläggande. Du får två USB 2.0-portar, en 4-i-1-kortläsare, hörlurar och mikrofon, och en speciell hopfällbar Ethernet-port. Den böjda dörr på höger sida av netbook fälls ner för att låta en vanlig Ethernet-kabel som ansluts till netbook.

Här är en snabb tur runt Eee PC 1008HA:


Framifrån: Inga hamnar här, bara rena linjer.


Bakifrån: Inga hamnar här heller, bara gångjärns och batteristatuslampor.

Vänster sidan: Strömuttag, egen VGA-ut, USB 2.0-port, och värmeventil.

Höger sida: 4-in-1 kortläsare, USB 2.0-port, mikrofoningång, hörlursuttag, och Ethernet.


Om du undrar hur det egenutvecklade VGA-port fungerar, det är mycket enkelt och liknar USB-till-video-ut portar på digitalkameror. För att göra det 1008HA Seashell så tunn som möjligt ASUS tvungen att ta bort standard VGA-utgång. Som ett resultat av den VGA-adapter är lagrad på ett bekvämt slits i botten av netbook ... där när du behöver den och gömt undan när du inte gör det. Medan vi pratar om små hamnar, det är också värt att nämna att Eee PC 1008HA använder den svagaste strömadapter som vi har sett på någon netbook. Vi har inkluderat en bild nedan visar Eee PC liten strömadapter bredvid strömadapter från en Dell Inspiron 11z. Som ni ser, det är inte en mycket robust anslutning.



Prestanda och Benchmarks
Detta är den del där vi verkligen kan visa dig vad som ändrats mellan den ursprungliga utgåvan av 1008HA och den nya versionen med Windows 7. När det gäller att testa netbooks, jag brukar inte bli upphetsad om riktmärkena. Om du har läst våra recensioner av andra netbooks som använder Intels Atom-processorer då vet du att alla Atom-baserade netbooks har nästan identisk prestanda i fråga om faktiska verkliga användning. Övergripande resultat med Intels Atom-plattformen är mycket rimligt för dagliga aktiviteter som webbläsning, e-post, med hjälp av Microsoft Office, lyssna på musik, och till och med titta på film. Om du är i en binda kan du till och med använda fotoredigeringsprogram som Photoshop eller GIMP för grundläggande bildredigering.

Lyckligtvis har en del saker förändrats till det bättre med den här versionen av Eee PC 1008HA. Den nya Eee PC ger bättre prestanda och konsekvent bättre benchmark-tal tack vare en relativt ren installation av Windows 7, en extra gigabyte RAM-minne, och en större, snabbare hårddisk.

Alla de syntetiska riktmärken som vi använder för att sätta betyg på prestanda för en bärbar dator visar denna nya konstellation av Eee PC 1008HA erbjuder små förbättringar, och alla våra redaktörer är överens om att denna Eee PC "känns" mycket snabbare tack vare Windows 7 och snabb start ups , stängde nedgångar, och självklart snabbare att växla mellan program.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot netbooks @ 1024 x 768 upplösning (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune hårddisk bruksprov:

Värme och buller
Temperaturer på den nya Eee PC Seashell är ganska bekvämt och praktiskt taget identisk med den ursprungliga utgåvan av Eee PC 1008HA. Temperaturavläsningar från utsidan av plastchassi förblev "knä barn" under normal användning. Den enda gången som temperaturmätningar spetsade var när jag anslutit VGA-adapter till netbook och anslutit en extern bildskärm.

Denna lilla snäcka formade netbook stannade helt tyst under vårt test och det är säkert att säga att 1008HA är en av de tystaste netbooks vi recenserade. Men vi kanske varit villig att stå ut med lite fläktljud för att hålla temperaturen nere när netbook var ansluten till en extern skärm.

Nedan är bilder som visar temperaturavläsningar (anges i grader Fahrenheit) som tas i våra kontor där omgivningstemperaturen var 74 grader Fahrenheit:

Batteri
Batteritiden med den inbyggda 3-cells litium-polymer-batteri är återigen nästan identisk med den tidigare konfigurationen av Eee PC och är någorlunda imponerande för en resa laptop. I vårt test med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv, och Windows 7 inställd till "balanserad" effektprofil systemet stannade på 6 timmar och 38 minuter av konstant användning. Även om jag är fortfarande inte glad att du inte kan byta ut batteriet eller använd en längre batteritid, det faktum att Eee PC 1008HA levererar mer än 6 timmars batteritid med konstant användning är ganska imponerande.

Slutsats
Teamet på ASUS tog populära Eee PC 1008HA Seashell och gjorde det ännu mer attraktivt tack vare införandet av Windows 7, extra RAM, och mer förvaring. Ja, du måste betala en extra $ 50 för denna "nya och förbättrade" version av netbook, men det är väl använda pengar.

Å andra sidan, alla våra tidigare klagomål om Eee PC 1008HA är till stor del fortfarande ett problem. Även om denna netbook känns snabbare än den förra konfiguration är Intel Atom N280-processor fortfarande smärtsamt svag, och Intel GMA 950 integrerad grafik är lika begränsande. VGA-adapter håller 1008HA tunn och lätt, men det är också en sak du måste bråka med om du vill ansluta en extern bildskärm eller projektor.

Kort sagt, denna uppdatering till Eee PC 1008HA ger dig fler anledningar att göra ett köp om du redan på staketet ... men om du inte var intresserad av denna netbook förra gången du förmodligen inte kommer att köpa den här gången heller.

Fördelar:

  • Windows 7 boostar "snappiness"
  • Mer RAM-minne än föregående modell
  • Större, snabbare hårddisk

Nackdelar:

  • Fortfarande använder Atom N280-processor
  • VGA-adapter är en blandad välsignelse
  • I grund och botten samma som tidigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar