torsdag 15 oktober 2009

Dell Latitude E4300 Recension

Dell Latitude E4300 Recension
av Greg Ross - 10/15/2009

Dell Latitude E4300 är Dells mest kraftfulla ultraportabel maskin släppt hittills. Denna 13.3 "notebook drivs med låg spänning Intel Core 2 Duo-processorer och har en otrolig batteritid utan kompromisser i prestanda.

Dell Latitude E4300 Specifikationer:

  • Intel Core 2 Duo SP9600 (2,53 GHz, 6 MB L2-cache, 1066MHz FSB)
  • Microsoft Windows Vista Business SP2, med nedgraderingsrättigheter för Windows XP SP3 och uppgraderingsrättigheter till Windows 7 Professional
  • 13.3 "LED WXGA LCD-skärm (1280x800)
  • 1 GB DDR3 1066MHz RAM (uppgraderas till 4 GB)
  • 80GB 7200RPM Western Digital 2.5 "hårddisk
  • Intel X4500MHD grafikkort
  • Intern Fast DVD + /-RW-enhet
  • Intel WiFi Link 5300 802.11a/b/g/n WiFi, Intel Gigabit Ethernet, WWAN Capable
  • Bakgrundsbelyst tangentbord
  • 6-Cell 60WHr batteri, med 6-Cell 48WHr Battery Slice
  • 3-års garanti med On-Site Teknisk support
  • Dell E-Port Dockningsstation, med Dell platt bildskärm Stand
  • Mått: 12.2 "x 8.6" x 1.1 "
  • Mätt Vikt: ~ 3,7 £

Latitude E4300 börjar på $ 1349, vilket är ganska genomsnittliga för en ultraportabel affärs maskin. Men vi vet alla att de extra alternativ och funktioner alltid kosta mer - denna bärbara dator som konfigurerats kommer du tillbaka med hela $ 2054 före skatt.

Bygg och Design
Vårt första intryck av Dell Latitude E4300 var ganska positiva. Den bärbara datorn i sig har en liten LCD-ram och en tätt integrerad chassi, så inte bara är den bärbara datorn ganska tunn den också presenterar den minsta fotavtryck som är möjligt för en 13,3 "notebook. Dell antog också en betydligt mer modern tittar design med skarpa linjer och en svart finish med den nya serien. På baksidan av LCD-hölje har en borstad aluminium utseende till det, som lägger till en fin bit av stil på en annars säker professionell design. Medan målet är utformad för att imponera, det är ett fingeravtryck magnet . Den svarta matt finish på resten av den bärbara datorn ser lika skarp, men slits ner på och runt kanterna på den bärbara datorn.

Bygga kvalitet är över genomsnittet, och uppriktigt sagt konstruktionen känns ver fast. Basen i chassiet är byggd av magnesiumlegering och fullspäckad med delar, vilket resulterar i en konstruktion som skyddar dess inre delar väl. Rätt palmrest har lite för mycket flex, men det finns lite att ingen flex som finns någon annanstans på botten av chassit. Magnesiumlegering används också på LCD-bostäder, och skärmhuset gör ett riktigt bra jobb med att skydda skärmen från stötar. Vi skulle aldrig kunna producera snedvridningar på LCD-skärmen. Den extra bula högst upp i LCD-locket är för WWAN-antennen. Även om det sticker ut bara lite, hade den högsta bula bara lite för att ge till den.

Gångjärnen Skärmen är väl byggda, som visnings aldrig vickar ändå ger en behaglig nivå av motstånd mot rörelsen. När du stänger den bärbara datorn finns det ingen spärr för LCD, det hålls stängd genom magnetisk kraft. Konstruktionen ger tillräckligt motstånd att den bärbara datorn inte kommer att öppnas av misstag, men det är inte svårt att öppna datorn upp heller.

Tangentbordet är väl stöds på Latitude E4300, och det finns mycket lite flex som finns så även våldsamma typers bör finna sig tillfreds med hur robust tangentbordet känns. Medan andra Dell Latitude-datorer har ett modulfack design för att passa en optisk enhet eller hårddisk eller en vikt sparare modul, Dell väljer att bygga på en fast optisk enhet så att E4300 inte kommer att stödja två hårddiskar. Därför att uppgradera den optiska enheten är svårare än det skulle vara med andra bärbara Latitude-datorer startar E4300 med en DVD + /-RW-enhet som klarar av allt som en konsument behöver förutom kanske Blu-Ray-kapacitet. Lyckligtvis är tillgänglig för en inte så lågt pris en fast Blu-ray optisk enhet när du beställer datorn.

Kanske den enda brist i utformningen av Latitude E4300 är batteriet. Dell verkar ha tappat 3-cellsbatteri alternativ från deras ordersystem, vilket innebär att endast den 6-cells batteri som sticker ut från baksidan av den bärbara datorn med ungefär en centimeter. Även om jag inte har något emot det extrudering, andra kan ta frågan med det. Däremot har vi svårt att föreställa sig att den 3-cellsbatteri kunde ha gett adaquate batteritid så vi tror att 6-cell är värt det.

Latitude E4300 har också ett brett utbud av utbyggnadsalternativ, tillgänglig via dockningskontakten i botten. Om du behöver äldre portar som inte finns på datorn, har Dell ett arv port förlängare för bärbara Latitude-datorer. Den bärbara datorn kan dockas till en av två olika dockningsstationer Latitude-serien, och varje docka har stöd för upp till två externa bildskärmar. Om 6-cellsbatteri inte ger tillräckligt lång livslängd, kan ett externt batteri också köpas ($ 199) som kommer att arbeta parallellt med standardbatteri för att ge en mycket längre batteritid. Hårddisken kan uppgraderas enkelt genom att ta bort två skruvar och dra enheten ut, och genom att ta bort mittluckan på undersidan av den bärbara datorn både RAM och Latitude ON-kort kan uppgraderas. WiFi-kort och WWAN-kort kan installeras genom att ta bort hörnpanelen också.

Skärm och högtalare
Dell Latitude E4300 kommer med en LED-bakgrundsbelyst skärm med en upplösning på 1280x800 (WXGA). Skärmupplösningen är en perfekt passform för en 13,3 "notebook, och panelen ser trevligt när du visar dokument, videor och annat innehåll. Den bärbara datorn har femton olika nivåer av skärmens ljusstyrka justeras med hjälp av Fn + Upp eller Fn + Ner tangentkombinationer . De dunklaste skärmnivåerna är bra för inomhus visning och svagt ljus, och det var fantastiskt att se att skärmen var ganska läsbar i ljusa utomhusmiljöer när skärmen var inställd på maximal ljusstyrka. Det blir så ljust, faktiskt, att färger börja tvätta bort lite på de högsta inställningarna.

Vi förväntar oss normalt vertikala betraktningsvinklarna vara ganska dålig på notebookskärmar (på grund av den typ av LCD-teknik de använder). Den E4300 definierat en ny nivå av fattiga. När du tittar på skärmen från ovanstående färger snabbt tvätta ur och blir oläsbar, och när du tittar på skärmen från under skärmen försvinner aldrig så snabbt. Horisontella vinklar var lyckligtvis ganska bra. Tittar på skärmen från nästan vilken position till vänster och höger om den bärbara datorn fortfarande producerade en mycket lättläst display, även om färgerna skulle börja tvätta ur.

Detta avsnitt kallades "skärm och högtalare" av en anledning. Dell Latitude E4300 kommer med en ödmjuk högtalare på framsidan av den bärbara datorn. Det låter burkigt, det finns absolut ingen bas, och vid de högre ändarna av volymområde det låter förvirrat. Det fungerar för yrkesmässig användning, det fungerar för de som lyssnar på ljud på vägen, men förvänta dig inte premium ljud ur denna bärbara dator.

Tangentbord och pekplatta
Medan det finns säkert en massa skäl att berömma Dell Latitude E4300, den höga kvaliteten tangentbordet en av de mest framstående skäl. Även layouten för tangentbordet är något annorlunda än vad som finns i resten av Latitude E-serien, erbjuder Dell Latitude E4300 samma höga kvalitet skrivkänsla som alla andra Latitude E-serien bärbara dator med ett bakgrundsbelyst tangentbord. Medan vissa Latitude E-serien bärbara datorer har ett alternativ för en icke-bakgrundsbelyst tangentbord, efter att ha jämfört de bakgrundsbelysta kontra icke-bakgrundsbelyst tangentbord kan vi med säkerhet säga att det bakgrundsbelysta tangentbordet erbjuder en överlägsen skrivkänsla. En av de unika funktioner som finns på tangentbordet är, naturligtvis, LED-bakgrundsbelysning som tjänar till att belysa tangentbordet i mörka miljöer. Denna bakgrundsbelysning kan justeras av användaren och det kan knytas samman med ljussensorn för automatiska justeringar bakgrundsbelysning.

Liksom den tidigare generationen av bärbara Latitude-datorer, ger tangentbordet precis rätt mängd taktil återkoppling och fasthet samtidigt aldrig böja under stress. Den nya tangentbord design höjer kvaliteten bar - det ser ut och känns som varje tangent har sin egen distinkta personliga utrymme för det och det är nästan omöjligt att oavsiktligt slå flera nycklar. Med tiden, det faktiskt kändes som min maskinskrivning noggrannhet och hastighet var bättre.

Kanske den enda nackdelen med detta tangentbord är layouten på vissa knappar. De halv höjd funktionstangenter, och platsen för Home / End / Insert / Delete (övre halvan höjd rad) och Page Up / Down knapparna (bredvid piltangenterna) ta lite tid att vänja sig. När vi vant sig placeringen av Page Up / Down för det var faktiskt lättare att navigera genom webbsidor, dokument och flikar gränssnitt.

När man jämför detta tangentbord till tangentbordet av andra Latitude E-serien bärbara datorer, de alla ger ungefär samma skrivkänsla men det bara känns som E4300 tangentbord är lite mer fast. Om det verkar som om vi inte kan sluta prisa tangentbordet, ni har rätt. Bästa. Tangentbord. Någonsin.

Medan pekplattan är inte dåligt, ger den inte så stellar som en upplevelse som tangentbordet gör. Pekplattan är ganska jämn, men det kändes som om det var bara en liten input lag på pekplattan. Vid användning av pekplattan, ibland pekplattan skulle slumpmässigt sluta arbeta för ett ögonblick eller två. Det händer inte tillräckligt ofta för att vara ett allvarligt problem, och problemet korrigerar alltid sig själv, men jag måste vara en tuff grader på en maskin med denna höga kostnad.

Pekplattan löser sig med några extra funktioner. Att ha två uppsättningar musknappar är ett plus, som är den tredje musknappen finns på den övre raden av pekplattknappar. Dell includs också en pekare pinne i mitten av tangentbordet. Kanske den bästa funktionen om pekplattan är det som Dell kallar "cirkulär bläddring." När du flyttar fingret uppåt eller nedåt på rullningsområde på styrplattan, om du rör fingret i en cirkulär sätt pekplattan kommer att fortsätta att bläddra igenom det aktiva fönstret på skrivbordet. Riktningen av bläddrings kan ändras bara genom att växla riktning cirkulär rörelse samt. Pekplattan har stöd för både horisontell och vertikal rullning, vilket innebär att i kombination med cirkulär bläddring några dokument kommer att vara lätt att navigera.

Hamnar och funktioner
Trots att de inte har en hel del fastigheter för att arbeta med, Dell lyckats inkludera en förvånansvärt användbar samling av portar om vi ville en tredje USB-port kunde ha inkluderats. En USB-port, en kombination USB / eSATA-port, VGA-ut, Smartcard-läsare, SD-kortläsare, ExpressCard/34, ljud in och ut, Firewire-400, 10/100/1000 (Gigabit) Ethernet LAN, och en Kensington-lås finns på maskinen. Det skulle ha varit trevligt att ha en Displayport eller DVI-utgång istället för en VGA-utgång, men vi antar att VGA-ut är fortfarande en viktig funktion för bärbara företagsdatorer.


Vänster: VGA, USB / eSATA, fläkt vent, och Smartcard-läsare


Front: SD-kortläsare


Höger: ExpressCard/34, DVD + /-RW, ljud ut, ljud in, Firewire-400 och USB


Back: Gigabit Ethernet, batteri, AC-ingång, Kensington-lås

Dell har också två dockningsstation lösningar för de nya Latitude E-serien bärbara datorer, varav en är den E-Port Replicator som ingick i vår enhet. Med dockningsstationen kan E4300 omvandlas till en komplett stationär arbetsstation som har stöd för upp till två digitalt anslutna bildskärmar.


Vänster: 3x USB, audio in, audio ut


Front: Dell Dockningskontakt


Höger: Kensington-lås, mekanismen Laptop Låsning


Back: Anslutning för ytterligare Dell dockningsprodukter, eSATA / USB, Gigabit Ethernet, 2x USB, VGA, DVI, Displayport, AC-ingång

Prestanda och Benchmarks
Dell Latitude E4300 kan vara en liten anteckningsbok, men den rymmer en stor punch tack till 2,53 GHz Core 2 Duo-processor, 4 GB DDR3 RAM, och Western Digital Caviar Black 80GB 7200RPM enhet. Medan den bärbara datorn bara kan konfigureras med Intel 4500MHD IGP, är grafikprestanda med den bärbara datorn säkert adaquate för alla icke-spelprogrammet. Multimedia prestanda var säkert bra även utan ett dedikerat grafikkort, som vi hade inga problem visar 720p innehåll eller 1080p innehåll som skalas ner till LCD ursprungliga upplösning.

Den 80 GB 7200 RPM hårddisk var verkligen snabb (kanske den snabbaste bärbara enhet Jag har personligen testat hittills), men den begränsade lagringskapaciteten kan vara ett problem för användare som behöver använda en hel del program och lagra mycket data på enheten . Den E4300 som standard levereras med en 160GB 5400RPM enhet för $ 10 mindre, och hårda uppgraderingar driv är rimligt prissatta. Men om du vill att överge den traditionella hårddisken för en solid state-enhet, ska användarna få råd att köpa en eftermarknad SSD för att spara pengar och / eller få en högpresterande SSD högre än den (troligen underpresterande Samsung) OEM SSD att Dell kommer att innehålla.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

HDTune lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Dell Latitude E4300 är verkligen en artist, men som har så mycket makt i en liten ram presenterar några design utmaningar. Den bärbara datorn har själv bara en enda fläkt som ventilerar ut åt sidan och botten av den bärbara datorn, och under normala användningstemperaturer svävade i mitten av 80-talet.

Däremot kan den enda fläkt bara ge så mycket kyleffekt under vår extrema stresstest där delar av E4300 skjutit i höjden i de tredubbla siffran temperaturerna. Bilderna nedan visar avläsning externa temperatur i grader Fahrenheit samtidigt som man betonar CPU, GPU, och hårddisken samtidigt. Det är varmt nog att du inte vill placera den i knät, men lyckligtvis tangentbord och pekplatta kvar på en acceptabel nivå temperatur. Det kan vara en bra idé att hålla sig borta från fläkten ventilera om att köra intensiva uppgifter på datorn, eftersom den omgivande luften som kommer ut ur ventilations toppade 110F.

I ett kontor eller hemmiljö, kör dina vanliga uppgifter, den bärbara datorn var så tyst som en mus. Den enda gången fläkten var ännu märkbart påträngande var under extrema stresstester, när fläkten kördes på full tilt. Även då var det inte för högt och inte heller fanns det någon gällt gnälla.

Batteritid
Dell byggt i en praktisk samling av nyttiga energisparfunktioner med Latitude E-serien bärbara datorer. Dell Kontrollpanelen är din portal till extrem energihantering där det är möjligt att sänka uppdateringsfrekvensen för LCD-skärmen, helt stänga av strömmen hungriga optiska enheten automatiskt slå på / av Windows Aero, och selektivt stänga eller makt hantera de flesta av portarna på den bärbara datorn. Det gör inte ont att Dell Latitude E4300 har en LED-bakgrundsbelyst skärm heller, som använder mindre ström än CCFL-bakgrundsbelysning som finns i de flesta andra bärbara datorer.

Latitude-datorer har traditionellt haft stöd för att köra två batterier i tandem, och Latitude E-serien fortsätter denna tradition med "batteriplattan." Den passar på undersidan av den bärbara datorn och lägger till ungefär en kvarts tum med tjockleken hos den bärbara datorn. Det ger en betydande vikt till maskinen, men den extra batteritiden är värt det om långt liv är viktigt.

Dell har även ett program som heter Dell kontrollpanel med sina bärbara Latitude E-serien. Det är ett mycket användbart program som tillåter användare att selektivt stänga av eller konfigurera kringutrustning på den bärbara datorn, för att göra det möjligt för användarna att få ut det mesta av sitt batteri. Även om det ibland har glömt en eller två inställningar efter återställning från vänteläge, detta demonstrerar vi dess användning under våra batteritester.

Efter fyra riktigt långa batteritester, är det klart för oss att det Dell Latitude E4300 är en vinnare i den här avdelningen. Resultaten är nästan unbelieveable för en bärbar dator av denna storlek.

Standard Battery, Alla Strömspar 6 timmar 31 minuter
Standard batteri och batteriplattan, Alla Energibesparing 12 timmar 23 minuter
Standard Battery, No Power Savings 3 timmar 10 minuter
Standard batteri och batteriplattan, No Power Savings 5 timmar 45 minuter

Under testerna med energibesparing aktiverade, skärmen var vid 33% ljusstyrka, trådlöst var på, Windows 7 var satt till "Energibesparing" effektprofil, och alla strömsparfunktioner i Dell Kontrollpanelen var aktiverad (utom den där LCD-skärmen minskar automatiskt belysningsnivån under perioder av inaktivitet) medan vi nonchalant bläddrade internet och arbetat med allmänna kontorsuppgifter som att skriva denna översyn. Med en maximal batteritid på 12 timmar och 23 minuter, är hela dagen datoranvändning definitivt ett alternativ med E4300.

Tester utan energibesparing var mer intensiv för den bärbara datorn. Inga strömsparfunktioner har aktiverats, Windows 7 Aero sprang och effektprofilen var inställd på "High Performance" LCD-skärmens bakgrundsbelysning var satt till 100%, och vi watced DVD-filmer hela tiden för att hålla maskinen aktivt bearbeta medan vi redigerade dokument. Flash spel också spelar i bakgrunden för att ytterligare betona processorn. Trots den tyngre arbetsbörda, är det E4300 mer än kapabla att varar genom flera spelfilmer under långa resor.

Slutsats
Dell Latitude E4300 är en makt hus av en bärbar dator som är så liten som möjligt. Designad för yrkesmässig användning, byggd med kvalitet i åtanke, och kan hantera alla kontor och media som rör uppgift kastas på den. Den har en otrolig batteritid, bra energisparfunktioner, och det stora utbudet av displayljusheter och tangentbord ljusstyrkor är bra funktioner som inte finns i de flesta bärbara datorer. Högtalaren är lite under genomsnittet, pekplattan något över genomsnittet i bästa fall, och chassit har en eller två flexpunkter som inte borde vara där i en anteckningsbok i denna prisklass. Även med dessa brister i design, det finns mycket att älska om Dell Latitude E4300 bör du behöver den makt, bärbarhet, eller livslängden för en av de minsta bärbara Latitude-datorer släppts hittills.

Fördelar:

  • Över genomsnittet byggkvalitet, låg vikt
  • Bästa tangentbord och användbara pekplatta funktioner
  • Extremt lång batteritid

Nackdelar:

  • Subpar högtalare
  • Twitchy pekplatta
  • Dyra uppgraderingar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar