tisdag 26 oktober 2010

Apple MacBook Air (11,6-tums) Recension

Apple MacBook Air (11,6-tums) Recension
av JR Nelson - 10/26/2010

Specifikationer:

  • Processor: Intel Core 2 Duo SU9400@1.4GHz (3MB cache)
  • Skärm: 11,6-tums TN panel
  • Upplösning: 1366x768
  • Minne: 2 GB inte tillgängliga
  • Hårddisk: 64GB Solid State Drive
  • Grafik: NVIDIA GeForce 320M med 256 MB delat systemminne
  • Optisk enhet: ingen
  • Nätverk: ingen
  • Trådlösa nätverk: 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR
  • Inbyggd iSight webbkamera, inbyggd mikrofon
  • Mått: 11.8 x 7.56 x 0,68 till 0,11 inches (BxDxH)
  • Vikt: 2,3 £
  • Garanti: Ett års begränsad delar och arbete, 90 dagars fri telefonsupport

Tillverkarens rekommenderat pris på vår enhet är $ 999, ett fullt specced 11,6-tums MacBook Air kommer att kosta $ 1399.

Bygg och konstruktion
Den ursprungliga MacBook Air är fortfarande en av de tunnaste bärbara datorer som någonsin skapats, som den nuvarande iteration, hade utformats längs en avsmalnande kil formfaktor. Även om det inte nödvändigtvis är den tunnaste bärbara dator någonsin skapats (Hej där, Mitsubishi Pedion!), Tog den första generationens MacBook Air ett antal nya funktioner till bordet.

Det var den första av Apples bärbara datorer som ska utformas med hjälp av den numera berömda unibody ingenjörsteknik, som i huvudsak skär datorns fallet från ett enda block av gjuten aluminium. Processorn var en Core 2 Duo utformade för att ta upp endast 40% av rums av sina mer traditionella motsvarigheter.

De senaste åren har dock kört den bärbara marknaden i en frenesi. Netbooks, flytande med hjälp av konsumenternas önskan att vara mindre, lättare och billigare invaderade branschen. MacBook Air som en gång stod ensam började få överskuggas. Få av dessa bärbara datorer var så tunn, men de var inte exakt fett. De var också lätt och prisvärd.


Apple insåg till slut att med den senaste uppdatering av MacBook Air lineupen, hade något att förändras. Den 11,6-tums MacBook Air är Apples minsta bärbara dator någonsin, återblickar till de dagar av de ursprungliga 12-tums ultraportabla erbjudanden. Både 11,6-och 13-tum air delar samma konstruktion trend och en del av samma dimensioner. Båda är 0,68 inches i ryggen, avsmalnande ner till en knappa elva hundradelar av en tum på framsidan.

Som nämndes i första titt på enheten, är tunna MacBook Air en noggrant utarbetad illusion - verkligheten är att luften är tjockare än det verkar. Det är definitivt ljus, men - de mindre modell tips skalorna på endast 2,3 pounds - och ärligt talat, vem bryr sig om det finns knep inblandade? Designen är smart, och det fungerar.


En stor del av den bärbara datorns utsida är anmärkningsvärt bara för sin tomhet. The front of the Air har en skåra utskuren ur bottenläppen för att tillhandahålla en plats för att öppna fönstret. Liksom de flesta moderna MacBooks, hissar skärmen lätt upp med ett enda finger.

Den bakre och botten av maskinen är i stort formlös också, med den senare värd fyra plast stötfångare för att lyfta maskinen från sin arbetsyta. Det finns också ett antal fem-flikiga Torx-skruvar på undersidan för dem så djärv att riskera tömning sina garantier för en titt på insidan.

Tangentbord och styrplatta
Att öppna upp visar upp en typisk MacBook syn - individuella svarta tangenterna peta upp genom perfekt skurna hål i aluminiumväska. Märkbart är tangentbordet på den nya MacBook Air-modeller inte är bakgrundsbelyst, en nedgradering från tidigare modeller. Sannolikt en kostnadsbesparande åtgärd, det är också olyckligt, eftersom Apple verkade standardisera kring bakgrundsbelyst tangentbord - det verkligen gör svagt ljus computing mycket lättare.

Styrplattan på MacBook Air kan kallas stor när man jämför det till bärbar dator på marknaden - med tanke på att det är på en 11,6-tums bärbar dator, blir det mycket mer imponerande. Apple är ett av de få företag som har lyckats integrera knappar in styrplattan och få det rätt - när företag gör fel, blir snabbt den bane av en användares tillvaro.

För att spara utrymme, men ändå ge en stor styrplatta och tangentbord i full storlek, funktionstangenterna på 11,6-tums MacBook Air är hälften så stor som de på 13-tums MacBook Air och resten av Apples mobila lineup.

Som Airs saknar inbyggda optiska enheter, är utmatningsknappen traditionellt finns på Apples bärbara datorer ersättas med strömknappen, som nu ser ut som bara en annan tangent på tangentbordet. Alla de andra tangenterna verkar vara identiska till andra MacBooks. Medan tangentbordet kommer att uppvisa betydande flex om pressas hårt, är det inte något som även tunga maskinskrivare behöver oroa dig.

Dessutom, medan strömbrytaren kan se ut bara en annan knapp nu - och lika lätt pressad - nonchalant stänger av maskinen bör inte vara ett problem eftersom det går till och avkastning från sömn ganska snabbt.

Skärm och högtalare
Mycket har gjorts tidigare på skärmen kvalitet som finns i Apples bärbara datorer, men den bärbara marknaden har kommit långt. Displayen på MacBook Air är riktigt bra, men inte exceptionella, som alla moderna TN panel, ståtar den stora horisontella betraktningsvinklar och mediokra vertikala sådana.

Resolutionen som erbjuds på MacBook Air, åtminstone, är en klar förbättring jämfört med tidigare generationer av MacBook. Tidigare var det 13-tums MacBook eller MacBook Pro bara erbjuds i en 1280x800 upplösning, för att gå något senare krävs inköp av en 15-tums MacBook Pro, som levereras 1440x900 eller 1680x1050 alternativ.

Kontrast testning utjämnad väl, med ett genomsnittligt kontrastförhållande på 755:1, när belysningen var på minimum (men inte inaktiveras), det sjönk till 696:1 med bakgrundsbelysningen på full. Vid sitt ljusaste nådde panelen 354 nits, vilket bådar gott för ljusa kontor eller ens lindriga utomhusmiljöer.

Air levererar 1366x768 pixlar i upplösning, med 13-tums modellen hoppar upp till 1440x900. Även om det är trevligt att se Apple (äntligen) stödja högre paneler upplösning, är det trevligare ändå att fundera över vad det innebär för nästa översyn av MacBook Pro lineupen. Displayen är blank, men inte för glansig. Det är en fin kompromiss mellan matt skärmar som kan leriga färger och blanka skärmar som kan dubbla som riktigt irriterande speglar.

Den andra märkbara förändringen i fråga om den bärbara datorns skärm är en tydlig brist på glas. Utan tvekan ett sätt att raka bort en del av vikten som en glaskupa alltid tillägga, är den kant till kant svart-kantad display ersätts med mer aluminium. Det är fortfarande attraktiv, och verkar vara samma behandling kunder får som beställer den 15-tums MacBook Pro med en antireflexskärm.

Högtalarna inte klarar sig lika bra som på skärmen. De är definitivt funktionell, och faktum är att de är ganska bra för en så liten bärbar dator. Bass är föga förvånande knappa, dock, och medan musiken är listen, det skulle vara bättre betjänt av ett par hörlurar eller externa högtalare. På den positiva sidan, de verkar få ganska högt.

Portar och funktioner
Sidorna av kilformade anteckningsbok upp vad ingångar finns det, till höger är en USB 2.0-port och en mini-Displayport ... port. Till vänster är en andra USB 2.0-port, MagSafe-nätadaptern, combo hörlurar / mikrofon / fjärrkontroll jack och en inbyggd mikrofon.

Apple MacBook Air 2010 front: n / a

Apple MacBook Air 2010 bak: skärm gångjärn

Apple MacBook Air 2010 vänster: MagSafe-kontakt, USB 2.0-port,
hörlurar / mikrofon-uttag, inbyggd mikrofon

Apple MacBook Air 2010 höger: USB 2.0-port, mini-Displayport

Det är olyckligt att det inte finns någon höghastighetslagring för MacBook Air - med tanke på dess begränsade lagringskapacitet (64GB, i detta fall), skulle USB 3.0 eller eSATA vara ett välkommet tillskott. Apple skulle nog aldrig lägga en eSATA-port till någon av sina bärbara datorer, dock, och USB 3.0 kommer troligen att läggas till i nästa översyn. Apple MacBook Air 2010

Lyckligtvis, MacBook Air har stöd fullt 802.11a/b/g/n Wi-Fi och Bluetooth 2.1 + EDR. Bluetooth 3.0 skulle ha varit ett annat trevligt tillägg som protokollet tillåter betydligt snabbare överföringshastigheter (eftersom det i huvudsak använder Wi-Fi).

Den 13-tums MacBook Air ger också användarna en SDXC-kortläsare på den högra sidan av den bärbara datorn. Denna slot har utelämnats från den mindre modellen, till ganska mycket universell frustration.

Prestanda, riktmärken och spel
En av de stora kritik av den nuvarande MacBook Air-plattformen är att den använder Core 2 Duo-chip i centrum. Ta ett steg tillbaka, dock verkar det vara ett ganska rimligt beslut. Fram till Intels Sandy Bridge-plattform rullar runt (förmodligen), de integrerade grafiken som erbjuds av chipmaker är ... mindre än stjärnor.

Tyvärr är den termiska kuvertet av MacBook Air inte stödja både integrerade och diskreta grafik - en nödvändighet om Apple hade valt något som Core i3-330UM. Använda NVIDIA MCP89 chipset och tillhörande GeForce 320M-grafik, (en egen del för Apple bygger på kraftfullare GeForce 335M finns i bärbara datorer som M11x) Apple kan få respektabla grafikprestanda och tillräcklig batteritid samtidigt som MBA profil.

Även om Core 2 Duo SU9400 är bara klockad till 1,4 GHz, är det fortfarande en förvånansvärt robust plattform som kan hantera vissa komplexa uppgifter.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

Apple MacBook Air 2010

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

Apple MacBook Air 2010

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (höga poäng innebär bättre prestanda):

Apple MacBook Air 2010

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Apple MacBook Air 2010

Blixten-baserad lagring hittades inne i MacBook Air fick en betydande mängd samtalstid på Apples pressevent. Medan marknadsföring team i Cupertino vill att världen ska tro att Apple har gjort något otroligt, med hjälp av "samma flashminne" finns inne i den mycket framgångsrika iPad, det är egentligen bara en SSD utformad som en pinne av RAM.

Åtminstone är det snabbt, vilket är anledningen till att MacBook Air har sådana snabba avbryta och vakna stater. Även om OS X-installation svarar på bara ca 2 sekunder när du öppnar locket, varierat en liknande Windows 7 installation från mellan 3 och 5 sekunder.

Crystal disk benchmark resultat:

Apple MacBook Air 2010

En av de mer spännande aspekter till MacBook Air, även de lägre-drivna 11,6-tums version, är det faktum att det står att vara en ganska kapabel liten gaming anteckningsboken (för sin klass). Även spelare inte bör förvänta sig samma resultat som de som ges av den tidigare nämnda Alienware M11x, kan Air klarar sig i en knipa.

Apple MacBook Air 2010

Både Left 4 Dead 2 och Call of Duty: World at War kördes på Air äkta 1366x768 upplösning, med AA och AF avstängd och inställningar på medium och normal, respektive.

Apple MacBook Air 2010

Även Air bör inte ha något problem med att spela lokalt HD-innehåll (särskilt i en GPU-accelererad spelare), kommer det att stamma lite på de olika online-alternativ. YouTube-innehåll spelas upp jämnt i 720p och även vid 1080p fanns det inte någon avmattning (tack vare NVIDIA GPU), men det var uppenbarligen inte så smidigt.

För de Apple styvnackade som bara bryr sig om hur den 11-tums MacBook Air kan jämföras med andra Mac-datorer, har vi inkluderat de Xbench resultat nedan.

Xbench 1.3 sammanfattande resultat (högre poäng innebär bättre prestanda):

Modell Totalbetyg
MacBook Pro 13-tums 2009 (2,26 GHz Intel Core 2 Duo) 135,52
MacBook 2008 (2,0 GHz Intel Core 2 Duo) 126,23
MacBook Air 11-tums 2010 (1,4 GHz Intel Core 2 Duo) 118,94
MacBook Pro (2,2 GHz Intel Core 2 Duo) 106,05
MacBook (2,0 GHz Intel Core 2 Duo) 95,89
MacBook Air 2008 (1,6 GHz Intel Core 2 Duo) 50,76

Värme och buller
Medan MacBook Air har en kylfläkt, skulle inte du vet det. Under normala belastningar, är den bärbara datorn tyst, med fläkten antingen avstängd eller körs vid extremt låga hastigheter. När belastningen ökar, så kommer fläkthastigheten, men det blev riktigt märk endast under benchmarkingprocess, och inte ens under en liten ljusspelsession.

Apple MacBook Air 2010 Apple MacBook Air 2010

Samma jämförelser såg anteckningsbok få oroväckande hot, emellertid, med närliggande ventilations temperaturer på upp till 115 grader Fahrenheit. Även då endast området närmast ventilen fick varma, med de flesta av tangentbordet kvar under 100 grader och styrplattan doppa under nittio. Under normala belastningar, tangentbordet knappt värmas upp alls.

Batteritid
Apple bytte till icke-användare utbytbara batterier för en tid sedan, och medan det finns alltid kritiker, de flesta kunder verkar oberörd. Med tillägg av litium-jon-polymer-batterier och tillhörande förlängning i användbart batteritid, är det ofta en icke-fråga.

Den 11,6-tums MacBook Air erbjuder en 35Whr Li-poly batteri, medan de större 13-tums syskon ups kapacitet att 50 wattimmar. Vid uppskattningsvis 5 timmars batteritid, är den 11,6-tums MacBook Air faktiskt Apples kortaste variga anteckningsbok i produktionen.

I våra tester, lyckades vi att dryga ut 6 timmar och femton minuter på batteriet, kör med Wi-Fi och Bluetooth och bakgrundsbelysningen inställd till femtio procent ljusstyrka. Visserligen fick testa begränsad till lite ljus surfande - kördes några verkliga medier eller beräknings-beskatta program. Prestandan varierar, men att bakgrundsbelysningen ned ytterligare kan göra för några intressanta batteritid nummer.

En kommentar: batteri tester gjordes inne i Mac OS X, Windows är allmänt rapporterats lida av sämre batteritid (troligen delvis beroende på ej optimerade drivrutiner från Apple).

Slutsats
Även om det är något med Apple / Microsoft dikotomi som verkar ta fram det värsta i tech aficionados, är det svårt att förneka att de nya MacBook Airs, särskilt de mindre, 11,6-tums modellen, har stil. Att hålla en gör det lätt att tro Apples retorik om framtiden för datoranvändning: allt fast form, inga optiska enheter, ingen makt cykling, passningstid och mer.

Trots att det är ganska, och användbar, och till och med ganska bra, det är fortfarande en Apple laptop. Det innebär att man köper in MacBook Air innebär att betala en liten Apple-skatt - särskilt märkbar jämfört med alternativ som Alienware M11x eller Acer TimelineX 1830T.

Ändå Apple gjorde väl vad Apple gör oftast bra: de gjorde en underbar dator. I dagens allt mer moln-centrerad värld, skulle det bara vara nog.

Fördelar:

  • Liten, elegant och lätt
  • Kan köra spel i en nypa
  • Bäst i klassen styrplatta
  • Fullstort tangentbord

Nackdelar:

  • Ingen Ethernet-nätverk
  • Ingen USB 3.0, ingen SD-kortplats
  • Ingen bakgrundsbelyst tangentbord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar