söndag 4 juli 2010

Sony VAIO Z Review

Sony VAIO Z Review
av Kevin O'Brien - 2010/07/04

VAIO Z är Sonys 13,1-tums ultraportabla kraftpaket. Funktioner som Core i5 och i7-processorer, RAID0 hårddisk arrayer och 1080p-skärmar aldrig hamna beskriver en 13-tums bärbar dator, men med Sony den gör. VAIO Z erbjuder också växlingsbar grafik med NVIDIA GeForce GT 330M för att ge användarna solid spelprestanda i en sekund och låg strömförbrukning nästa. I den här recensionen tar vi en titt på ett blygsamt utrustad Sony VAIO Z och se hur det står sig i konkurrensen.

Vår Sony VAIO Z (VPCZ127GX) Specifikationer:

  • Windows 7
  • Intel Core i5-520M 2.40GHz processor (3MB cache)
  • 6GB DDR3 1066MHz RAM (8GB max)
  • 384GB (3 x 128 GB) Samsung SSD Array (RAID 0)
  • 13,1 "Widescreen LED-bakgrundsbelyst skärm (1600 x 900)
  • NVIDIA GeForce GT 330M GPU med 1 GB dedikerad grafikminne och Intel GMA HD integrerad
  • DVD ± R / RW med dubbla lager Drive
  • Intel 6200 Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Gigabit Ethernet LAN, Bluetooth (2.1 + EDR)
  • Biometrisk fingeravtryckssensor
  • Portar: 3 x USB 2.0, hörlursuttag, mikrofoningång, VGA, HDMI, RJ-45 Ethernet, portreplikatorkontakten
  • 6-cells 57Wh batteri
  • Mått: 12.4 x 8.3 x 1,0 till 1,3-tum
  • Vikt: 3.04 pounds (med standard kapacitet batteri)
  • Pris: 1919 $ start, $ 2899 som konfigurerats

Bygg och Design
Utsidan utseende Sony VAIO Z är snygg och kompakt. Skärmen är några millimeter tjock och kan lätt beskrivas som papper tunna. Strömbrytaren och DC-ingång är integrerade i skärmen gångjärn, en annan gemensam trend på bärbara VAIO-datorer som syftar till att förbättra utseende och använda regelbundet slösat utrymme. Inuti, tar Sony en liknande väg som Apple gjorde med de nyare generation MacBook med en bearbetad tangentbord bezel. Tangentbordet och handledsstödet trim är ett fast metallstycke med en Chiclet-liknande tangentbord inbäddad i ytan. Erbjuds i flera färger inklusive svart, silver, kolfiber och metallskärm, kan VAIO Z skräddarsys för att passa olika personligheter. Totalt sett så långt som bärbara mönster går Z går samman de bästa i ultraportabla bärbara datorer med de bästa i high-end bärbara företagsdatorer ... Jag älskar det.

Bygga kvalitet är mycket bra, men jag tror inte att jag skulle gå så långt som att säga att det är robust på något sätt. Den supertunna designen har några brister som skulle kunna bryta om systemet behandlades ungefär. Papperet tunn skärm har en del flex, men det verkar inte snedvrida displayen när böjs. Skärmen omslaget motstår även påverkan utan att trycka mot panelen. Om systemet av misstag tappade jag tror inte att det skulle hålla upp och säger en HP Elitebook eller Lenovo ThinkPad, men den bör hålla upp bättre än den genomsnittliga konsumenten anteckningsbok. I min vanliga dag-till-dag aktiviteter jag inte märker något onormalt slitage på finish och den texturerade skärmlocket tycktes stå emot fingeravtryck väldigt bra.


Den maskinbearbetade tangentbordet bezel är mycket stark, förebygga flex och även ge den bärbara chassi styrkan. Medan vi inspektera interna delarna av den bärbara datorn vi hittade snabbt ut den övre panelen är det som ger kroppen av VAIO Z mycket av sin styrka. Så snart som den togs bort den nedre delen av chassit uppvisade mycket rörelse. Generellt sett de flesta bärbara datorer får sin styrka från en intern chassi eller den nedre ramen.

Sony VAIO Z är inte utformad för att vara användarvänlig för uppgraderingar. Den enda lättåtkomlig sektion inne i anteckningsboken är systemminnet. De övriga systemkomponenter är endast tillgängliga när du helt isär den bärbara datorn och ta bort hela övre plattan. Även med den övre plattan utanför, de flesta av de inre komponenterna såsom hårddiskar är patentskyddade i design och inte något som enkelt uppgraderas eller ersättas av slutanvändaren. Med de flesta konfigurationer driver flera SSD-enheter, stora mängder systemminne, och high-end-processorer ... uppgraderingar användar förmodligen inte kommer att vara på medvetandet hos de flesta ägare.


Skärm och högtalare
Sony LCD-skärmar har en speciell plats i mitt hjärta när det gäller TV-apparater, bildskärmar och bärbara skärmar. Generellt sett de tänja på gränserna med sina high-end modeller och erbjuder några av de mest levande färger, bästa kontrast och utseende av andra paneler som jag har sett på marknaden. VAIO Z är inte annorlunda i detta fall med sin HD + 1600x900 13.1 "display. Jämfört med andra skärmar jag har sett i den här storleken Z blåser konkurrensen ur vattnet. Färgerna ser fantastiska och med skärmens ljusstyrka några hack ned från 100 % kontrast och svärta är utmärkta. Bakgrundsbelysning nivåer var också mycket bra, mäter 321nit med vår Gossen ljusmätare vid 100% ljusstyrka. Om du tänker få Blu-ray-brännare med VAIO Z, du kommer inte bli besviken när titta på filmer från din bärbara dator.

En annan unik möjlighet att Sony erbjuder med VAIO Z är en 1080p panel. Om du har en smak för högupplösta paneler i en liten formfaktor, kommer den 13.1 "1920x1080 skärm ingen besviken. Vid tidpunkten för denna översyn är det en gratis uppgradering alternativ, regelbundet kostar $ 100 extra. Jag är inte säker på om jag skulle våren för det personligen-mina ögon skulle döda mig om det-men det är mycket trevligt att veta det alternativ existerar. Just nu är marknaden mättad med WXGA-upplösning paneler på större bärbara datorer, så det är uppfriskande att se åtminstone vissa tillverkare fortfarande stödja folk som kräver skärmyta.

Sony integrerade högtalarna på VAIO Z in i det fasta metallplatta som används för tangentbordet och handledsstödet. Högtalaren storlek är ganska liten, inte mycket större än ett frimärke på varje sida. I våra tester fann vi bas och mellanregister som saknas, även om toppvolymnivåer var bra för ett litet rum. För spel eller lyssna på strömmande musik de borde räcka, men med hörlurar skulle vara det bästa alternativet på den här bärbara datorn.

Tangentbord och pekplatta
VAIO Z har den traditionella Sony / Chiclet-tangentbord med vit LED-bakgrundsbelysning. Det är mycket bekvämt att skriva på och ganska fast. Jag märkte några milda flex på sidan av tangentbordet direkt ovanpå den optiska enheten, men det var bara under mycket stark typning tryck. Tangentbordslayouten var mycket lätt att följa med riktiga fullstora tangenter överallt. Ingen av de sekundära knappar kondenserades att klämma in i mindre layouten. Riktningspilarna var fördelade tillräckligt bara långt bort från de andra knapparna så att du inte skulle oavsiktligt råkat trycka något annat när du flyttar runt på skärmen. Jämfört med Apples MacBook-tangentbord är det svårt att säga vilken som är bättre eftersom de båda har samma layout (spärra eventuella viktiga skillnader mellan ett Windows-system och Apple-system). När det gäller kvalitet Jag tror att MacBook-tangentbord kan vara något mer stabil, men bara på de nyare unibody design.

VAIO Z erbjuder ett brett Synaptics pekplatta som stöder vissa multitouch funktioner. Kontroller såsom nypa zoom och flick arbete, men Sony valde Chiral-scroll och vertikal-svep i stället för den allt populärare rullning med två fingrar. Pekplattan ytan var mycket lyhörda, med en snabb uppdateringsfrekvens och mycket bra känslighet. Vi märkte inte någon fördröjning i tester inte heller vi har några problem med att dra oavsiktliga ovaler när du gör cirkelrörelser på pekplattan. Pekplattan knapparna var ligger precis på kanten av handledsstödet och lätt att trigga med sidan av tummen. Taktil återkoppling var grunt med en mild klick när den är helt nedtryckt.


Hamnar och funktioner
Sony har några extraknappar ovanför tangentbordet för snabb åtkomst programknappar som Sony Assist-funktionen, en utmatningsknapp för optisk enhet (ingen knapp på själva enheten), samt en kontroll för växlingsbar grafik. Knappen grafik har tre lägen inklusive auto, uthållighet och snabbhet. Uthållighet korrelerar till när systemet är i integrerade grafikläge när Speed ​​är med Geforce GT 330M dedikerad grafik. Förutom att växla grafikläge ändras även systemets makt profil till den tidigare inställningen i det läget. Om du håller Windows energiprofilen inställd på High Performance med hastighet och energispar med energispar med Stamina, kommer den att minnas och automatiskt ändra inställningen när du växlar över.

Port val var genomsnittliga för en 13-tums bärbar dator, men vi var ändå besviken med tanke på prislappen på denna bärbara dator. Systemet var utrustad med tre USB 2.0-portar, VGA-och HDMI-ut, Ethernet, och ljudkontakter. Expansionsplatser ingår ett ExpressCard/34 slot, Memory Stick-läsare, och ett SDHC-kortläsare. Medan det var snyggt att se ett fack-lastning Blu-ray-brännare option på detta system hade det varit trevligt att se några snabba externa lagrings portar. Sony erbjuder inte FireWire, eSATA eller USB 3.0 på VAIO Z, som verkar nästan passande med tanke på den högpresterande natur här bärbara datorn. En funktion som jag tyckte var införandet av en anslutningsport docka på botten av den bärbara datorn. Den innehåller fyra USB 2.0-portar, DVI-och VGA-ut, Gigabit LAN, och en ingång för AC-adapter. Dockningsstationen är en $ 200 alternativ och inte medföljer notebook-datorn.


Front: Memory Stick-läsare, SDHC-kortläsare, trådlöst på / av, ljudingångar


Bak: Inget


Vänster: DC-ingång, Kensington-lås, Ethernet, HDMI-ut, två USB 2.0-portar, plats för ExpressCard/34


Höger: En USB 2.0-port, optisk enhet, VGA-ut, på / av-knapp

Prestanda och Benchmarks
Sony VAIO Z rymmer en stor punch i ett mycket litet paket. Vår konfiguration ingår tre Samsung SSD-enheter som körs i RAID0, NVIDIA GeForce GT 330M och Intel GMA HD växlingsbar grafik, 6 GB DDR3-minne och en Intel Core i5 520M-processor. För en 13-tums bärbar dator som har tre SSD-enheter är en stor överraskning när tre enheter är vanligtvis reserverad för monster spel bärbara datorer. I våra tester utförandet av SSD array blåste tävlingen borta i snabba läshastigheter över 500MB / s.. I kombination med 6 GB systemminne och Intel Core i5 520M-processor med lyhördhet för den bärbara datorn var utmärkt. Start och avstängning gånger var otroligt snabb och program lastade med noll fördröjning. Sammantaget ansåg hela gränssnittet mer som arbetar från en stationär arbetsstation än en ultraportabel bärbar dator.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel och 3D-rendering (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

3D-prestanda var mycket bra med NVIDIA Geforce GT 330M. Syntetiska benchmarks placerade den övergripande spelprestanda under ATI 5650 drivna Lenovo Y460 och överklockade CULV-baserade Alienware M11x som har GeForce GT 335M. Med måttliga detaljinställningar i spel finns det ingen anledning till varför detta system inte skulle kunna hantera de flesta nuvarande generationens spel så länge du inte maxa varje inställning. VAIO Z hade inga problem med att spela Left 4 Dead 2 med dess ursprungliga 1600x900 upplösning, få ett genomsnitt på 42 FPS. Mitt främsta förslag för de köpare som får 1080P panelen är att se till att du inte kör den på en upplösning som hög, annars frame kommer förmodligen sjunka till mindre än användbara nivåer.

Trådlös prestanda på VAIO Z var utmärkt med Intel 6200AGN Wi-Fi-adapter. Kortet stöd både 2,4 GHz och 5 GHz radiobanden, få hastigheter på upp till 9.4MB / s över 5GHz och 8.2MB / s över 2,4 GHz på vår N-kapabla nätverk. Testet utfördes på ett avstånd av cirka 25 meter genom tre väggar med metallreglar. Routern var en Linksys E3000 ansluten till en Ubuntu 10.04 server med en aktiv Samba aktie som vi kartlagt att det system som testas. Dessa hastigheter ungefär sammanfaller med en 100Mbps LAN-anslutning, vilket är mer än tillräckligt för strömmande hög bitrate HD-video från en nätverkskälla eller snabbt överföra data från ett annat system.

Värme och buller
Sony VAIO Z hanterar sin värme ganska bra, även om vissa delar får toasty när systemet är under full belastning medan du spelar ett spel. Under normal aktivitet i metall och plast chassi inte värma upp betydligt och systemfläkten stannar till mycket rimliga nivåer. För att ens höra fläkten behöver du örat nära ventilationsgallret. När spelfläkthastigheter plocka upp betydligt, skjuta bullernivåerna i det tysta viskning område. Temperaturer under denna typ av verksamhet går också upp, med en betydande hot spot bildas på botten av chassit nära luftutsläppen. Om du planerar att använda den här bärbara datorn för spel, hålla det på en plan bordsytan och använda en extern mus.

Batteritid
Batteritiden var inte precis den starka sida i VAIO Z, i synnerhet när det körs i Speed. I Stamina-läge var dess batteritid rimlig med aktie batteriet, men om du gör en hel del resor är det starkt rekommenderat att du får det större batteriet. Z har en 6-cell 57Wh batteri lager, med en förlängd 84Wh batteri är valfritt. I vårt batteritest med skärmens ljusstyrka minskas till 70%, trådlösa aktiva och uppfriskande en webbsida var 60 sekunder, och Windows 7 på Balanced profilen vi lyckats få 4 timmar och 48 minuter av VAIO Z innan den stängs av. Under batteritest i Stamina-läge den bärbara datorn konsumerade mellan 11 till 13-watt.

Slutsats
Sony VAIO Z är en av de trevligaste 13-tums ultraportabla bärbara datorer som finns på marknaden. Normalt flesta system i denna kategori har någon form av fel, långsamma CULV processor, begränsad upplösning skärm, begränsade alternativ lagring, eller ens en dålig grafikkort. Inget av detta är fallet med VAIO Z, men det har ett pris. Just nu Z börjar på $ 1919 för en grundkonfiguration (128GB RAID0 SSD, i5 540M, 4GB RAM) och går hela vägen upp till $ 4799 för en Signature Edition (512GB RAID0 SSD, i7 620M, 8GB RAM, 1080P panel). Vid nära $ 2000 det redan dubbelt vad du kan förvänta dig att betala för en mobil spelsystem. Du får en hel del funktioner för pengarna, men det ändå handlar om vad du vill ha i din bärbara dator.

VAIO Z har en smart design med en supertunn skärm, bearbetad legering tangentbord bricka med integrerad Chiclet tangentbord, och fortfarande har utrymme för att passa en optisk enhet. Bygga kvalitet är ett steg över konsument bärbara datorer och får mycket nära till affärsmodeller. Sony inte hålla något tillbaka, så på sätt och vis som du får förmåner med prislapp. Sammantaget VAIO Z är inte för alla, men det fyller en marknad, företagsledare som behöver projicera en bild till klienter, studenter med en stor budget, och alla andra som vill ha ett utan kompromisser anteckningsbok.

Fördelar:

  • Utmärkt byggkvalitet
  • Great Design
  • De flesta funktioner förpackade i en 13-tums bärbar dator

Nackdelar:

  • Dyr
  • Mycket, mycket dyr i vissa konfigurationer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar