måndag 12 juli 2010

Sony VAIO Y Review

Sony VAIO Y Review
av - 7/12/2010

VAIO Y är en 13,3 "ultraportabel CULV drivna anteckningsbok från Sony, i egenskap av den prisvärda bror till high-end VAIO Z. Den här modellen har Intel GMA HD integrerad grafik, en Intel Pentium CULV-processor (nya modellerna har Intel Core i3 och i5 ULV-processorer), 4 GB DDR3-minne och en WXGA-upplösning. I denna översyn ser vi hur väl denna modell står sig mot andra ultraportabla system och om det bör läggas till din back-to-school bärbara inköpslistan.

Vid tidpunkten för publicering av denna översyn, har Sony avvecklat de äldre Intel Pentium-processorer, som sett i denna recension, och ersatte dem med de nyare Intel ULV Core i3 och i5-processorer.

Våra Sony VAIO Y Specifikationer:

  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Intel Pentium U5400 (1,2 GHz, 3MB cache)
  • 4GB DDR3 1066MHz RAM (8GB max)
  • 500GB 5400RPM Toshiba hårddisk
  • 13,3 "Widescreen LED-bakgrundsbelyst skärm (1366 x 768)
  • Intel GHA HD Integrated Graphics
  • Atheros B / G / N, 1Gb LAN, Bluetooth
  • Portar: 3 x USB 2.0, hörlursuttag, mikrofoningång, VGA, HDMI, RJ-45 Ethernet, FireWire
  • 6-cells 54Wh batteri
  • Mått: 12,8 "(B) x 0,93 till 1,2" (H) x 8,9 "(D)
  • Vikt: 3.81 pounds (med standard kapacitet batteri)
  • Pris: $ 769 start (för senaste generationens modeller)

Bygg och Design
Sony VAIO Y har en avslappnad konstruktion jämfört med de dyrare VAIO Z, med något tjockare paneler, mjukare linjer och en mer försökt-och-sant färgschema. Medan Z kan innehålla en anpassad maskin fronten, erbjuder Y en standard målade karosspanel. En annan förändring är den färg val mellan de två modellerna, med Z som erbjuder mer professionell finish och Y bland roliga och sportiga färger. Som helhet Y-serien verkar vara tunna och lätta system som utformats för en yngre publik. Konstruktionen innehåller fortfarande många coola element, inklusive gångjärn integrerade strömbrytaren, skiva strömindikatorn inbäddad i den övre kanten av den bärbara datorn, och ö-stil tangentbord.

Bygga kvalitet är top notch för en sub-$ 800 anteckningsbok med kraftiga karosspaneler och ett mycket starkt chassi. Skärmen täcka ger mer än tillräckligt skydd för displayen, förebygga eventuella snedvridningar från att visas på LCD-skärmen med ett fast grepp på den motsatta sidan. Tangentbordet och huvud kropp verkar inte ha mycket flex och utan optisk enhet hålrum inuti den bärbara datorn, det verkar nästan ha mindre flex på höger sida. Utan att gå till ytterligheter med en helt maskin topp-platta Sony fortfarande lyckats skapa en mycket robust bärbar dator.

Jämfört med VAIO Z som innehöll en proprietär SSD array använder Sony VAIO Y en mycket mer grundläggande, och lättare att uppgradera 2,5 "hårddisk. Detta, liksom systemminnet, kan nås via botten av den bärbara datorn. För användare som vill uppgradera till en SSD på vägen betyder det att du har vana att helt avveckla den bärbara datorn bara för att byta ut en komponent.


Skärm och högtalare
Sony VAIO Y levereras som standard med en 13,3-tums WXGA-panel med några uppgraderingsalternativ för högre upplösningar. Jämfört med andra CULV-baserade bärbara datorer skärmen än genomsnittet med bra färg och kontrast. Jag måste erkänna att den här skärmen var ett steg ner från en sett på VAIO Z, som hade en högre färgmättnad och djupare svärta (på nästan tredubbla kostnaden!). För användare som vill njuta av en film på vägen, njut av ett YouTube-klipp under klass eller skriva en uppsats under en studiesession skärmen är perfekt. Bakgrundsbelysning nivåer var bra för stark inomhusvisningsförhållanden, med ytan mäter 196nit vid full ljusstyrka. Betraktningsvinklarna var bra, även om färgerna verkade ha en smal sweet spot på ca 10-15 grader innan färgerna börjat skifta eller invertera vertikalt. Horisontella vinklar var mycket bättre, som spänner över 60 grader från sidan.

Speaker prestanda var bra för en tunn och lätt system med starka volymnivåer för att fylla ett litet rum. Bas-och mellanregister saknades, men det var inte ovanligt att ett system i denna klass. Sony gör inkludera ett hörlursuttag som sätter ut rent ljud för lyssning, samt en HDMI-ut jack för att ansluta den bärbara datorn till en HDTV och stereo.

Tangentbord och pekplatta
VAIO Y har en bekväm Chiclet-liknande tangentbord som är lätt att skriva på för långa perioder. Jämfört med VAIO Z avståndet är lite annorlunda, lägger dedikerad Page Up / Down och Home / End knapparna på höger sida av tangentbordet, i stället för att inkludera dem som sekundära funktioner över riktningsknapparna. Detta orsakade en krympning av den högra shift-knappen och vänster styrknapp samt något stramare mellanrum. Tangentbordet saknar också ett av de lyxiga bakgrundsbelysta tangenter sett på VAIO Z, men det var väntat med tanke på den mycket lägre utgångspriset. Tangentbord stöd är utmärkt med någon märkbar tangentbord flex under stark typning press. Nyckel lyhördhet är stor samt mycket tyst nyckelåtgärder som inte avger mycket buller när den är helt nedtryckt.

Pekplattan på VAIO Y är en Synaptics modell som är väldigt lyhörd och har ingen märkbar fördröjning. Pekplattan innehåller några multitouch funktioner, inklusive två fingrar scroll som Z faktiskt hoppade till förmån för kirala rullningsrörelse. Uppdateringsfrekvenser var utmärkta, förhindra några "spår" från markören drar snabba cirklar på skärmen. Pekplattan inställningar ur lådan var nära perfekt, utan några tweaks som behövs under översyn. Jag hittade också de pekplattknappar att vara lätt att utlösa med kanten av tummen och hade ytlig feedback när helt intryckt. Sammantaget pekplattan var mycket bra och en av de trevligare modellerna sett på en tunn och lätt bärbar dator.


Hamnar och funktioner
Port val på VAIO Y var mycket bra för en tunn och ljussystem, inklusive tre USB 2.0-portar, FireWire 400, VGA och HDMI-ut, ljudingångar och LAN. Expansionsplatser ingår ett SDHC-och MemoryStick-kortläsare, samt ett ExpressCard/34-fack.


Front: MemoryStick läsare, SDHC-läsare, trådlös på / av, aktivitetsljus


Bak: Strömindikator


Vänster: DC-ingång, Kensingtonlås, VGA och HDMI-ut, en USB 2.0-port, FireWire 400, hörlurar och mikrofon


Höger: ExpressCard/34, två USB 2.0-portar, LAN, strömbrytaren

Prestanda och Benchmarks
Systemets prestanda av Sony VAIO Y var jämförbar med de flesta CULV drivna bärbara datorer med Intel Pentium U5400-processor. Den 1,2 GHz ULV processor parades med Intel GMA HD-grafik och utvecklades väl i våra tester. Vid tidpunkten för denna översyn Sony VAIO Y kan fås med Intel Core i3 330UM och Core i5 430UM med Turboboost, samt ATI Mobility Radeon 4550 dedikerad grafik.

I våra tester var U5400 och GMA HD-grafik kan hantera HD-flash video på sajter som YouTube med den senaste Flash 10,1 plugin. Systemet kunde också avkoda 720P och 1080P filmtrailers som laddas ner från Apply webbplats. Från föreställningen ses på det här systemet som vi förväntar oss fullt uppdaterade och snabbare komponenter nu ses i Y för att möta och överträffa dessa resultat.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Trådlös prestanda Atheros N-kapabla kort i vår modell var mer än tillräckligt för strömmande hög bitrate HD-video och hantering av snabba bredbandshastigheter. Vi mätte en 4,2 MB / s läshastighet över 2,4 GHz N-anslutning, med skrivhastigheter som mäter 5,4 MB / s.. Dessa hastigheter är ungefär hälften av vad du kan förvänta sig från en trådbunden 100Mbps LAN-anslutning. Testet utfördes på ett avstånd av cirka 25 meter genom tre väggar med metallreglar. Routern var en Linksys E3000 ansluten till en Ubuntu 10.04 server med en aktiv Samba aktie som vi kartlagt att det system som testas.

Värme och buller
Som CULV-baserad bärbar dator, Sony VAIO Y verkar i en väldigt cool och lugn sätt. Under stresstester, den hetaste platsen på toppen av chassit nådde 86 ° C, medan den nedre nådde 88 ° C. Kylfläkten under allt detta förblev ganska tyst, eftersom det inte steg över en lugn viskning även vid belastning. Vid genomsnittlig användning stannade systemet strax över rumstemperatur och var mycket bekvämt att sitta i ditt knä. Det säger sig självt, men att lägga till valfria ATI dedikerad grafik eller välja en snabbare processor kan höja temperaturen.

Batteritid
Sony VAIO Y ingår en 6-cell, 54Wh batteri som tillhandahålls rimlig batteritid i våra tester. Med skärmens ljusstyrka minskas till 70%, trådlös aktiv och uppfriskande en webbsida någonsin 60 sekunder, och Windows 7 på Balanced profilen systemet stannade på 5 timmar och 46 minuter. För användare som vill ha lite extra tid borta från uttaget, erbjuder Sony ett stort batteri som ger uppskattningsvis 9 timmars batteritid.

Slutsats
Sony VAIO Y utvecklades mycket bra i våra tester med den äldre Pentium-baserad modell, med den senaste generationen med Intel Core i3 och i5 ULV-processorer. VAIO Y erbjuder också tillval ATI Radeon 4550 dedikerad grafik för personer intresserade av mild spel i farten. Jämfört med sin storebror, VAIO Z är Y nedtonade utan så många funktioner eller konstnärliga designelement, men det ger ändå bra byggkvalitet och mycket bra utseende. Batteritiden är bra med 6-cellsbatteri, det blev nästan 6 timmar i vårt labb, med uppskattningsvis 9 timmar med ett extra stort batteri. Om du är i marknaden för en elegant CULV-drivna bärbara prissatta under $ 800, är ​​VAIO Y ett bra val och erbjuder massor av alternativ för att tillfredsställa de flesta köpare.

Fördelar:

  • Stort byggkvalitet
  • Solid konstruktion med delade element från VAIO Z
  • Valfria dedikerad grafik

Nackdelar:

  • Ingen bakgrundsbelyst tangentbord alternativ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar