måndag 7 juni 2010

Lenovo IdeaPad U450P recension

Lenovo IdeaPad U450P recension
Charles P. Jefferies - 6/7/2010

Lenovos IdeaPad U450P är deras nyaste ultratunna konsumentinriktade bärbara. Med en 14-tums skärm och Intel Ultra-Low Voltage Core 2 Duo-processor, kan konsumenterna räkna med en medelstor bärbar dator som har en stor del av bärbarhet. Har en svelte exteriör hämma prestanda? Läs vidare och ta reda på.

Specifikationer:
Vår Lenovo IdeaPad U450P översyn enheten har följande specifikationer:

  • 14-tums 720p (1366x768) skärm med LED-bakgrundsbelysning (220 nits, 500:1 kontrast)
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Intel Core 2 Duo SU7300 processor (1.3GHz/3MB L2/800MHz FSB)
  • ATI Mobility Radeon HD 4330 512 MB grafikkort
  • 4GB DDR3-1066 RAM (2x 2GB)
  • 320GB 5400RPM hårddisk (Hitachi HTS545032B9A300)
  • Intel Wireless WiFi Link 5100
  • Inbyggd Bluetooth v2.1 + EDR
  • 8X DVD-brännare
  • Ett års begränsad garanti
  • 6-cells Li-ion batteri (57Wh/5200mAh / 11.1V)
  • Vikt: 4,6 £
  • Mått: 13,3 "(B) x 9,3" (D) x 0,9 "~ 1,1" (H)
  • MSRP: $ 949

Build & Design
Den U450P känns mycket lättare och tunnare i handen än en vanlig 14-tums bärbar dator. Den har en traditionell rektangulär formfaktor och design med något särskilt som sticker ut.

Den bärbara datorn är tillverkad av högkvalitativ plast som är någorlunda tjock. Tapping plasten med min nagel resulterade inte i några billiga skramlande ljud. Plasten har en texturerad matt yta som begränsar uppkomsten av fingeravtryck och damm. Skärmen surround är den enda komponenten med en blank plast yta, det blir kladdig upp ganska lätt.

Chassit uppvisade någon mild böjning när jag tog fram två hörn och tvinnade, vilket är typiskt för en konsument bärbar dator och anger att den interna ramen är inte så stark som den kunde vara. Skärmen hade också milda flex när vriden i hörnen men var starkare än förväntat med tanke på tunnhet. Pushing i på baksidan av displayen inte gav några krusningar på skärmen, som innebär att det finns ett visst mått av skydd bakom displayen.

Passform och finish är tillfredsställande, det finns inga skarpa kanter och alla delar av den bärbara datorn verkar ha ungefär samma nivå av kvalitet. Totalt U450P varken imponerar inte heller besviken på byggkvalitet avdelningen. Det är mer hållbara än sin svelte form innebär och känns gedigen helhets.

Skärm och högtalare
Den U450P har en 14-tums skärm med en blank yta och 16:9. Den har LED-bakgrundsbelysning för förbättrad energieffektivitet. Skärmen har rimliga kontrast och ljusstyrka är dock inte anmärkningsvärt. Färgåtergivningen är genomsnittlig, displayen har en sval temperatur på standardinställningarna. Det finns tio nivåer av ljusstyrka, fann jag att ett hack ovanför minimum var en bra kompromiss mellan energispar och synlighet vid batteridrift.

Betraktningsvinklarna är smala, displayen tvättar ut och mörknar snabbt från ovan och nedan, respektive, det är märkbar färgskiftning horisontellt. Den glansiga skärmen yta hjälper färger sticker ut och gör texten tydligare, men resulterar i en hel del reflektioner.

Den U450P är tillgänglig med en skärmupplösning bara: 720p (1366x768 pixlar). 720p är den överlägset mest populära skärmupplösning för 14-tums konsument bärbara datorer även om det är i underkant. Vi anser att 14-tums bärbara datorer ska ha en 900p (1600x900 pixlar) upplösning åtminstone. En 720p-skärm är bäst beskrivas som begränsande, med hjälp av två fönster sida vid sida är svårt eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme för att visa dem båda utan att rulla, det innebär också extra rullning i webbsidor och dokument. Till exempel, kan bara hälften av ett Microsoft Word-dokument visas på en gång på en 720p-skärm.

Den U450P har två stereohögtalare ovanför tangentbordet. Trots den "Dolby Sound Room" dekal de är inget speciellt, de låter burkigt och har ingen mätbar bas.

Tangentbord och pekplatta
Lenovo imponerar i allmänhet med sina keyboards och pekplattor och IdeaPad U450P är inget undantag.

Den U450P har en traditionell stil tangentbord, till skillnad från en ö eller "Chiclet"-stil setup. Den har mycket bra taktil återkoppling och en solid känsla. Under normal skriva trycket finns det ingen flex. Nycklarna har precis rätt mängd resor och är mycket kommunikativ som ett resultat, det är lätt att säga när en knapp trycks ner helt och tangenttryckningar registreras. Tangentbordet är exakt och lätt att skriva på snabbt. Nycklarna är tillverkade av solid-känsla plast och ger en högkvalitativ känsla.

Tangentbordet är tyst nog att användas i nästan vilken miljö, det låter faktiskt ganska trevligt, lägga till taktil återkoppling.

Tangentbordet har några konstigheter. På den positiva sidan gillade jag den välvda mellanslagstangenten, piltangenterna och rundade viktiga kanter, de all förbättrad skrivkänsla. På minussidan hittade jag layouten vara något udda, [Fn] och [Ctrl] knapparna i det nedre vänstra hörnet kopplas, som tog tid att vänja sig. Detta är en kvarleva från Lenovos affärsinriktade ThinkPad linje, alla som använt en ThinkPad-tangentbord kommer att känna sig som hemma. Dessutom är Home / End / PgUp / PgDn knapparna på höger sida av tangentbordet har en icke-standard arrangemang och även ta tid att vänja sig.

Pekplattan är ganska liten men fungerar bra. Dess matt yta är uppskattat eftersom det är lätt att spåra på oavsett om fingrarna är fuktigt eller torrt. Pekplattan knapparna är tysta och har en utmärkt multi-nivå känsla.
Jag hade inte några generella spårning problem med pekplattan. Den stöder multi-touch-funktioner som två fingrar rullning och "nyper" för att zooma, men de fungerar sporadiskt i bästa fall.

Hamnar och funktioner
Den U450P har ett godtagbart utbud av in-och utgångar, inklusive HDMI (för anslutning till HDTV), tre USB 2.0-portar och VGA. Den U450P innehåller förvånansvärt en optisk enhet, som blir allt mindre vanligt - speciellt på tunna och lätta bärbara datorer. Flera hamnar inte på U450P inkluderar eSATA, USB 3.0, och Expresscard. Alla beskrivningar är från vänster till höger.

Front: 4-i-1-kortläsare (MMC / MS / MS Pro / SD)

Bak: Batteri

Vänster: Kensington-lås, AC-ström, kyla ventilationsgallret, VGA, HDMI, RJ-45 Gigabit Ethernet, 2x USB 2.0

Höger: hörlurar och mikrofon, USB 2.0, trådlöst på / av-knapp, DVD-brännare

Prestanda och Benchmarks
Den U450P är baserad på Intels Consumer Ultra Low Voltage (CULV) plattform, den har en låg effekt, dual-core processor och integrerad ATI Radeon-grafik. Jag använde U450P som min huvudsakliga anteckningsbok till det bättre delen av veckan och trots endast har 1,3 GHz i processorkraft (standard bärbara datorer har oftast 2,0 GHz +), hittade jag resultatet var mer än tillräckligt för nästan allt. Jag upplevde ingen fördröjning öppning eller växling mellan program och kunde spela upp 1080p video smidigt utan hoppat ramar. Hårddisken blev glatt lyhörda trots att 5400RPM (i motsats till 7200RPM).

Vi körde en omfattande svit av riktmärken på U450P att jämföra sina resultat med andra bärbara datorer:

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter video-och spelprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet prestanda resultat:

Dessa prestandasiffror indikerar U450P har tillräckligt med kraft för de flesta applikationer. Den integrerade ATI Mobility Radeon HD 4330-grafik är betydligt snabbare än de integrerade Intel HD-grafik finns i de flesta konsumenter bärbara datorer, men ändå inte tillräckligt snabbt för de flesta moderna 3D-spel. Äldre spel som Counter-Strike: Source köra ganska bra ändå.

Batteritid
Den U450P har en sex-cells batteri (57Wh/5200mAh/11.1V). Jag sprang två batteritestscenarion, under måttlig användning scenario som inkluderade surfa på internet och titta på video jag spelade in tre och en halv timme, under ljuset användningsscenario som inkluderade att skriva denna översyn och ingen trådlös Internetanslutning jag spelade in 6 timmar. För allmän användning, kan du räkna med cirka fyra timmar ur U450P.

Jag hade förväntat mig bättre batteritid - Lenovo hävdar upp till sex timmar, vilket är tydligt i den övre delen av det som finns på den medföljande batteripaketet. Den observerade batteritiden är betydligt mindre än vad som erbjuds av konkurrerande bärbara datorer såsom ASUS UL30A, som får mer än nio timmar (med en visserligen större batteri). Dell Inspiron 14z också blir bättre batteritid, kommer in på sex timmar med ett batteri mindre kraftfull än U450P talet.

Värme & Buller
Tack vare sin energibesparande komponenter för U450P producerar lite värme. Svagt varm luft kommer ut från en enda ventil på den vänstra sidan av den bärbara datorn. Även efter omfattande stresstest den bärbara datorn inte får mer än ljummet på alla underlag. Fläkten är praktiskt taget tyst på tomgång och är knappt hörbar vid högre hastigheter. Den U450P kan användas var som helst utan rädsla för att störa andra.

Slutsats
Den U450P är ett klokt val för konsumenter som söker efter en tunn och lätt bärbar dator för hemmabruk och underhållning. Det är mycket bärbar, men batteritiden är en besvikelse jämfört med konkurrerande bärbara datorer. Den byggkvalitet är ungefär genomsnittet för en konsument bärbar dator. Tangentbordet har utmärkt taktil återkoppling och pekplattan är lätt att spåra den. Skärmen är klar och tydlig, men bör ha en högre upplösning för förbättrad användbarhet. Sammantaget finner vi lite att klaga och mycket att gilla, men ingenting att bli alltför upphetsad över.

Fördelar:

  • Tunna och lätta
  • Bra tangentbord och pekplatta
  • Körs sval och tyst
  • Tillfredsställande prestanda
  • Intern optisk enhet

Nackdelar:

  • Batteritiden inte lika bra som förväntat
  • Chassi flex
  • Subpar högtalare
  • Låg-upplösning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar