måndag 4 december 2006

Toshiba Satellite M115 Recension

Toshiba Satellite M115 Recension
av Dustin Sklavos - 2006/12/04

av Dustin Sklavos

ÖVERSIKT OCH INLEDNING


Toshibas M115-S3094 ( Visa större bild )

Toshibas catchily heter Satellite M115-S3094 är en mainstream anteckningsbok. Systemet som ses är prissatt till $ 749, och är konfigurerad enligt följande:

  • Processor: Intel Core Duo T2050 (1,6 GHz, 2MB L2-cache, ingen 64-bitars eller VT)
  • Chipset: Intel 945GM
  • Minne: 512 MB DDR2
  • Hårddisk: 80GB 5400rpm SATA
  • Optisk enhet: DVD-RAM (stöder DVD + /-RW, CD + /-RW och DVD-RAM)
  • SCREEN: 14 "WXGA (1280x800) Glossy
  • VIDEO: Intel Graphics Media Accelerator 950
  • AUDIO: Realtek Hi-Definition Audio
  • Trådlöst: Intel PRO / Wireless 3945ABG
  • WIRED: 56K V.92-modem, 10/100 Ethernet
  • Portar: 4x USB 2,0, 1x FireWire (4-pin), ljudutgång, mikrofon, VGA, S-Video, typ I / II PCMCIA, Media Reader, RJ-11 Modem Jack, RJ-45 Ethernet Jack
  • Operativsystem: Microsoft Windows XP Media Center Edition
  • MÅTT: 1,5 "hög, 13,5" bred, 9,5 "djup, 5.2 pounds
  • Garanti: 1 års begränsad


Detta är ett detaljhandelsföretag modell som nådigt skickades till oss av Toshiba för granskning.

Toshiba är faktiskt en av mina pet varumärken. Min första och bästa bärbara upplevelser var på Toshibas så möjlighet att använda en av sina enheter är alltid en trevlig en och ärligt talat, jag är lite partisk mot dem.

Jag har hört påståenden om att deras byggkvalitet och kundservice kvalitet har minskat under åren. Medan jag inte kan säga något för den senare, är jag verkligen konsekvent imponerad av den förra.

Bygga och designa

Toshiba använder den välbekanta grå och svart motiv som blivit brukligt på moderna bärbara datorer. Huruvida designen tilltalar dig kommer att bli en fråga om preferens, å ena sidan jag respekterar affärsinriktad utseende Toshiba, å andra sidan känner jag mig som deras visuella stil är lite inaktuell.


Typiskt, vanliga Toshiba design ( se stor bild )

När det gäller byggkvalitet och värmeavledning, jag ganska imponerad, och detta är den stora fördelen med den något fyrkantiga utformningen av den bärbara datorn. Det finns ingen böjas för att tala om var som helst i kroppen, och hela konstruktionen kännetecknas av rena linjer och ordning.

Medan hela enheten verkar lite på den tjocka sidan, fördelarna ligger i komponenterna är mindre trångt. Enheten har en välplacerad enda avgaser på vänster sida som driver ut varm luft, och enheten i stort känner anmärkningsvärt cool. Dessutom, trots tjockleken av maskinen hjälper lutningen på ytan eliminera en potentiellt obekväm läpp (liknande den på min gamla Gateway 7510GX) och enheten inte är för tung.


Robust, smart design: hård trådlösa omkopplaren och en analog volymkontroll ( se stor bild )

En sak om designen jag absolut adore är Toshibas engagemang hårda växlar. Specifikt, i stället för en växlingsknapp, det finns en autentisk strömbrytare för att aktivera och inaktivera trådlöst. Och min absoluta favorit: en analog volymkontroll. Analog volymkontroll har nästan universellt fallit i onåd - även min MP3 däck i min bil inte har en - så jag får giddy när jag ser en. Det är väldigt bekvämt att kunna styra ljudet utanför programvara, till exempel vid start din bärbara dator i en fullsatt sal, kanske du inte vill att uppmärksamma ALLA sin närvaro.

SKÄRM


Alla fördelar och nackdelar med en 14 "skärm ( se stor bild )

Skärmen är en 14 "glänsande widescreen med 1280x800 eller i enkla ord," standard frågan. "Jag har sett gnäll i recensioner här och där om tillverkarna inte inklusive högre upplösning skärmar men ärligt talat, i denna storlek, denna resolution egentligen bara bra och jag har inga betänkligheter med det.

Skärmen i sig är en fröjd att använda så bra Glossies vanligtvis är. Medan jag har visserligen tappat lite av min beundran för blanka skärmar, jag tror fortfarande att de är idealiska på de flesta bärbara datorer och det Toshiba är inget undantag. Betraktningsvinklar verkar vara ett återkommande problem för 14 "skärmar (jag vet inte varför), och detta har liknande problem men långt ifrån så illa som, till exempel, som skärmen på min ASUS A8Jm , som har oerhört dåliga betraktningsvinklar.

Gångjärn, emellertid, är förvånansvärt robust med praktiskt taget ingen vingla, och locket har minimal flex. Om du väljer att plocka upp denna bärbara dator, byggkvalitet säkerligen inte kommer att vara en fråga som jag är förvånad över hur väl konstruerat skärmen och dess bezel är.

Har själva skärmen sticker ut från förpackningen? Nej, men det inger inte besvikelse heller, och är egentligen ganska trevligt att använda. Mer än så, det vinglar det inte och är mycket bekväm att använda.

HÖGTALARE


Välplacerade högtalare ( se stor bild )

Ingen har någonsin kommer att anklaga bärbara högtalare för att låta bra, men relativt sett, de Toshiba har utrustat Satellite M115 med är förvånansvärt högt och med ganska anständigt trohet. Bass är bedrövligt som kan förväntas, men högtalarna erbjuder mer än tveksam ljudkvalitet allt beaktas.

Återigen måste jag påminna er? ANALOG VOLYMKONTROLL. För att vinna.


Processor och PRESTANDA

Innan jag går in riktmärken, vill jag göra två saker mycket tydligt:

Som sagt, i vardagligt bruk fann jag att systemet är ganska kvick trots så många processer igång, så du kan tänka dig hur bra det måste utföra utan dem. Intels beslut att göra värdeorienterad delar Core Duo var en bra idé.

Med tanke på att denna enhet använder en GMA 950, jag har inte berätta det inte är en spelautomat och kommer aldrig att misstas för en. Som ett resultat, 3DMark tester är inte riktigt värt att köra, eftersom alla de kommer att göra är att påminna dig om att du inte bör göra någon allvarlig spel på denna maskin. Som sagt, mild, casual gaming är säkert möjligt på den med äldre titlar (Quake 3 eller Unreal Tournament 1999) och pop spel Cap.

SuperPi

Nedan finns jämförande resultat för att köra programmet Super Pi som tvingar processorn att beräkna antalet Pi till 2 miljoner siffrorna i noggrannhet:

Notebook Tid
Toshiba Satellite M115 (1.60GHz Core Duo) 1m 28s
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core 2 Duo) 1m 02S
Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Toshiba A100 (2,0 GHz Core Duo) 1m 18s
Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo) 1m 29s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
HP dv5000z (2,0 GHz Sempron 3300 +) 2m 02S

Den SuperPi poäng är ganska imponerande. Med tanke på budgeten marknaden för denna bärbara dator, är detta en fan av mycket makt att packa för priset, klocka på bara 10s under en 2GHz T2500 Core Duo.

HD Tune


En 5400rpm bärbar enhet är ganska mycket par för kursen i dessa dagar, men är fortfarande ganska respektabel här ( se stor bild )


HDTune Resultat:

  • Överföringshastigheter
    • Minimum 11,1 MB / sek
    • Maximalt 35,1 MB / sek
    • Genomsnittlig 27,3 MB / sek
  • Åtkomsttid 17,4 ms
  • Burst Betygsätt 82,5 MB / sek
  • CPU-användning 3,7%

Intressant nog har Toshiba anställt en Hitachi Travelstar i denna anteckningsbok i stället för en av sina egna hårddiskar. Detta är inte en dålig sak, Toshiba-enheter är sällan aktivt sökt upp som konkurrenter tenderar att erbjuda överlägsen prestanda, men det är ändå lite ovanligt.

Vad som är ännu mer slående är hur ojämn hårddisken prestanda, speciellt från en så stark middle-of-the-road utmanare som Hitachi. Vanligtvis HD Tune blir bara kanske en eller två dopp i överföringshastighet längs en ganska konsekvent kurva, men här dips med alarmerande regelbundenhet. Jag skulle vara benägen att tillskriva detta till det stora antalet processer som körs på systemet som kan störa dess funktion.

Som sagt, övergripande riktmärke poäng är i linje med frekvensomriktare av dess kaliber, och det har fördelarna med minskad CPU-användning och Native Command Queueing genom den seriella ATA-gränssnittet.

PCMark04

Notebook PCMark04 Resultat
Toshiba Satellite M115 (1,60 GHz Core Duo) 4.114 PCMarks
Dell XPS M1210 (2,16 GHz Core Duo) 6.033 PCMarks
Lenovo V100 (2,00 GHz Core Duo) 4.665 PCMarks
Dell Inspiron XPS2 (2,0 GHz Intel Pentium M) 4.082 PCMarks
Acer Aspire 5002 WLMi (AMD Turion 64 ML-30 1.6GHz) 2.392 PCmarks
Acer TravelMate 4400 (AMD Turion ML-30, 1.6GHz) 3.104 PCMarks
PortableOne SR2 (Intel Pentium M Dothan 735 1,7 GHz) 3.274 PCMarks


I slående avstånd T2300

Ställningen av 4114 sätter Toshiba inom slående avstånd av bärbara datorer med en Intel Core Duo T2300, och jag tvivlar inte på att med lite optimering kan det föras ännu högre. Återigen, allt inte en otrolig poäng, men en bra en beaktas.

Jag har hittat enheten vara helt respektabel. Att ignorera dessa syntetiska riktmärken för en sekund, som jag har sagt tidigare, jag tror att den här datorn har otroligt värde i form av prestanda för priset.

Tangentbord och pekplatta


God tangentbordslayout, men övergripande design är trånga i extrema ( Visa större bild )

Någon på Toshiba hatar dina händer, och vill exakt bittra hämnd mot dem. En sak som jag har verkligen rasade mot moderna bärbara datorer från Toshiba för är media bar på vänster sida. Som ett resultat, är tangentbordet mycket trånga och jag är ganska säker på att knapparna är mindre än standard fråga. Jag började skriva denna översyn på Toshiba och samtidigt visserligen mina händer och handleder är inte i bästa form, fann jag mig kramp upp fruktansvärt skriva på det, oavsett hur många gånger och hur jag justerade min ståndpunkt. Mediefältet placerar dig också på en obekväm skriva vinkel i förhållande till skärmen (liknande hur antalet kuddar på bärbara datorer kan).

Vad jag gillar om tangentbordet - och detta kommer att vara en punkt av påstående, jag har inget tvivel - är layouten. Toshiba har en layout som de använder ibland (mycket oftare på äldre Toshibas) som är i praktiken här, och jag har alltid varit förtjust i det. Min inskrivningsformat sedan har anpassats till utformningen av varje anteckningsbok jag har haft sedan min första - en Toshiba - men när du anpassa sig till den här, misstänker jag att du hittar det mycket bekvämt och lätt att använda. Det är en av de saker som lockar mig att söka en Toshiba, nycklar avveckla vara deras rätt storlek och tangentbordet som helhet blir mycket funktionell. Nu om tangentbordet själv var rätt storlek på enheten ...

Pekplattan är rör också och gå. Jag föredrar oerhört infällda pekplattor som denna, som är mycket mindre benägna att oavsiktliga stötar (som en på min A8Jm har fått), och knapparna är till största delen bekväm att använda. Dynan i sig är faktiskt en av de bättre jag har använt, med en bra, jämn textur och utmärkt känslighet och respons som gör mig övertygad andra tillverkare bara billiga här. Nämligen: Jag har ännu inte använda en dålig Toshiba eller Sony pekplatta.

Tyvärr är pekplattan alldeles för liten. Jag älskar urtaget, men jag håller slå kanterna. Jag saknar inte rullningslisten (jag är säker på människor använder dem, men jag har alltid funnit deras känslighet för wonky och hatade fastigheter som de ockuperade), men jag vill verkligen pekplattan var större. Jag har smala, SPINDELLIKNANDE fingrar - inga feta fingrar från någon vildaste fantasi - och för mig att känna begränsas av det säger mig är det definitivt för liten.

Ändå känsligheten och konsistens är utmärkt och med viss anpassning, fann jag att det är en fröjd att använda - jag var bara tvungen att begränsa mig lite.

Ingångs-och utgångsportar


VGA-port, S-Video Port, kyla vent, PCMCIA-kortplats, 4-pin FireWire och SD / Memory Stick-facket ( Visa större bild )

Anslutningar är standard för en bärbar dator i mainstream-segmentet. Även avsaknaden av en DVI-port kan vara lite nedslående, är denna bärbara dator detaljhandel även $ 749. Om du har råd med en bildskärm som kan använda en DVI-port, överväga att spendera upp!

Att sätta ventilen på vänster sida är en bra idé, dock. Medan jag är säker på southpaws här ute inte kommer att vara alltför stolta över med det, de flesta av oss gör vårt mousing på höger sida och uppskattar bristen på varmluft spyr ut på våra fina små händer.


Kensington-lås, AC-port, batteri, Ethernet-port (med blinkies!), 2x USB 2.0-portar ( se stor bild )

Den bakre delen av den bärbara datorn är väl organiserat också. Jag har alltid varit ett fan av dela USB-portar upp så här, sladdar och mottagare för trådlösa möss och annan kringutrustning kan anslutas till baksidan, medan flashdiskar kan anslutas till ...


2x USB 2,0, DVD-RAM, modemport ( se stor bild )

... Höger. Återigen verkar bekvämlighet är namnet på spelet med hamnen layouten på denna bärbara dator genom att sticka de två USB-portar nära fronten för enkel åtkomst.


Indikatorlampor, hård trådlösa omkopplaren MIC-uttaget, hörlursuttag, och en analog volymkontroll! ( se stor bild )

Väska på mig allt du vill för att vara entusiastiska över detta, men som någon som gillar att lyssna på en massa musik och ta sin bärbara dator överallt han går, är en analog volymkontroll en gudagåva. Jag tror att hårda trådlösa switchen är också elegant. Även om inte nödvändigtvis att föredra framför en knapp, det är en maskin funktion och gör att du kan starta den bärbara datorn med eller utan trådlös aktiverat. Det är en trevlig bekvämlighet funktion.

TRÅDLÖS

Trådlös räckvidd på den bärbara datorn var bra men inte exceptionella, och jag undrar om en del av den trubbiga av kantighet, men väl konstruerat konstruktion av maskinen. Den använder samma trådlösa kortet som min egen Asus A8Jm bärbara (hitta Intels high-end 3945ABG trådlös i ett $ 749 anteckningsbok är imponerande på egen hand), men dess räckvidd är lite lägre än mina. Jag kunde hitta mitt hemnätverk på fem barer, plus fem andra nätverk i lägenhetskomplexet jag i. Toshiba bara hittade mitt nätverk och två andra nära genom nätverk.

Om du funderar på att köpa den här bärbara datorn till skolan, kan detta ge dig paus. Medan skolan jag delta har trådlöst absolut överallt (nämligen, var det enda stället jag kunde inte ansluta på elfte våningen i den högsta byggnaden på campus), skolan jag överförs från var mycket touch och gå. Din Mätarställning kan variera och uppkoppling med Toshibas bärbara datorn är fortfarande gott, det är bara inte riktigt greppa de riktigt långt borta lurkers.

BATTERITID

Jag popped i min trogna kopior av "Brotherhood of the Wolf" och började döda batteriet på Toshiba. Jag blev positivt överraskad att upptäcka enheten överlevde för en bra två timmar vid full ljusstyrka spelar DVD innan de ger upp andan.

Vid regelbunden användning det bekvämt pumpar ut minst tre timmars användning, inte alltför långt bort från Toshibas rankade batteritid.

Operativsystem och programvara

Toshibas M115-S3094 levereras med Windows XP Media Center Edition, som verkar ha allt men helt ersatt XP Home på marknaden. Det är en trevlig tillräckligt val för en bärbar dator med en S-Video-port och DVD-RAM-enhet.

Dessutom ingår:

  • Microsoft Office OneNote 2003
  • Microsoft Works 8,5
  • InterVideo WinDVD 5
  • WinDVD Creator 2 Platinum
  • Toshiba Direct Disc Creator
  • Toshiba Direct Disc Writer
  • Toshiba spelkonsol
  • Yahoo! Music Engine
  • 60-dagars testversion av Microsoft Office Student Teacher Edition
  • 30-dagars testversion av McAfee Internet Security Suite
  • 6-månaders studie av AOL

Massor av oönskad reklam programvara där - men det låga priset måste komma någonstans ifrån. Även införandet av WinDVD och arbeten är trevligt, kommer denna sak ur lådan uppsvälld för björn, med en jättestor FEMTON ikoner i systemfältet och en ohelig 72 processer som körs. Uppstarten är fasansfulla, och endast 160 MB RAM lämnas tillgänglig vid uppstart - långt ifrån tillräckligt att arbeta med.

Ett annat klagomål är när jag gick för att göra högtalaren testet använde jag vad jag anser vara en av de mest dansanta låtar någonsin, "väl laddat" av Spahn Ranch. Låten har en stark high end och en stark låg slutet, så jag kände att det skulle vara ett bra test.

Och faktiskt var det. Efter att jag slingrade mig igenom Yahoo! Music Engine, jag programvara aldrig ens hört talas om innan du gör denna översyn. Vid denna punkt, kommer jag att förklara löjligt för dig.

När du vill lyssna på en musikfil, du vanligtvis dubbelklicka på den, dyker det öppet önskad mediespelare, och det bara fungerar.

När jag ville lyssna på en musikfil på den här enheten, jag dubbelklickade det. Först fick jag en fråga från McAfee (min mest hatade av säkerhetsprogramvara) frågade om jag ville ge det här programmet tillgång till internet. Ja, naturligtvis gör jag, det kom med datorn. Då måste jag faktiskt gå igenom installationen av Yahoo! Music Engine. DÅ spelar, men det har en längre inställning du måste gå igenom i processen. Vad heck?

Jag har aldrig hört en konsument bli upphetsad över all programvara sin dator levereras uppsvälld med, till stor del därför att de nästan aldrig använda 90% av den. Det är försvårande att rengöra det hela.

Som sagt, för priset, detta är inte en förödande eller unfixable problem och lite avinstallera och optimering ur lådan kan få det i fin stampar form.

Fördelar

  • Utmärkt pris till prestanda.
  • Fast byggkvalitet.
  • Utmärkt batteritid.
  • Decent vikt.

Nackdelar

  • Liten, trånga tangentbord och pekplatta.
  • Löjligt programvara svälla.

SLUTSATS


Jag kan inte rangordna för många klagomål eller prisar stor del på grund Toshibas M115-S3094 träffar sina spår så perfekt. Det gör precis vad det är tänkt att i prisklassen är det i och med överstiger dessa förväntningar på vissa ställen. Tangentbordet kan dock vara en dealbreaker för vissa användare, så jag föreslår mycket ger enheten en testkörning i butiken innan de köper den (vilket är bara bra känsla för bärbara köpa i allmänhet). Det är en skam tangentbordet och pekplattan design är så medelmåttig, också, eftersom de är de enda stötestenen jag har med den här anteckningsboken, vars byggkvalitet jämför med enheter uppemot $ 500 dyrare än det, och vars specifikationer gör det en absolut killer affär för studenter som är verksamma på de billiga och mer tillfälliga användare.

Vad som gör denna bärbara dator ännu mer önskvärt är förmodligen julen prissättning flyter runt just nu. Jag har sett det gå för under $ 600 efter rabatter. Så för under $ 600, kan du ha en dual core bärbar dator med tre timmars batteritid, 512 MB RAM, en 80GB hårddisk, en DVD-RAM-enhet som bränner alla skrivbara format på marknaden, utom för de högupplösta sådana, högt högtalare och en analog volymkontroll. Om jag inte redan kör en fast anteckningsbok jag skulle vara svårt att inte ta detta och köra.

Men om du läser denna översyn, är chansen att du är fortfarande i stånd att dra fördel av denna stjäla. Prova det i butiken och om du kan skriva bekvämt på tangentbordet, skulle jag ta tag i den och kör.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar