fredag 29 december 2006

Asus R2H UMPC recension

Asus R2H UMPC recension
av Andrew - 2006/12/29

av Andrew Baxter

Den Asus R2H är en UMPC-enhet som drivs av en Intel Celeron M-processor. Det är ganska laddad med funktioner, även inklusive inbyggd GPS. Asus syftade definitivt högt genom att göra den här enheten mer funktion laddad än andra UMPC-enheter. Men examensplugg allt du kan i en enhet med liten skärm, underpowered processor och sätta ett gäng start program och processer på det kan resultera i en inte så stellar användarupplevelse.



Asus R2H UMPC ( Visa större bild )

Asus R2H specifikationer:

  • Processor: Intel Celeron-M 900MHz
  • Grafik: Intel GMA 900
  • Operativsystem: Windows XP Tablet PC Edition + Touch Pack
  • Skärm: 7-inches diagonalt, 800 x 480 upplösning
  • Minne: 768 MB (1 kortplats tillgänglig för användare uppgradering kan rymma upp till 1 GB men säljs med 512MB minne)
  • Hårddisk: 60 GB (4200 RPM, 1,8 ")
  • Vikt: 2,2 £
  • Mått: 9,21 i x 5,2 cm x 1,3 i (bredd x höjd x djup)
  • Batteri: 4-cells batteri
  • Input / Output Portar:
    • 2 vanliga USB 2,0-portar och en mini typ USB 2,0 med en vanlig USB-adapter ingår för det
    • VGA / Expansion utgång. Detta kan användas som en monitor ut medföljande adaptern. Detta kan också användas som en port bar utbyggnad docka. Dockan säljs separat.
    • Ethernet nätverkskort port 10/100
    • Mikrofon Port
    • Inbyggd mikrofon
    • Hörlursuttag
    • DC i hamn
    • AV-ut
  • GPS: SiRFstarIII GPS-chipset
  • Kamera: Inbyggd 1,3 MP videokamera
  • Trådlös: 802,11 b / g och Bluetooth integrerat

Förpackning och I kartongen

Den R2H kommer mycket fint förpackade med en färdig konstruerad låda idrottsliga en bärhandtag.


Asus R2H UMPC box ( Visa stor bild )

Inuti den huvudsakliga lådan får du två lådor, en som innehåller den aktuella R2-enheten och den andra en hel massa tillbehör för att gå med din R2H.


Efter att ha öppnat den största rutan får du två rutor och en instruktion bok ( se stor bild )

Inuti lådan får du följande:

  • Asus R2, A / C adapter, standard battey, R2 skyddshylsa med kardborreband nära, mus, stativ, engelska Manuell, Mikrofiberduk torka, penna, VGA-ut-adapter, flera skivor med programvara och OS


Massor av godsaker kommer i rutan med R2H ( se stor bild )

Bygg och Design

Den R2H är iögonfallande. Det är typiskt i Asus utseende med en borstad aluminium typ av finish. Bygget är bergfast, är fallet en mycket styv och fast metalliskt material. Det är mycket kraftigare än den något billiga känslan Samsung Q1 UMPC-enhet släpptes i början av 2006. Den övergripande enheten är ganska tjock, mäter jag det vara cirka 1,4 "tjock när man ligger platt på ett bord - det har fyra gummifötter på baksidan så i verkligheten är det förmodligen mer som 1,25" i total fall tjocklek. Ändå är det ingen magra Mimmi och många en ultraportabel bärbar dator finns det är smalare. Vid £ 2,2 är det bara något ljusare än en ultraportabel bärbar dator också.

R2 är konstruerad att hållas med två händer samtidigt. Den har en joystick på höger ovansidan för enkel markör navigation (som en mus). Nedanför joysticken knappen på höger sida är en Page Up och Page Down knapp som gör att du snabbt bläddra igenom långa dokument såsom webbsidor. Slutligen på höger nedre sida är en genväg knapp som tar upp en skärm där du kan ändra systeminställningar som ljusstyrka, volym, skärmupplösning och färgläge.

På vänster ovansidan är en biometrisk fingeravtrycksläsare som kan användas som ett inloggningsmetod till Windows. Nedan som är motsvarigheten till höger och vänster musknapp. I mitten området till vänster är en D-Pad som gör att du enkelt bläddra uppåt, nedåt, åt vänster eller höger i ett dokument. Du kan inte säga Asus inte ge dig tillräckligt sätt att komma runt på skärmen med R2.

Slutligen, på den nedre vänstra sidan finns en knapp som tar upp ett program som heter program launcher som gör att du snabbt navigera till olika viktiga programkategorier såsom GPS och kommunikation - Detta program Launcher ansökan är anpassningsbara av användaren om vilket program länkar den innehåller.

Använda R2H

Medan jag konstaterade att R2H är en anordning som används håller den med båda händerna, det är verkligen ganska flexibla i hur det kan användas. Jag, till exempel, fann mig själv använda den vid frukostbordet att surfa nyhetssidor webben samtidigt dricka kaffe och mumsa toast. Enkelt med den medföljande stativet så att enheten stod inför mig och sedan peta förbindelser med en penna (Asus R2 är en Tablet PC med tryckkänslig skärm) för att navigera på var ganska genomförbart. Bara titta du inte spiller kaffe på R2.


Den inbyggda spark ställningen är det enkelt att stå R2 upp och möta användaren för enkel avlyssning av skärmen med pekpennan ( Visa större bild )

R2 kan också sitta platt och kan användas. Den har gummifötter på ryggen så när du placerar den liggande skärm uppåt enheten är något förhöjd för att ventilerna på baksidan att fortfarande utföra sitt arbete.

Du kan också ansluta en USB-tangentbord till enheten och skriv ett dokument när du använder cykelställ för att hålla R2 mot dig. Den stora utmaningen är den begränsade 7 "skärm storlek och upplösning på 800 x 480.

GPS funktionaliteten i denna enhet kan göra att du vill ta i bilen som ett navigeringsverktyg. Problemet jag ser här är att det finns inget sätt att montera denna enhet, är det alldeles för stor, och jag skulle inte rekommendera vilar det på bilen instrumentbrädan. Det enda egentliga sättet att använda den i bilen som en GPS nav verktyg är att sitta den på passagerarsätet bredvid dig. Eller rekrytera din passagerare som en co-pilot som kan använda R2H.

Processor och prestanda

Namnet på spelet med R2H är uppenbarligen inte prestanda bör prata fokusera mer på användbarhet och bärbarhet för den här enheten. Tyvärr, är det viktigt att tala om ganska svåra prestanda du brukar få från R2H. Den Celeron M 900MHz processor är bara en dra, skulle en Pentium M låg spänning processorn ha varit så mycket bättre. Ofta finns det massor av lagg när du använder ens grundläggande applikationer eller menyer. Du kan titta på skärmen ritas sig ibland. Ibland när inmatning av text med pennan och peta på skärmen tangentbordet du trycker en bokstav och det kommer registrera ett par sekunder senare. Du måste verkligen se till att stoppa så många bakgrundsprocesser som möjligt, frigöra minne och inte köra flera program på en gång att göra ett enda program kan användas. Med detta sagt, Asus ingår ett gäng programvara verktyg som körs i bakgrunden, försvårande och stjäla resurser från en redan makt svalt processor. Den mycket dålig processor och prestanda sjunker verkligen användbarheten av den här enheten.

Super Pi

Super Pi benchmark-test för att tvinga processorn att beräkna Pi till 2 miljoner siffrorna i precision ger en bra indikation på hur långsamt de Celeron M tuffar tillsammans. Asus R2H med Celeron M blev 5m 18s när den är inkopplad, men vid batteridrift (och processorn underclocked) det tog en knoge dra 10m 48s. Här är några jämförelseresultaten att visa Celeron M är i en klass för sig, tyvärr inte en bra klass:

Notebook Tid
Asus R2H (900MHz Celeron M) 5m 18s
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200 med 667 MHz minne hastighet) 1m 02S
Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M) 2m 40s
Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo) 1m 16s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 03S
Fujitsu LifeBook A6010 (1,66 GHz Core 2 Duo T5500, med 667 MHz minne hastighet) 1m 22s
Asus F3Jc (1.73GHz Intel T2250) 1m 28s
Samsung X60 (1,66 GHz Core-Due (T2300) med 533MHz minne hastighet) 1m 29s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s


Nåja, det kan räkna ändå Pi noggrannhet snabbare än mig.

PCMark05

Den PCMark05 riktmärke ger en uppfattning om systemets totala prestanda, är detta en mycket orättvis jämförelse tabellen nedan som de flesta bärbara datorer jämfört ha dedikerade grafik och en high-end processor, men åtminstone det ger dig en uppfattning om var R2 står:

Notebook PCMark05 Score
Asus R2H (900MHz Celeron M) 645 PCMarks
Samsung X60plus (2,0 GHz Core 2 Duo T7200, ATI X1700) 4.555 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60, Nvidia Go 7800GTX) 5.597 PCMarks
Asus V6J (2,16 GHz Core 2 Duo, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.265 PCMarks
HP dv6000t (2,16 GHz Intel T7400, NVIDIA GeForce Go 7400) 4.234 PCMarks
Asus V6J (1,86 Core Duo T2400, nVidia Go 7400) 3.646 PCMarks
Samsung X60 (1.66GHz Core Duo T2300, ATI X1400) 3.456 PCMarks

HDTune

Hårddisken medföljer R2H en 60GB Hitachi enhet snurrar det på 4200 RPM. Det är långsamt, men med en anordning som R2H det är en uppoffring man måste göra för att hålla storlek ner.


( se stor bild )

Everest Hårdvara rapport

Everest används för att ge en genomgång på hårdvaran i en dator, följer en länk till denna rapport för R2H: Everest Hårdvara rapport

Skärm

Den R2H skärmen är 7 "diagonalt och har en 800 x 480 upplösning. Skärmen är trevligt och kan vevas upp och bli lättläst och ljus, men Windows XP på en visning av denna storlek är ganska smärtsamt att använda. Beviljas det användbar , men kan vara en övning i frustration. Ibland några enkla dialog fönster är lite för stora för att få plats på skärmen och du kan inte klicka på "OK" eftersom du inte kan passa hela fönstret på skärmen. För exempel när du använder Windows trådlösa nätverk verktyg för att hitta nätverk kan du välja ett nät okej från en lista i dialogrutan, men "Connect"-knappen är inte på skärmen så att du typ av har att dra rutan runt för att få "Connect" för att visa på skärmen så att du kan driva det.

Du kan justera upplösningen på skärmen så det är högre, gör du detta genom att använda den inbyggda Asus Power4 Gear verktyget (genom att trycka på nedre knappen till höger) för att välja högre upplösningar på 800 x 600 eller 1024 x 600. Dock kommer grafik och ikoner visas lite förvrängd och text är ganska svårläst på högsta upplösning på 1024 x 600. Ändå, jag hamnade med 1024 x 600 upplösning för det mesta så jag kunde se mer saker på skärmen.

Nedan finns skärmdumpar av Microsoft Streets och Trips 2006 används i varje skärmupplösning som erbjuds av R2:


Skärmen 800 x 480 ( se stor bild )


Skärmen 800 x 600 ( Visa större bild )


Skärmen 1024 x 600 ( se stor bild )

Portar och knappar

Låt oss ta en tur runt R2H att se vad ingångs-och utgångsportar den erbjuder, tillsammans med knappar.

På vänster sida av R2H du bara ser en mini USB 2,0-port, det finns en förutsättning utbyggnad kabel som konverterar detta till en vanlig USB 2.0-port.


Sidovy från vänster av Asus R2 ( se stor bild )


Närbild av USB mini-porten med full storlek anslutna USB-adapter ( se stor bild )

På höger sida har vi en vanlig USB 2,0-port, mikrofon i hamn, hörlursutgång och Power Jack. Du kommer att märka att det finns också en dörr som täcker några fler portar, bakom denna dörr är en Ethernet-port och en port som gör att du kan ansluta antingen en VGA-ut-adapter (medföljer) eller till en expansionsport för R2 (ingår ej, ett extra tillval).


Höger sida bild av R2H ( se stor bild )


Avslöja ethernet och expansion portar bakom dörren lock ( se stor bild )

På toppen av R2H har vi en AV ut videoport, USB 2,0-port, håll knappen (när detta är på blockerar andra knapptryckningar från att registrera), värme vent och fläkt, SD-kortplats, trådlöst på / av växlingsknapp , inloggning knapp och slutligen på strömbrytaren.


Top of the R2 ( se stor bild )

På botten av R2 hittar vi bara batterispärren knappar och vissa ventiler för att tillåta värmen.


Botten av R2 ( se stor bild )

På undersidan av R2H kan du se GPS-antenn och ställ som gör att du kan stötta R2 så att den kan stå vänd mot dig. I den nedre vänstra sida är också en silo för lagring av pennan.


( se stor bild )

På framsidan av R2H kan du se 1.3MP kamera ligger på toppen, och bredvid den en inbyggd mikrofon så att du enkelt kan använda Skype eller tal till text funktionalitet Tablet PC OS. Ned till höger är joysticken navigeringsknappen som fungerar som en mus, skjuta den i fungerar som en vänster klick. Page Up och Page Down nav knappar nedanför joysticken till höger, och sedan en genväg till Asus Power4 Gear verktyg som låter dig justera systemets makt och bildskärmsinställningar. På vänster sida finns en fingeravtrycksläsare för biometrisk inloggning - detta kan användas för att ersätta den vanliga Windows-inloggningen. Nedan som är knappar som fungerar som vänster och höger knapp musklick. Nedanför det är en D-pad för skärm rullning - joysticken styr markören medan D-pad fungerar som en metod för att bläddra i Windows. Slutligen, på den nedre vänstra sidan är en genväg för att öppna program launcher.


Vy framifrån av Asus R2 ( se stor bild )


Asus Power4 Gear verktyg kommer upp när du trycker på nedre högra knappen ( se stor bild )


När du trycker på nedre vänstra knappen inleder denna inbyggda program som heter "Program Launcher" där du snabbt kan navigera till användbara program för att öppna ( se stor bild )

Totalt R2H har ett utmärkt urval av portar för sin storlek. Det är fantastiskt hur mycket saker Asus möjlighet till den här enheten.

GPS

GPS inuti R2 är SiRFstarIII GPS-chipset. Detta är den mest uppdaterade chipset kan du få och förmodligen erbjuder snabb fix tider, hög känslighet för låsning satelliter i stadsområden och en låg effekt avlopp på batteriets livslängd. Men kämpade jag för dagar att få GPS arbetar inom Microsoft som ingår Streets och Trips 2006. Jag har aldrig kunnat förvärva satelliter från inomhus genom ett fönster, men går upp på taket till en 21-våningsbyggnad så småningom ge framgång i att förvärva 5 satelliter och en mycket exakt plats. Efter att GPS fungerade okej, och jag kan även få ett par satelliter från inomhus genom ett fönster, men resultatet var aldrig enastående. Jag tror att det kan ha något att göra med all inblandning från de inre arbetet i R2H. Den R2H har en antenn kan du dra för att få bättre satellitmottagning, men detta verkade inte hjälpa saker en hel del. Jag har ingen bil, så jag inte kunde testa kvaliteten på mottagningen under körning, men när på en buss i en stad hade jag ingen tur att få satelliter.

OS och programvara funktioner

Det R2H är en Tablet PC OS kör enheten och skärmen är en pekskärm typ. Det är inte Wacom Penabled som många andra fullfjädrat Tablet PC på marknaden. Pennan får du med R2 är inte finare att vad som kan komma med en handdator. Jag hittade använda program Tablet PC och skriva på skärmen tuffa på grund av storlek och känner onaturliga. Pekskärmen förmåga är cool för skärm navigering naturligtvis, men om du letar efter en surfplatta för skolan eller arbeta här är fel typ av enhet att välja. Skriv ett ord i Microsoft Journal och du har använt nästan en hel linje upp med tanke på skärmens storlek och upplösning.

Ingår i R2H är en fullständig version av Microsoft Streets och Trips 2006, en praktisk mjukvara för planering resor och att få kartor över USA och Kanada. Den integrerade GPS fungerar tillsammans med det här programmet för att hitta var du är och även ge anvisningar till en destination.

En cool liten tillbehör som medföljer R2 är en Netlink kabel som gör att du kan ansluta till en dator och komma åt filer eller optiska enheter på den datorn. Du kan också bläddra hårddisken på R2 från din dator. Nedan finns en bild av R2 är ansluten till min ThinkPad använda denna kabel.


ThinkPad och Asus R2 via ingår Netlink kabel ( Visa större bild )

Det finns en massa Asus verktyg inbyggda i systemet, liksom den allestädes närvarande Norton. Ärligt talat, medan en del av säkerheten grejer och automatiska verktyg uppdateringar är väl tänkt, jag tror att slutanvändaren skulle ha uppskattat en något mer avskalad OS med minimal förinstallerad programvara. När upplösning läge (600 x 480) om du öppnar ett program och visa alla ikoner i systemfältet hela botten verktygsfältet är upptagen.

Det förbehållet att säga någon mjukvara är riktigt bra att använda på R2 är det faktum att processorn och trög prestanda kunde vända ansökan till en slit.

Ljud

R2 har en mono högtalare inbyggd på den nedre vänstra sidan. System ljud är bra, men att lyssna på MP3-filer är ganska smärtsamt som ljudet är tinny och låg volym. Lyckligtvis finns det en port för hörlurar, som rekommenderas.

Värme och buller

Jag tänkte att med Celeron M-processor på insidan strömförbrukning och värme skulle vara låg. Men R2 fick heta ibland hade fläkten på toppen för att blåsa ut luft så fort det kunde efter ett par timmars kontinuerlig användning. Fläkten var verkligen hörbar när den revved på högvarv. När du kör HDTune det även varnade mig min hårddisk var vid en kritisk temperatur av 59C, så att saker kan säkert få varm inuti. Den främre ytan på R2 tycktes aldrig bli riktigt varmt, men området tillbaka och ventiler fick mycket varmt.

Batteri

Det R2H kom med en 4-cells batteri, var jag beredd på patetiska prestanda men kunde få 3 timmars användning av en laddning. Detta åstadkoms med skärmens ljusstyrka inställd på nivå 3 ljusstyrka (låg), men skärmen var fortfarande ganska synliga inomhus på denna inställning. Trådlös var växlas mellan på och av under denna period och enheten användes för ca 2 timmar av tiden. Batteritiden slog verkligen mina förväntningar.

Trådlös

Asus ingår en 802.11b / g trådlöst nätverkskort och Bluetooth. Trådlös var hygglig men mottagandet var inte lika bra som vad jag får från min vanliga bärbar dator som har en Intel trådlöst kort. Jag vet inte varför, men jag tycker alltid det slags snyggt att surfa på webben på en mindre enhet som denna och se hur favoritwebbplatser gör på en mindre skärm. Att inte ha en integrerad tangentbord gör att skriva i webbadresser tufft men du snabbt bygga ut dina favoriter länkar så du gör mer pekskärm klicka runt än att försöka skriva in webbadresser.

Jag kunde använda Bluetooth för att koppla ihop med min Treo, men inte använda den utanför detta så allt jag kan rapportera är att det fungerar.

Slutsats


Asus R2H UMPC är en enhet som andra UMPC, har lite av en identitetskris. Det kan verkligen inte ersätta en bärbar eller stationär som en vardaglig dator, men det är för stor för att ersätta en handdator. Om du har specifika behov och du vet R2 kan passa dessa behov med tanke på dess funktioner, jag kan inte säga att det är inte värt att försöka R2 ut. Den svala faktorn är hög för att ha GPS, proppfull en webbkamera, Wi-Fi och Bluetooth alla i denna vackra ser enheten. Jag ska definitivt säga att det har varit en rolig leksak att leka med. Men jag kan inte skaka den känslan att det är lite av en leksak och inte mycket mer än så. Om Asus hade av sätta i något bättre än avskyvärda Celeron M 900MHz-processor är det en enhet jag skulle ha velat spela med lite längre, men tyvärr gjorde de inte. Kostnaden för enheten på runt $ 1.000 gör denna enhet värt att rekommendera till nyfikna nördar med lite disponibla likvida medel att avvara, men utanför att publiken är begränsad.

Fördelar

  • Snygg med fast bygga
  • Integrerad GPS och kartprogram
  • Massor av portar som är tillgängliga för en så liten enhet
  • Fina ljusa skärm, perfekt för att visa bilder
  • Mycket användbara knappar som snyggt placerade och tankeväckande
  • Inbyggd mikrofon och kamera gör Skype eller videochatta lätt

Nackdelar

  • Samlade resultat är hemskt på grund av långsamma Celeron M-processor, särskilt långsam när batteriläge
  • Typ av tung och chunky för en UMPC
  • Några medföljande programvaran är dåligt genomförs och buggig, eller bara borde inte vara där alls
  • Svårt att använda enheten med infödda skärmupplösning eftersom vissa fönster inte får plats på skärmen ordentligt
  • GPS var mycket finnicky att få arbeta


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar