tisdag 18 juli 2006

Lenovo T60 och Z60t vs HP Compaq NX8220 Review (pics, specifikationer)

Lenovo T60 och Z60t vs HP Compaq NX8220 Review (pics, specifikationer)
av menos - 2006/07/18

av Przemek Sliwinski

Business bärbara datorer är lite som herrkostymer: de är nödvändiga i näringslivet, de måste tjäna från tidig morgon till sen kväll, skiljer de sig bara i ett antal knappar men aldrig upphov till några låga krig eller andra känslomässiga diskussioner som till exempel, Äpplen - Haute couture av den bärbara datorn ordet.

Vid översynen tre bärbara datorer, som riktar sig till företagskunder granskas och jämförs: Lenovo ThinkPad T60 och ThinkPad Z60t och HP Compaq NX8220 .

T60 är den "mest allvarliga" en (det ännu saknar en kortläsare - inte för att locka användaren att utföra något annat än uppgifter affärer) medan Z60t är 14,1'' version av Lenovos första widescreen bärbar dator som förenar arbetshäst funktioner med underhållande förmågor. Slutligen erbjuder NX8220, som är en HP: s försök att konkurrera med ThinkPad, balanserad prestanda, rättvis byggkvalitet tillsammans med professionellt utseende och känsla.


Som en anteckning, har både Z60t och NX8220 redan ersatts av deras efterföljare, Z61t och nc8430, respektive. Dessa nya versioner har samma mål, men är utrustade med Napa-plattformen. Dessutom är Z61t äntligen tillgänglig med högre upplösning LCD (dvs. i stället för rå 1280x768, kan en beställa en fin skärm med 1440x900 upplösning).

Konfiguration:

Datorerna "konfigurationer under testförfaranden följde:


* Alla optiska drivrutiner är hotplug-komponenter. Lenovo levererar inte en vikt sparare ".

Skäl för att köpa:

T60 köptes för min vän som är en ägare av ett medium IT-företag. Den NX8220 har arbetat för mig själv i över ett halvt år nu ( se min tidigare recension). Som en typ av verksamhet / kontor användarens jag personligen föredrar följande funktioner:

  • Byggkvalitet och
  • Batteriets livslängd och rörlighet,

över spelprestanda eller hi-fi-ljud, men är en elegant och seriös "externa utseendet på en bärbar dator också viktigt (i vissa situationer den bärbara datorn måste passa en kostym snarare än en T-shirt och jeans ...). Den mindre kritisk faktor är priset.

Den Z60t köptes för min fru som arbetar som en administrativ tjänsteman.

Var och hur Inköpt:

Jag ursprungligen hade beställt Z60t direkt från Lenovo, men det kom ut att de inte kunde leverera den inom en påstådd en veckas tid. Slutligen, både T60 (för $ 2039) och Z60t (för $ 932 - Ja, en vecka innan en $ 300 rabatt ...) köptes från http://www.euclidcomputers.com . De beordrades på måndag och tisdag - och levereras i fredagens eftermiddag - strax före en helg. Den NX8220 köptes i Polen för $ 1.650 sista semester.

Design & Build:


Z60t i en vagga ( se stor bild )

För att uppskatta de lösningar dessa bärbara datorer erbjuder en behöver för att fylla en verksamhet / kontor användarens skor. Låt mig kort beskriva en genomsnittlig: han / hon är sällan en dator entusiast, behandlar en bärbar dator som en annan arbetsredskap (som en mobiltelefon och en bil i stället för en ikon). I allmänhet kräver han / hon den bärbara datorn till:

  • Arbete för ett par år,
  • Håll estetiska utsikterna för den här gången,
  • Motstå en behandling långt från delikat,
  • Erbjuder en bekväm interaktion med användaren.

I resten försöker jag undersöka bärbara datorer mot dessa krav, men låt mig nu börja med några utvikningar: affärsinriktade bärbara designers är vanligtvis mindre begränsad av de slutliga kostnaderna. Således är de (i teorin) kan erbjuda högkvalitativa datorer utan kompromisser mellan pris och kvalitet (ingenjörer säger att kan utforma en perfekt bärbar dator, men de-mean-killar-från-sale-department'do inte vill att de ska göra det - jag skulle kunna hålla med dem, även om det låter som en evig glödlampa myt).

HP NX8220 och T60 sida vid sida bilder


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )

Å andra sidan är det på något sätt förvånande att trots denna frihet, sina slutprodukter - de tre testade bärbara datorer - är mycket lika varandra och skiljer sig endast i nyanser. (Dessa nyanser kan ibland förvandlas från obehag, efter fyra timmars säga till olägenheter - efter nästa fyra timmar - och slutligen leda till frustration i slutet av fjorton timmars arbetsdag - se slutet av översynen).

Z60t jämfört med NX8220 bilder


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )

Alla bärbara datorer har magnesium ramar, gångjärn (nakna i ThinkPad och gömd under plast rockar i NX8220). Gångjärnen i ThinkPad är bara perfekt justeras - de i HP vingla lite. ThinkPad kåpor verkar också vara mer skyddande i direkt jämförelse - HP: s omslag är platt och därmed mindre styv design. Locklåsande lås fungerar smidigt i alla modeller, personligen föredrar jag dem i HP, dock.

HP är naturligtvis den största och tyngsta laptop i trion på grund av sin skärmstorlek. Z60t är klart den minsta och lättaste. De är alla så gott som tunn - Z60t är 1'' höjd (stängt) och HP är bara 0,3'' högre (se bilder).

Var och en av dem har hög kvalitet, plast (ej målade och reptålig) fall - naturligt svart (ThinkPad) och grafit (HP) - hindrar dem från bärs i flera år. Från rent estetiska utsiktspunkt: alla tre konkurrenter ser snygg och professionellt, jag särskilt gillar rundade ThinkPad "kanter (se bilder). Med HP är ett större damm-keeper grund fall ingraverat runt tangentbordet - men fallet i sig är mer fingeravtryck-bevis.

Skärmar:

Detta är den kategori, där båda tillverkarna har fortfarande en enorm läxor att göra. Inga kompromisser "betyder här:

  • Även bakgrundsbelysning,
  • Levande färger och ljusstyrka tillräcklig grad för att utomhusbruk,
  • Breda visningsvinklar (både vertikalt och horisontellt).

Tydligen (se bilder) de testade ThinkPad lider av bristen på bred betraktningsvinkel funktionen (se T60 med FlexView visas här ). Emellertid, när en användare sitter exakt vinkelrätt mot den bärbara displayen resultaten är nästan perfekt (även för den billigaste konkurrenten, Z60t). Den NX8220, utrustad med WVA displayen lyser som en stjärna här (med det du behöver inte sätta dina kunder i kö för att låta dem se din presentation skiss!). Dess skärm är också den ljusaste ett. Men ingen är perfekt - notera ljuset läckage av den senare.


En titt på lätt läckage ( se stor bild )

Z60t och HP NX8220 skärm jämförelser


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )

ThinkPad T60 Bilder av vinklar skärmvisning


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )

Alla displayer är matt - glänsande versioner verkar vara mindre än lämpligt för kontorsprogram. Jag, personligen, inte tål att se mig själv i en skärm ;)


Z60t jämfört med Apple Cinema Display ( visa stor bild )

Talare:

Det huvudsakliga syftet med högtalarna i verksamheten laptop är sannolikt begränsad till pipa meddelanden om inkommande e-post (eller snabbmeddelanden, eller bara saknas utnämningar ...). Och högtalarna dessa bärbara datorer idrott göra (endast) detta jobb perfekt.

För fullständighetens skull i beskrivningen, jag behöver dock tillägga att i widescreen bärbara datorer (Z60t och NX8220) är högtalarna ligger på båda sidorna av tangentbordet medan T60 har de sätts på framsidan av den bärbara datorn, under pekplattan . Uppenbarligen är kvaliteten på ljud i T60 därför långt efter den som erbjuds av de bredskärmar. Att reproducera basar, behöver dock en minst hörlurar i någon av dessa bärbara datorer.

Processor och prestanda:

Processorn ensam är inte högsta prioritet fråga för företagsanvändare. De använder oftast sina bärbara datorer som levereras - för ett par år - och med samma hårdvara (och ofta förinstallerat av den tekniska personalen, programvara Därför är de -. Av naturliga skäl (bakåtkompatibilitet, nya behov till lärande igen "användargränssnitt) ovilliga att någon förändring. I en tanke på detta problemet med processorns klocka, cache, FSB (eller annan whatchamacallit!) är meningslöst, förutsatt att den bärbara datorn är lyhörda under sin livstid. Detta i sin tur , kan säkras genom tillräcklig minnesstorlek och tillräckligt snabbt hårddisk.

Likaså grafikkort spara batteri juice i stället för 3D, är makthungriga monster föredra. Således, i affärer ingångsnivå bärbara integrerade kort är standard, medan modellerna från dyrare hyllor idrott bäst i klassen "kort (dvs. leverera förbättrade" prestanda i stället för hög "eller ultimata" en).

Värme och buller:

Effektiv värmeavledning är särskilt viktigt för bärbara datorer (för namnet minst!) Och särskilt svårt i ett thin'n'light kategori. Bäst i denna klass är obestridligen T60, som håller sval även under 3D Mark tester. Andra är varmt (acceptabelt) under de normala arbetsförhållanden och få heta (under) när den testades mot (ovanligt för dem - man bör erkänna) 3D-prestanda. Det verkar som antingen kyllösning i T60 förbättras över en i Z60t eller den nya kärnan Duos är riktigt coolt!

Fans är bara hörbart och inte störande (nivån på fansens buller sheerly beroende processor belastning och därmed medan du surfar, ordbehandlare eller presentationer fläktar är nästan arbetslös). De optiska skivenheter är tyst. Endast ojämna skivor gör dem vibrerande.

Tangentbord och pekdon:

Tangentbord: Detta är uppenbarligen inte en tillfällighet att tangentbordet har en majoritet av varje laptop - det är den grundläggande och mest använda sättet användaren interagerar med datorn och därmed beslutar om att arbeta med en bärbar dator är bekvämt och praktiskt. I ett nötskal: ThinkPad "tangentbord är bara ThinkPad s tangentbord ... och HP: s tangentbord är inte sämre. Den enda irriterande inslag i ThinkPad "tangentbord är (för mig) den idiosynkratiska ställning Ctrl och Fn nycklar - se bild (diehard ThinkPad-användare kan härma detta arrangemang på NX8220 via BIOS tillval).


HP NX8220 ( Visa större bild )


ThinkPad T60 ( Visa större bild )


HP NX8220 tangentbord ( Visa större bild )


Z60t tangentbord ( Visa större bild )

Utvikning: vi nog alla känner till historien om en plats penna . Det kom till mig när jag hittade vägen ThinkPad belysa tangentbordet: medan Apples idé är spektakulära men förmodligen ganska komplex, Lenovo enkelt uttryckt en lysdiod (vit i T60 och bärnsten i Z60t) i LCD-skärmens ram. Enkel, effektiv, billig ...

Styrplattan: Pekplattor är snyggt styrs av Synaptic programvara - så en kan associera kanter med (horisontell och vertikal) virtuellt rullning och hörn med användardefinierade åtgärder. Enligt min mening HP: s enhet, sänkte lite, förhindrar mer effektivt mot oavsiktlig markörrörelser. Jag gillar också de tre knapparna i samband finns med HP: s pekplatta (överraskande många tillämpningar utsträckning använder mittenknappen).


NX8220 ( se stor bild )


Z60t ( Visa större bild )

TrackPoint och styrpinne: Dessa enheter också av Synaptics programvara. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa dem är hur programvaran tolkar användarens åtgärder. Till exempel, genom att trycka på (ThinkPad) eller peka (HP) kan emulera att klicka på knappen. Jag föredrar den senare lösningen - det är lättare att utföra dubbelklick insatser genom att knacka i stället trycka på två gånger - men jag beundrar TrackPoint tre knappar med mellersta omvänd - använda dem är mycket mer ergonomisk än i HP: helt enkelt därför att trycka av misstag fel knapp är nästan omöjligt här.

Utvikning: Man kan undra vem som kan uppskatta båda, spårpunkter / PointSticks och pekplattor. Jag har personligen hittat dem kompletterar varandra: Jag använder pekplattan för exakt markören operationer (vid t.ex. bild / ordbehandling) och styrpinne för sida till sida rörelser (t.ex. under flytta / kopiera filer).

Ingångarna och utgångarna: Listan över portar i tabellen. Observera att endast T60 redan har ett ExpressCard 54 kortplats. De andra har sin föregångare, PC Card II kortplats. Inte heller har DVI-D-utgång - skam på dem! - Och endast VGA / S-videoportar finns tillgängliga. (Observera att den digitala utgången är mer förnuftigt än den analoga en: en ursprunglig digital signal kan alltid omvandlas till analogt format om det behövs, medan det omvända omvandlingen aldrig kan göras förlustfritt.) På den ljusare sidan: alla modeller, även de minsta Z60t , har tre USB-portar.

Trådlöst: Wi-Fi: Alla bärbara datorer är utrustade med Intel-kort. ThinkPad - med en 3945ABG PCIe-kort - kan komma åt alla tillgängliga trådlösa åtkomstpunkter. Den äldre 2200BG PCI-kort i NX8220 begränsar det till 2.4GHz band (B och G).

I alla modeller är antenner monterade i bildrutor. En direkt jämförelse visar att HP: s antenner är mer känsliga - 20yd från Linksys WRT54 b / g-router NX8220 rapporterade signalstyrkan så bra ", medan båda ThinkPad som fattiga bara.

Bluetooth: T60 har Bluetooth 2.0 med EDR (Enhanced Data Rate) som lovar snabbare överföringshastigheter (upp till 3-10 gånger enligt specifikationen) . Tyvärr har jag ingen annan BT 2,0 kompatibel enhet för att verifiera det.

IrDA: Alla datorer har snabba IrDA-portar uppnå 4Mbps överföringshastigheter. Jag måste erkänna dock att bli bortskämda av bekvämligheten med BT och Wi-Fi-anslutningar har jag aldrig använt IR för att överföra filer. (Jag kan nu tänka lite löjligt att observera två killar - under t.ex. allvarlig möte eller seminarium -. Vända vänster och höger sina bärbara datorer att låta sina IrDA-portar för att se "varandra)

EV-DO: T60 har trådlöst 3G-kort från Verizon (Sierra CDMA2000 800MHz/1900MHz). Jag hade inte en chans att testa den ...

Batteri: Batteriets prestanda verkar vara av stor betydelse för de användare som flyger i ekonomisk klass endast - de i företag / 1. Klasser brukar ha sina butiker förfogande makt. Det är det bekvämt för alla användare att veta att i händelse av brist på extern strömkälla sina bärbara batterier bli en pålitlig ersättare.

För att möta dessa förväntningar, företag bärbara datorer erbjuder ganska utarbetade batteri politik: förutom de vanliga batterier, ytterligare sådana finns (i ThinkPad en kan ansluta en 3-cells Advanced Ultrabay Battery ), i HPs den extra Travel Batteri (7 eller 12-cells ) kan fästas på kontakten i botten av den bärbara datorn).

I en direkt duell under förhållanden kontorsbelysning arbetade 3h40min NX8220 med 8-cells batteri i en ledig test (med ljussensor på) det vill säga 10 min längre än T60 (med ljusstyrkan inställd på 6 för att matcha HP: s ljusstyrka) som större batteri har 9 celler. Den 4-cells batteri i Z60t får det att fungera för mindre än 2 timmar bara - Jag har hittat denna korta tid lite tråkigt.

Tiden bärbara datorer fungerar på batterier är bara en del av spelet - den andra viktiga faktorn här är laddningstiden. Och i denna kategori, slår NX8220 upp sina rivaler med laddningstiden aldrig överstiger 2h30min, T60 behöver oftast mer än 4h! (Även när avstängd!) Z60t, i proportion till sin mindre batterikapacitet, kräver CA 2h.

Jag vet inte orsaken till att (den är troligen relaterat till batteriets kemiska egenskaper), men från användarens perspektiv, väntar 4 timmar för batteriet laddas är knappast acceptabelt. Dessutom debiterar HP första 90% av batteriets kapacitet med den imponerande, 1% per minut, tempo. Dessutom har 12-cells HP: s Travel Battery egen eluttag - man kan använda ett batteri och ladda det andra samtidigt.

Operativsystem och programvara:

HP levererar en separat reparation DVD-systemet och drivrutinsdiskett. ThinkPad bär systemprogramvaran på sina hårddiskar (och tar upp 6GB - det är inte frågan för T60 med 100GB hårddisk, men blir en märkbar innehav av diskutrymme för Z60t med endast 40GB hårddisk). Båda tillverkarna erbjuder Sonic programvara för CD / DVD och InterVideo WinDVD-spelare.

Den största delen av systemkonfigurationen förfarandet var sömlösa i alla fall, och jag bara stött på problem med Bluetooth-programvara. T60 kände inte igen Bluetooth hårdvara (slutligen, efter några timmar, några internet sökning och få install-avinstallera cykler hände något och Bluetooth började arbeta).

Jag personligen gillar inte den säregna programvara levereras av laptop tillverkare (det brukar fördubblar funktionalitet som erbjuds av systemet medan sällan erbjuder något riktigt utmärkande). Den märkbara undantaget är fingeravtrycksläsare programvara erbjuds i ThinkPad.

Kundtjänst:

Jag har inte haft möjlighet att ta kontakt med Lenovo personligen ". Men efter att köpa bärbara datorer använde jag ThinkCenter s uppdatering möjlighet att uppdatera drivrutiner.

Min NX8220 är å andra sidan "virtuellt" ansluten till HP: s kundtjänst via on-line HP Business Support Center, som automatiskt meddelar mig (via e-post) om nya HP drivrutiner, korrigeringar etc.

Slutsats:

Jag tänker inte peka ut vinnaren av jämförelsen, helt enkelt eftersom de bärbara datorer köptes med olika affärsanvändare i åtanke. Trots alla testade bärbara datorer upptar den översta hyllan av företag kategori och enligt min mening, de två, Z60t och NX8220, med widescreen-skärmar är exempel på framgångsrika försök Lenovo och HP att göra affärer datorer mindre allvarlig ".

Det är dock ingen av dem perfekt - alla har vissa smärre brister, därav perfekt en kommer därför härrör från ThinkPad-talet:

  • En styv fall och stel lock,
  • Ett tangentbord och TrackPoint tre knappar, multimedia knappar,
  • Ultrabay (för bättre än HP: s inbyggda MultiBay kvalitet),
  • Z60t storlek.

Även från T60 särskilt:

  • En Core Duo-processor (för sin svalka)
  • En optisk skivenhet
  • Snabb 7200rpm hårddisk,
  • Ett ExpressCard 54-port,

Och från NX8220:

  • En pekplatta med tre knappar och styrpinne programvara från Synaptics,
  • En LCD-display med sensor för omgivande ljus,
  • Ett batteri och laddning effektivitet,
  • En separat DVD-återvinnande bricka,
  • Högtalare.

Nyanser:

I början av denna översyn jag nämnde om några detaljer som skiljer dessa bärbara datorer. Några av dem vittnar de bärbara designers äkta FÖRFALLODAG och omsorg om detaljer, andra - snarare en ren slarv:

  • Med speciella funktionstangenter (som högtalare volymknapparna) i ThinkPad stör inte skärmsläckare - en liten men snyggt funktionalitet. Dessutom är de, tillsammans med blå-funktionsknappar på tangentbordet, finns utan att logga in / upplåsning.
  • Ljusstyrkan i ThinkPad kan förinställas som del av makt ledningarna inställningar och åsidosätts manuellt in manuellt - tyvärr, efter varje standby / viloläge ett förinställt värde är återställd.
  • Som det redan nämnts, batteriladdning gånger i ThinkPad är löjligt lång. Man kan anta att det beror på längre laddning ökar batteriets livslängd - så jag skulle vilja ha möjlighet att turbo-laddning "på bekostnad av en kortare batteritid.
  • Både HP: s och ThinkPad-tangentbord påstås vara spillskyddat "- Jag tror det senare är mer motståndskraftig grund avlopp som tillåter vätska att köra ner.
  • Z60t är utrustad med Celeron M-processor. Den största skillnaden mellan dem och hela Pentium M-modellerna är bristen på den djupaste viloläge "- som en följd Z60t i standby-läge klunkar batteri snabbare (några procent per dag) och sedan dess konkurrenter.
  • Inledningsvis SD-kortläsare för NX8220 används för att arbeta med kort med upp till 1 GB kapacitet - nyligen drivrutiner patch har släppt.
  • NX8220 makt förvaltningsmekanism är långt ifrån pålitliga - det händer att det inte vända sig till vänte-eller viloläge efter den inaktiv tid som anges av användaren. Det är lätt att räkna att detta problem är mer än irriterande ...
  • Den förvalda funktionen mitten av knapparna medföljer styrpinne / TrackPoint är ett dokument rullning - men i NX8220, om det sker att du trycker på knappen med markören ligger över hyperlänken är länken öppen först och sedan bläddra utförs.


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar