söndag 16 juli 2006

Apple MacBook 1,83 GHz Core Duo Laptop Review (pics, specifikationer)

Apple MacBook 1,83 GHz Core Duo Laptop Review (pics, specifikationer)
av chrisw - 2006/07/16

av Christopher Wyckoff

Översikt


Den MacBook var utan tvekan en av de mest efterlängtade produkterna från 2006 från Apple. Dagen Intel övergången tillkännagavs, undrade fans av bolagets vad framtiden hade för sin mest populära bärbara - iBook. Trots att den mest populära, var iBook bredvid sista som rutinproblem för den nya Intel-lineupen. Lite iBook, och lite Powerbook är MacBook inte bara en utveckling av den tidigare linjen, men ett steg i en ny riktning helt. Den verkliga frågan är lever det upp till förväntan? Eller gjorde Apple swing och miss? Läs vidare ...


( se stor bild )

( se stor bild )

MacBook avslöjas.

Specifikationer

  • 1,83 Intel Core Duo-processor
  • 2MB on-chip delad L2-cache
  • 667 MHz frontside bus
  • 2GB 667 MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300) på två SO-DIMM-moduler
  • 60GB 5400 RPM HD
  • 13,3 tums LCD 1280x800 upplösning
  • CD-RW/DVD-
  • Intel GMA 950 integrerad grafik
  • 802.11g / b Airport Express trådlöst kort
  • Bluetooth 2,0 internt kort
  • 2 USB 2.0-portar
  • 1 Ljudingång
  • 1 ljudutgång


( se stor bild )

De MacBook portarna

Varför MacBook?

Som en tidigare ägare av en iBook G4, jag var nöjd med den stil och användarvänlighet av OS X, men var kvar ville i jämförelse med samma prisklass PC bärbara datorer. De viktigaste klagomål om iBook var skärmen kvalitet och bristen på verklig processorkraft för mobila proffs. Tid lika pengar, och med min tidigare bärbara, uppgifter bara tog längre tid. Med MacBook dessa frågor verkar ha riktats till en oväntad grad. Med MacBook Pro idrottsliga en Intel-chip Core Duo, den var allmänt antagits, skulle iBook ersättare vara utrustad med den nedre änden Core Solo. Det faktum att det i stället är utrustad med samma Core Duo som MacBook Pro, gjorde denna enhet ett måste köpa för mig.

Den 15 tums MacBook Pro ansågs vara för dyrt. Den nya flexibilitet som att kunna köra OS X och Windows på samma dator fattat beslutet slutgiltigt. MacBook köptes från 5th Avenue, New York-butik i lager vit 1,83 GHz-konfigurationen. Senare 2GB minne tillsattes. Vid tillämpningen av denna översyn kommer beståndet config vara en referens, för att ge en uppfattning om värdet av denna enhet för budget-användare.

Vad är nytt?

Även om jag skulle fortfarande anser MacBook delen av den gamla iBook familjen, det finns mycket nytt i detta paket. men annars LCD-enheten verkar väl konstruerat. Denna maskin inför en formfaktor nytt för Apple bärbara.


( se stor bild )

( se stor bild )

Den nya MacBook framifrån och från sidan.

Den 13,3 tums skärm är helt fantastisk. Som en före detta Apple säljare, ut nummer ett klagomål som jag såg mot den annars populära iBook var kvaliteten på skärmen. Det var märkbart svagare och mindre skarp än andra enheter i sin prisklass. Det saknade färgåtergivning och rikedom, jämfört med skärmarna jag har sett på mer populära PC bärbara datorer. Skärmen är ljus och belysning är jämn. Jag såg inga döda pixlar i min första provning av enheten. Färgerna är mycket jämn och visar ingen minskning av eller ändrar färg när du ser från sida till sida. Uppenbarligen finns det små förändringar i färger som du ändrar skärmen eller ändra den horisontella betraktningsvinkeln, men för det mesta förblir bilden konsekventa, särskilt när man tittar på en film i helskärmsläge.

Jag har hört oro från potentiella köpare om äpplen razzia i den glansiga laptop skärm marknaden och dessa farhågor har meriter. Även den glansiga ytan är reflekterande i vissa ljus under normalt upplyst skärmen är tydlig, skarp och vass. Jag vågar påstå den här skärmen kan jämföras sida vid sida till en annan skärm på marknaden, och det skulle hålla sin egen. I själva verket, sitter bredvid min 19 "Acer LCD-skärm, det ser positivt levande i jämförelse I direkt solljus, inte skärmen tvätta ut på lägre inställningar,. Ärligt talat, jag har inte funnit det vara mycket breaker vissa skulle säga det är. Jag sitter skriva denna översyn på vägen, på en ljus sommar 85 graders dag, och skärmen är fortfarande användbar med ljusstyrkan på ca 25%. Den uppgraderade skärmen ensam tar min chef klagomål om iBook G4. Enhetens maximala upplösning har fått en bula från 1024x768 till 1280x800, en gudagåva för mobila fotografer, designers och utvecklare. Om det någonsin var ett tvivel om skillnaden en skärm kan göra på en enhet, är detta en ett bra exempel på hur stor inverkan det verkligen gör. Efter användning av MacBook-skärmen, kan jag aldrig gå tillbaka till iBook / PowerBook G4.

Flytta bort från skärmen, är den andra ändringen tangentbordet. Designad från grunden, är tangentbordet skiljer sig från alla jag har sett hittills i en anteckningsbok. Utseendet är svårt att beskriva, men den nya designen gör mycket för att ta itu dem av oss som slutade med smulor och annat skräp i iBook tangentbord. Det känns definitivt som en sida från datorns tangentbord när det gäller känslan. Det är mycket mer stel och taktila än iBook tangentbord, som beskrivs av vissa som "mjuk och mosig." Den faktiska nyckel placeringen är densamma som den tidigare generationen, så några klagomål om som har lämnat olöst tills nästa iteration.


( se stor bild )

( se stor bild )

Den nya tangentbordet är ett definitivt plus.

Personligen fann jag tangentbordet för att ta en liten mängd att vänja sig på grund av den helt platt form, men efter att ha tillbringat ett par minuter med det, jag skriver så fort jag någonsin har. Tangenterna har en lagom våren att få dem att känna sig stel, men inte trötthet fingrarna. De är lite konstigt placerade, men det är inget jag inte kan anpassa sig till inom de första 20 minuterna. Jag fick detta tangentbord mycket mer än iBook och mina tidigare Dell-enheter.

Styrplattan har fått en översyn också. Visuellt är det naturligtvis mycket bredare än iBook. Den behåller all sin tidigare beteende med några tillägg nya i detta syfte av spektrumet. Apples styrplatta rullning systemet en gång bara finns i de avancerade bärbara gör sin väg ner till MacBook. För den oinvigde, med ett enda finger på styrplattan fungerar som vanligt. Med två fingrar på plattan kan användaren bläddra uppåt och nedåt på webbsidor eller menyer samt horisontellt. Två fingrar och ett musklick även simulera högerklicka funktionalitet om du klickar inte är aktiverat. Om den är aktiverad, ger en två fingrar peka ett högerklick. Låter intuitiv? Inte riktigt. Det fungerar när du vänjer sig, men jag skulle ha definitivt föredragit Mighty-mus stil funktionalitet med styrplattan. Det känns inte naturligt ibland att hoppa igenom så många ringar för att få ett högerklick, även om jag är en erfaren Mac-användare, så jag har blivit vana vid. Apple kanske vill titta på en alternativ lösning om de tittar på att locka Windows-användare.


( se stor bild )

En mycket större styrplatta än i tidigare enheter.

En liten men viktig funktion är införandet av ett nytt låssystem. I stället för en mekanisk spärr som kräver en knapptryckning för att låsa upp, det finns ingen fysisk spärr alls. Istället enheten öppnas och stängs med hjälp av magneter inrymt bakom iSight webbkamera. Apple slog en home run här, eftersom öppningen tar precis rätt mängd kraft, utan att skicka din bärbara dator rusar genom rymden varje gång du öppnar det. Enheten ser också mycket mer elegant utan att inkludera den stora grå knappen avbryter de rena linjerna. Dessutom innebär mindre knappar minus knapparna för att bryta, och det är alltid ett plus, särskilt i bärbara enheter.


( se stor bild )

Nytt magnetiskt spärrsystem.

Apple har tagit funktioner från high end bärbara och genomfört dem i denna enhet. Ny på den lägre delen är den inbyggda iSight webbkamera,, IR-fjärrkontroll (med sensor placerad intill sömn på framsidan av enheten), tillsammans med Apples Front Row media programvara. I en situation där Apple kunde lätt ha snävt på de funktioner, har de lagt faktiskt värde till maskinen genom att inkludera dessa extra.


( se stor bild )

( se stor bild )

Front Row fjärrkontroll och IR-port

MagSafe strömkontakten gör sitt framträdande i denna enhet, och medan konceptet är nytt, fann jag mig själv knackar kontakten ur maskinen alldeles lätt. Jag antar att jag skulle hellre det än har MacBook rusar till golvet.


( se stor bild )

Den mycket ballyhooed MagSafe strömkontakten

Designa och bygga

Utformningen av äpplen maskiner har alltid varit top notch, och MacBook är inget undantag. MacBook finns i två olika utföranden, den traditionella glänsande vita, sett i iBook, eller den nya matt svart finish. Det är trevligt att ha svart som ett alternativ, men till ett $ 150 högre pris, kan jag inte säga sin värt pengarna. Materialet är också skild från den som ses i den vita enheten, och plockar upp fett och fingeravtryck lättare. Av denna anledning vita MacBook köptes istället.


( se stor bild )

( se stor bild )

Tunnare, bredare, lite tyngre.

Från utsidan ser enheten nära identisk med 12 "iBook, annan än den uppenbara skillnaden i dimensioner. Utsida på den vita modellen är tillverkad av samma polykarbonatplast, som dess föregångare. Enheten är robust, utan att vara skrymmande. Skärmen visar inte en liten mängd wobble när du flyttar enheten fram och tillbaka. Det finns mycket lite avbrott i linjerna på denna enhet, vilket är brukligt på Apple bärbara. Makten kontakt, USB-portar och ljud in / ut är alla på ena sidan av enheten. Baksidan av enheten är helt klar, med undantag för ventilationsöppningar som hjälper till att hålla Core Duo cool.

MacBook är ungefär i. mindre än iBook, stapla upp till drygt 1 tum i tjocklek. Den väger in på 5,2 pounds, återigen något större än iBook, men väl inom området för acceptabel volym. En ultra-portabel är det inte, men det är definitivt tillräckligt liten för att använda på flygplan eller andra trånga utrymmen. Jag har skrivit de flesta av denna översyn medan på vägen som ett exempel.

Prestanda

Ett ord av anmärkning - jag tror riktmärken är viktiga för att bestämma utförandet av en enhet, men jag känner som om verkliga erfarenheter kan bli bättre på att bestämma värdet på en enhet. Som sådan kommer begränsade riktmärken att ingå i denna resultatöversyn.

iBook användare har lidit genom underpowered maskiner för år. Intel Övergången kom nytt hopp om att Apple maskiner, som redan har en stor operativsystem, nu skulle kunna leva upp till sina konkurrenter i råstyrka, och mångsidighet. Hur stack MacBook upp? Bättre än väntat. I själva verket kan vissa MacBook Pro ägare känner lite hotad av lillebror.

Enheten levereras lager med 512MB RAM, en 60GB 5400 RPM HD, och ett drag som kan störa tidigare Mac bärbara ägare, en Intel GMA 950-grafik lösning. Sanningsenligt, är en icke dedikerad kort en liten besvikelse för vissa, men jag har inte funnit det att göra lite skillnad för de flesta vardagliga användningsområden. GMA 950 är helt Core Image och Quartz Extreme kompatibel, så att du har full uppsättning av Dashboard och Dock specialeffekter. Även på den medföljande minne är OS X märkbart snabbare och mer lyhörd än på tidigare Apple bärbara. Med full last RAM är maskinen en absolut Screamer. De flesta program öppnar omedelbart, med undantag av dem som kör på Rosetta. Detta utgör en liten fråga för den som söker en design-centrerad anteckningsbok, eftersom ingen av Adobes program är Universal Binary som av ännu. Det finns ett annat alternativ som erbjuds av Intel-systemet - kör Windows program på din Mac. Mer om det senare.

Rosetta apps, för det mesta fungerar på samma sätt som de alltid skulle, förutom en tillfällig paus här och där. I de flesta applikationer, dess nästan omärklig, men när det handlar om stora bildfiler i Photoshop, eller stora projekt i säga, Flash, en paus här och där kan innebära en hel del förlorad produktivitet. Microsoft Word visas också lite fördröjning ibland när man arbetar med stora dokument. Det är inte vad jag skulle kalla en deal-breaker men.

Det enda område där jag skulle ge en liten minus till MacBook är spelprestanda. Enkelt uttryckt, om du är en gamer, så MacBook sannolikt inte maskinen för dina behov. De flesta av de senaste spelen kommer att köra ensiffriga FPS på grund av begränsade grafikminne. För en person som söker ett mobilt spelsystem är MacBook Pro kommer att vara det bästa valet. Överallt annars, lyser Intel Core Duo. Jag skulle verkligen rekommendera att uppgradera minnet till maximalt om möjligt, eftersom OS X är känt för att vara minne hungrig.

En sidoanteckning: Uppgradera minnet är enkelt och lätt. Det svåraste kommer att hitta en skruvmejsel liten nog att komma in skruvarna i minnet panelen, som sitter bakom batteriet. När panelen tas bort, är det så enkelt som att trycka i minnet på samma sätt som du gör på en stationär dator.

Efter att ha sett resultatet på denna enhet, samt en 15 tums MacBook Pro, jag svårt att se skillnad. Den MBP finns med några fler alternativ, men ur ett strikt prestanda synvinkel är MacBook en stjäla på $ 1099 + $ 130 för att maxa minnet. Återigen, jag är inte en spelare, så GPU gör liten skillnad för mig.

Efter att ha använt denna maskin under de senaste par veckorna har det varit helt stabil och röker min stationära system för ganska behändigt i alla aspekter. Jag inser att den integrerade GPU kommer att vara en källa till mycket negativa kommentarer, men jag verkligen inte har märkt något att anges där jag skulle vara bättre att gå med en dedikerad kort. Jag vet att det ska bli bättre, men jag kan inte se de faktiska prestandavinster i min daglig användning.

Flygplats mottagning är exceptionellt, och batteritid har varit i linje med vad jag förväntar mig från Apple maskiner. Jag fick ungefär 4:45 minuter av en avgift när du skriver denna översyn, sans Flygplats / Bluetooth. Jag har lyckats få knappt 4 timmar med flygplats aktiverad. Inte illa, men definitivt inte i spetsen för klassen i denna prisklass. En frustration jag har med Apple är avsaknaden av ett utökat batteri alternativ. Jag skulle gärna betala extra för möjligheten att arbeta i 8-10 timmar utan att bundna till väggen. Som det ser ut, är batteritiden vad jag skulle kalla tillfredsställande.

Ange Core Duo

Om det finns en lite regn på den soliga utsikterna för Intel bärbara Hittills har det varit värme frågor. Den MBP har fått en hel del klagomål på hur mycket värme den genererar vid full belastning. Jag har sett enheter återvänt eller skickas tillbaka till Apple eftersom datorn blir instabil vid högre temps. Eftersom MacBook också sport en Core Duo-processor, detta var en angelägenhet för mig också.

Efter att ha kört Cinebench, vilket ställer 100% belastning på processorn är jag glad att kunna rapportera att min viss enhet hade inga problem. Det blir lite varmare än jag är van att komma från min tidigare Pentium M Sonoma och en iBook G4. Temps varierade mellan 47 C vid tomgång, och gick så högt som 76 C vid full last. Även om jag inte är van vid temperaturer som höga, är det uppenbarligen väl inom spec för denna processor.

För att ge en uppfattning om hur mycket värme enheten genererar, vill jag säga att det finns tillfällen där MacBook är nästan för varmt att sitta i mitt knä bekvämt, men aldrig till den grad att bränna. Även Apple rekommenderar inte att använda enheten medan vilar på benen. Trots den advisment, sitter jag skriva denna översyn i just positionen, och har inga problem. Jag har inte upplevt några stopp eller panik kärnan på grund av värme, och medan jag skulle må bättre om svalare temps verkar processorn fick jag göra ett bra jobb med att strypa och ramp upp fansen vid behov. Core Duo har mer än värme till Apple lineupen.


( se stor bild )

Boot Camp installationsprogrammet

Best of Both Worlds

För många Macintosh purister, är tanken att köra Windows på en Apple dator gränsar till förolämpande. För Windows-användare, har Intel övergången en möjlighet att blidka kuriosa om "världens mest avancerade operativsystem." För resten av världen, det skulle vara otroligt praktiskt att ha en dator som kan köra Windows och OS X utan problem. Ange Boot Camp, Apples programvara som inte bara gör att du kan installera Windows på din Intel Mac, men förenklar partitionering processen, och även förse dig med drivrutiner för din Mac hårdvara att fungera på Windows sidan.

De flesta Mac-hårdvara ändå. Högerklicka funktionalitet fanns inte tillgängliga på MacBook utan en tredje part add-on skript. Omdirigering ljud stöds inte heller, vilket innebär att om du vill lyssna på dina hörlurar, när du använder Windows på din Mac, du är av lycka. Funktionstangenterna fungerar inte heller, med undantag för eject-knappen. Allt annat fungerar på samma sätt alla Windows-dator skulle. Batteriet verkade ta slut lite snabbare i Windows. Jag antar vissa av funktionerna Power Management i denna bärbara dator inte fungerar på samma sätt utan OS X. Processorn blir 3-4 grader varmare medan du kör Windows också.

Windows på MacBook var ingalunda en perfekt upplevelse, men det är bekvämt och att hålla i åtanke att detta är betaprogram, det fungerar ganska bra. Jag har ännu inte sett några Boot Camp specifika kraschar eller buggar. Det borde vara självklart, men det tål att upprepas att detta är en 100% sant Windows-installation på datorn. Vad det betyder är, alla problem du hade med Windows kan hända med denna installation också. En annan fråga är att komma åt dina hårddiskar. OS X läser Windows-partitioner i NTFS, och läs / skriver till FAT-formaterade diskar. Windows på annat än behandlar Mac-partition som om det inte existerar.

Om du vill arbeta mellan plattformar, skulle ett förslag vara MacDrive från MediaFour som gör att du kan "se" din Mac-enhet, på en Windows-partition. Boot Camp är en tidsbegränsad beta. Det kommer att löpa ut när OS X 10,5 släpps. Jag känner att ens ha alternativet överhuvudtaget kommer att göra MacBook mer attraktiv för dem som söker en budget bärbar dator. Boot Camp är inte ditt enda alternativ ändå.

För de som inte vill ta itu med partitionering sina enheter är Parallels Workstation finns. Parallels fungerar ungefär som Virtual PC, som kör alternativa operativsystem inom OS X. Tidigare program som detta tog en stor prestation hit, men med den nya Intel-processor, är detta inte längre fallet. Paralleller nästan full fart, så länge du har tillräckligt med minne. För program som detta skulle jag rekommendera uppemot 1 GB minne.

Slutsats


( se stor bild )

Ett stort paket.

PROS

+ Ny skärm

+ Core Duo röker.

+ Styling

+ Batteritid

+ Uppgraderingar är en vind

+ Prissättning

CONS

- Ingen särskild GPU betyder föga Gaming

- Kör lite varm

- Ny skärm (Glansen kan vara ett problem i fel belysning).


Flexibilitet. Stil. Ström. MacBook visserligen inte utan fel, är ett stort steg framåt för Apple. Det ser underbart, med rena linjer och snygg design. Den behåller den lätt att använda funktionerna i tidigare Apple modeller, medan lägga till nya funktioner och värde. Möjligheten att köra Windows i full hastighet för de program som ännu inte införa universell binärer är enorm. Det är lätt nog att bära utan ansträngning, och ändå ger bara tillräckligt skärmupplösning för bekväm fotovisning, skriva eller designarbete. Jag rekommenderar starkt denna enhet till alla som vill presentera sig för OS X, och i synnerhet användare av tidigare iBook. Om du kan komma förbi bristen på spelprestanda på $ 1099, är detta en av de bästa erbjudandena på marknaden.

Extra bilder:


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar