tisdag 11 juli 2006

Asus W5F Review (pics, specifikationer)

Asus W5F Review (pics, specifikationer)
av g_man - 2006/07/11

av Ivan Gabric, Kroatien

Översikt och introduktion:

Den Asus W5F är någonstans mellan att vara en ultraportabel och bara "bärbar". Den W5F har en 12,1 "widescreen glänsande skärm, inbyggd optisk enhet, Intel Core Duo-processor och utmärkt batteritid. Det är en välbyggd bärbar dator med en snygg design och är rimligt prissatt runt $ 1.700.


Min W5F köptes konfigurerad enligt följande:

  • Intel Core Duo-processor T2300 1.66GHz
  • 1 GB DDR2 533 MHz SDRAM
  • 12,1 "WXGA Färg-Shine (Glare-typ) och Crystal-Shine (Hög ljusstyrka) LCD
  • Embedded Intel 945GM
  • Hårddisk: 2,5 "80 GB (5400 rpm) hårddisk
  • Optisk enhet: Inbyggd DVD-RW
  • Kommunikation: modem, LAN, WLAN (802.11 a / b / g), Bluetooth
  • Ljud: Integrerat Intel High Definition Audio chip (Azalia)
  • Portar: 1,3 megapixel webbkamera, 1 x Express-kort 54, 1 x Mikrofoningång, 1 x hörlur-ut jack (S / PDIF) 1 x VGA-port / Mini D-sub 15-stifts för extern monitor, 1 x TV-utgång (S-video komposit), 3 x USB 2.0-portar, 1x IEEE 1394-port, 1 x RJ11 Modem jack för telefonlinje, 1 x RJ45 LAN Jack för LAN insats
  • Mått: 305 x 220 x 31mm (B x D x H) (12 "x 8,6" x 1,2 ")
  • Vikt: 1,6 kg (£ 3,5)
  • Dessutom Medföljande: Standard DVD-program och en liten Bluetooth-mus (Logitech rebranded till Asus) och en väska


Asus W5F ur lådan ( se stor bild )

Skäl för att köpa:

De mest populära bärbara datorer är vanliga 15,4 "WXGA bärbara datorer - men jag istället ville ha en mindre bärbar dator som jag kunde:

  • Lätt bära runt
  • Användning under längre tid utan extern strömkälla
  • Använd för de kommande 2 åren
  • Titta på filmer och använda för lätt arbete

Detta innebar att en 12,1 "- 14" laptop bäst skulle passa mina behov. Jag bosatte sig på Asus W5F i slutet, men det hade fiece konkurrens i form av Sony SZ linjen, IBM / Lenovo Z61t, Apple MacBook och Dell Latitude X1.

Var och hur Inköpt:

Eftersom jag bor i Kroatien, var det ett problem att få en specialbyggd modell av Asus W5F så jag gick med en erbjuds av ett företag som heter Mikronis. Det betalades med surt förvärvade pengar, 14.500 kn, som översatt till dollar är ungefär $ 2.500. I USA kan du få W5F för ca $ 1.700, men med 22% skatt här i Kroatien priset klättrar snabbt på dig. Om jag kunde ha köpt den för $ 1.700 skulle jag ha ansett det ett mycket rimligt pris!

Bygga & Design:

Asus W5F design är mycket enkel, använder den raka kanter och rena linjer. Min modell är svart och det finns inga antenner eller andra externa funktioner sticker ut. Jag tror inte att det är lika snygg eller trendig som Sony och inte som affärsmässigt som IBM / Lenovo ThinkPad bärbara datorer utan ligger någonstans mellan dessa anteckningsböcker. Jag älskar den enkelhet och elegans för den svarta magnesium lock. Asus är inte spännande, det är mycket måttlig, men med tanke på valet mellan glänsande pianosvart hölje och moderera jag väljer detta.

Den bärbara datorn är mycket tunn, de flesta hamnar är belägna på sidorna, medan den bakre upptas av batterypack.

Den byggkvalitet är medelvärde, återigen inte som IBM ThinkPad nivån av robusthet men inte illa övergripande. Den plasthölje inte böjer, skärmen gångjärn är bra, det finns ingen skärm flex, och det finns inga hot spots på handledsstödet området eller tangentbordet. Skärmen hålls nere bara av gångjärnen och det finns ingen låsmekanism kan du öppna den med en hand, men det är tillräckligt fast när det är stängt så att det inte kommer att öppna av sig själv eller under stress.


Storlek jämförelse av Asus W5F till en leksak pudel - och du bestämmer vilken är sötare ( se stor bild )


Storlek jämförelse med 8,5 x 11 papper (A4) ( se stor bild )

Skärm:

Det W5-serien har en 12,1 "blank skärm. Upplösningen är 1280 x 800. Skärmen är helt fantastiska, färgerna är levande, det finns ingen spökbilder, spelade video på den blir snygg, texten är skarp. Jag använder skärmen inställd vid 70% ljusstyrka vid normal användning. Jag tycker den glansiga skärmen reflektioner är minimala och inte irriterande. Allt beröm för W5 på skärmen avdelningen.

Ljuset läckage är minimal och närvarande på botten och toppen av skärmen, men vid användning är det inte märks.


Skärmen i nästan helt mörkt, är bilden lite suddig på grund av kamerans och högt ISO-värde ( se stor bild )


Lätt läckageprov finns 2 mörka fläckar vänster och höger, men medan du tittar du inte att märka dem ( se stor bild )


Alla vita test, ljusstyrka jämnt runt ( se stor bild )


( se stor bild )

Angle vyer, ingen färg distorsion är suddighet på grund av hög ISO-värde på min kamera


( se stor bild )

Talare:

Det W5F är en liten bärbar dator med små högtalare för att matcha, är de bra nog för vissa grundläggande ljud behov - kanske lyssna på lite musik och en tittar på en film om du inte är alltför picky. Högtalarna är högt nog, men det finns ingen bas. Med tanke på storleken och med tanke på detta är en ultraportabel högtalarna är okej.

Processor och prestanda:

Jag älskar Intel Core Duo utrustade denna bärbara dator - det är utmärkt. Jag är inte en avancerad användare men ibland när jag behöver lite CPU-kraft denna processor har fått det. Min stationära dator (dual core AMD Opteron 165@2.6 GHz) är bara lite snabbare jämfört med Core Duo i CPU krävande operationer. Minnet hastighet avdelning för W5F är inte så bra, minne läser är ganska långsam, men mer att tillräckligt för de flesta användare och applikationer.

Hårddisken prestanda är vad skulle du förväntar dig från normal 2,5 "-enhet, långsam men tveksam.

Total prestanda i Windows och CPU tillämpningar är stor, nästan utmärkt, grafik riktmärken ej nedan eftersom det inte finns något att förvänta sig en integrerad grafik lösning anteckningsbok. Men vissa icke-avancerade spel säkert spelbara, till exempel spelar jag schack mästare med 3D schackspel utan problem.

Prestanda:

PCMark05

Notebook PCMark05 Score

Asus W5F (1.66GHz Core Duo)

2.839 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Dell Inspiron E1405 (1,66 GHz Intel T2300) 2.879 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1.877 PCMarks

Super Pi Resultat

Notebook

Tid

Asus W5F (Core Duo @ 1 GHz - energisparläge)

2m 8s

Asus W5F (Core Duo@1.66GHz - normal hastighet)

1m 23s

Gateway M255 (2,0 GHz Core Duo)

1m 15s

Lenovo Z61m (2,0 GHz Core Duo)

1m 16s

IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M)

1m 45s

IBM ThinkPad Z60m (2,0 GHz Pentium M)

1m 36s

Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M)

1m 48s

Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M)

1m 52s

Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M)

2m 10s

HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M)

1m 39s

Asus V6Va (Pentium M 1,86 GHz)

1m 46s

Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s


HD Tach

Genomsnittlig Läs: 28,7 MB / s
Burst Läs: 81 MB / s


( se stor bild )

Everest Ultimate Edition 2006

Minne Läs: 3841 MB / s
Minne Skriv: 3020 MB / s
Minne Kopiera: 2931 MB / s
Minneslatens: 99,2 ns

Värme och buller:

Termisk hantering håller CPU på runt 50-51 C. Detta verkar mycket för mig eftersom jag är van att 35-45 C från mitt skrivbord Opteron-processor. Ändå är det helt tillfredsställande, eftersom det inte är varmt för mig att hålla W5F i mitt knä. Först när du lägger din hand på avgaserna känner du dig varm luft. Under full belastning användning kan du se processorn temps upp till 65 C, men det är fortfarande bara varm luft som kommer från ventilen - det finns ingen värme stiger till tangentbordet området och vilar palm, och det är stil bekväm att hålla i knät på dessa temps. Under full belastning och vid användning av en lägre processorhastighet (batteriets prestanda läge) temperaturen håller sig runt 55-57 C. Fläkten är mycket tyst för temperaturer upp till 55 C, efter det att systemet når den temp fläkten sparkar i snabbare och det är hörbart men inte irriterande.

Tangentbord och pekplatta:


( se stor bild )

Tangentbordet är mycket bra, det finns nästan inget flex alls, det är mycket trevligt att skriva på den. Inte lika bra som en ThinkPad-tangentbord, men att komma dit. Min modell har en extra bokstav så jag har en mindre Enter men för en bärbar dator av denna storlek är det ganska bra storlek. Fn-är längst till vänster nyckeln - jag gillar det så men vissa människor inte (ibland Ctrl-tangenten kommer före Fn). De översta raden F-knapparna har alla en funktion: volym, skärm, sömn, wlan, switch-utgång och döda pekplatta.


Trådlös switch och Power4Gear knapp (justerar processorhastighet) ( Visa större bild )

Pekplattan är i linje med målet (som i det inte är nedsänkt i fallet), men det är i ingrepp så att du har mycket god kontroll. Det är snabbt och exakt - en av de bästa pekplattor jag har använt. Det enda jag saknar är IBM / Lenovo ljus för tangentbordet så att jag kan skriva i mörker (jag faktiskt inte behöver det, men det är coolt)!

Pekplattan har funktionen att horisontella och vertikala bläddra och jag har blivit beroende av denna funktion, det fungerar perfekt och är ett mycket naturligt sätt att bläddra.

Ingångs-och utgångsportar:

Fram:


Vy framifrån Asus W5F ( se stor bild )

Tillbaka:


Baksidan av Asus W5F ( se stor bild ) - Kensington-lås, USB, SVHS, DC i

Vänster:


Sidovy från vänster av Asus W5F ( se stor bild ) - modem, LAN, USB, Firewire, DVDRW, kortläsare

Höger:


Höger sida bild av Asus W5F ( Visa större bild ) - Express-kort, volymratten, Mic in, hörlurar / SPDIFmini, USB och VGA

Undersida


( se stor bild )

Trådlöst:

Den W5F är utrustad med Intel 3945 a / b / g mini trådlöst kort. Inget särskilt här: det har bra mottagning och bra genomströmning - runt 20 Mbit när nära åtkomstpunkten och cirka 12-14 Mbit när på den andra sidan av min lägenhet. Det är med WEP-kryptering.

Bluetooth-2,0 är utmärkt och fungerar perfekt. Inga WAN adaptrar här.

Batteri:

Jag fick 2 batterier i min pack - en 3-cells och 6-cells batteri. Det 3-cell är i linje med baksidan av den bärbara datorn medan 6-cell sticker ut ungefär en tum och höjer maskinen något, som faktiskt är bra för att skriva.


locket stängt med 3-cells batteri i ( se stor bild )


locket stängt med 6-cells batteri i ( se stor bild )

Den 6-cells modell kan leverera ström i upp till 3 timmar och 45 minuter om WLAN är på och skärmens ljusstyrka är inställd på 60%. Med WLAN-off och skärmen på 60% får jag 4 timmar och 20 minuter från 6-cell och 1h och 50 min från 3 cellen. Maximal belastning tömmer 6-cells i 2h och 30 minuter. Om du använder trådlöst och har din skärmens ljusstyrka på en måttlig nivå sedan använda båda batterierna kan du gå upp till 5,5 timmar utan laddning.

Titta DVD jag får lite 3h och 30 minuter från 6-cells. Du kan förbättra batteriets kondition genom att minska CPU-kraft. Jag använder 1 GHz per kärna på 1V. Istället för Power4Gear levereras av Asus Jag valde Kontroll Notebook Hardware att manipulera processorhastigheten men båda programmen är i grunden gör samma sak.

Totalt batteriprestanda är mycket bra. Och batterierna laddas upp ganska snabbt.

Makten tegel är ganska liten och lätt och aldrig blir varm - ett stort plus för Asus (faktiskt den är gjord av Delta Electronics). Det är betyget 65W men NHC rapporterar max användning effekt vid 40W så det finns en hel del utrymme för makten tegel.

Operativsystem och programvara:

Min modell kom utan en OS men hjälp av den medföljande CD med drivrutiner och min egen Windows-CD hade jag maskinen igång på under 2 timmar.

Kundtjänst:

Det W5F jag köpte har en 24 månaders garanti som standard. Du kan uppgradera RAM-minnet utan att fabriksgarantin upphör att gälla men det är om det - allt annat du gör för att ändra den bärbara konfiguration gör garantin ogiltig. Asus har alla drivrutiner på deras webbsida och så en ren installation är ganska lätt även med ut den medföljande CD-skivan.

Slutsats:

Asus W5F är en slutgiltig bästa köp för någon söker en liten, smal, portabla, hållbara och kraftfulla bärbara dator under $ 2.000!


Fördelar:

  • Bra design
  • Fast byggkvalitet
  • Bra batteritid
  • Mycket bra prestanda
  • Bra priser (utanför Kroatiens minst) - $ 1.700 i USA
  • Ganska små och bärbara

Nackdelar:

  • Ingen fingeravtrycksläsare (inte för mig men för vissa människor är det ett problem)
  • Inget söta lilla ljus att lysa på mitt tangentbord när mörker
  • Ingen TrackPoint-styrpinnen
  • Inget serieport (jag behöver det för att använda JTAG-gränssnitt)
  • Ingen Gigabit LAN
  • Nej Infraröd port (men du får Bluetooth så det är inte ett stort problem)


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar