onsdag 5 juli 2006

HP dv2000z Review (pics, specifikationer)

HP dv2000z Review (pics, specifikationer)
av Sadseh - 2006/07/05

av Alex Batchilo

Den HP DV2000 , tillsammans med Compaq V3000 , serien är företagets nya modeller som syftar till att ersätta HP DV1000 och Compaq V2000 , respektive. Sprider den traditionella skarpkantade form för en mer estetiskt tilltalande utformning, med särskild inriktning mot de relativt nya dual-core processorer från AMD och Intel, och väger under sex pounds, erbjuder dv2000 ett nytt alternativ för kostnadsmedvetna köpare av en tunn- och-lätt bärbar dator.


Den DV2000 finns i två anpassningsbara modeller - AMD Turion 64 X2-drivna 2000z med ett nVidia nForce 6150 grafikkort, och 2000T, som kostar en extra $ 100 och erbjuder en Intel Core-Duo processor och en Intel GMA 950 grafikkort.

Jag valde AMD-modellen dv2000 (dv2000z), välja följande specifikationer:

  • AMD Turion (TM) 64 X2 Mobile TL-50 (1.60GHz/256KB) (1,075 V)
  • 14,1 "WXGA BrightView Widescreen (1280x800) w/10 ljusnivåer (icke-anpassningsbar)
  • NVIDIA (R) GeForce (R) Go 6150 (icke-anpassningsbar)
  • 2,0 GB DDR2 SDRAM (2x1024MB) (max erbjuds)
  • 80 GB 5400 RPM Serial ATA-hårddisk
  • Super Multi 8X DVD + / -R/RW w / Double Layer Support
  • 802.11a/b/g WLAN
  • 6 cells litiumjonbatteri
  • 1,3 MP Inbyggd webbkamera (ej anpassningsbart)
  • Windows XP Home (senare igen manuellt installeras i Windows XP Pro w/SP2)
  • Slots (icke-anpassningsbar):
    • Säkerhetskabeluttaget
    • ExpressCard/54/34 kortplats
    • Digital Media (SD / MS / MS-Pro / MMC / XD kortplatser)
    • Expansionsport 3 Connector
  • Portar (icke-anpassningsbar):
    • 3 USB 2.0-portar
    • IEEE 1394 FireWire-port
    • S-Video-Out
    • Extern bildskärm VGA-port
    • RJ-45 LAN-uttag
    • RJ-11 Modemuttag
    • Strömuttag
    • 2 hörlursutgång portar
    • Mikrofon i hamn
    • Infraröd fjärrkontroll mottagare
  • Inbyggda Altec Lansing-högtalare (icke-anpassningsbar)
  • HP QuickPlay-knappar (icke-anpassningsbar):
    • Huvudmeny
    • DVD-meny
    • Hoppa bakåt
    • Spela upp / pausa
    • Hoppa framåt
    • Stopp
    • Mute
    • Volym upp / ner
  • 5.29 pounds
  • 13,15 "x 9,33" x 1,54 "dimensioner

Orsaker till att köpa

Varje laptop har i huvudsak tre konkurrerande fält att satsa sina begränsade resurser på - pris, rörlighet och makt. Att utmärka sig i en, har kunden att offra de andra. En makt-hungrig spelare, till exempel, skulle kunna gå för en 15-pund, $ 4000 Alienware koloss, offra både rörlighet och alla sparsam instinkt att nå blödning-kant gaming laptops.

När du väljer min egen ny laptop, jag kunde inte förmå mig att offra någon av dessa aspekter, och så hade att sträva efter en kompromissa om genomsnittlig maskin. Det dv2000z har en bas kostar runt $ 800, men kan snabbt skjuta i höjden med anpassningsbara uppgraderingar (min kostar $ 1400, men det var dyrare då än den är nu). Det är elegant lätt, men hämmas av ett litet batteri. Det finns en helt ny dual core, 64-bitars processor med 2 gig RAM, men ger bara en skygg grafikkort. Det kan inte göra anspråk på att vara överlägsen i alla enskild aspekt av de mer specialiserade bärbara datorer där ute, men tas som en gestalt helhet utgör det ganska attraktivt litet paket.

Här är hur dv2000z närmar varje av dessa kärnor.

Pris

Den HP DV2000 har en handfull konkurrenter i sin klass från företag som Dell, Toshiba, Fujitsu, Lenovo och Sony. Som med det mesta, ju mer du är villig att betala, desto bättre kvalitet varor du kommer att få (om än förhållandet mellan kvalitet och pris kan inte hålla konsekvent).

Den Dell E1405 , till exempel, erbjuder mycket samma alternativ som dv2000t (båda är Intel-baserade modeller) och kostar ungefär lika mycket (ge eller ta gällande kuponger). Både tillsammans med den ännu billigare Compaq V3000, rack upp runt $ 700 eller $ 800 som utgångspunkt kostnad. Var och en av dessa företag, dock känd för att producera genomskinliga bärbara datorer med begränsad kvalitet monitorer.

Toshibas Satellite M100 börjar runt $ 800 också, men tar mer pengar för varje anpassningsbar komponent. Till exempel, för att ha två 512 MB RAM-minnen, tar Toshiba $ 155, medan HP 75 $. Fujitsu och Sony fortsätter denna uppåtgående trend, men erbjuder bättre skärmar, längre batteritid, en lägre vikt, eller bättre hållbarhet.

Jag kommer inte att kunna återge de priser som gällde vid den tidpunkt jag gjorde mitt köp men HP och Dell erbjöd erbjudanden väl inom $ 1500 barriären, medan andra nådde bortom $ 1800 och in 2000 $. Med en budget på $ 1750 och ingen ambition att verkligen nå den verkade dv2000 en av de enda livskraftiga alternativ att också erbjuda ett elegant utseende och betydande datorkraft. Hade jag mindes om studentrabatt i tid, skulle det kosta ännu mindre.

Rörlighet (och Style)


Den dv2000z vid ankomst ( se stor bild )

Design

Den bärbara datorn är definitivt en av de mest estetiskt tilltalande jag sett ännu. Alla dess kanter avrundas nedåt, och den övre chassit är gjord av ett kraftigt, glättat avtryck. Toppen är svart med subtila grå vågor flyter hela.


Lock på den bärbara datorn, jämfört med en Xbox controller ( se stor bild )

Den vänstra sidan, som visas nedan, har följande hamnar och platser, från vänster till höger:

Plats för säkerhetskabel, S-video-Out, extern bildskärm VGA-port, expansionsport 3, LAN-uttag, USB-port, FireWire-port, digitala media (botten), ExpressCard-kortplats (överst).


( se stor bild )

Fronten har följande funktioner, från vänster till höger:

Tre lampor för Ström, batteri och bearbetning, WLAN manuell omkopplare, IR-fjärrkontroll mottagare, mikrofon i hamn, två hörlurar ut hamnar.


( se stor bild )

Den högra sidan har också många portar:

CD / DVD-brännare, två USB-portar, modem jack, strömuttag.


( se stor bild )

Tangentbordslayout

Som en 14,1 "laptop, har den inte ett komplett tangentbord, men vad det har känns hållbart och tyst. Ovan är den blå-lit rad av makt och knappar QuickPlay och de inbyggda högtalarna högst upp. De Pekplattan är ganska liten men fortfarande bekväma och känsliga nog att använda lätt. Knappen ovan manuellt avaktiverar den.

Det finns bara två saker som lämnar mig mindre än imponerad tangentbordet setup på denna laptop. Första, QuickPlay-knapparna är något svarar, och du kan behöva knacka på knappen MUTE flera gånger för att se en effekt. Likaså ibland volymknapparna fastnar och kommer höja eller sänka den mer än avsett. Dels eftersom palm kuddar är inte lutande nedåt, kan skriva på dem under en längre period bakom ett skrivbord irritera huden på nedre handleden när du gnuggar runt mellan tangenterna och pekplatta. Ingen av dessa är en viktig krångel, men i brist på annat nackdel, de fortfarande vinna en uppmärksamhet.


( se stor bild )

Bygga Kvalitet

Den totala bygga känns mycket säker och hållbar. Gångjärnen är mycket fast, du skulle förr lyfter den bärbara datorn än öppna den om du försökte öppna den med en hand. Ramen ger betydande motstånd mot vridning och skärmen visar inga ringar.

Vidare är ljuset dv2000 en bärbar dator genom kärnan av ordet. Även om den är påslagen under hela dagen, stiger temperaturen högst 51 grader Celsius, och maskinen kan oftast bekvämt hålls på varvet. Den vänstra handflata pad blir något varm, men inte tillräckligt för att orsaka olägenheter.

Värmen avgaser och batteriet är under skärmen på den bärbara datorns baksida. Detta verkar vara en optimal plats, som man lätt kan kyla den bärbara datorn genom att helt enkelt höja sin rygg.

I samma anda är dv2000 oerhört tyst och ger endast en liten surra när antingen hårddisken eller den optiska enheten används. Även den lugnaste ljudinställning kommer överrösta allt subtila ljud maskinen gör.

Högtalare

De Altec Lansing-högtalare är mycket bättre än förväntat från en (budget-avsedd) laptop. De har sina begränsningar, naturligtvis, de släpper ut några statiska med tung bas och låter lite dämpat jämfört med en 5,1 högtalare en stationär dator kan ha. Ändå låter de av tydligt med de flesta musik och är högt nog för de flesta miljöer. Att använda dem hemma, i själva verket är de outhärdligt högt och jag generellt hålla dem vid 1/3 av sin fulla potential.

Skärm

Skärmen för sin del, erbjuder levande och mättade färger, det är helt enkelt ett nöje att titta på den lummiga bilderna Det visar att skulle se intetsägande på mitt skrivbord. Det är en bredbildsskärm också, så filmer att ta upp mer utrymme på det, även om jag tvivlar på att jag kommer att köra två program sida vid sida på den när som helst snart. Det finns några små ljus läckage i botten av skärmen som är mer märkbar när man tittar på en svart bakgrund, eller från en vinkel. Jämför dessa bilder av Cowboy Bebop:


( se stor bild )


( se stor bild )


( se stor bild )

Skärmen har tio inställningar av ljusstyrka och kan bekvämt ses utgångsnivå 7. Det är glänsande, men så trots erbjuder mycket mättade färger, föra den utanför mitt på dagen kommer att orsaka oacceptabla bländning. Detta är en bärbar dator kommer du inte att ta till stranden.

Vikt och batteritid

Även om du inte har någon utmaning i att ta den med dig någon annanstans. Med en vikt på strax över 5 pounds, bära den runt i en ryggsäck känns inte annorlunda från att en lärobok, medan den diagonalt 14,1 "ram tar upp ungefär lika mycket utrymme.

Ändå dv2000z i sin mediokra batteriets livslängd, har en strikt tak för sin rörlighet. Även om HP site hävdar vanliga batteriet räcker 4 timmar, var min erfarenhet mycket mer begränsad. När formatera om datorn, installera om Windows, och i allmänhet sätta upp det vill säga med ljusstyrkan vid 7, alla maskinvaruenheter igång, CPU med båda kärnor på 1,075 V ett USB-minne sticker ut, och den trådlösa switchen påslagen , batteriet varade bara 1 timme och 36 minuter innan du går in stand-by med 6% kvar. Bara titta på en film i Windows (enkel kärna, 0,8 V) på nivå 5 ljusstyrka och utan trådlös gav en ännu magra 2 timmar före stand-by sparkade in Titta på filmen i QuickPlay bör att batteriet räcker ytterligare 15 minuter, förmodligen. Problemet kan lösas med ett 12-cells batteri, men till priset av en extra pund, $ 50, och en skrymmande design.

Som ett resultat, då är dv2000 en bärbar dator utan ett bärbart batteri.

Effekt

En bärbar dator förmåga och användbarhet beror på både dess hårdvara och programvara har att manipulera enheterna.

Hårdvara

Under den vecka eller två som jag har använt dv2000 hittills har jag haft några nedgångar som helst, även när du kopierar flera stora filer, kör antivirusprogram, spelar en film och surfa på webben med många flikar. Det har sina begränsningar, men eftersom dessa benchmark resultat visar:

Super Pi

Beräkning Pi till 2M decimaler, den bärbara hanteras i 1m 59s. Det är inte alls imponerande, särskilt jämfört med Intels Core Duo, och är till stor del resultatet av en liten CPU-cache. Det ska inte alls påverkar din dator, om du planerar att knaprande siffror med små program hela tiden.

Notebook

Tid

HP dv2000z (1.6GHz Turion64 X2)

1m 59s

Compaq Presario V3000z (1.6GHz Turion64 X2)

1m 57s

Gateway M255 (2,0 GHz Core Duo)

1m 15s

Lenovo Z61m (2,0 GHz Core Duo)

1m 16s

IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M)

1m 45s

IBM ThinkPad Z60m (2,0 GHz Pentium M)

1m 36s

Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M)

1m 48s

Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M)

1m 52s

Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M)

2m 10s

HP Pavilion DV4000 (1,86 GHz Pentium M)

1m 39s

Asus V6Va (Pentium M 1,86 GHz)

1m 46s

Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s


3DMark 06


( se stor bild )


Notebook 3DMark 06 resultat
HP dv2000z (1,6 GHz Turion X2, nVidia 6150) 224 3D Marks
HP dv8000t (2,00 GHz Core Duo, nVidia Go 7400) 707 3D Marks
Dell XPS M1710 (2,16 GHz Core Duo, nVidia 7900 GTX 512MB) 4.744 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB 1.528 3D Marks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800GTX) 4.085 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3D Marks


Även här dv2000 underpresterar av moderna standarder, till stor del på grund av dess svaga grafikkort. Spel som vill spela nya grafikintensiva spel bör se någon annanstans.

PCMark 05


( se stor bild )

Här är hur dv2000z staplade upp i PCMark05 resultat mot andra bärbara datorer. Detta resultat anser systemets prestanda som helhet (processor, grafikkort, hårddisk).

Notebook PCMark05 Score
HP dv2000z (1,6 GHz Turion X2) 2.789 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Dell Inspiron E1405 (1,66 GHz Intel T2300) 2.879 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1.877 PCMarks

Med 2789, är den bärbara datorn väl inom modern standard, även om det borde kunna gå lite högre.

HDTune


( se stor bild )

Summariskt visar dv2000z nuvarande konfiguration några ganska bra siffror för allmänt bruk, men människor som har för avsikt att spela grafikintensiva spel borde ge det någon vidare eftertanke.

Programvara

Vid ankomsten, packade HP bärbar dator med en bra massa bloatware, som spänner från RealPlayer Rhapsody till otaliga testversioner av WildTangent internet spel som Alfapet. Det var irriterande nog att ha att ta bort, men de verkliga frågorna låg med den ursprungliga OS.

Den förinstallerade Windows XP Home Edition jag köpte för att spara pengar inte kommer att stanna kvar för länge i båda fallen, men jag var irriterad att hitta det inte ens ansluta till alla trådlösa nätverk trots att berätta för mig hur "utmärkt" i signalen var. Försöker uppgradera den, fick jag ett felmeddelande i mitten av installationen, och så var kvar med en funktionell Windows XP Pro och en oavslutad installation samtidigt - en jobbig, om ofarliga, materia.

Senare, i syfte att dra nytta av 64-bitars processor, försökte jag installera Windows XP x64, som visade sig vara alldeles för omständlig process, i god del tack vare avsaknaden av HP: s support för 64-bitars bearbetning. Trots att erbjuda avancerade processorer, är bolagets programvarusupport fortfarande fast i x86 eran, ett faktum som blir outhärdlig när Windows faktiskt ställa upp men har ingen kompatibel video eller ljud drivrutiner. Från vad jag har hört, kommer Vista har bättre kompatibilitet, men jag har inte haft tålamod att prova ännu.

I alla, jag var kvar missnöjd med den ursprungliga uppsvälld programpaket, en dysfunktionell Windows och brist på 64-bitars drivrutin stöd.

Datorn levereras också med en rejäl skiljevägg avsatt helt som en säkerhetskopia av den ursprungliga sakernas tillstånd. Om du valde att köpa 10 $ backup-CD, formaterade den viktigaste partitionen, men höll backup en, kan du vara säker på att du kommer att ha alla dina bloatware tillbaka med dig efter en ny installation. Det är inte en värdelös cd, men eftersom det kan också installera en ren Windows när back-up partitionen är inte tillgänglig. Bara vara säker på att kopiera mappen C: SwSetups mappen till en DVD om du planerar att gå den vägen, eftersom det innehåller alla drivrutiner du behöver för att använda datorn.

KUNDSUPPORT

När jag försöker installera Windows XP x64, försökte jag kontaktar HP kundtjänst för att få rätt chipset drivrutiner. Även om jag fick ett svar på min förfrågan inom 10 minuter, antas stöd agenten mig att ha någon kunskap om min situation och gav mig bara elementär, irrelevant råd först. Det tog ett par e-postmeddelanden innan agenten äntligen förstått min situation och berättade att inga drivrutiner fanns tillgängliga.

Extrafunktioner

Den bärbara datorn kom också med en handfull extrafunktioner som, även om det inte en del av mitt köp tänkesätt, gjorde affären gå så mycket smidigare.

Webbkamera

Bifogat till toppen av dv2000 skärm är en liten, 1,3 MP webbkamera. Du kan se vilken typ av högkvalitativa bilder den producerar nedan. Jag antar att detta är typiskt för webbkameror, och det är inget substitut för en verklig kamera. Jag personligen har aldrig haft någon användning för dem, men HP erbjuder ingen möjlighet att bli av med det, så det är där ändå.


Web cam shot ( Visa större bild )

QuickPlay

Denna funktion har faktiskt några potentiellt värde till den. QuickPlay har två aspekter. Den första gör det bara ännu DVD-spelare, om än inte en dålig en. Ännu viktigare, erbjuder QuickPlay möjlighet att titta på film, titta på bilder eller lyssna på musik utan att starta i Windows. Även om det bara ser till de "Delade" mappar på Windows-partitionen för respektive medier, inte spara den värdefull smeten energi när allt du vill göra är att bara titta på en film utan att ha alla de andra processer som körs.

Gratis skrivare

Du måste betala för det, men ett tillämpligt rabatt ska betala tillbaka för den. I slutändan får du en gratis skrivare / kopiator / skanner. Från testerna jag gjort, gör det alla dessa fungerar väl, och även om det är en bläckstråleskrivare, kan det skriva ut lika snabbt som min nuvarande lasern en.

Slutsats

Den dv2000z då lyckas klara väl i de tre viktigaste laptop standarder, men åstadkommer detta endast genom lämpliga offer. Den jämförelsevis billigt $ 1400 prispåslag erbjuder många av de funktioner som du skulle se på en 1800 $ maskin men på bekostnad av flera dotterbolag faktorer som en perfekt skärm, en kraftfull grafikkort, eller en stark batteri. Personligen tycker jag att avvägningar värt.

Fördelar:

  • Relativt billigt
  • Generellt kraftfull
  • Snygg, widescreen skärm
  • Snygg, låg vikt, snygg design
  • Ren klingande högtalare
  • Gratis skrivare (och webbkamera)

Nackdelar:

  • Luddiga batteri
  • Dålig programpaket och saknar stöd för 64-bit databearbetning
  • Mindre ljus läckage i botten
  • För mycket irriterande reflexer i vissa miljöer
  • Svag grafikkort


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar