tisdag 13 september 2005

Medion Akoya EX Review (pics, specifikationer)

Medion Akoya EX Review (pics, specifikationer)
av Administrator - 2005/09/13

av Igor Faletski, Vancouver, Kanada

Medion är en ny aktör på den nordamerikanska bärbara marknaden. Baserat i Tyskland, släppte denna tillverkare nyligen en ny lineup består av tre anteckningsböcker - Akoya LS (12,1''), Akoya EX (14,1 ") och Akoya XL (15,4"). Alla av dem har glänsande widescreen skärmar, stora specifikationer och anslutningsmöjligheter till ett ganska bra pris. Denna översyn handlar Akoya EX, som marknadsförs som en bärbar multimediecenter. Lever upp till förväntningarna? Du kommer snart ta reda på!

Medion Akoya EX med en storlek jämfört med tennisboll ( se större bild )

Konfiguration köpas som:

  • Intel Pentium M - 735 | 2 MB L2-cache | 1.70GHz | 400MHz FSB
  • Intel 855GM chipset med Intel Extreme Graphics 2
  • Intel PRO / Wireless 2200BG nätverksanslutning (Dual-läge 802.11b / g)
  • 14,1 "TFT med hög kontrast bredbildsskärm (1280 x 768 bildpunkters upplösning, glättat)
  • 512 MB DDR RAM
  • 80 GB 4200 RPM hårddisk
  • Dual Layer DVD R / RW / DVD-RAM / CD-R / RW Super Drive
  • Kortläsare: SD / MMC / MS / MS-PRO / SM (kommer som ett PCMCIA-kort)
  • 16-bitars stereoljud med 2 inbyggda högtalare
  • Vikt: 5,1 £ inklusive batteri
  • Mått: 13 x 9,9 x 1,3 inches

Skäl för att köpa:

Min främsta orsaken till att köpa Akoya EX var sitt pris till prestanda-förhållande. Jag var ursprungligen ute efter en ultra-portabel, men kunde plocka upp denna bärbara dator på BestBuy för betydligt mindre än kostnaden för något som Apples 12'' Powerbook. Vid 5 pounds, det är rimligt kompakt och batteriets livslängd är stor, så jag kan använda det i skolan eller på vägen. På toppen av det, "är widescreen" 14 sweet spot "för bärbara skärmar -. Inte för stort, inte för litet princip verkade det som en hel del som jag inte kunde missa.

Design och byggkvalitet:

Denna Medion Akoya EX ser definitivt annorlunda från de flesta bärbara datorer. Det är brett och kort, starkt liknar en stor college lärobok i sin form. Batteriet sticker märkbart ut på baksidan, som vissa säkert kommer att ogillar. Fallet är gjord av vit plast som känns fast, men repar ganska lätt. Sammantaget ser det ganska elegant och modern och en hel del bättre än en iBook (som är den enda andra vita laptop jag sett i person). En metallhölje, som den som konstaterades i PowerBook, skulle passa det ännu bättre, men vi pratar om en budget bärbar dator här!

Baksidan av Medion Akoya EX ( för större bild )

Höger sida av Medion Akoya EX ( för större bild )

Framsidan av Medion Akoya EX ( för större bild )

Tillbaka sidan av Medion Akoya EX (för större bild)

Skärmen verkar vara väl utformade. Den låses fast när den är stängd, så det kommer inte att öppna åtminstone lämplig tidpunkt. Men det skulle kunna använda mer motstånd i sitt öppna läge, eftersom det tenderar att oscillera något när de får en knuff. Detta kan bli ett problem senare, när skärmen gångjärnet förlorar ännu mer motstånd på grund av åldrande. Det finns ingen krusning effekt när tryck appliceras på baksidan av skärmen.

Tidigare granskare klagade avsaknaden av en Wi-Fi-switch. De förbisett en av de trevligaste funktionerna i denna bärbara dator - dess användning av funktionstangenterna. När en speciell Fn "-tangenten trycks, blir de genvägar till ett antal funktioner - till exempel Fn + F1 växlar Wi-Fi på och av, medan Fn + F10 styr ljudet på samma sätt. Det är möjligt att justera skärmens ljusstyrka, ljudvolym, även ange ett strömsparläge besparingar med ett tangentbord stroke, utan att använda operativsystemet. Detta gjorde det möjligt för designers att bli av med mekaniska brytare helt (med undantag av fantastisk strömbrytaren som gradvis lyser upp när datorn är påslagen). När du använder funktionstangenterna på detta sätt, bekräftelse visas på skärmen (på samma sätt som att vrida upp volymen på en TV). Mystiskt, efter den bärbara datorn går igenom viloläge dessa meddelanden slutar visas (även om genvägar fortfarande arbete).

En annan snygg liten funktion är rad blåljus i närheten nedre vänstra hörnet på tangentbordet. Dessa är standard CapsLock / NumLock / ScrollLock indikatorer, HDD / DVD-aktivitet ljus och en Wi-Fi-indikatorn. Den inbyggda mikrofonen finns också där.

Den ovanliga formen på Akoya EX skapar minst ett problem - det är svårt att hitta en passande hylsa / påse (ingen levererades med mitt köp). Utan en, kommer denna notebook har repor över det på nolltid (såvida du inte bara använda den hemma).

Skärm:

Den Akoya EX har en hög kontrast 14,1'' widescreen-skärm. Den har glänsande beläggning för att ge fylligare färger och det inte svika. Bildkvaliteten är utmärkt och det är även möjligt att använda den utanför, med ljusstyrkan maxade ut (även om det fortfarande tar tid att vänja sig). Skärmen har 16 nivåer för ljusstyrka (den högsta inställningen är nästan för ljust för att användas i mörker), vilket är bra - till lägre ljusstyrka batteriets livslängd kan ökas med ungefär en timme. Ingen spökbilder när du spelar spel eller tittar på DVD-skivor och inga döda pixlar heller. A +.

I fall 14 "är inte stor nog för dig, DVI-D och VGA-utgångar finns och låt ansluta till din TV eller bildskärm. Tänk på att videon kommer från en onboard Intel Extreme Graphics 2 chipset, som inte lämpar sig för high-definition/high-framerate innehåll.

Talare:

Högtalarna är den första stora besvikelsen. De är belägna direkt under skärmen, ca 5 inches isär. Samtidigt med två högtalare gav Medion en ursäkt att använda ordet "stereo", är de fortfarande direkt framför användaren hela tiden, som producerar ganska mycket monoljud. Ljudet i sig är svag, med nästan ingen bas. Prova att maxing ut ljud på vanliga hörlurar, lägg dem direkt framför och du får ett intryck av den typ av ljudupplevelse dessa högtalare erbjuder.

Tack och lov, ger ljudutgång ljudkvalitet när du använder hörlurar, så se till att skaffa dig ett par bra av dem!

Processor och prestanda:

Den bärbara datorn har en 1,7 GHz Pentium - M processor med 512 MB DDR-minne. Detta ger en stor upplevelse att göra vardagliga sysslor. Internet, ordbehandling och andra enkla applikationer är lyhörd och lysande även på 600 MHz. Titta på DVD är en smidig upplevelse, speciellt när man använder Cyberlink PowerDVD, som levereras med köpet.

Boot tider är i allmänhet under 20 sekunder, vilket jag anser vara ganska lämpligt. Det tar 3 sekunder för Akoya EX att vakna upp från stand-by-läge (jämfört med cirka 8 sekunder viloläge).

Fläkten är avstängd för det mesta och bara slås på under CPU-intensiva uppgifter (vilket är en bra sak, eftersom det är ganska högt). Fallet blir varm efter långvarig användning, inte brännande het eller något liknande, men tillräckligt för att göra ditt knä svettas lite.

En stor, men förväntade svaghet denna bärbara dator är dess oförmåga att köra krävande 3D-spel. Intel Extreme Graphics 2 chipset liknar ett Radeon 7200 fristående grafikkort i fråga om rå styrka. Detta innebär att du måste hålla sig till den lik av Quake 3 Arena om du gillar första person shooters. Intressant nog fungerade Half-Life 2 (naturligtvis alla kvalitetsinställningar var som lägst)! Det körde på ca 15 fps, men fortfarande såg bra ut. Men det kraschade när jag försökte navigera menyn Alternativ i spelet.

Prestanda:

Resultat för beräkning av Pi till 2 miljoner siffrorna noggrannhet med hjälp av programmet Super Pi:

Notebook Tid
Medion Akoya EX (1,7 GHz Pentium M Dothan) 1m 59s
Fujitsu S6231 (1,6 GHz Pentium M Dothan) 2m 6s
Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M) 1m 53s
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s
Asus Z70A (1.6GHz Pentium M) 1m 53s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Pentium M) 1m 48s
Dell Inspiron 6000D (1,6 GHz Pentium M) 1m 52s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Pentium M) 2m 10s
Sony VAIO S360 (1,7 GHz Pentium M) 1m 57s
HP DV4170us (Pentium M 1,73 GHz) 1m 53s
Sony VAIO S380 (1,86 GHz Pentium M) 1m 45s

3DMark 2001 Standard Edition = 2500 3dmarks

3DMark 2003 version 3,50 = 118 3dmarks

HD Tune resultat (SAMSUNG MP0804H hårddisk)

HD Tune Benchmark resultat ( se större bild )

Tangentbord och pekplatta:

Medion Akoya EX tangentbord och pekplatta ( se större bild )

En av de första saker som märks om tangentbordet är att bokstäverna är faktiskt klistermärken, limmade på tangenterna. Även om det inte orsakar något obehag, kan jag inte låta bli att undra om dessa klistermärken kommer att stanna på efter ett par år av användning.

Tangentbordet är full storlek, med undantag av funktionstangenterna och de fyra pilarna. Vissa Flex är närvarande när stora tryck appliceras. Fn-knappen, som är unik för denna klaviatur (dess användningsområden diskuterades ovan), är placerad i nedre vänstra hörnet. Vanligtvis det utrymmet upptas av Ctrl, så viss förvirring är oundvikligt när man använder Ctrl-C och Ctrl-V genvägar utan att titta.

Det största problemet med detta tangentbord är mellanslagstangenten. För en träff för att registrera måste den pressas direkt i mitten, med mer ansträngning än väntat. Under min första timme att skriva, jag missade ungefär hälften av utrymmen, som fick ganska frustrerande. Efter ett tag händerna vänja sig vid detta, men det är fortfarande en stor brist som kommer att vända sig bort dem som behöver skriva mycket.

Pekplattan fungerar som förväntat, även om de har en trådlös USB-mus gör livet mycket enklare.

Ingångs-och utgångsportar:

  • PCMCIA Type II slot
  • 3 USB 2.0-portar (2 på ryggen, en på vänster sida)
  • VGA-ut
  • DVI-ut (DVI-D Dual Link typ)
  • IrDA (infraröd länk)
  • IEEE 1394 (FireWire)
  • 10/100 Mbit Fast Ethernet LAN (nätverk) porten
  • 56k V.90 Modem
  • Mikrofoningång
  • Linje ut med S / P DIF

Några klagomål här, allt fungerar som det är tänkt att! Observera att det kortkommando som stänger av inbyggda högtalarna också råkar styra ljudet ut. Det är omöjligt att använda både högtalare och hörlurar samtidigt (no big deal - ingen vettig människa skulle vilja ha dessa högtalare på ändå).

Om du inte använder den infraröda porten är det en bra idé att stänga av den genom att inaktivera en motsvarande tjänst via Kontrollpanelen.

Trådlöst:

Akoya EX levereras med ansedda Intels 2200BG trådlösa chip (det stöder både 802.11b och 802.11g). Det fungerar som förväntat, med hastigheter når 54Mbps. Jag har haft några problem med att använda den både hemma (med en ny Linksys-router - kanal 6) och i skolan. Det tappade anslutningen några gånger när jag var i en föreläsningssal med betongväggar, men jag antar att jag inte kan klaga som. Anslutningen är bergfast när man använder en handsfree-digital telefon Spread Spectrum runt den bärbara datorn.

Det finns ingen Bluetooth och en infraröd port finns om du har några bärbara enheter i behov av synkronisering.

Batteriets livslängd:

Fantastiskt! Jag kunde inte har bett om mer från en Centrino laptop. Med trådlöst på, klockad till 600 MHz och med låg ljusstyrka det varar ca 5 timmar (perfekt för internet och ordbehandling). Räkna med att komma runt 2,5-3 timmar när du använder den på full effekt (spela spel eller titta på filmer), som fortfarande är ganska anständigt. Om du vill ha ännu större kontroll över energiinställningarna, få en tredje part verktyg som Centrino Hardware Control ( http://www.pbus-167.com/chc.htm ).

Ett kortkommando gör det möjligt att helt stänga av skärmen, vilket ger upp till en timme att batteriets livslängd. Detta kan vara användbart när man gör processorkrävande uppgifter på vägen.

Operativsystem och programvara:

  • Microsoft Windows XP Home Edition SP2 operativsystem
  • Microsoft Works 8,0
  • Cyberlink PowerCinema Svit
  • Ahead Nero Burning ROM i Nero Recode 2-SE
  • Norton AntiVirus (ingår 90 dagars gratis live uppdateringar)

CD-skivor finns. Som standard är en 6 GB partition (D-enheten) också ställa in så att systemåterställning till sitt ursprungliga tillstånd.

Fördelar:

  • Nice design och form
  • Högkvalitativ skärm
  • Lång batteritid
  • Multi-format med dubbla lager DVD-brännare
  • Stora specifikationer till ett bra pris

Nackdelar:

  • Billiga högtalare
  • Irriterande mellanslagstangenten
  • Plastlåda är inte särskilt hållbart, och ingen laptop väska tillhandahålls

Totalt:

Detta är en stor bärbar dator med flera svagheter. Det är definitivt inte ett spel kraftpaket (såvida inte du njuta äldre 2D-spel) eller en fristående DVD-spelare (du behöver bra hörlurar här!). Men det låga priset, lång batteritid, kvalitet skärm och stora komponenter gör den till en av de bästa erbjudanden som finns. Om du vill ha en bärbar dator som gör lite av allt och gör det utan att alltid inkopplad, anser Akoya EX!



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar