måndag 12 september 2005

Fujitsu LifeBook T4010 Notebook / Tablet PC Review (pics, specifikationer)

Fujitsu LifeBook T4010 Notebook / Tablet PC Review (pics, specifikationer)
med margus1000 - 2005/09/12

av Margus Nurk, Estland

Fujitsu Siemens Computers Lifebook T4010

Den Fujitsu LifeBook T4010 är en Tablet PC bärbar konvertibla enhet. Fujitsu har mer än 60% av den globala Tablet PC marknadsandelar och de har varit på denna marknad sedan början, så det verkar som Fujitsu har bäst erfarenhet av denna typ av produkt. Den T4010 är inte en ren Tablet som Fujitsu Stylistic ST50xx serien är ST50xx en skiffer stil Tablet PC (inget tangentbord, precis elektrisk penna som indata). Den T4010 är tiden ett slags "variabel" anteckningsbok, vilket innebär att i normalläge kan du använda T4010 som en vanlig bärbar dator, men när du vänder på skärmen över på toppen av tangentbordet, omvandlar den till en tablett stil enhet och vilket innebär att tabellen fördelarna med en tablett och bärbara allt-i-ett.

Fujitsu LifeBook T4010 ( se större bild )

Den T4010 riktar sig till yrkesverksamma och affärsmän, studenter i vissa discipliner kan hitta den här enheten mycket användbar också, men de $ 2.000 + prislapp kan sätta den ur prisintervallet för sådana människor. Ett område där tabletterna mår bra är naturligtvis medicin. Detta gör ett mycket vettigt eftersom du kan använda en tablett lätt när du är på fötterna, med en vanlig bärbar dator du verkligen behöver en plan yta att vila på. Med en Tablet PC kan du hålla enheten med ena handen och pennan i den andra handen fungerar som en mus och inmatningsenhet. Jag gillar personligen att använda denna funktion Tablet PC i situationer då en vanlig bärbar dator är obehagligt, t.ex. i en bil bakom ratten (när parkerad i trafiken eller väntar på någon, inte när du kör helst!) Eller i sängen. Om du flyger i trånga utrymmen med lite utrymme framför, kan en Tablet PC vara lättare för inmatning beslutit då också. Anteckningar för hand i ett möte och fånga skisser, inte bara skriva, är en trevlig funktion. Ingenjörer, forskare, designers och alla fånga flödesdiagram kan uppskatta den här funktionen. Och om du är orolig att operativsystemet kan vara svårt att vänja sig, väl bara komma ihåg att Windows XP Tablet PC Edition är inget annat än Windows XP Pro med några nya funktioner, det är inte för mycket av en inlärningskurva.

Specifikationer.

  • Processor: Pentium M 745 (Dothan, 1,8 GHz) (Celeron M 360 och Pentium M 725 eller 755 finns också)
  • Minne: 512 MB PC2700 (DDR333) (Kan uppgraderas till 2048 MB)
  • Hårddisk: 2,5 "80 GB 5400 RPM (40/60 GB 4200 rpm också)
  • Optisk enhet: DVD-read/CD-RW Combo eller DVD DL + / - RW
  • Grafik: Intel 855 GME (upp till 64 MB delat systemminne)
  • Ljud: SigmaTel AC `97
  • Anslutningar: Intel PRO Wireless 2200 BG eller 2915 ABG (tillval), Alperna Bluetooth 1,2 (tillval), Broadcom BCM 10/100/1000 GbLAN, Lucent AC Link modem, IrDA 1,1
  • Expansion: 1x IrDA, 1x Firewire (4pin minikontakt), 1x LAN, 1x modem, 1x hörlurar / linje ut, 1x mikrofon / line-in, 2x USB 2,0, 1x SD / MS kortplats, 1x SmartCard-kortplats, 1x typ II PC-kortplats, 1x dockningskontakt för portreplikator
  • Skärm: 12,1 "valfria icke-reflekterande beläggning TFT XGA
  • Vikter och mått: Mindre än 2 kg med vikt sparare, 293x244x (upp till) 37,5 mm
  • Garanti: 3 år
  • OS och programvara medföljer: Microsoft Windows TabletPC Edition Adobe Acrobat Reader, Norton Ghost, Corel Grafigo, mobil hanterbarhet, säkerhet panelprogrammet, F-Secure virusskydd. Valfri programvara: Nero Burning ROM, Intervideo WinDVD, Bluetooth Software Suite, Odyssey WLAN-klient, Infineon TPM paket.

Orsaker till att köpa.

Jag faktiskt inte köpa T4010 enhet är det tillhör min arbetsgivare, men de lät mig välja vad anteckningsbok jag ville. De förväntar sig goda resultat från mig, så de lät mig välja vilka verktyg jag behöver för mitt arbete, och som inte har någon erfarenhet av en Tablet PC, men kände att det kunde dra mitt arbete, det och nyfikenhet drev mig att besluta om T4010 .

Gatan priset för konfigurationen jag fick var 32,000 -. Estniska kronor, som översätts till något liknande $ 2.470 USD.

Byggkvalitet och några försäljningsställen

Den vänstra sidan viken på T4010 är snabbväxling och modulärt ( se större bild )

Den T4010 tillhör Fujitsus LifeBook serie av produkter. Så förutom att bara vara av god byggd kvalitet (det känns verkligen robust och skärmen har perfekt för detta en punkt flip-over gångjärn i båda lägena) har du några användbara godsaker som kommer med alla LifeBook produkter. En sådan funktion är ett modulfack-system. Den optiska enheten (DVD / CD) är standard objekt som går i modulfacket, men ett extra batteri eller hårddisk kan placeras där i stället och alla dessa enheter är hot-swap. Den sötaste är att du kan dela dessa enheter med andra LifeBook modell-serien bärbara datorer också, med undantag för den lilla LifeBook P och B serie produkter som är. En andra användbar funktion är den inbyggda TPM (Trusted Platform Module). Med SmartCard-läsare (inbyggd eller separat) och SecureIT Suite (smartkort och programvara för det) kan du kryptera dina LifeBook `s hårddisk enkelt. Kryptera en hårddisk är bra om du har känslig information så i händelse av stöld, är alla data som lagras på hårddisken disken inte tillgänglig, även om någon försöker sätta den i en annan dator för att läsa den. På botten av skärmen är den så kallade "säkerhet panel", fem knappar för BIOS-nivå lösenord. En mycket imponerande funktion är vad som kallas ett integrerat bro batteri. Denna integrerade bro batteri gör att du kan byta ut huvudbatteriet ut utan att stänga av maskinen (du behöver lägga det på sömn) och sedan sätta i ett nyladdat batteri. När du sätter T4010 i viloläge, kan du ta bort huvudbatteriet och det kommer fortfarande att bo i en driftläge i 30 sekunder, vilket är säkert tillräckligt med tid att byta en Juiced upp batteri i. Liksom alla Lifebook talet, är T4010 utformad för att fungera smidigt, så sömn är den naturliga läge om du inte faktiskt använder den bärbara datorn. Jag gillar mina verktyg ska vara klar när som helst på några sekunder så jag håller T4010 i viloläge mycket, jag vill inte vänta på att Windows ska helt och hållet starta, är den enda oro Windows själv eftersom temp-filer och annat skräp kommer att bygga upp under tid. Men startar en på en söndag kväll varje vecka verkar lösa detta problem för mig.

Ta bort den optiska enheten, och du kan nu placera en extra hårddisk eller batteri i T4010: s modulfacket ( se större bild )

Design

Den T4010 konvertera till Tablet PC-läge ( se större bild )

Den T4010 ser bra från utsidan. En kombination av svart skärm skydd och fast silver magnesium är kanske lite konservativ för vissa människors smak, men det ger en "business-class" känsla. Vikten av T4010 är lite mindre än 2 kg (£ 4,40) vilket är ganska bra, allt kommer omkring. Den 12,1 "XGA (1024x768) skärm är icke-reflekterande och särskilt bra om du använder den här bärbara datorn i dåliga ljusförhållanden, det fungerar med något bra i solljus. På höger eller undersidan (beror på om du är i tablett-eller datorläge) av T4010 är några små LCD lampor som ger information om hårddisken, batterinivå / batterier och så vidare, en strömbrytare och sedan fem knappar som rör säkerhet (BIOS-lösenord) och andra uppgifter, t.ex. rullning sidor, byta skärmlägen, fungerar som ENTER och funktionsknapp och andra. Pennan, en så kallad digitizer, ligger på vänster sida av skärmen. Ingår i rutan är garn för att ansluta pennan med den bärbara datorn, är detta en riktigt bra "liten fråga" som förhindrar att förlora pennan, som råkar kosta $ 40 eller mer. även på de övre och undre sidorna av skärmen är två inbyggda mikrofoner.

Hårdvara och knappar säkerhet på T4010 ( se större bild )

Prestanda

Den 1,8 GHz Pentium M och Intel 855 GME chipset utförs exceptionellt bra. Det enda bekymret för mig var hur mycket minne jag hade ombord. Främst arbetar jag med Microsoft Access-baserade applikationer, så 1 GB bättre än 512 MB när det gäller databas uppgifter. Mer minne är också praktiskt när du vill köra Microsoft SQL Server på din bärbara dator.

Jämförelse av tablett modeller med hjälp av Super Pi för att beräkna Pi till 2 miljoner siffror:

Modell

Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror

Fujitsu LifeBook T4010 (1,8 GHz Sonoma Pentium M)


1m 59s

Toshiba Tecra M4 Tablet PC (1.6GHz Sonoma Pentium M)


1m 50s

Toshiba R15 Tablet PC (1.6GHz Dothan Pentium M)

2m 8s

HP tc4200 (1.73GHz Alviso PM)

1m 51s

ThinkPad X41 Tablet PC (1.5GHz Alviso LV PM)

2m 3s

Inmatningsenheter

Fujitsu T4010 i bärbara läge med tangentbord tillgängliga för användning ( se större bild )

Den beige färgade "äpple-look" tangentbord, liknar andra Lifebook-talet, är robust och lyhörd. Nyckeln planen är ca 3-4 mm, och jag personligen gillar mjuka ljud som ger hörbar så du både höra och känna en knapp har tryckts på rätt sätt. Tror inte att jag menar den hörbara återkopplingen av tangentbordet är en billig clack, är ljudet riktigt mjuk men solid känsla. Vänsterpartiet Ctrl-tangenten är på rätt ställe - att vara det nedre vänstra hörnet, så många bärbara datorer har en funktionstangent där och det är verkligen irriterande. LifeBook s har aldrig följt dessa irriterande tangentbord misstag, ofta gjorda av andra tillverkare. En nästan full storlek Enter är en välsignelse för. Windows-tangenten är på rätt plats, precis där det ska vara. Kalla mig lat, men jag föredrar kortkommandon och det är därför jag aldrig gillat IBMs ThinkPad tangentbord utan Windows-tangenten. Om du vill träffa Window-tangenten + D för att komma åt skrivbordet eller bara öppna något program eller dokument, finns det ingen nyckel presenteras på IBM: s ThinkPad och så du är tvungen att använda pekplattan eller stick. Jag gillar inte att vara tvungen att göra något jag inte vill göra! Den enda oro för T4010s tangentbordet är att Home och End tangenter dela sin plats med PgUp och PgDn nycklar och är bara tillgängliga i samband med att använda Fn-tangenten. Pekplattan är gjord av Alperna och går bra som vanligt. Under pekplattan är vänster och höger klicka på knappar med en scrollknapp mellan dem.

Högtalare

Små stereohögtalare finns på framsidan och är användbara främst för VoIP (t ex Skype). Du kan lyssna på musik också, men förvänta dig inte något av hög kvalitet. Men för VoIP de skickligt placeras eftersom oavsett vilket läge T4010 är, kommer tablett eller bärbar ljud från högtalarna stör inte mikrofoner. Använda det antingen sätt med Skype eller MSN ljudkonversation tjänsten är trevlig och kan skära några allvarliga nummer från din telefonräkning.

Expansion och portar

Framsidan av T4010 ( se större bild )

På framsidan av den bärbara datorn är placerad en strömindikator, ett hörlursuttag / linjeutgång, mikrofon linjeingång och en sockel för MemoryStick / PRO / SD-kort. På höger sida är en optisk enhet (eller vad är det, kom ihåg att det är en modulfack system) och standard Kensingtonlås för säkerhet. På baksidan finns (från vänster till höger) strömingången, standard-modem, USB-port, infraröd och bakom små plast täcker LAN och VGA-utgång. På vänster sida finns en Firewire-port, andra USB-port, PCMCIA-kortplats, SmartCard-läsare och hårt omkopplare för trådlös anslutning. Särskilt bra är den sista knappen eftersom det är det enklaste sättet att hantera anslutningar och spara på batteriet om WiFi eller Bluetooth inte behövs. Antenn-switch-modul programvara kan användaren konfigurera hur denna knapp kommer att agera för trådlöst nätverk och Bluetooth. Också på vänster sida är det varmluft utlopp för kylning av systemet, är luftinlopp placerade på botten. Det är bra att veta för om du använder T4010 som notebook-datorn medan i sängen där intaget är blockerat, kommer T4010 blir mycket varma och bullriga. Generellt buller är inte ett problem med T4010, endast under tung belastning gör kyl kick-in och du kan höra det. Vanligtvis Office-program används inte kräver tillräckligt för att betona Pentium M, även när multitasking. Men om jag spelar Quake 3, kommer T4010 vara bullrig. För mig spelar ingen roll eftersom jag använder hörlurar ändå. Dessutom är denna bärbara dator inte utformad för spel, och Quake 3 är den övre gränsen för spel som du kan förvänta dig anständiga bildhastighet.

Ovan bild av T4010 ( se större bild )

På botten av T är en expansion buss för portreplikatorn. En portreplikator kan användaren ansluta alla externa enheter gång till replikatorn och sedan använda den bärbara datorn som en pseudo-desktop maskin genom att placera den i dockan. Det finns 4 USB-portar på replicator, hörlurar / linjeutgång, mikrofon / line-in, VGA, DVI, LAN passera och nätadapter inlopp.

Batteri

TheT4010 har ett 6-cells 4800 mAh batteri och Fujitsu hävdar runtime upp till 5 timmar på detta. Som vanligt, säger finstilta att det beror på program som används och andra omständigheter (först och främst innebär det minskad ljusstyrka, som jag verkligen hatar). Batteriets livslängd beror så mycket på faktisk användning att det bör finnas vissa scenarier. För bekväm batteritid vad du verkligen behöver är ett extra batteri - en extra 3800 mAh kan göra T ännu längre. Jag spelade min älskade Quake 3 med två batterier (vanliga 4800 mAh och ytterligare 3800 mAh) och jag fick ett mycket imponerande resultat, kunde jag spela nästan 2 timmar. Titta på en DVD-skiva (med huvudbatteriet endast WiFi aktiv för MSN och Skype) resulterade i batteridrifttid på 2 timmar 41 minuter. Kontor användning med huvudbatteriet endast (Outlook, Avant Browser med 4-5 flikar, 2 Word-dokument, 2 samtidiga MSN konversationer, WiFi och Bluetooth aktiv, högsta ljusstyrka) resulterade i 3 timmar 57 minuter batteritid. Inte dåliga resultat alls.

Trådlös anslutning

Den T4010 har jag kom med en Intel PRO 2200 BG Mini PCI-kort för den interna trådlösa kortet. Den vilar under tangentbordet och fungerade som förväntat, efter Intel släppt 9:e serien drivrutiner för denna trådlösa kort, allt sömlösa. Alperna Bluetooth är också bra. Jag ansluten en Fujitsu PX mus, GPS, Samsung SGH-D500 som en GPRS-modem och Samsung Bluetooth-headset och det var inga problem att hantera alla dessa enheter även om de användes på samma gång. Produkter från Alps Electric är alltid något du kan räkna med och drivrutiner för dem aldrig orsaka problem heller, det är därför Alperna delar används ofta i kvalitet bärbara datorer.

Slutsats

Från en bärbar perspektiv på T4010 har bra byggkvalitet, snygg och erbjuder en mängd säkerhets-och säkerhetsdata funktioner. Prestanda klokt det är tillräckligt kraftfull för mig. Ur en Tablet PC perspektiv jag nog aldrig använt alla möjligheter som erbjuds av den här maskinen. Men jag är nu får en ny bärbar dator, LIFEBOOK S7020, och jag redan vet att jag kommer att sakna några av de funktioner som erbjuds av T4010. Mest av allt kommer jag att sakna möjlighet att surfa på nätet eller använda MSN Messenger i sängen! Med Tablet PC är det betydligt bekvämare sedan med vanlig bärbar dator.

Fördelar

  • Lång batteritid
  • Modulfack systemet
  • Rich mjukvarupaket
  • Variabel mellan bärbara / Tablet PC
  • Ser trevligt
  • Fast byggkvalitet
  • Bekvämt tangentbord

Nackdelar

  • Lite dyrt
  • Du kan hamna i vissa vanor som är svåra att bryta!

Pris och tillgänglighet




Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar