fredag 27 maj 2005

Fujitsu LifeBook E8020 Review (pics, specifikationer)

Fujitsu LifeBook E8020 Review (pics, specifikationer)
av Goren - 2005/05/27

Efter att ha sålt min IBM T42 var jag i behov av en ersättare. Liksom många andra ville jag något som var bärbar, men har ett bra grafikkort och en rimlig kostnad. Ytterst finna en sådan anteckningsbok är mycket osannolikt eftersom prestanda, vikt eller kostnad måste offras för att förvärva sådana egenskaper. I mitt sökande efter en ersättare, ansåg jag Asus W3V och Fujitsu N3510 som mina toppkandidater. Den tidigare krävs för mig att offra mitt pris krav, medan den senare skulle kräva ett offer i vikt och bärbarhet.

Fujitsu LifeBook E8020

Situationen förändrades när jag bläddrat igenom Bärbar En lista över bärbara datorer och snubblat på det nya Fujitsu E8020D . Den E8020D är Fujitsus senaste Sonoma anteckningsbok. Det erbjuds samma grafikkort som W3V, men på samma gång är lättare än N3510. Dessutom var baslinjen E8020D billigare än både W3V och N3510. Den E8020D var mycket konfigurerbar (något som inte kan sägas om W3V om du häva tillverkarens garanti) och erbjöd en Serial ATA (SATA) hårddisk som varken W3V eller N3510 användningsområden. Som ett resultat var E8020D den perfekta kompromissen mellan de två, även om jag måste notera att det inte är en widescreen bärbar dator heller.

Jag köpte min E8020D från Portable One, en certifierad återförsäljare av Fujitsu bärbara datorer. Personalen som det var utomordentligt hjälpsamma och artig, särskilt herr Reyes och Mr Gospich som var patienten och vänliga nog att ta itu med mina många förfrågningar och indecisions. Dessutom hittills har jag inte sett någon annan webbplats som erbjuder möjligheten att konfigurera Fujitsu bärbara datorer än Fujitsu själva. Som en extra bonus, ger Portable Man också gratis 2-dagars sjöfart till alla Fujitsu ordning och har bättre återvändandepolitik än Fujitsu själva. Och slutligen, erbjuder Portable en gratis uppgradering till dubbla pekdon och intern Bluetooth för E8020 och E8020D.

Fujitsu Lifebook E8020D som levereras

  • Intel Pentium M 730 (1.60GHz, 2MB L2-cache, 533MHz FSB)
  • 15,1 "XGA (1024 x 768) skärm med Crystal View (blank skärm)
  • 40GB, 5400RPM Serial ATA (SATA) hårddisk
  • 512MB DDR2 SODIMM (2GB MAX)
  • Dual Layer Multi-Format DVD-brännare
  • Standard 8-cells batteri och tillvalet 6-cells modulfacksbatteri
  • Portar: Fyra USB 2,0, Infraröd port (IrDA 1,1-kompatibel, 4 Mbps), PS / 2, seriell, parallell, extern skärm, modem (RJ-11), SD / MMC-kortplats, Gigabit Ethernet (RJ-45), IEEE 1394 (4-pin), dockningsport, hörlurar / SPDIF och uttag mikrofon
  • ATI X600 grafikkort med 64 MB RAM-minne
  • Atheros Super AG 802,11 a / b / g internt trådlöst LAN-kort
  • Dubbla pekdon
  • Från och med maj 2005, startar prissättning på $ 1399. Denna konfiguration är över $ 1589
    E8020D Datablad (183kb): Fujitsu E8020D Datablad

E8020D Översikt

Fujitsu E8000-serien kan klassificeras som en main-stream anteckningsbok. Det är lite för tung för att klassificeras som en tunn och lätt (t.ex. Fujitsu S-serien), men är tunnare och lättare än en stationär dator (t.ex. Fujitsu N-serien). Som en del av Fujitsus andra raden av bärbara datorer, kommer E8020 i två versioner, den E8020 och E8020D i vilken den senare erbjuder en Atheros-kort. Eftersom de flesta återförsäljare pris på E8020 och E8020D detsamma, skulle man kanske också plocka upp den senare modellen.

E8020D design

Fujitsu E8020D har en kraftig silver lock med en svart Fujitsu logotyp placerad på mitten. Locket är mycket hård och kommer inte att böja eller lämna finger avtryck när du trycker bakifrån, till skillnad från vissa andra bärbara datorer. Det finns en enda spärr som håller locket på kroppen av den bärbara datorn.
Bortom locket är E8020D svart med silver lininings, silver musknappar och silver knappar konfigurera. Tangentbordet i sig är inte vit som på bild, men är en mjuk ljusgrå sånt på en Super Nintendo.

Det finns vissa flex på handledsstödet och tangentbordet, men det är inte alltför störande.

Ingång och-utgång

Nedan finns bilder på in-och utgående hamnar i E8020D, som bör vara samma som E8020.

På höger sida av E8020D finner vi en stor värme ventil, ett PCMCIA och Express-kortplats.

Lifebook E8020D höger

På vänster sida, med början från vänster till höger, är strömkontakt, USB 2,0-port, videoutgång, brand tråd port, SD-kortläsare, en annan värme vent och en modulfack som kan inrymma en optisk enhet, ett annat batteri , en annan hårddisk eller en vikt sparare. Objekt i modulfacket kan lätt avlägsnas genom växeln längst till höger.

Lifebook E8020D vänster sida ( se större bild )

På baksidan hittar vi ännu fler portar, från vänster till höger: en modemport en värme vent, parallella, seriella, VGA portar, 3x USB 2.0, Ethernet / LAN-port, en annan värme vent, och ett lås. Det finns lite utrymme som separerar de 3 USB-portar.

Lifebook E8020D bak

På framsidan har vi WiFi på / av-knapp, ljud in och ut portar (för mikrofoner och hörlurar / högtalare) och en infraröd port. Notera ventilerna i fronten, som är där hårddisken ligger

Lifebook E8020D front

På det nedre högra hörnet är där batteriet (bort från viken) ligger, är bredvid den en panel som kan skruvas att avslöja platsen för två RAM och trådlöst kort. Rätt under denna panel är där hårddisken ligger. De är alla lätt avtagbar och definitivt mycket lätt att uppgradera.

Lifebook E8020D botten

Skärm

Liksom de andra Fujitsus är E8020D erbjuds med en 15,1 "XGA-skärm med Crystal View (1024 x 768) eller en 15,1" SXGA + skärm med ut Crystal View (1400 x 1050). Fujitsus Crystal View betyder helt enkelt att skärmen är blank, och är samma som Sonys X-Brite, Toshibas Tru-Brite, och Asus Color Shine skärm. Att reccomend Crystal View eller icke Crystal View skulle vara omöjligt eftersom sådana skärmar är en fråga om personlig preferens. Crystal View ger skarpare färger och bättre kontrast, men dess blanka skärmen speglar ofta ljuskällor, t.ex. en glödlampa och sol. Ytterst skulle det bero på var du tänker använda din bärbara dator, och om du har möjlighet att anpassa sig till dessa reflektioner. Det finns många som fortfarande föredrar det traditionella matt finish eftersom det inte är så mycket reflekterande och är mycket lättare för ögonen. För mig, jag valde Crystal-skärm helt enkelt eftersom det var billigare.

Den E8020D lever upp till Fujitus anseende att bygga högkvalitativa skärmar. Färgerna är mycket exakt och ser inte tvättas bort i jämförelse med min IBM T42. Svarta är mycket djup och faktiskt svart medan vita är mycket ljus och inte visas som grå eller gulaktig. Det finns 8 nivåer av ljusstyrka kan justera på E8020 till, med den högsta nivån är betydligt ljus.

Horisontell betraktningsvinkel änglar är ganska bra som en grupp av 2 eller 3 personer kan sitta runt E8020D och njut av en DVD med ut mycket påfrestning. Vertikal betraktningsvinklar är bra, men inte lika bra som den horisontella betraktningsvinkeln, som med de flesta bärbara datorer. Sammantaget är skärmen av mycket hög kvalitet och kom med några döda pixlar. Kristallen Vyn är mycket trevligt och lätt att anpassa sig till, men jag ska erkänna att jag kan leva med antingen en kristall vy eller matt finish som det gör ingen stor skillnad för mig.

Lifebook E8020D bild av en svart skärm. Lägg märke till avsaknaden av ljus läckage och min reflektion på grund av Crystal View. Lampan på botten är standard i alla bärbara skärmen som visar rena svarta färger.

Tangentbord / styrplattan / TrackPoint / Konfigurera Keys

Lifebook E8020D tangentbord / styrplatta / TrackPoint

Tangentbordet är ljusgrå och innehåller 84 nycklar. Lyckligtvis E8020D har en Windows-tangenten (inte finns på min Thinkpad) och placerar CTRL-tangenten till vänster om fn-tangenten. Ljusstyrka och volymkontroll kan ändras med en av FN tangenterna. Det finns en viss flex i tangentbordet, men det är mycket små och inte alltför störande. Även införandet av en Windows-tangenten är trevligt, är det fortfarande sämre än ThinkPad tangentbord, men du kommer att bli svårt att hitta en som är överlägsen.

TrackPoint ligger mellan G, H och B-knapparna och är av ljusgrå färg. Den typ av TrackPoint används är ett suddgummi huvud, som inte smittar av sig på fingret skillnad suddgummi huvuden som används av andra märken. Den övre delen av radergummit huvudet ligger fortfarande under toppen av nycklar, som prevens radergummit från gnugga på skärmen när den är stängd (som på häftstift huvuden används av ThinkPad). Men det skulle vara trevligt om Fujitsu gav konsumenterna ett val av olika huvuden för TrackPoint som IBM gör, men detta är en mycket mindre fråga och är verkligen något jag kan leva med. TrackPoint är ganska lätt att använda och kan justeras.

Pekplattan är belägen nedanför mellanslagstangenten och mäter omkring 2,5 cm x 1,5 i, vilket är ganska liten för en bärbar dator här storleken, men ändå lätt att använda. Nedanför pekplattan är vänster och höger musknapp och Page Up / Down bar snarare än en scroller. Musknapparna är lite stor och otymplig. Personligen föredrar jag att använda en riktig mus.

Ovanför tangentbordet är en liten LCD som visar batteritid och kör aktivitet och 4 konfigurerbara knappar. Dessa knappar kan konfigureras för att snabbt starta ett valfritt program du väljer. Till exempel öppnas knappen Standard 1 upp anteckningsblock, knapp 2 öppnar räknaren öppnas Knapp 3 Internet Explorer och knapp 4 öppnar min internetuppkoppling. Detta är en mycket användbar funktion, särskilt när vissa applikationer ständigt används.

Processor och prestanda

Min E8020D levereras med en Pentium M 730 1.6GHz, men processorhastigheten kan konfigureras för 2,0 GHz via bärbar en. Personligen tycker jag 1.6GHz vara tillräckligt bra för nästan alla användningsområden jag använder och hanterar väl för de spel jag spelar som inkluderar Battlefield 1942.
Nedan finns flera prestandatester som beräknar min E8020 är processkapacitet och grafik kapacitet. Den första riktmärke, Super Pi, använder den bärbara datorns processor att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror som användaren kan välja. För detta exempel har jag valt 2 miljoner siffror och har postat den tid det tog för att beräkna dessa siffror i jämförelse göras med andra bärbara datorer granskas av Abaxter.

Jämförelse av bärbara datorer som använder Super Pi för att beräkna Pi till 2 miljoner siffror (ansluten):


De nästa riktmärken beräkna 3D kapacitet E8020. Medan min valda processorn är något långsammare än T43 eller N3510, lyckas det fortfarande att hålla sin egen. Den E8020D s ATI Radeon X600 lyser klart som det är 3D riktmärken är överlägsna de andra två.


Men det måste sägas att medan ATI Radeon X600 är imponerande, det är prestanda fortfarande sämre än "spel bärbara datorer" som Dells XPS2 eller Asus Z71V som erbjuder en överlägsen grafikkort och mer dedikerat videominne. Men som av ström, är E8020D Fujitsus 2: a bästa gaming laptop (den första är N6000-serien) i form av 3D-prestanda.

Gaming

Med riktmärken som nämns ovan bör E8020D med X600 grafikkort kunna bekvämt köra de flesta moderna spel (som av 2005). Jag installerade Battlefield 1942, ett spel släpptes 2002, för att testa funktionerna i denna grafikkort.
Med alla textur alternativ Läsavstånd alternativ och alternativ belysning som till max tillsammans med öka antalet robotar i spelet till 400, fanns det ingen avmattning och talan var snabbt tempo.

Skärmdump av Battlefield 1942 med maximala inställningar på E8020D

Ljud

Högtalarna för E8020 är ganska mediokra. Medan de flesta andra bärbara datorer inte är kända för sina högtalare, känns det som E8020 har helt enkelt ingen bas. Men det bör inte vara alltför mycket av ett problem som man kunde helt enkelt koppla in en uppsättning av öron / hörlurar eller externa högtalare för att förbättra ljudet. Som nämnts tidigare är högtalaren (ljudutgång) hamn i notebook-datorns framsida.
Observera ljudet på min konfigurerade E8020 beror på det faktum att jag valde en modell med ett dedikerat grafikkort. Modeller som inte har ATI Radeon X600 kommer i stället att få en bättre ljudkort i form av Azalia Codec ALC260 med 6 kanaler med HD-ljud.

Värme och fläkt

Den E8020 och E8020D har totalt 7 munstycken placerade på vänster, höger, bak och längst ned den bärbara datorn. Dessa ventiler ger välbehövlig cirkulation och sänker användningen av fläkt för att kyla ner systemet. Men eftersom en av ventilerna är på höger sida, kommer de som är högerhänt känns ibland värme blåses på sin mus.

Jämfört med mina tidigare IBM T42, värme nivåerna är ungefär desamma. De flesta av de erfarna värme är på vänster handledsstödet där den optiska enheten är placerad, och runt CPU, där det är bara noticable om du använder den här bärbara datorn i knät.

Totalt sett är värmen inte irriterande och kan användas bekvämt i ditt knä. Dessutom som jag ibland gör omfattande spel, är den värme som genereras inte mycket av ett problem, även om det är säkert märkbar.

När det gäller fläkten, är allt jag kan säga "vad fan?" Den E8020D är så tyst som en mus och ibland undrar jag om min bärbara dator är levande! Det är det tyst. Det finns dock en fläkt och den normalt körs en kort stund när du använder den optiska enheten eller när det finns många program som körs samtidigt. Men jag måste säga att både värme och fläkten är helt beroende av vilken typ av uppgifter som du utför på den bärbara datorn, är detta regel för alla bärbara datorer.

När du använder HDTune varierade temperaturer hårddisken mellan 109F/42C till 117f / 47C när flera applikationer.

Trådlös anslutning

LIFEBOOK E8020D levereras med en Atheros Wireless Super ABG (802.11 a / b / g) kort. Den minut som jag vände på den här bärbara datorn, var det möjligt att upptäcka flera trådlösa inom mitt område. Jag tog det till skolan och kunde använda mitt universitet trådlösa med lätthet.
Både E8020 och E8020D komma med möjlighet till inbyggd Bluetooth. Men om inköp från Portable One, kommer installationen av Bluetooth kommer gratis.

Batteri

En 8-cells batteri ingår i E8020D med möjlighet en 2: a 6-cells batteri som kan placeras i modulfacket. Strömförbrukningen varierar beroende på om användaren har valt ett dedikerat grafikkort eller inte. Enligt Fujitsu ska E8020D pågå cirka 3,5 timmar med grafikkortet, och ytterligare en timme med ut kortet. Men jag tycker dessa uppskattningar vara lite optomistic.
Vid tung användning som ingår vissa spel och titta på dvd-talet var batteritid högst 2 timmar. När blygsam användning, såsom webbsurfning och skriva, kunde jag uppnå ungefär 3 timmar. Detta är lite av en besvikelse jämfört med andra bärbara datorer av liknande storlek. Till dem som är intresserade av den här anteckningsboken men efterfrågan mer batteritid bör överväga att skaffa ett extra batteri för modulfacket, bör det åtminstone ge användaren 5-6 timmar, tillräckligt länge för att använda utanför tills man finner ett vägguttag för att ladda.
Enligt Batteri Eater Pro, tog det 174 minuter att ladda från 30%.

Batteriladdningstid diagram

Batteriet laddas ur diagram

AC-adapter

Den nätadapter är ungefär samma som den jag hade för min IBM T42. Den E8020D har adaptern är cirka 5 (l) x 2 i (d) x 1 i (h) och är ganska lätt.

Service och support

Den E8020 och E8020D levereras med 1 års internationell garanti med option på 3 år om du är villig att spendera ytterligare $ 100. Fujitsu anses vara en av ledarna för internationella garantier för sina bärbara datorer, tillsammans med Hewlett Packard och IBM. Dessutom erbjuder Fujitsu ett 24 stöd timmars service.

De som inte vill ta itu med Fujitsu direkt kan hantera bärbara istället. Bärbar One är en auktoriserad Fujitsu leverantör och återförsäljare. De kan ändra ditt system (eller returnera den till sin ursprungliga tillstånd) och har bra kundservice med några av de trevligaste och vänligaste staber ute.

Slutsats

Den E8020D är den perfekta bärbara datorn för dig som letar efter en kombination av kraft, prestanda och vikt till ett godtagbart pris. De som visat intresse för Fujitsu N3510, men blev besvikna antingen dess vikt, widescreen eller grafikkort, bör allvarligt överväga E8020D som ett alternativ som det är signficantly lättare och ger ett ATI X600 snarare än en X300.

Utformningen och färgsättning av E8020D är elegant och mycket professionella, något du kan göra för att arbeta och inte få embarassed av en udda färg jobb. Det är tillräckligt stor och tillräckligt kraftfull för att bli en stationär dator, men ändå tillräckligt lätt för att ta med till jobbet, förutsatt att du inte gå långa sträckor. Det finns massor av portar för att tillgodose behovet av att ansluta fler hårdvara. Och slutligen, är den bärbara datorn mycket uppgraderas som RAM, optisk enhet, trådlösa kort och hårddisken ligger alla i ett bra läge och mycket lätt att ta bort.

Fördelar

  • Stora skärmen, färgerna är levande, svarta är faktiskt svart och vita är ljusa
  • Den tuffa Locket är resistent mot böjar, oavsett hur mycket tryck jag sätta in det
  • Trådlöst är mycket lyhörda
  • Massor av hamnarna bör de med många USB-baserad hårdvara oroa dig inte.
  • Mycket uppgraderingsbar, hårddisk, optisk enhet, RAM och trådlöst kort ligger alla bekvämt och lätt att ta bort
  • Modulfacket möjliggör enkel borttagning / byte av en optisk enhet, rum för en annan hårddisk eller batteri, eller till dem som vill spara mer vikt, en vikt sparare
  • Möjlighet att välja mellan Crystal View och icke Crystal View (blank skärm)
  • Mycket mycket tyst, till den punkt där man skulle tro att det inte finns någon fläkt (oroa dig inte det finns en fläkt).
  • Som av 5/2005, priserna börjar på $ 1399 USD

Nackdelar

  • Det finns en viss flex på tangentbordet och handledsstödet
  • Batteriets livslängd kan bli bättre
  • Högtalare är mediokra för en bärbar dator
  • Högerhänta användare kommer att känna värme blåser på sin mus



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar