torsdag 26 maj 2005

Dell Latitude X1 Review (pics, specifikationer)

Dell Latitude X1 Review (pics, specifikationer)
av abaxter - 2005/05/26

av Andrew Baxter, New York, USA

Den Dell Latitude X1 är Dells minsta och lättaste bärbara erbjudande. X1 är riktad till företagsanvändare som behöver vara mycket rörliga, och väger bara 2,5 pounds X1 verkligen ger enkel att bära. Så för ett mycket rimligt pris som börjar på ungefär $ 1.600 får du en 12,1 "widescreen-skärm, inbyggd Wi-Fi (802.11b / g), integrerad Bluetooth, ExpressCharge, Secure Digital och CompactFlash platser, FireWire, 3-års serviceplan, snyggt designade bärbara datorn och en garanti för någon ryggvärk orsakad av bär den här enheten.

Dell Latitude X1 Basic specifikationer och konfigurationsalternativ (text i blått indikerar konfiguration översyn enhet när det finns ett val finns)

  • Skärm: 12,1 "TFT WXGA-skärm (1280 x 768) (matt yta, inte glansig / bländning)
  • Processor: Intel Pentium M 733 ULV (1.1GHz)
  • Mått: 11,26 "x 7,7" x 0,98 "(bredd x djup x höjd)
  • Batteri: 3-cell eller längre livslängd 6-cells
  • Vikt: 2,5 £ med standardbatteri
  • Portar: 2 USB 2,0, extern bildskärm, nätadapter, RJ-11 modemport, RJ-45 Ethernet-port, audio: hörlurar / linje ut, extern mikrofon, IEEE 1394 FireWire
  • Hårddisk: 1,8 "30GB eller 60GB @ 4200rpm
  • Slots: 1 SecureDigital kortplats, 1 CompactFlash-kortplats
  • Dell D-Bay optisk enhet (tillval)
  • Trådlöst: Intel 2200BG 802,11 b / g, inbyggd Bluetooth
  • Operativsystem: Windows Home / Pro

Dell Latitude X1 Product Page: http://www1.us.dell.com/content/products/productdetails.aspx/latit_x1?c=us&cs=04&l=en&s=bsd

Konkurrerande Bärbara datorer

Det är alltid bra att veta vad andra alternativ du har i en viss anteckningsbok kategori du funderar på att köpa inom. Här är en genomgång av liknande 12,1 "skärm ultraportabla bärbara datorer som X1 konkurrerar med:

  • Fujitsu LifeBook P7010
  • IBM ThinkPad X41
  • Acer TravelMate 3000
  • Apple PowerBook G4 12-tum
  • Toshiba Portege R200
  • HP Compaq NC4200
  • Sony VAIO T-serien
  • Asus W5
  • Averatec 3300-serien

Bygg och Design

Det mest slående sak om Latitude X1 är naturligtvis dess storlek och vikt. Med standard 3-cells batteri, väger enheten bara 2,5 pounds och är något mindre än en tum tjock. Det är verkligen en av de lättaste bärbara datorerna på marknaden, och definitivt den lättaste för en 12 "skärm bärbar dator. Det är en verklig glädje att sätta denna bärbara dator i ditt väska och inte ens känner tyngden.

En sak som är vanligt i ultrabärbara, men det måste påpekas, är att det inte finns någon inbyggd optisk enhet för X1. Det är en del av formeln för att hålla nere vikten och det totala paketet tunn. Så vad händer när du behöver ladda programvara från en dvd eller cd? Det är då du behöver en extern optisk enhet som Dell D-Bay Optisk enhet lösning. D-bukten ger dig helt enkelt ett sätt att koppla in en optisk enhet till USB-porten på vänster sida av X1. Via USB-porten till vänster har en effekt stift precis under det som ger ström till D-Bay-enheten, så att du inte behöver krångel med att bära en sladd bara för att driva D-bukten. Jag rekommenderar bara ta den optiska enheten när du verkligen behöver det och hålla dess användning till kontoret - om du släpa denna bad boy runt sin extra vikt, extra kablar, extra grejer att bära (bla).

Latitude X1 med D-Bay optiska enheten ( se större bild )

Den faktiska bygga av Dell X1 är robust. Inte robust, men robust. Den plasthölje är inte lika stel och tjock som IBM ThinkPad X41. Skärmen gångjärn är bra, när du flyttar skärmen fram och tillbaka för att testa för vingla, ser du att det bara är någon. Jag är inte ett stort fan av skärmen stängningsmekanismen men det finns ingen spärr eller magneter - det bara förlitar sig på gångjärnen att stanna stängda och som gör det svårt att öppna och ändå inte 100% tät i stängning.

Dell Latitude X1 (till vänster) tillsammans med konkurrerande ultraportabel Fujitsu P7000-serien ( se större bild )

Dell gick ut för att se till att det är viktigt skyddas. En strejk zon på undersidan av den bärbara datorn i området som hårddisken ligger ger extra dämpning för att absorbera exceptionell stötar eller fall. Låt oss inse det, om du är en företagsanvändare själva maskinen är utbytbar om något otäckt händer, men om du förlorar en massa information så är du vet vad otur.

Det övergripande utseendet på X1 är trevligt. Den ljusgrå borstat aluminium look är ren och helt enkelt ser bra ut. En professionellt utseende om du kommer. Det finns inte en ton av flare för utformning, men om du vill betala $ 500 mer för en vacker anteckningsbok finns i olika färger och sedan hör jag www.SonyStyle.com kan ha vad du letar efter (kolla VAIO T).

Fram på grund av Dell X1 och D-Bay-enhet ( se större bild )

Input och portar

Låt oss ta en tur runt X1 och se vilka portar och kortplatser vi på varje sida.

På framsidan kan du se att vi har en SD-kortläsare längst till vänster och en grupp indikatorlampor (ingen lyser upp i denna bild, de är på det svarta området) bredvid SD-kortläsare:

Latitude X1 fram ( se större bild )

På vänster sida har vi ljudet line-out/headphone jack, mikrofon i uttaget, FireWire-port, 1-USB 2,0-port med en effekt stift under den (detta används för att driva en extern optisk eller hårddisk som D -Bay-lösning), en VGA-skärm ut port och Grenuttag:

Latitude X1 vänster sida ( se större bild)

På höger sida har vi strömbrytaren på gångjärnet område, ett modem jack, Ethernet-uttag, en annan USB 2,0-port och ett CompactFlash-kortplats.

Latitude X1 höger sida ( se större bild )

På baksidan av den bärbara datorn finns det helt enkelt ett säkerhetslås område och batteriet ... inget utrymme för mycket annat tillbaka hit!

Latitude X1 tillbaka ( se större bild )

Skärm

Dell-X1 har en widescreen XGA-format LCD (WXGA = 1280 x 768 upplösning). Widescreen blir mer och mer populärt, ja de flesta ultrabärbara nu gå med detta format. Det är naturligtvis en stor format för att titta på filmer - men utan en inbyggd DVD-enhet du inte kommer att göra mycket av det på X1. En sak jag märkte om widescreen på X1 jämfört med den normala 12,1 "skärm på IBM X41 var att skärmen är kortare vertikalt (detta kan lätt ses i bilden nedan, tänk på det, om det är en 12,1" skärm på och mer av denna längd går mot bredden, du naturligtvis ta bort från höjd). Nu är ofördelaktigt för visning långa webbsidor, men det är en fördel om du är i trånga till exempel på ett flygplan. Varför det? Tja, det högre skärmen desto mer sannolikt att det kommer att stöta i sätet framför dig ... speciellt om personen framför beslutar att luta ryggstödet till knät! Så en widescreen-format är säkert bra för användning på flygplan.

Till vänster är Dell Latitude X1 skärmen till höger IBM X41-skärmen. X1 har en widescreen-format medan X41 är standard ( för större bild)

Ljusstyrkan på skärmen är mycket bra. Det är inte så ljusa och lysande som Fujitsu P7010 12,1 "skärm som använder Fujitsu ClearVue glansiga format, men det är ljusare än IBM X41-skärmen. Det är en matt finish skärm, är det inte den glänsande päls avsluta du får med 12,1 "Inspiron 700m.

Dell Latitude X1 skärm ( större bild )

Ljud

Vi vet alla att ljud på bärbara datorer är en eftertanke. Detta gäller särskilt med ultrabärbara datorer. Vid utformningen av dessa bärbara datorer är jag säker på att det är det sista produktdesigners adress och så högtalarna princip gå där de passar och det finns utrymme kvar. I fallet med X1 botten av den bärbara datorn råkade vara där talaren passform och onödigt att säga att du inte kommer att få mycket bra ljud projektion när en högtalare är i detta läge. Ljudet är tinny och dova, men line-out/headphone uttaget på höger sida är din saving grace för att ansluta vissa hörlurar eller externa högtalare för att få bra ljud.

Värme & Buller

X1 använder inte ett fan för kylning, med en 1.1GHz Ultra Low Voltage-processor antagandet är att saker och ting inte kommer att värma upp för mycket och därför passiv kylning kommer att fungera alldeles utmärkt. Och det är sant till en viss grad. Jag tyckte att botten X1 kan få ganska toasty efter långvarig användning ändå. Det var obekvämt att använda på varv efter 30 minuter eller så. Jag brukar inte använda en bärbar dator i mitt knä men inte bara det svårare för den bärbara datorn svalna när dina kläder täcker sina ventiler eller blockerande sätt luftpassage, det är också ohälsosamt för dig om du är av den manliga kön. Jag kommer inte gå in på det, bara läsa den här artikeln för att ta reda på varför jag säger detta: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4078895.stm .

Så långt som buller går, bra, vad buller? Det finns ingen att tala om med denna maskin.

Processor och prestanda

X1 drivs av Intels Ultra Low Voltage (ULV) Pentium M-processor. Dell valt att använda 1,1 GHz-modellen, är det 1,2 GHz den senaste chipet och är vad Fujitsu och andra ultra portabla tillverkare flyttar till sina ultrabärbara datorer. Intel har haft avkastning problem med sina ULV marker i det förflutna, så det kan vara en leverans fråga. Förhoppningsvis Dell kommer att erbjuda 1,2 GHz ULV alternativet snart.

Med detta sagt är maskinen på något sätt underpowered för vad dess köpare kommer att använda den till. Jag har använt ett par ultraportabla bärbara datorer med ULV-processor nyligen och, bortsett från spel, har jag inte hittat ett kontor / produktivitet uppgift dessa maskiner inte kan hantera. Detsamma är sant med X1. X1 levereras med en bas av 256 MB RAM, med en öppen minnesplats som kan rymma en 1GB chip. Vår granskning enhet har 512 totalt, vilket är acceptabelt för Windows XP drift och bör vara utgångspunkt för alla bärbara datorer, speciellt för denna kategori.

När du knaprande bärbara funktionalitet i en mindre volym av utrymme, uppoffringar måste göras. Dell har inte gjort många med X1, men hårddisken är en av dem. Istället för den vanliga 2,5 "notebook enhet var de tvungna att använda en mindre 1,8"-modellen finns i 30GB och 60GB storlekar. Enheten storlek är egentligen inte mycket av en fråga, de flesta mobila proffs verkligen inte behöver mer än 60 GB utrymme. Hårddisken rotationshastighet är större oro, är enheterna bara betyget 4200 RPM och det finns inget att användaren kan göra åt det eftersom dessa storlekar enheter inte kommer i högre hastigheter. Jag tror inte att detta kommer att sluta stör många människor, men om du försöker hitta en högpresterande liten anteckningsbok, detta förmodligen inte är den bästa passform. En trevlig sak om hårddisken är den är monterad med en stötdämpare för att skydda enheten från jostling samband med resor.

Riktmärken

Vi använder programmet Super Pi för att få ett riktmärke för processorhastighet. Super Pi-programmet tvingar helt enkelt processorn att beräkna Pi till ett utvalt antal siffror i noggrannhet. Beräkning 2 miljoner siffror är vår måttstock. Nedan är en jämförelse diagram över hur Latitude X1 med det 1,1 GHz processor staplas upp till andra bärbara datorer när man kör denna beräkning:

Notebook Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror

Dell Latitude X1 (1,1 GHz ULV Pentium M)

2m 40s
IBM ThinkPad X41 (1,50 GHz Alviso Pentium M) 2m 02S
IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Alviso Pentium M) 1m 45s
Fujitsu LifeBook N3510 (1,73 GHz Alviso Pentium M) 1m 48s
IBM ThinkPad T41 (1.6GHz Banias Pentium M) 2m 23s
Compaq R3000T (Celeron 2.8GHz) 3m 3s
Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M) 2m 10s
Dell Inspiron 8600 (1,7 GHz Banias Pentium M) 2m 28s

Uppenbarligen X1 är långsammare än många av de nyare och snabbare processorer, men det är fortfarande snabbare än en Intel Celeron-processor och det är ungefär lika snabbt som vad de snabbaste bärbara datorer med mobila processorer uppnådde ett par år tillbaka. Återigen rekommenderar vi inte använder denna bärbara dator för att utföra brute force matematiska beräkningar som söker efter alla primtal som finns eller sprickbildning säkerhetsnycklar, men vi rekommenderar det för normala människor som gillar att skriva Word-dokument, redigera Excel-kalkylblad, skicka e-post och kontrollera din lokala prognos på Weather.com .

Futuremark PCMark04 poäng
Dell Latitude X1 (1,1 GHz) IBM X41 (1,50 GHz) Fujitsu P7010 (1,2 GHz)
Multithreaded Test 1 / Komprimering 2,0 MB / s 2,66 MB / s 2,37 MB / s
Multithreaded Test 1 / Filkryptering 16,26 MB / s 21,81 MB / s 17,5 MB / s
Multithreaded Test 2 / Fil dekompression 14,43 MB / s 19,03 MB / s 15,41 MB / s
Multithreaded Test 2 / Bildbehandling 6,5 MPixels / s 8,65 MPixels / s 6,88 MPixels / s
Multithreaded Test 3 / virussökning 1309,7 MB / s 1349,58 MB / s 1374,93 MB / s
Multithreaded Test 3 / grammatikkontroll 1,79 KB / s 2,09 KB / s 1,82 KB / s
Arkiv Dekrypteringen 32,66 MB / s 43,78 MB / s 34,19 MB / s
Ljud konvertering 1495,55 KB / s 2014,01 KB / s 1587,01 KB / s
Webbsida rendering 3,39 Sidor / s 4,43 Sidor / s 3,56 Sidor / s
DivX Video Compression 78,81 FPS 39,19 FPS 32,87 FPS
Fysik Beräkning och 3D 65,05 FPS 79,59 FPS 57,71 FPS
Grafik minne - 64 rader 374,57 FPS 399,62 FPS 243,43 FPS
Futuremark 3DMark05 poäng
3DMark Score 182 3DMarks 160 3D Marks -
CPU Score 1468 CPUMarks 1598 CPUMarks -
Gaming Tester
GT1 - Return To Proxycon 0,8 FPS 0,6 FPS -
GT2 - Firefly Forest 0,5 FPS 0,5 FPS -
GT3 - Canyon Flight 1,0 FPS 0,9 FPS -
CPU Tester
CPU-test 1 0,9 FPS 0,9 FPS -
CPU-test 2 1,1 FPS 1,3 FPS -

I ovanstående resultat är det intressant att notera att X41 med sin 1,5 GHz-processor förutsägbart gjorde bättre än X1 1.1GHz processor i form av CPU prestandatester. Men konstigt X1 grafik och spel riktmärken för prestanda slå X41 som har bättre specifikationer på papper. Odd. Ändå kommer du inte att spela 3D-spel på denna bärbara dator ändå som grafikprestanda lämpar sig inte för det.

HD Tune Riktmärken
Minsta överföringshastighet 2,2 MB / sek
Maximal överföringshastighet 21.2MB/sec
Genomsnittlig överföringshastighet 16,4 MB / sek
Acess tid 19,7 ms
Burst Betygsätt 53,7 MB / sek
CPU-användning 5,2%

Batteri

Standarden batteri för Dell X1 är en 3-cells, är detta batteri storlek som gör dig en bärbar dator med £ 2,5 vikt. En 6-cells batteri alternativ är tillgängligt som har en påstådd 6 timmar i livet. Använda 3-cells batteri med wi-fi på och skärmens ljusstyrka vid 6 av 8 bar fick jag 2 timmar och 40 minuters användning ur X1. Detta är bra för ett 3-cell för säker. Min favorit del om detta batteri är dock hur snabbt det tar. Dell dubbar den snabb laddning kännetecknande för batteri "ExpressCharge", jag kallar det darn bekvämt. Jag gjorde ett test för att se hur snabbt den här anteckningsboken avgifter från nästan tomt (4% avgift) till 100% laddning, och tiden var 1 timme och 1 minut. Vid 40 minuters laddning var jag upp till ca 80% laddning. Detta är definitivt snabbare än din genomsnittliga bärbara kostnad upp. En sådan sak är riktigt bra om du har begränsat med tid på en flygplats och bara vill ladda batteriet så mycket som möjligt innan du hämtar på nästa flyg. Det är också bra för otåliga människor som jag själv i daglig användning, jag vill bara se batteriladdningen så snabbt som möjligt så jag vet allt är Juiced upp redo för sin nästa resa!

Avgiften sladd och makt block för X1 är verkligen lätt och liten och därför lätt att bära. De kommer inte att lägga mycket till din resa i vikt om du behöver ta dem med dig. Dell faktiskt har en laddning sladd som är riktigt kort och en som är lite längre så välj vilket som passar räkningen.

Tangentbord och inmatning

Jag stärkande själv för en dålig skrivkänsla med X1. För att vara ärlig, jag har aldrig varit nöjda med ett tangentbord på någon av Inspiron bärbara datorer jag har använt. Så jag var glad över att finna att X1 tangentbordet är faktiskt egentligen ganska användbar. Avståndet mellan tangenterna är stor och jag behövde inte justera fingret resor alltför mycket från vad jag är van att på en fullstor stationär tangentbord. Nycklarna är alla medelstora väl och på de platser du förväntar dig. Dell har inkluderat dedikerad sida upp och sida ner, infoga, ta bort, hem och knappar slut. Tangentbordet är också tätad för att skydda X1 från spill. Jag tror att vi alla känner någon som har lagt en kaffe i sin bärbara dator, så den här funktionen bör ge en fin försäkring mot dessa misstag.

Nedanför tangentbordet är X1 pekplattan. Det är ganska liten i både yta och knappar klickar. Pekplattan är 1,5 "x 2" i jämförelse med Fujitsu P7000 som är 2 3/8 "x 1 3/4". Musknapparna är i tum breda, men drygt 1/4 "lång, vilket gör dem lite tufft att vänja sig. Det är väl positionerat dock bör båda högerhänta människor och vänsteranhängare hitta centrala placeringen lätt att nå.

Tangentbord och styrplatta ( se större bild )

Trådlös

Redan konstaterats, kommer X1 med WiFi (802.11 b / g) och Bluetooth. Det senare är en mild kupp, eftersom de flesta bärbara datorer av denna storlek inte har den funktionen. Frågan är en av storlek för alla antennerna. Vid användning av X1 jag hade bra trådlös mottagning med en Netgear router. Jag också lätt ihopparade Bluetooth-enheter med guiden på X1. Som en mobil person uppskattar jag Bluetooth integrationen så jag kan använda min telefon som ett modem för att få online på platser som inte har WiFi eller andra anslutningar. Den Bluetooth är faktiskt ännu viktigare eftersom maskinen inte har en PCMCIA-kortplats, som ofta används för AirCards att få online.

Operativsystem och programvara

Eftersom det är en affärsinriktad maskin, de Latitude X1 levereras med Windows XP Pro. Alla andra program är affärsinriktad och kopplas till en enhet på maskinen. Det vill säga, det finns inte en massa skräp medföljer. Dell har även paketerat några användbara verktyg i vad de kallar QuickSet. QuickSet innehåller verktyg energisparfunktioner, presentationsläge, meter display för volym och ljusstyrka och sömlös växla visningen. Det är en trevlig uppsättning funktioner, särskilt presentationsläge som automatiskt detekterar den bästa upplösningen för projektorn den är ansluten till och justerar energiinställningar så att du inte avbruten med saker som skärmen ska sova.

Slutsats

Att vara en ultraportabel Latitude X1 är en del av en nisch bärbara marknaden, så det är uppenbarligen inte för alla. Men för dem som behöver en bärbar dator som är mycket lätt att bära med sig, och som kan användas i små utrymmen är X1 verkligen värt en titt eftersom det är den lättaste och visar sig vara en av de mer prisvärda ultrabärbara säljs - och inte eftersom det tummar på funktioner. Den Dell X1 är helt konfigurerbar via Dell.com och en 3-års garanti med post-i tjänsten är standard för att köpa den här bärbara datorn.

Fördelar

  • Extremt lätt 12,1 "skärm anteckningsbok, 2,5 pounds med 3-cellsbatteri
  • Inbyggd Bluetooth och 802.11 b / g trådlöst
  • Mycket tunn, i 1 "i tjocklek
  • Trevlig widescreenskärm, bra ljusstyrka
  • Bra batteritid och utmärkt snabbladdning funktion
  • Bra pris på funktionen förhållandet jämfört med konkurrensen

Nackdelar

  • Ingen inbyggd optisk enhet
  • Inga PCMCIA-kortplats
  • Blir ganska varm på undersidan området efter långvarig användning
  • Små pekplatta och musknappar är svåra att använda
  • Portreplikering lösning via USB inte lika elegant som andra ultraportabla lösningar som IBM X41

Pris och tillgänglighet

Andra artiklar av denna författare

  • IBM ThinkPad X41 Review (pics, specifikationer)
  • Dell Latitude X1 och IBM ThinkPad X41 Jämförelse (bilder)
  • Asus V6V Review (pics, specifikationer)
  • IBM ThinkPad T43 Review (pics, specifikationer)


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar