tisdag 7 augusti 2012

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recension

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recension
Jerry Jackson - 8/7/2012

Vad händer när man tar en klassisk ThinkPad Business Notebook, blanda det med en Ultrabook och lägga till en generös hjälp av kolfiber? Du får alla nya ThinkPad X1 Carbon: en 14-tums business-class Ultrabook som ser ut att bli en företagsledare bästa vän.

När Lenovo meddelade den tunna och lätta ThinkPad X1 förra året många var kritiska till "-konsumenter" av affärsfokuserade ThinkPad linje av bärbara datorer. Nu, i den senare halvan av 2012 den bärbara PC-industrin är överfyllda med Ultrabooks utformad för att möta de allvarliga prestanda företagens behov samtidigt som bärbara datorer så tunn och lätt (och snygg) som möjligt. Hur PC-industrin har förändrats på bara ett år.

Lenovos nya och förbättrade ThinkPad X1 Carbon lovar att leverera på samma idéer i en tunn och lätt Business Notebook med ett elegant utseende, men det besvarar också några av de största kritiken om den ursprungliga X1.

Bygg och Design
Lenovo tog 13-tums ThinkPad X1 och gjorde den till en 14-tums Ultrabook i form av ThinkPad X1 Carbon. Medan den gamla X1 inte var mycket populära för Lenovo, en allt större andel av affärskunder söker en 13-tum till 14-tums affärer laptop med en tunn och lätt design som fortfarande levererar seriösa prestanda.

ThinkPad X1 Carbon har en 14-tums skärm, men det passar in i fotavtryck av en 13-tums Ultrabook. Den kommer in på bara tre pounds och inte mer än 0,71 inches i höjd / tjocklek. Intels officiella Ultrabook höjdkrav är att Ultrabooks med 13-tums bildskärmar inte kan överstiga 18 mm (0.71 inches) i längd och Ultrabooks med 14-tums och större skärmar kan inte överstiga 21 mm (eller 0,82 inches) i längd.

När det gäller byggkvalitet och hållbarhet, levererar X1 Carbon samma klassiska ThinkPad roll-bur design men med hjälp av kolfiber istället för magnesium. Tidigare ThinkPad mönster använde en magnesiumlegering utbyggnaden bur men X1 Carbon innehåller kolfiber både i rullburen konstruktion samt den övre luckan. Kolfiber kan göras så starka som aluminium, men med endast en tredjedel av vikten. Inte bara det, Lenovo hävdar utbyggnaden bur inne i X1 Carbon är femtio procent starkare än magnesium och nästan femtio procent lättare. Som ett resultat, passerar X1 Carbon åtta separata MIL spec tester (fukt, låg temperatur, hög temperatur, extrema temperaturer, sand, höjd, vibrationer och mekaniska stötar).

En intressant hyss av utformningen av X1 Carbon (som originalet X1) är att gångjärnet, men mycket hållbara, gör skärmen för att öppna tills notebook är helt platt. I teorin innebär en minskad belastning på gångjärns i händelse av en droppe. Men varje gång jag ser den X1 Carbon öppen plan jag vill hålla den över mitt huvud John Cusack stil och spela upp en film att säga något på skärmen.

En snabb titt på botten av ThinkPad X1 Carbon avslöjar lite i vägen för expansionsmöjligheter. Du kan skruva loss hela nedre halvan på chassit och skilja den från resten av Ultrabook, men det är inte så enkelt som att hårddisken eller RAM dörrar på andra ThinkPad. Om du vill uppgradera RAM-minnet eller byta ut det trådlösa kortet måste du vara bekväm med att ta isär laptops.


Hamnar och funktioner
ThinkPad X1 Carbon har alla sina stora hamnar på vänster och höger sida av chassit. Du får färre hamnar än förra årets X1 men X1 Carbon är tunnare och lättare. Du ser en 4-i-1-kortläsare, headsetuttag Mini Displayport och USB 3.0-port på ena sidan av X1 Carbon, och ett vägguttag, USB 2.0-port och Wi-Fi-switch på andra sidan. Detta är inte ett mycket stort antal hamnar, men det är lika bra som eller bättre än de flesta 13-tums och 14-tums Ultrabooks. Alla hamnbeskrivningar nedan listas från vänster till höger.


Vänster: AC-uttag, USB 2.0 och Wi-Fi-switch

Höger: Media kortläsare, headsetuttag, mini-Displayport, USB 3.0-port och Kensingtonlås

En bekväm porten är dold bakom en gummi dörr på baksidan kanten av X1 Carbon: SIM-kortplatsen. Nu kan du (eller ditt företags IT-chef) enkelt ansluta X1 Carbon till din trådlösa dataleverantör för val (Verizon, AT & T, vad som fungerar bäst för dig och ditt företag). Det finns inga andra portar på baksidan kanten av X1 Carbon eftersom skärmen gångjärn svänger ner och täcker baksidan av chassit när locket skärmen är i öppet läge. Det är också värt att nämna att X1 Carbon saknar dedikerad port för en dockningsstation så att du har fastnat med USB om du vill ansluta en annan enhet till denna bärbara dator.

Skärm och högtalare
Den 14-tums skärm på ThinkPad X1 Carbon är en HD + (1600 x 900 upplösning) matt skärm med en bakgrundsbelysning rankad på 300 nits. De viktigaste punkterna att notera här är den förbättrade upplösningen (den gamla X1 var begränsad till 1366 x 768) och matt skärm yta.

Jag kan inte tacka teamet på Lenovos nog för att erkänna att yrkesverksamma som möjligheten att ha en matt skärm istället för en blank skärm. Matte skärmar är lättare att läsa i starkt ljus eller direkt solljus utan reflexer skada dina ögon. Den Corning Gorilla Glass som används på den gamla X1 hjälpte verkligen göra displayen mer tålig men det glansiga yta är inte så användbart när du har problem med att läsa vad som finns på skärmen.

På tal om att läsa vad som finns på skärmen, de betraktningsvinklar på X1 Carbon display är bra för en vanlig TN-panel, men vi skulle vara ännu gladare om Ultrabook var tillgänglig med en IPS-skärm (helst en med en 1080p-upplösning) så att skärmfärger inte snedvrider när du luta skärmen framåt eller bakåt.


Speaker är god för en tunn Business Notebook och maxvolymen är högt nog för att fylla ett stort mötesrum med klart ljud. Den ljudprestanda är mer än tillräckligt bra för en grundläggande videokonferens eller webcast och även fungerar bra för att titta på en Netflix Titta Direkt film. Lenovo återigen slagit sig ihop med Dolby att inkludera Dolby Home Theater v4 ljud (trimmad stereohögtalare, hörlursutgång och ljudbearbetning programvara) för att leverera en bättre multimediaupplevelse.

Tangentbord och pekplatta
ThinkPad X1 Carbon kommer med den nya precisions tangentbord som liknar tangentbordet på den gamla X1 med några få ändringar. Den uppdaterade sex rader tangentbord design har utvecklats och validerats med hjälp av omfattande enduser forskning. Lenovos mål var att upprätthålla komfort, precision och taktil återkoppling i en modern ö-stil tangentbord design. Layouten ger gott om utrymme mellan varje knapp och de unika nyckel former (mer rundade på nederkanten) är patentsökt. Den keybaord har också LED-bakgrundsbelysning för att skriva i mörka miljöer. Vår enda klagomål är att "Home" och "End" nycklar inte ligger nära "Page Up" och "Page Down" tangenterna ... men det är inte slutet av världen.

Vi hade inte många trevliga saker att säga om det knapplösa styrplattan på den gamla X1 så vi var glada att höra att Lenovos ingenjörer utvecklat en helt ny pekplatta för X1 Carbon. En av de första sakerna du lägger märke om den nya pekplattan är att det är större än den gamla (37% större än pekplattan på den ursprungliga X1). Det är faktiskt en "styrplatta" (en knapplösa pekplatta yta som gör att du kan klicka var som helst) med multi-gest stöd. Dessutom är utförandet av denna pekplatta mer exakt än den gamla X1 med 10 gånger datagenomströmning från pekplattan till datorn (som betyder mer exakt spårning av fingertopparna). Den stora hemligheten är dock den fantastiska nya glasplattans yta.

Officiellt den nya pekplattan ytan var resultatet av en empirisk "jakt" efter den perfekta pekplatta egenskaper som känsla, ljud och till och med kladdbeständighet. Lenovos lösning är en egen multi-steg formel som baseras på dessa resultat. Inofficiellt, skulle vi säga den nya pekplattan ytan känns som en andra hud som har pre-smörjas för fingret flygning nöje.

Visst, det låter som fruktansvärda marknadsföringsspråk från en annons för somekind av "äktenskaplig bistånd" enhet ... men det är det bästa sättet jag kan beskriva hur denna pekplatta ytan känns. Denna pekplatta yta är så underbart att jag faktiskt kommer att vara "arg" om Lenovo inte använda den på varje bärbar dator framöver. Det här är så nära perfektion som en pekplatta yta blir.

Naturligtvis finns också den gamla goda röda Trackpoint i mitten av tangentbordet med dedikerade vänster, höger och mitten musknappar ... men till och diehard Trackpoint-användare kommer förmodligen att bli kär i den X1 Carbons pekplatta om de bara ge det ett försök.

Vår Lenovo ThinkPad X1 Carbon översyn enheten har följande specifikationer:

  • 14-tums HD + antireflex skärm (1600 x 900 och 300 nits)
  • Intel Core i5-3427U med dubbla kärnor lågspänning processor med vPro (1,8 GHz upp till 2,8 GHz Turbo Boost, 3MB cache, 17W TDP)
  • Integrerad Intel HD-grafik 4000
  • 4GB DDR3-1600 RAM (1x 4GB, ej uppgraderingsbar, max stöds)
  • 128GB SSD (SanDisk SD5SG2128G1052E)
  • 802.11n trådlöst nätverkskort (Intel Centrino Advanced-N 6205s)
  • Intern Bluetooth v4.0
  • 3G WWAN (Ericsson H5321gw)
  • Integrerad 720p webkamera
  • Ingen intern optisk enhet
  • 3 års garanti
  • 45WHr polymer batteri
  • Vikt: 3,0 kg.
  • Mått: 13.03 x 8.9 x 0.74 tum
  • Pris: 1499 $

Prestanda och Benchmarks
Lenovo kommer att erbjuda X1 Carbon med tre olika Ivy Bridge processorer vid lanseringen (Intel Core i7-3667U med vPro, Intel Core i5-3427U med vPro och Intel Core i5-3317U). Core i5-3427U i vår recension provet är "mellanregistret" att erbjuda, men det packar massor av prestanda ... inte bara genom Ultrabook standarder utan av någon typisk affärs bärbara standarder.

Faktum är att utförandet av X1 Carbon överstiger även ThinkPad X230 med en snabbare processor ... Om X230 är utrustad med en vanlig hårddisk jämfört med standard SSD i X1 Carbon. Oavsett begränsningar X1 Carbon lider som ett resultat av att använda en låg spänning (17W TDP) dual-core processor till stor del förnekas av de prestandavinster som kommer från den snabba SanDisk SSD.

Även om den integrerade Intel HD-grafik 4000 inte kommer att vinna många vänner bland spelentusiaster, är detta grafikhårdvara mer än tillräckligt för de flesta affärsrelaterade visuella arbetsuppgifter (strömmande HD-video, redigering av högupplösta bilder, redigera videor osv).

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter total systemprestanda i Windows 7 (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal och Atto lagringsenhet prestandatester:


Värme och buller
Bullernivåer var i huvudsak en icke-fråga med X1 Carbon som fläktljudet var nästan tyst både under idle aktivitet som vardagligt surfning och seriös verksamhet som HD-video redigering. Tyvärr, de yttre temperaturerna vi registrerade var inte så trevlig. Under 3DMark och PCMark benchmark-tester märkte vi i botten av chassit utvecklat en ganska otäck hot spot i mitten av den bärbara datorn och i närheten av fläktluftintaget. Vi noterade en maximal yttre temperatur på 113 grader Fahrenheit (45 grader Celsius) på botten av X1 Carbon. Även om denna temperatur är inte det hetaste vi någonsin har registrerats i vårt labb är det varmt nog att vara obekväm för ännu en kort tid om du använder X1 Carbon som en "bärbar dator." Lyckligtvis dessa högre temperaturer bara presenterade sig under intensiv CPU aktivitet och temperaturerna under tomgång surfning knappt översteg rumstemperatur. Alla ytter yttemperaturer som visas nedan är angivna i grader Fahrenheit:

Batteritid
ThinkPad X1 Carbon med Intel Core i5-3427U-processor levererade fem timmar och 56 minuters batteritid med det inbyggda batteriet. Detta är i stort sett samma batteritid som vi spelade in från den gamla ThinkPad X1 med Intel Core i5-2520M processor förra året. Vår standard batteritid testet sätter skärmen till 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och kontinuerligt uppdatera en hemsida på en 60-sekunders intervall, och Windows 7 inställd till "balanserad" effektprofil. Cirka sex timmars batteritid är sannolikt mer än tillräckligt för den typiska företags exec hjälp av X1 Carbon, men det är mindre batteritid än vad ThinkPad X230 levererar med sin 6-cellsbatteri.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Ett annat objekt att tala om batteriet är att X1 Carbon förlorar extern slice batteri av den gamla X1. Detta gjordes för att göra X1 Carbon tunnare, lättare och mer elegant, men det begränsar den potentiella batteritid. Förra året testade vi den gamla X1 med integrerat batteri och extern skiva och det höll igång i 11 timmar och 18 minuter. Du kommer inte att kunna få den typen av kontinuerlig körtid ur den nya X1 Carbon.

Slutsats

Lenovo ThinkPad X1 Carbon tar nästan allt som var bra med förra årets ThinkPad X1 och kombinerar den med den senaste Ultrabook-teknik för att leverera en enastående affärer Ultrabook. Medan de flesta proffs som letar efter en tunn och lätt bärbar dator kommer förmodligen vara lyckligare med ThinkPad X230, mjukar upp X1 Carbon de grova ThinkPad kanter och ger en mer förfinad, elegant PC för säljare och chefer som inte vill ha en kantighet företag laptop.

Om du bara uppmärksam på en sak i denna översyn sedan se till att det är avsnittet om den nya pekplattan. Glas pekplatta yta på X1 Carbon är bättre än något annat på marknaden. Vi säger att det är bättre än pekplattan på en MacBook Pro och bättre än alla bärbara dator pekplatta vi har använt hittills.

Batteritiden är bra men X1 Carbon förlorar tillval slice batteri från den gamla X1 så det finns inget sätt att förlänga batteri körning på långa resor. Också, medan X1 Carbon är tunn och lätt som vi hittade längst ner på denna Ultrabook blir ganska varm om du gör ett seriöst arbete som videoredigering.

Trots några mindre klagomål ThinkPad X1 Carbon är den bästa affärsinriktad Ultrabook som vi har sett hittills. Om du vill ha en sexig bärbar dator som är byggd för att affärsstandarder då X1 Carbon är förmodligen det bästa alternativet.

Fördelar:

  • Oh my! Bästa pekplatta yta ... någonsin!
  • Matt displayen!
  • Solid konstruktion
  • Bra prestanda

Nackdelar:

  • Blir ganska varm
  • Inget mer slice batteri alternativ
  • 1600x900 är bra ... 1080p skulle vara bättre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar