onsdag 29 augusti 2012

Lenovo IdeaPad Y580 recension

Lenovo IdeaPad Y580 recension
av Ted Need - 2012/08/29

Utvecklingen i dessa dagar är att mindre och lättare bärbara datorer. Många av de analytiker som följer PC-försäljningen säger att de förväntar sig tabletter för att sälja mer än bärbara datorer under 2012. Intel har hoppat in i striden med Ultrabook och dess fokus på tunnare, lättare bärbara datorer med betydligt högre prestanda än en tablett som iPad.

Lenovo, som de flesta PC-tillverkare, gör en Ultrabook, men IdeaPad Y580 representerar den senaste uppdateringen av den "traditionella" 15-tums bärbar dator. Och det är bra, eftersom medan Ultrabooks är vacker och ljus, en del av oss behöver den extra nytta och makt - och lägre prislapp - som kommer från en vanlig 15-tums bärbar dator.

Översikt

Lenovo fick ursprungligen sin fot i dörren till den amerikanska bärbara marknaden genom att köpa IBM: s persondator verksamhet och fortsätta att producera den populära ThinkPad bransch bärbara datorer. Lenovo klokt såg till att hålla uppe ThinkPad rykte för kvalitet, även om IBM: s namn (som ingick i köpet under tillfällig licens) togs bort. I själva verket är det ThinkPad närvarande certifierad av NASA för användning i rymden. Det fanns ThinPads om många av rymdfärjeuppdrag, och det finns flera dussin idag fortfarande används på den internationella rymdstationen.

Dessa dagar, har Lenovo expand att erbjuda flera rader av bärbara datorer. ThinkPad linjen är fortfarande riktar företagsanvändare, medan IdeaPad är avsedd för mer allmänt bruk såsom spel, multimedia, och studerande användning.

Bygg och Design

Den IdeaPad Y580 har en något mindre macho image och förhållningssätt jämfört med ThinkPad. Den övergripande val av material är mjukare tittar och attraktiv och det finns en brist på företagsorienterade funktioner, såsom en dockningsstation eller kil batteri.

The Y580 är en "prisvärd" laptop, inte en budgetmodell, och detta återspeglas i priset, funktioner och material som används. Fallet är en vacker mörk borstad aluminium med Lenovo på toppen av fallet - upp och i silver, vilket ger en fin kontrast till den mörka fallet.

Vid första anblicken, det Y580 ser oproportionerligt stort, med fotavtryck mäter cirka 15 inches bred och knappt 10 inches djupt. Proportionerna blir mer uppenbart när man börjar titta på en film på 15,6 tums skärm i 16:9-1920 x 1080 läget full HD. Att få denna resolution är inte vanligt på vanliga filmer, men det Y580 optiska enhet är en Blu-Ray-modellen (som också kan spela vanliga DVD-och CD-skivor).

Som med ett antal IdeaPad modeller, finns det ingen spärr som måste flyttas för att höja den övre panelen - det bara lyfter upp från framkanten. Första gången du öppnar den bärbara datorn, kan du fumla lite. Placeringen och orienteringen av Lenovos logotyp är sådan att en del människor kommer att anta att den övre lyfter upp från vad som faktiskt är den bakre delen av anordningen. När du märker att gångjärnen är på den sida som du försöker öppna, blir en snabb 180 graders rotation ni. Det finns en liten lucka i mitten av Y580 strax nedanför pekplattan (Systemet visar såsom makt finns där, i stället för högst upp nära skärmen), så du har något att ge dig hävstång för att höja skärmen.

En fördel som den traditionella utformningen av Y580 erbjuder är möjligheten att komma åt hårddisken, RAM, och andra viktiga komponenter helt enkelt genom att ta bort luckan på undersidan av den bärbara datorn. Du kommer inte hitta Ultrabooks som är det lätt att uppgradera.

Hamnar och funktioner

Med tanke på att Y580 är en mitten prissatta bärbara dator, skulle du förvänta dig en hel del hamnar och anständigt uppgradering. The Y580 erbjuder båda. Den nedre delen av den bärbara datorn innehåller ett enda skal till hårddisken (eller SSD) och minne. Batteriet klipp i och lätt bytas. En trio av grillar på baksidan och en på vänster sidopanel ger god ventilation.

Den vänstra panelen sidopanelen innehåller också VGA-och HDMI-portar samt två av de tre USB 3.0-portar. Den tredje USB 3.0-porten är placerad på den högra sidopanelen så är Blu-ray-enhet, en USB 2.0-port och mikrofon och hörlurar portar. Frontpanelen (ej på bild) innehåller en diskret Multicard-kortplats under rätt handledsstödet så att du kan överföra bilder från SD och andra minneskort.


Vänster: Kensingtonlås, VGA, Ethernet, HDMI, två USB 3.0-portar

Höger: hörlur / mikrofon, USB 3.0, optisk enhet, USB 2.0, AC-jack

Skärm och högtalare

Den Y580 s 1080p-skärm är en av de bättre jag har sett nyligen, trots att det är en vanlig TN panel som lider av färgskiftning vid extrema betraktningsvinklar. Färgerna är ljusa och trevligt mättade och betraktningsvinklarna är bra fram till ca 30-40 grader framåt och bakåt och ca 45 grader på vardera sidan. Det enda som de Y580 skärm lider är reflektionsförmåga. Den glansiga skärmen är mycket högt polerad, och även i måttligt ljus kunde jag se min spegelbild i glaset.

Detta är snabbt fast med en eftermarknadsprodukt som 3M: s anti-glare film, men till priset av att skära skärmens ljusstyrka med en märkbar grad. En bättre lösning vore för Lenovo att helt enkelt erbjuda ett alternativ matt skärm.


Högst upp på skärmen är en 720p HD-webbkamera, som också kan användas med medföljande programvara för att ge ansiktsigenkänning för inloggningar istället skrivit lösenord. Jag har inte haft mycket tur med den här funktionen på andra bärbara datorer i det förflutna, och har varit tvungna att ta till ett standardlösenord, vilket slags besegrar hela syftet med ansiktsigenkänning. Men jag har haft problem tidigare med röst och igenkänning av fingeravtryck också, så kanske det finns en viss grad av opålitlighet i dessa biometriska kännetecken.

När locket skärmen är öppen, insidan av den bärbara datorn fortsätter den mörka borstad finish utom två attraktiva metalliska högtalargaller på toppen av tangentbordet hälften. Dessa täcker de JBL-högtalare, 1,5 watt enheter som lagt ut utmärkta klingande ljud komplimanger av Y580s Dolby Home Theater kapacitet. Det finns till och med en antydan till bas att höras trots den relativt begränsade storleken på högtalarna.

Tangentbord och pekplatta

Layouten på den bärbara datorn är ganska allmän, även om det finns några skillnader som kanske inte är uppenbart vid en snabb blick. Tangentbordet är en av dessa. Den innehåller fullstora tangenter med rundade kanter och en bra känsla med en positiv knapptryckning. Tangentbordet har också ett numeriskt tangentbord för snabb inmatning av data. Dessa knappar är något mindre än de skrivknapparna, men jag hade inga problem med knappsatsen i Excel. Tangentbordet är bakgrundsbelyst, vilket kan slås på och stängas av med Fn-tangenten och mellanslagstangenten. Det är en praktisk funktion att ha när du tar en röda ögon flygning eller arbetar sent i ett studentrum.

Pekplattan förskjuts något till vänster om mitten och har, vad Lenovo hävdar är en smart sensor som förhindrar markören från att flytta runt på skärmen som användaren sätter press på handledsstödet medan du skriver. Jag har upplevt det här ganska ofta i det förflutna på ett antal bärbara datorer, men inte stöter det på Y580 under mina tester.

Pekplattan sig är faktiskt en "styrplatta" ... vilket innebär att hela ytan klickar nedåt när du trycker på den. Flytta markören till en plats på skärmen och klicka på styrplattan utför samma åtgärd som med hjälp av vänster musknapp. Det tar ett tag att komma ihåg att funktionen finns där, men när man vänjer sig att ha det, kommer du förmodligen frustrerad använder en bärbar dator där du måste dubbelklicka för att utföra samma operation.

Du kan också använda en rote gest utöver det vanligare nypa, zooma och bläddra.

Prestanda och Benchmarks

Vår Lenovo IdeaPad Y580 recension enheten har följande specifikationer:

  • 15,6-tums FHD glänsande skärm med LED-bakgrundsbelysning (1920 x 1080)
  • Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Intel Core i7-3610QM quad-core-processor på 2,3 GHz (3.3GHz Turbo Boost, 6M cache, 45W TDP)
  • Intel HD 4000 integrerad grafik och NVIDIA GeForce GTX 660M 2GB
  • 8GB-1600 DDR3-minne
  • 1 TB 5400 rpm HDD
  • Intel Centrino Wireless-N 2200 802.11 b / g / n trådlöst nätverkskort
  • Bluetooth 3.0
  • 720p webkamera
  • 8X Blu-ray/DVD-RW Supermulti optisk enhet
  • 1 års begränsad garanti (hårdvarustöd)
  • 6-cells litiumjonbatteri (72 wattimmar, 4.4Ah)
  • Vikt: £ 5,96
  • Mått: 15.15 x 10.04 x 1.41 inches (LxBxH)
  • MSRP: $ 1,099.00

Min granskning enhet lurades ut, så bra prestanda förväntades. Processorn är en 2,3 GHz Core i7-3610QM Ivy Bridge, som inte är den mest kraftfulla processorn som finns tillgänglig, men säkert en bättre artist än Core i5 som är förhärskande. Det finns 8 GB RAM-minne och en 1TB 5400 RPM hårddisk.

Centrino Wireless-N 2200 Wi-Fi och både Intel HD 4000-grafik (inbyggda i chipset) och Nvidia GeForce GTX660m grafik (med 2 GB dedikerat grafik RAM) slutföra konfigurationen av min testenhet. Lenovo laddar Y580 upp med programvara, mycket av det bloatware. För min testning, jag lämnade allt på plats utom för McAfee, som automatiskt startar vid uppstart, och togs bort innan benchmarking. Lenovo påpekar också sin Rapidboot teknik, vilket minskar starttiden från upp till 82 sekunder (med 60 extra program installerade) till 26 sekunder eller så. Jag hittade inte den kalla boot att vara riktigt lika snabb som Lenovo hävdade, även om 39,8 sekunder jag tidsinställda är fortfarande en mycket snabb uppstart.

Prestanda på vår benchmark-tester var i den övre delen av skalan, som förvånande med tanke på konfigurationen.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage är en äldre riktmärke som mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke och mäter total systemprestanda i Windows 7 (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikkortets prestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark 11 åtgärder övergripande grafikkort prestanda i DirectX 11-spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Batteritid

En sex-cell 72Whr batteri 6 timmar och 31 minuter i vårt standard batteritid test (Windows 7 Balanserad effektprofil, 70% ljusstyrka på display, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder), vilket är faktiskt lite mer än Lenovo hävdar för det.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats

The Y580 är inte bara ett vackert formaterad laptop, den erbjuder också bra prestanda i nästan varje område. Det känns som det kommer att ta en hel del övergrepp, vilket är vad det kommer att få om den bärbara datorn är köpt för en student. De diskreta NVIDIA GeForce GTX 660M-grafik ger Y580 mycket mer lyhördhet i video som skulle föra den integrerade Intel HD 4000 till en genomsökning, men spelare kommer inte att kunna använda hela 1920 x 1080 upplösning utan att tappa bildhastigheten till en oacceptabel nivå .

För andra medie användningar, är Y580 en knockout. Displayen är skarp och ljus, och färgerna inte uppvisar märkbar över eller under mättnad. Blu-ray optisk enhet är en riktig bonus, med tanke på hur mycket film finns tillgänglig på Blu-Ray-skivor. Och JBL-högtalare, Dolby-ljud, och OneKey Theater alla bidra till att göra Y580 ett fantastiskt media system.

Du betalar för vad du får. Som konfigurerad, är granskningssystemet Jag fick pris på $ 1099, även om billigare konfigurationer finns tillgängliga. Trots priset, om jag var på marknaden för en ny bärbar dator, skulle Lenovo IdeaPad Y580 vara en av mina bästa val. Det är tungt och dyrt jämfört med några av de nya "Ultrabook alternativ" på marknaden som HP Sleekbook och Samsung Series 5, men jag kan lätt stå ut med vikten och priset på denna bärbara dator med tanke på vad det ger.

Fördelar:

  • Stora casual gaming maskin med diskret grafik
  • Bra batteritid
  • Blu-ray optisk enhet
  • Bra tangentbord och pekplatta

Nackdelar:

  • Tungt
  • Klicka pad layout tar lite tid att vänja sig
  • Ingen dockningsuttag eller kil batteri

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar