måndag 6 augusti 2012

ASUS Zenbook UX32VD recension

ASUS Zenbook UX32VD recension
Jerry Jackson - 2012/08/06

Det kan se ut som en MacBook Air från distans, men ASUS ZENBOOK UX32VD är en 13-tums Ultrabook som kör Windows 7 och packade med NVIDIA-grafik för en överraskande makt.

Översikt

På ungefär samma sätt som ASUS var det första företaget att släppa en netbook - den ursprungliga Eee PC - det taiwanesiska-baserade PC-jätten var en av de första bärbara tillverkare att tillkännage en premie Ultrabook i form av ASUS ZENBOOK serien förra år. Medan den ursprungliga ZENBOOK UX21 och UX31 laddades med 11-tums och 13-tums skärmar, båda kritiserades för att inte erbjuda tillräckligt i vägen för förstklassig prestanda eller funktioner än de tunna och lätta metallkonstruktion.

ASUS lovar att överträffa förväntningarna med ZENBOOK UX32VD, en mer kraftfull Ultrabook med en 13-tums skärm med en upplösning på 1080p och drivs av både en Intel Core i7-3517U dual-core processor och NVIDIA GeForce GT 620M diskret grafik.

Bygg och Design
Den ZENBOOK serien Ultrabooks lägger tyngdpunkten på premium design och estetik, och det märks. Konstruerad nästan helt av aluminium, är UX32 starkt och hållbart utan att vara för tung. Du kan inte få chassit att böja oavsett hur hårt du försöker vrida den och locket är nästan lika stark. Medan vi är inne på ämnet av locket, är spiralen etsade designen förvånansvärt svalt. Det gjorde våra redaktörer tänka på de ringar på en damm eller spåren på en vinylskiva.

Kanterna på den bärbara datorn är avsmalnande för att ge intryck av den bärbara datorn är ännu tunnare än den faktiskt är. Alla hörn och kanter av den bärbara datorn jämnas och rundade ... väldigt likt MacBook Air .

Medan vissa Ultrabooks är tunn utan att vara särskilt attraktiva, har ASUS listat ut hur man kombinerar de bättre delarna i en tunn och lätt design med förstklassiga material och finish.

Vi kommer inte att spendera för alltid och en dag diskuterar bristen på tillgänglighet på botten av UX32. Den olyckliga del av livet med de flesta Ultrabooks är att det inte finns några lättåtkomliga paneler för att uppgradera RAM-minnet, hårddisken eller service av Wi-Fi-kort. Anledningen till detta är de flesta tillverkare måste använda icke-standardkontakter på moderkortet (eller ens löda RAM på plats) för att göra komponenter passar inuti den rakbladstunna chassi. Bara förstå att du inte förväntas att uppgradera denna dator.

Hamnar och funktioner
En annan olycka av att vara så tunn är en brist på portar, alla sidoportarna är bosatta nära baksidan av UX32 eftersom chassit är för tunn på framsidan för att stödja även en SD-kortplats. Den gamla UX31 saknade en standard HDMI-port, men ASUS var smart nog att inkludera en på nya UX32. Alla bild beskrivningar är från vänster till höger.


Vänster: USB 3.0 och mediekortläsare

Höger: Headset jack, mini-VGA, HDMI, två USB 3.0-portar och växelström

ASUS har två portadaptrar för att kompensera bristen på hamnar på sidorna av UX32: en USB-till-Ethernet och mini-VGA-till-VGA-adapter. Båda dessa adapter "donglar" är relativt små och tar inte upp mycket plats i en portfölj eller skola ryggsäck. ASUS är även vänlig nog att inkludera en liten väska för adaptrarna. Med detta sagt, dessa donglar är förmodligen det första du kommer att förlora. Samtidigt som jag vill bara gråta över förlusten av VGA om jag behövde för att ansluta till en gammal projektor, skulle min produktivitet på vägen allvarligt påverkas om min bärbara dator inte har Ethernet, inte varje hotell har tillförlitlig Wi-Fi.

Skärm och högtalare
Den nya 13,3-tums ASUS ZENBOOK UX32VD har den bästa skärmen alternativet av någon ZENBOOK hittills, en IPS-skärm med 1920 x 1080 upplösning och en blank skärm yta. Även om skärmen är en "blank" skärm den saknar det fruktansvärda andra glansigt lager som de flesta bärbara datorer har över själva skärmen. Det andra glansigt skikt alltid lägger reflektioner och bländning enligt starkt ljus ... så vi är väldigt glada att den glansiga skärmen inte är "alltför glansig" på UX32VD.

Men tänk på att den billigare ZENBOOK UX32A har en 13,3-tums skärm med en medioker 1366 x 768 upplösning. Den 1080p skärm på UX32VD innebär mindre rullning är nödvändig på webbsidor och dokument eftersom mer innehåll kan visas på skärmen samtidigt. En hög upplösning är ett måste för maximal produktivitet.


Betraktningsvinklar på skärmen är utmärkt tack vare det faktum att detta är en IPS-typ panel, färgerna kommer inte snedvrida om du luta skärmen framåt eller bakåt en aning. Om du inte redan har listat ut det, är detta en phenominal display. Eftersom skärmen är bara 13,3 inches i storlek med 1080p upplösning innebär pixeltätheten är mycket bra. Visst, det är inte riktigt lika imponerande som Retina Display på den nyaste Apple MacBook Pro ... men det är inte så långt efter.

När det kommer till ljud, ASUS återigen samarbetar med välkända ljudföretaget Bang & Olufsen att konstruera ett ljudsystem som gör det mesta av det begränsade utrymmet inuti denna Ultrabook. Högtalarna är faktiskt ligger på vänster och höger sida av chassit rätt under handledsstödet området.

Ljudet är därför trycks ned snarare upp mot användaren. Det är bra om du arbetar på ett skrivbord eftersom ljudet bokstavligen "studsar" av skrivbordet och skapar en nästan surroundeffekten. Tyvärr, om du använder UX32V som en "laptop" då ljudet är till stor del dämpas av knät.

Så länge du arbetar på en hård yta designen fungerar bra och högtalarna inte lider av det "tinniness" som är kännetecknande för små bärbara högtalare. Det finns en antydan till bas och högtalarna få högt utan alltför mycket distorsion. Kort sagt, de inbyggda högtalarna är bra för att lyssna på musik eller strömmande video i ett tyst rum. Någon liknande storlek Ultrabook skulle ha svårt att leverera bättre ljud från högtalare här små.

Tangentbord och pekplatta
Som med den tidigare UX31, tangentbordet på UX32 gör en ädel insats för att leverera en premie tangentbord erfarenhet men det faller lite kort ... bokstavligt talat. Även denna Chiclet-liknande tangentbord har normalstora tangenter med ett enastående slätt med greppvänlig yta, den dåliga nya är nycklarna själva saknar återkoppling taktil (skillnaden du känner mellan en pressad mot en opressade nyckel). Naturligtvis är det grunda djupet hos varje knapptryckning resultatet av UX32 är så tunt. På den ljusare sidan, hjälper det tunna chassit också hålla tangentbordsytan fast så att UX32 inte lider av tangentbordet flex under hård typning press.

Additonally, den UX32 har LED-bakgrundsbelysning bakom tangentbordet för att hjälpa dig att se vad du skriver i ett mörkt rum eller på en dimmly tänd flygning. Keyboraden bakgrundsbelysning är verkligen en trevlig funktion, men vi skulle ha varit ännu gladare om det fanns en ljusare inställning än den nuvarande maximala ljusstyrkan.

Den överdimensionerade pekplatta har en slät yta. Detta är en multitouch styrplatta, tryck ner någonstans för att producera ett klick. Som med många ASUS-märkta bärbara datorer som vi har granskat, pekplattan på UX32 var ganska dåligt ur lådan. Känsligheten saknades, en del av de multitouch gester skulle inte fungera och ibland till och med vänster och höger musklick inte registrerade. Tack och lov, alla dessa problem korrigerades snart efter att vi fått våra översyn enhet tack vare en uppdatering touchpad drivrutin som skickades via förinstallerade ASUS Live Update-programvara.

På tal om det, är Live Update mjukvara setup för att automatiskt hämta och installera uppdateringar så fort den bärbara datorn är ansluten till ett nätverk. Tyvärr har de flesta av dessa uppdateringar kräver flera omstarter och du kan inte stoppa uppdateringen när processen börjar. Om du vill ha mer kontroll över uppdateringarna så måste du öppna Live Update kontrollpanel och stäng av de automatiska uppdateringarna. Tänk dock på att drivrutinen för pekplattan är en uppdatering som du verkligen vill installera.

Vår ASUS Zenbook UX32VD översyn enhet har dessa specifikationer:

  • 13,3-tums glänsande 1080p IPS-skärm (1920 x 1080)
  • Intel Core i7-3517U med dubbla kärnor lågspänning processor (1,9 GHz upp till 3,0 GHz Turbo Boost, 4MB cache, 17W TDP)
  • Integrerad Intel HD-grafik 4000
  • NVIDIA GeForce GT 620M diskret grafik med Optimus
  • 4GB DDR3-1600 RAM (1x 4GB, kan uppgraderas)
  • 500 GB Hitachi Travel Z5K500 HDD + 24GB SSD cache
  • 802.11n trådlöst nätverkskort (Intel Centrino Advanced-N 6235)
  • Intern Bluetooth v4.0
  • Inbyggd webbkamera
  • Ingen intern optisk enhet
  • 2 års garanti w / 1 års skydd vid oavsiktlig skada
  • 48WHr polymer batteri
  • Vikt: 3,3 £.
  • Mått: 12.8 x 8.8 x 0,2-0,7 tum
  • Pris: $ 1,299.99

Prestanda och Benchmarks


Den UX32 serien använder låg spänning Intel-processorer som liknar den äldre UX31, vår UX32VD modellen har en dual-core i7-chip medan den lägre kostnaden UX32A har en Core i3-processor. Parat med 4 GB snabbt system RAM Core i7 är mer än kapabla att hantera vardagsuppgifter kontor eller till och med mer krävande program som Adobe Photoshop.

Den stora nyheten här är att ASUS packade insidan av UX32VD med den nya NVIDIA GeForce GT 620M dedikerad grafik. Även om 620m grafiken är baserade på den äldre Fermi-arkitektur snarare än Nvidias nyare Kepler-arkitektur, de 96 GPU kärnor använder den senaste 28-nanometerteknik och en någorlunda 625MHz processorklockhastighet. Summan av kardemumman är att det inte bara kan ZENBOOK UX32VD spela de flesta moderna spel (vid lägre detaljinställningar) men alla program som också använder grafikprocessorer (som Adobe Photoshop eller Premiere) kommer att få en prestandaökning också.

Om det finns någon negativ anmärkning på den annars stellar prestanda UX32VD, måste det vara hårddisken och SSD-cache. För de läsare som inte redan är bekant med tekniken, många Ultrabooks och andra moderna bärbara datorer använder en traditionell hårddisk (HDD) och en låg kapacitet Solid State Drive (SSD) för att leverera en "hybriddrift" som kombinerar hög -lagringskapaciteten för en hårddisk med hög hastighet av en SSD. Du har aldrig faktiskt se 24GB SSD eftersom det endast användas tillfälligt för att "cache" data som omedelbart behövs och 500 GB hårddisk används som primär lagringsutrymme. En komplex uppsättning firmware algoritmer konfigurera block av vanlig data på 24GB SSD så att den kan nås så snabbt som möjligt.

Denna typ av hybriddrift konfiguration är bra när det fungerar ... men det inte fungerar så bra som det borde här. Våra tester standardlagrings alla visar enheten i UX32VD kör långsammare än en hårddisk skulle i sig. Detta är anledningen till UX32VD lider i PCMark benchmark poäng trots att den har bättre hårdvara än de flesta bärbara datorer i jämförelserna nedan. I verkliga termer innebär detta att UX32VD tar längre tid än väntat att starta, det är långsamt att vakna ur sömnen, och vissa program tar alldeles för mycket tid att starta. Vi kan bara hoppas att ASUS släpper en firmware uppdatering någon gång för att förbättra SSD-cache prestanda.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark 7 är en nyare riktmärke som mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal och Atto lagringsenhet prestandatester:

Värme och buller
Den UX32VD systemfläkten är förseglat inne i chassit med ventiler gömda mellan den övre delen av tangentbordet och skärmen gångjärn. Varm luft trycks upp till ytan av skärmen till följd av ventilations placering ... vilket innebär att du kommer att börja känna området ovanför tangentbordet värma upp om du betona den bärbara datorn i mer än ett par minuter. Vi märkte bara värmen efter att ha spelat några shooter spel (Left 4 Dead 2 och Mass Effect 3) i mer än 45 minuter. Under normal surfning och tillfällig användning av värme från fläkten är inte en fråga. Sammantaget kylningslösningen fungerar bra.

Batteritid
Den UX32 har ett internt 48 Wh polymerbatteri som inte är utbytbart, som vanligt för en Ultrabook, är ingen av de inre komponenterna tänkt att servas eller bytas ut av användaren. Under vår standardbatteri nedsliten test (Windows 7 Balanserad effektprofil, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder), mätte vi sex timmar och 12 minuter i livet. Detta borde vara en ganska exakt mått på batteritiden om du bara tillbringa en eftermiddag på Starbucks surfar på nätet och arbeta med filer i Microsoft Office. Räkna med att få färre timmars körning om du redigerar HD-video eller spelar den senaste first-person shooter online med vänner. Bottom line, är batteritiden inte dåligt, men det är inte den bästa heller.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats

Den nyaste ZENBOOK UX32VD är en allmänt imponerande Ultrabook med massor av bra anledningar till varför du ska köpa det ... och åtminstone en anledning till varför du kanske vill passera. Den vackra 1080p IPS-skärm är förmodligen den bästa skärmen på alla nuvarande 13-tums bärbar dator. De dedikerad grafik innebär att du kan spela moderna spel eller använda extra prestanda för att accelerera grafikintensiva program som Photoshop eller videoredigeringsprogram.

Tyvärr var SSD-cache som inte gör sitt jobb mycket bra i vår recension prov, var batteritiden inte så bra som vi hoppades, och avsaknaden av en inbyggd Ethernet-uttag kan visa sig vara ett problem om du eller hur t försiktig med den medföljande adaptern.

Kort sagt, om ASUS fixar cache frågan SSD då UX32VD är helt enkelt den bästa Windows-baserade alternativ till MacBook Air.

Fördelar:

  • Vacker 1080p skärm
  • Bra tangentbord
  • Fast tunn och lätt design
  • Bäst i klassen spelprestanda

Nackdelar:

  • Långsam HDD + SSD cache
  • Genomsnittlig batteritid
  • Adapter "donglar" är lätt att tappa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar