onsdag 31 mars 2010

Toshiba Qosmio X505 recension

Toshiba Qosmio X505 recension
av Greg Ross - 3/31/2010

Riktar sig till både media entusiaster och gamers är Qosmio X505 Toshibas största och mest kraftfulla stationär dator maskin med en quad core-processor och en mellannivå nVidia GPU. Har X505 leva upp till förväntningarna? Läs vår recension för att få reda på.

Vår Toshiba Qosmio X505 recension enheten har följande specifikationer:

  • Intel Core i7 720QM (1,6 GHz, 6 MB L2-cache)
  • Microsoft Windows 7 Home Premium, 64-bitars
  • 18,4-tums WUXGA glänsande skärm (1920x1080)
  • 6GB DDR3 1066MHz RAM
  • 64GB Toshiba SSD
  • 500 GB Hitachi HDD
  • nVidia GTS 360M, 1GB VRAM
  • Intern fast Blu-ray optisk enhet.
  • Realtek 802.11n Wi-Fi, Atheros Gigabit Ethernet
  • LED-bakgrundsbelyst tangentbord
  • 12-cell 8000mAh batteri
  • Ett års garanti
  • Mått: 17.4 x 11.6 x 1.63 tum
  • Vikt: 10.5 pounds, exklusive £ 2 nätadaptern
  • Pris som konfigurerad: $ 1899

Bygg och Design
Vårt första intryck av Toshiba Qosmio X505 är att den är stor, tung och är en mästare när det gäller att bygga kvalitet. När det gäller design, har X505 ett mycket sofistikerat utseende. Den pianosvart finish med metalliska röda höjdpunkter skulle kunna tilltala människor som aldrig skulle ha ansett en "flashig" notebook. Den blanka ytan är ett fingeravtryck magnet ändå. Även lamporna på bärbara matchen med svart och rött tema.

Trots X505 är helt i plast design, byggkvalitet är superb. Basen hos den bärbara datorn använder hög kvalitet plast som ska borsta av bulor och blåmärken lätt. Handledsstödet och andra delar av den bärbara datorn är lagom fast och ger oss ett intryck av att den inre utformningen och konstruktionen av den bärbara datorn var noga planerat. LCD huset gör ett bra jobb att skydda skärmen också. Vi kunde inte skapa snedvridning på skärmen med peta eller petade på baksidan av LCD-bostäder, och det motstånd också vrida rörelser väl.

En bärbar dator denna stora måste ha en solid skärm gångjärn för att stödja vikten av LCD, och Toshiba levererar i det avseendet. Gångjärnet är fast nog att hålla den bärbara datorn stängs och öppnas när det behövs, men skärmen vickar lite när stötte och gångjärnet ibland gnisslar. Det tar också en viss ansträngning för att öppna den bärbara datorn.

Skärm och högtalare
Toshiba Qosmio X505 kommer med en glänsande 18,4-tums CCFL bakgrundsbelyst skärm med en upplösning på 1920 x 1080 (16:9 motsvarigheten till WUXGA). Färgerna är ljusa och levande, är text skarp och vass och video är smidig och klar. Med en maximal uppmätt ljusstyrka på ca 141 nits, är det lite svagt i jämförelse med LED-bakgrundsbelysta skärmar och kommer att vara olämpligt för användning utomhus, men inomhus (som på skrivbordet att denna bärbara dator sällan lämnar) skärmen är fantastisk.

Den X505 har åtta olika nivåer av skärmens ljusstyrka som kan justeras med hjälp av Fn + F6 och Fn + F7 tangentkombinationer. De ljusaste inställningarna på den bärbara datorn inte kommer att tvätta bort färg eller anstränga ögonen, och dimmer inställningarna för skärmen är bra för mörkrum underhållning. Vid normal användning, skulle vi brukar lämna skärmen på en av de fyra högsta ljusstyrka för bekväm användning.

Debatt skärmar tenderar att ha dåliga vertikala betraktningsvinklarna, och X505 är inget undantag. Färger och text bleknar snabbt när du visar den bärbara skärmen uppifrån eller nerifrån. Horisontella betraktningsvinklarna är mycket bättre och är ganska imponerande. Även längst till vänster eller höger fält, är skärmen fortfarande är lättläst och den visuella kvaliteten på text, bilder och videoklipp var konsekvent i hela.

När vi vanligtvis ser som en anteckningsbok med Harman / Kardon-högtalare, finns det stora förhoppningar om att vi kommer att ha en fantastisk ljudupplevelse. De två mycket stora fronthögtalare lever upp till våra förväntningar med utmärkt ljud i diskantområdet, men basområdet är obefintlig. Musik bleknar när det är låg volym i diskanten. För en bärbar dator här stor, bristen på märkbar bas är en stor besvikelse.



Tangentbord och pekplatta
Den X505 har ett bekvämt tangentbord som lätt överträffar många andra bärbara datorer. Den LED-bakgrundsbelyst tangentbord använder en ganska standard layout och design som har en stor mängd synpunkter men är bara ett hår för fjädrande. Avståndet och känslan av tangentbordet är bara om rätt och vi tror att många människor kommer att gilla det.

Först den glansig finish på tangentbordet var en nackdel, nycklarna verkade ta våra fingrar lite. Efter en dag eller två, med en tillräcklig mängd olja bygga upp på tangenterna, det problemet var löst. Det enda olösta problem som är att vi inte kan hitta ett sätt att stänga av LED-bakgrundsbelysningen på tangentbordet ...

Den stora mängden palm vilar fastigheter på en 18,4-tums bärbar dator innebär att X505 har en full storlek tangentbord, ett numeriskt tangentbord och några inches till reservdelar. Toshiba använder det utrymmet genom att inkludera åtta kapacitiva touch speciella funktionsknappar för att styra uppspelning av media, volym-och effektinställningar på datorn. Det är en trevlig funktion, men det finns två stora problem med dessa knappar: de är lätta att oavsiktligt utlösa och de alltid piper på dig när du träffar dem. Även den mute-knappen piper på dig när du träffar den.

Liksom tangentbordet kräver pekplattan lite olja för att bygga upp för optimal användning. Först hittade vi själva kör bort av flush pekplatta, men vi anpassas snabbt. Den taktil feedback från pekplattan var utmärkt och dess lyhördhet var lika tillfredsställande efter att vi uppdaterat pekplatta förare. Pekplattan har också en on / off-knapp (och en gigantisk röd lysdiod som indikerar om att dynan är på eller av) som du kan inaktivera om det behövs. De två stora pekplattknappar är röda och svårt att missa, men de är också svåra att arbeta med eftersom de kräver en hel del kraft för att få dem att registrera ett klick.

Synaptics pekplatta på X505 har också några andra produktivitetsfunktioner som cirkulär bläddring, multi-touch-zoom och multi-touch-rotation rörelser, och även rulla med två fingrar, som krävs för oss att rymden våra fingrar obehagligt långt ifrån varandra för styrplattan för att erkänna gesten. Resten av funktionerna fungerade bra.

Hamnar och funktioner

Låt oss vara verkliga - det är en 18,4-tums stationär dator maskin. Toshiba har rummet för att sätta någon typ av port på datorn som de vill, och de gjorde ett bra jobb med bland annat det väsentliga. Med tre USB-portar, en combo eSATA / USB-port, ljudportar, en Firewire 400-port, SD-kortplats, Ethernet-port, VGA-ut-och HDMI-utgångar, har den bärbara datorn nästan allt en användare behöver. Den X505 har också en plats för ExpressCard/54 ovanför den optiska enheten så att du kan utöka den bärbara datorn som du tycker passar. Det finns även utrymme för en Displayport-kontakt på den bärbara datorn, men vi är osäkra på varför Toshiba valde att utelämna den funktionen. Vår enda klagomål är att vi önskar att det fanns fler USB-portar. VGA-porten kan förbryllar dig lite, men Toshiba smart tänkte att en hel del HDTV har VGA-portar dedikerade för datoranslutningar (och inte alla HDTV-apparater har tillräckligt med HDMI-ingångar). Låt oss ta en snabb titt runt den bärbara datorn.


Vänster: Ethernet, combo eSATA / USB, en annan USB-port, HDMI-utgång, Firewire 400, Blu-ray optisk enhet och ExpressCard/54.

Höger: Ljud in / ut, 2x USB-portar, en VGA-ut-port, växelström och ett säkerhetslås.



Front: Trådlöst på / av-knapp, SD-kortplats.

Tillbaka: Ingenting.

Prestanda och Benchmarks
Toshiba Qosmio X505 är bland de största bärbara datorer som vi har sett, och det packar en lika stor punch i utförandet sektorn tack vare en kraftfull quad core mobila i7-processor, 6GB DDR3 RAM, en stark nVidia GPU och en snabb solid state hårt köra.

En snabb titt på dessa prestandasiffror visar att Toshiba OEM SSD håller upp med eftermarknaden tävlingen ganska väl. Den kritiska siffra, läser 4K och skriver, är fortfarande 10-15 gånger snabbare än en traditionell hårddisk och som ett resultat, känns mycket mer lyhörd den bärbara datorn. Med tanke på våra erfarenheter med nuvarande eftermarknads SSD-enheter, är det svårt att skilja prestandan mellan Toshiba OEM SSD och tävlingen.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 jämförelse resultat mot bärbara datorer @ 1280 x 800 upplösning (högre poäng innebär bättre prestanda):

Toshiba Qosmio X505 gjorde även 9250 PCMarks i PCMark Vantage, och 5766 3DMarks i 3DMark Vantage.

Crystal hårddisk bruksprov:

Värme och buller
Under lätta och medel arbetsbelastning, är X505 nästan tyst. Även om vi ibland kan höra LCD inverter surrande och fansen långsamt rinnande i bakgrunden, för alla avseenden, ger maskinen mycket lite buller under normal användning. Det producerar också nästan utan extra värme, utom runt bakre mitten av den bärbara datorn. Med tanke på att det kommer med en kraftfull dedikerad GPU och en quad core processor, är det imponerande att den bärbara datorn är det svalt och tyst.


Under spel eller benchmarking körningar, var det en något annorlunda historia. De hot spot för den bärbara datorn blev lite varmare, men fansen var mycket mer märkbar. De var inte högfrekventa, gnällig eller vidrig, men fansen gör sin närvaro känd. Användare som spelar spel eller kör strömkrävande applikationer kanske vill höja volymen lite.

Batteritid och medföljande programvara
Den X505 är fyllt med högpresterande komponenter för att minska strömförbrukningen. Toshiba inkluderade "eco Utility", som är en anpassad strömhanteringssvit. Påverkas något? Bortsett från att ändra dina bildskärms ljusstyrka, Windows 7 kraft inställningar och stänga av några lysdioder ... inte riktigt. När den är aktiverad, visar en liten grön lysdiod på, så att du får en varm, sprudlande känsla att du hjälper till att rädda planeten.

Men den "eco Utility" användbar för tillförlitlig strömförbrukning avläsningar och visar ett diagram över hur mycket ström datorn använder. Även när displayen är ner till halva styrkan och Windows 7 körs på en "balanserad" effektinställning, hanterar datorn fortfarande att dra mellan 35-45W.

Med denna strömförbrukningen, hanterar den bärbara datorn för att köra i en timme och 35 minuter innan batteriet faller ut. Det är inte stor, men det är också inte illa för en stationär dator, heller.

Men det som är dåligt är mängden medföljande program som följde med X505. Trial bloatware för backup verktyg, Office-verktyg, antivirusprogram, ekonomisk förvaltning programvara, online / sociala spel applikationer och mycket mer hittades på detta system. Vid tiden installerade vi några av våra egna benchmarkingverktyg och ett spel, endast 5 GB ledigt utrymme på den primära hårddisken. Mellan Toshiba restaurering partitionen, OS och bloatware, var mer än 40 GB av 64 GB SSD förbrukat. Som en referenspunkt, inklusive Windows 7 installation med Microsoft Office skulle använda ungefär 20 GB utrymme.

Slutsats
Toshiba Qosmio X505 är en gigantisk bärbar dator som är mer än kapabel att hantera många saker kastat sin väg. Designad för både gamers och datorentusiaster, ger den bärbara datorn en stor skärm, anständigt tangentbord, över genomsnittet byggkvalitet och en högpresterande plattform som håller sig sval och tyst.

Det är inte utan brister dock. De mest uttalade negativa på den bärbara datorn är en brist på ljudfunktioner i basen intervall och mängden bloatware som kom förinstallerat på vårt testsystem.

I slutändan, det är en trevlig maskin, men är det värt $ 1899? Det är en fråga bäst avgörs av dig, men för den prestanda och kvalitet som X505 levererar, det kan vara.

Fördelar:

  • Massiva, vacker, 18,4-tums skärm
  • Massor av kraft, men ändå lite värme eller buller
  • Trevlig byggkvalitet

Nackdelar:

  • Dålig högtalarprestanda (ingen bas)
  • Mus knappar är svåra
  • Bloatware och erhållit skräppost annonser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar