måndag 29 mars 2010

Lenovo ThinkPad X100e recension

Lenovo ThinkPad X100e recension
Jerry Jackson - 3/29/2010

Företagare jublar! Den första prisvärda ThinkPad ultraportabel bärbar dator har kommit. ThinkPad X100e är en 11-tums bärbar dator packad med en låg spänning AMD-processor, kraftfull ATI integrerad grafik, och en av de bästa tangentbord vi har testat på en ultraportabel bärbar dator. Är det här den perfekta följeslagaren för väg krigare? Ta en titt på vår recension för att få reda på.

Lenovo ThinkPad X100e Specifikationer:

  • 1,6 GHz AMD Athlon Neo enstaka kärnor MV-40 Mobile-processor
  • 2 GB PC2-5300 DDR2 (667MHz)
  • Windows 7 Professional 32bit
  • 11.6 "WXGA HD bländskydd LED-bakgrundsbelyst skärm (1366x768)
  • 250GB 5400RPM SATA-hårddisk
  • ATI Radeon 3200-grafik
  • 802.11b/g/n, Gigabit LAN
  • 4-i-1-kortläsare och 0,3-megapixel webbkamera
  • 6-cells Li-ion batteri
  • Mått: (B x L x H) 11.1 "x 8.2" x 0.6 "/ 1.2"
  • Vikt: 3,3 pounds (med 6-cellsbatteri)
  • Pris som konfigurerad: $ 569,00

Bygg och Design
Om det finns en enda laptop varumärke som är synonymt med affärs det måste vara ThinkPad. Extremt solid byggkvalitet, utmärkt tangentbord, precisionsspårpunkter (den röda pricken i mitten av tangentbordet) och fantastiska garantisupport har varit hörnstenarna i ThinkPad arv som går hela vägen tillbaka till de dagar då IBM fortfarande ägs varumärket. Lenovo ThinkPad X100e fortsätter denna tradition med en av de bästa byggt ultraportabla bärbara datorer som vi har sett i vårt kontor.


Med en startvikt kring tre pounds och en enkel svart industridesign, konstruktörerna av ThinkPad X100e försökte leverera ThinkPad arv till ett mycket överkomligt pris. Lenovo medger att deras kunder har krävt en "ThinkPad-netbook" i flera år nu, men ThinkPad ingenjörer diskuterade om det var möjligt att leverera en hållbar, tillförlitlig, business-class laptop priser "netbook".


Lösningen? Inte kalla det en netbook. Det låter kanske konstigt, men det är inget skämt. Lenovo ingenjörer började från grunden med målet att skapa en "prisvärd ultraportabel bärbar dator" på en netbook pris. I ThinkPad termer, ingenjörer hade att leverera en produkt som byggdes för företag när det gäller hållbarhet, användbarhet, anslutningsmöjligheter, servicevänlighet, och garantin ... allt samtidigt som denna laptop så billigt som möjligt. Företagen fortfarande kräver det bästa, men i denna ekonomi de nu också kräver det för mindre pengar.


Vid första anblicken utsidan av ThinkPad X100e delar många av samma design funktioner som resten av den aktuella ThinkPad lineupen. I själva verket lånar den 11-tums X100e mycket av sitt utseende från 12-tums ThinkPad X200 Business Notebook. Den enkla plast rektangulär skärm lock på vår enhet har en "midnight black" färgschema och, precis som den nya ThinkPad Edge-serien, X100e finns även i "värmebölja röda" om din arbetsplats behöver en färgklick.


De kunder som är förtrogna med de berömda ThinkPad tangentbord kommer förmodligen att märka den nya layouten på ThinkPad X100e tangentbord. Den nya "Chiclet" tangentbord är en radikal övergång från den traditionella ThinkPad tangentbord och är återigen liknar vad du hittar på ThinkPad Edge-serien för bärbara datorer. Som sagt, är detta fortfarande en ThinkPad-tangentbord på alla sätt som räknas. Lenovo använder en ny keycap design som förhindrar locken från poppar ut som om de skulle på billigare tangentbord. Nyckel avstånd och stödstruktur under tangentbordet får du alltid en fantastisk taktil känsla en förhindra skrivfel trots små fotavtryck på tangentbordet.


Skärm och högtalare
Den 11,6 "LED-bakgrundsbelyst skärm på X100e liknar 1366x768 skärm som används på de flesta ultraportabla budget bärbara datorer. Den enskilt största fördelen med denna skärm över ultrabärbara såsom Alienware M11x eller Dell Inspiron 11z är det faktum att den här skärmen har en matt yta. skillnad från de blanka skärmar på konsument bärbara datorer, inte matt skärm på X100e inte reflekterar solljus eller stark inomhusbelysning, vilket gör det lättare att läsa vad som finns på skärmen i alla miljöer. Horisontella betraktningsvinklarna är bra ut till minst 60 grader åt vardera sidan innan du börjar lägga märke till färgseendet. Vertikala betraktningsvinklarna är under genomsnittet som displayen blir överexponerad eller färgerna börjar vända efter att ha flyttat på skärmen 15 grader framåt eller bakåt.

Speaker kvalitet är genomsnittet som maxvolymen är högt nog för att fylla ett stort mötesrum med klart ljud. Det finns en liten distorsion vid maximal volyminställning och basåtergivningen är minimal, men högtalarna ger tillräckligt bra kvalitet för en bra videokonferens eller webcast. Som sagt, den högtalarposition på undersidan av den bärbara datorn betyder ljudet riktas nedåt och bort från dig i stället för upp mot öronen. Om du planerar att använda X100e som en "laptop" istället för att använda den på ett skrivbord så högtalarna kan dämpas i knät.

Tangentbord och pekplatta
Som tidigare nämnts, är den nya "Chiclet" tangentbord på X100e en radikal övergång från den traditionella ThinkPad-tangentbord. Trots förändringen, detta tangentbord håller samma kvalitet som affärsanvändare förväntar sig när de hör ThinkPad namn. Lenovo använder en ny keycap design som förhindrar locken från poppar ut som om de skulle på billigare tangentbord. En av de viktigaste fördelarna med att välja en Chiclet-tangentbord är att det möjliggör mer utrymme mellan tangenterna på en ultraportabel bärbar dator. Detta innebär färre stavfel jämfört med netbooks med trånga nycklar. De individuella knapparna på X100e har en fjädrande, anpassade åtgärder och varje knapp har en krökt yta som liknar den traditionella ThinkPad tangentbordet. Skriva buller är minimal, utan kraftigt "klick klack" ljud när du skriver. Palmrests är lite små för genomsnittlig vuxna manliga händer, men de stöder handlederna utan att orsaka ytterligare spänningspunkter medan du skriver.


Det är svårt att klaga på detta tangentbord eftersom det är verkligen fantastiskt, men om det finns en brist på X100e tangentbord det är bristen på bakgrundsbelysningen. Vi börjar se fler och fler bärbara datorer med bakgrundsbelyst tangentbord och affärsresenärer skulle sannolikt uppskatta möjligheten att se sina tangentbord på svagt belysta flygplan.


Synaptics touchpad och Trackpoint ger ett fantastiskt par kontrollpunkter för att flytta markören i olika applikationer. Om du regelbundet använder de större pekplattor som finns på MacBook och desktop-ersättare bärbara datorer, kan du överväga den lilla pekplattan X100e att vara lite trångt. Men jämfört med de pekplattor på de flesta netbooks, levererar X100e en stor pekplatta yta med ett trevligt par pekplattknappar. Trackpoint-knapparna inkluderar den traditionella mittenknappen finns på de flesta ThinkPad. Sammantaget pekplattan och Trackpoint var både en fröjd att använda, med en snabb responstid och ingen märkbar fördröjning. Känsligheten var utmärkt och ingen justering behövdes ur lådan. Denna speciella pekplatta har några multitouch kapacitet, bland annat nypa-till-zoom och pivot-rotation. Jag har inte några problem med smidig touchpad konsistens även efter veckors användning. Pekplattan knapparna verkar ha en något ytlig klick djup jämfört med andra ThinkPad, men ändå ge en djupare tryck än de flesta netbook pekplattknappar.


Hamnar och funktioner
Port urvalet är tillräckligt bra för att få jobbet gjort på vägen. Faktum är att portlayouten på X100e ser nästan identisk med vad du hittar på de flesta konsument netbooks. Tyvärr har de flesta ultraportabla bärbara datorer med Intel-baserade lågspänningsprocessorer nu också har antingen HDMI eller Displayport. Eftersom X100e syftar till affärsmän som vi skulle ha velat se antingen en eSATA-port eller en USB 3.0-port för extremt snabba dataöverföringar.


Främre: Indikatorlampor


Bak: AC vägguttag, batteri, och VGA-ut


Vänster: Värme vent, två USB 2.0-portar, Ethernet, och kombinerade ljudkontakten


Höger: 4-i-1-kortplats, en USB 2.0-port, och Kensingtonlås

Prestanda och Benchmarks
När vi först testade AMD Athlon Neo MV-40-processor inuti HP Pavilion dv2 mer än ett år sedan var vi tämligen imponerade av prestandan. Även om detta single-core processor var ett utmärkt val under 2009 har börjat visa dess ålder år 2010. Athlon Neo presterar säkert bättre än en single-core Intel Atom-processor, men för ungefär samma pris som du kan köpa en netbook utrustad med en dual-core Atom-eller Intel CULV-processor som ger snabbare multitasking och snabbare programväxling.

När det gäller dag-till-dag aktiviteter som att arbeta med Microsoft Office eller surfar på webben är det rättvist att säga att de flesta företagsanvändare kommer inte att märka mycket (om någon) prestandaskillnaden mellan ThinkPad X100e och en Intel Atom-baserad netbook. HD-videouppspelning för både 720p och 1080p innehåll var felfri, och till skillnad från Intel-baserade netbooks, ATI Radeon 3200-grafik är kraftfull nog att hantera video utan betonar processorn. Detta innebär att du kan köra Office och en videospelare samtidigt utan så mycket fördröjning.

Faktum är att om du jämför X100e mot en typisk netbook med en single-core Intel Atom-processor och Intel integrerad grafik sedan X100e är en självklar vinnare. Tyvärr, prestanda X100e ser mindre imponerande i jämförelse med dual-core Atom netbooks och netbooks med Nvidia ION nu på marknaden.

wPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Bullernivåer var genomsnittet under normal daglig användning. Standardfläkthastighet är alltid på en låg nivå, skjuta varmluft från CPU och ut ur den bärbara datorn. Fläkten blir inte mycket högre även om man betonar att systemet med ett spel eller videokodning. Tyvärr innebär det tyst fläkt får du högre än normala fall temperaturer när den bärbara datorn är kvar på i mer än 30 minuter. De externa falltemperaturer på X100e är ganska lite högre än liknande storlek netbooks och ultraportabla bärbara datorer på bottenytorna. Botten av X100e nästan nått 110 grader Fahrenheit efter 40 minuters måttlig användning (en wPrime testet, titta på flera YouTube-videor, och skriva ett textdokument). Detta gör X100e mindre "lap vänliga" än affärs netbooks såsom HP Mini 5102 . Du kommer förmodligen vill hålla den på ett flygbolag brickbord eller ett hotells reception vid arbete på väg. Alla temperaturer som visas nedan är angivna i grader Fahrenheit.

Batteritid
Även om AMD Athlon Neo MV-40-processor erbjuder lika mycket (eller mer) prestanda än Intel Atom i dag till dag uppgifter, AMD-processorn helt enkelt inte leverera så mycket i vägen för batteriets livslängd. I vårt batteritest med skärmens ljusstyrka inställd på 70%, trådlös aktiv, och Windows 7 inställd till "balanserad" profilera systemet lyckades 3 timmar och 41 minuter före avstängning. Detta är mer än tillräckligt med batteritid för affärsresenärer som bara passerar några tidszoner under en flygning, men om du behöver "hela dagen" batteritid du inte kommer att hitta det här.

Visst, det var inte så länge sedan att vi brukade berömma alla bärbara datorer som levereras senare än tre timmars batteritid. Tyvärr, ThinkPad X100e tävlar mot netbooks och ultrabärbara datorer som får sex eller fler timmars batteritid på en enda laddning. Tre och en halv timme kan vara "godtagbart" för de flesta affärsmän, men det är inte lika imponerande som konkurrenterna.

Slutsats
ThinkPad X100e är en mycket väldesignad affärsultraportabel som utan tvivel kommer att möta behoven hos de flesta affärsresenärer som letar efter en liten, ThinkPad-kvalitet bärbar dator till ett lågt pris. Som sagt, denna konfiguration av X100e faller kort på två viktiga områden: processorprestanda och batteritid.

Lenovo borde ha undvikit att använda förra årets singel-core AMD-processor och fastnat med den senaste generationen av lågspänning dual-core processorer från AMD. Lenovo kommer att börja levereras X100e med dual-core AMD Turion Neo-processorer snart, och ju högre prestanda och bättre batteritid på de nya processorerna kommer att göra X100e ett betydligt mer övertygande alternativ.

Som det nu ser ut är ThinkPad X100e en förvånansvärt stabil liten netbook (Ja, jag kallade det en netbook. Tyvärr, Lenovo.) Som skulle ha varit perfekt om det levereras bara lite mer när det gäller prestanda och batteritid. Denna konfiguration faller bara lite kort att tjäna vår Redaktörens Choice Award, men vi tror fortfarande att det kommer att bli ett populärt val för ett antal affärs köpare.

Fördelar:

  • Stora tangentbord
  • Bra integrerad grafikprestanda
  • Solid byggkvalitet till ett lågt pris

Nackdelar:

  • Svag processor (enligt konfigurationen)
  • Genomsnittlig batteritid
  • Tangentbord inte bakgrundsbelyst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar