måndag 8 april 2013

Advanced System Optimizer (ASO) Recension

Advanced System Optimizer (ASO) Recension
av Scott Fulton - 2013/04/08

Ända sedan den överväldigande framgången med den första hårddisken optimerare på 1980-talet, har verktyg programvara som erbjuds för att optimera allt om din dator, ända ner till den optimala längden på din disk kablar. Systweak Advanced System Optimizer (As0) v3 erbjuder en uppsjö av alternativ (egentligen inte nya, men massor av dem) för att göra ditt Windows-system inte är så rörigt. Frågan är om du gör din dator till ett labb experiment för registret tweaks är värt fyrtio dollar chansning.

Det mest uppfriskande sak om ASO är något jag ska säga på framsidan, för det är verkligen viktigt. ASO inte skrälla röda sirener och varningar på dig som hotar jämmer och skam och alla möjliga dåliga saker bör du inte använda alla verktyg i sin arsenal till fullo. Tänk dig en skruvmejsel som blared en varning på dig från botten av din verktygslåda om du försummat att slå några skruvar med det varje vecka. ASO är en verktygslåda för konditionering din dator, inte för konditione dig.

Översikt

Om systemoptimering är något du verkligen bör göra regelbundet (och det finns en öppen debatt om det), då handlingen att göra så bör inte likna en resa till sjukhuset i ambulans. ASO närmar dig med värde att hålla din Windows-systemregistret och din webbläsare cachar fri från skräp kommer att gynna dig i längden. Jag instämmer, efter att ha räddat många en Windows-dator från glömska under de senaste tre decennierna främst genom selektiv clearance av skräp.

Installera ASO är en no-röra-affären, du köra installationsprogrammet, du är med tanke på de vanliga val av installationsplats och skrivbordsikonen skapande, och i ett ögonblick, det är en process att skanna ditt system med saker att fixa. Det kommer faktiskt inte tillämpa dessa korrigeringar tills du aktivera produkten med en licensnyckel. Efter aktivering utför ASO automatiskt system återställning. Att agera ensam förtjänar en kolossal "Tack!" (För utökade utsikt över skärmdumpar till höger, klicka på bilderna.)

ASO är inte en anti-malware verktyg, och dess enorma krediter, inte låtsas vara en. Ofta de skador som Windows upprätt genom dagliga driften - och mer än en gång, genom självförvållade sår - är större än något som en malware nyttolast skulle kunna leverera. Så ASO inkluderar ett verktyg som heter PC Fixer, som i huvudsak låter användaren (eller patienten, om du kommer) granska en lista på vanliga symtom, tills hon hittar en eller två som korrekt beskriver Windows nuvarande dåligt uppförande. Märk väl, det spårar inte eller diagnostisera dåligt uppförande, det förväntar sig att du ska vara smart nog att veta vad det är när du ser det själv. Ärligt talat, det är en bra klibb att ta.

Trial och / eller fel

Innan du börjar att hävda att lösningar på några av dessa vanliga symtom (som skräp dyker upp i "Öppna med"-listan i Utforskaren) finns lättåtkomliga via en Google-sökning, prova detta enkla test hemma: Dröm upp det värsta som skulle kunna hända med din dator i dag, just nu. Redigera det ner till fyra ord, och skicka dem till Google. Slutligen, notera dina sökresultat, och beräkna förhållandet mellan webbplatser som erbjuder äkta, rimliga lösningar på dessa missförhållanden, kontra de som försöker fånga din webbläsare att veta att genom att söka efter denna sjukdom, är ditt system troligen som mest sårbara. ("Klicka här för att fixa allt nu!")

Som veteraner vet, är systemregistret ett djur i en databas. Tillämpa ett botemedel på fel sätt, eller att tillämpa fel åtgärd på rätt sätt, skulle kunna utlösa en diskrepans eller dåligt beteende någon annanstans. Därför ASO påminner aggressivt användaren (ofta utan ett sätt att kringgå) för att säkerhetskopiera registret innan du fortsätter. Även om Windows innehåller ett eget register säkerhetskopiering och återställning verktyg, av någon bisarr anledning, Microsoft begravt den under en gammal uppsättning dialogrutor som ingen någonsin ser. Så man kan säga ASO ger samma verktyg redundant, men det faktum att det gör dem praktiskt faktiskt gör dem praktiskt också.

För de flesta av Windows 'existens, har det funnits verktygslådor och även vissa publikationer som bekänner den ideala att förbättra systemets prestanda (eller, rättare sagt, uppfattningen av prestanda) genom att begränsa dess omgivning till en Spartan, förkylning, ointressant rike - mindre som en plats för att få arbete än det inre av en port-a-potta. Microsoft faktiskt anammat detta ideal i Windows 8, genom att ta bort det som den hade marknadsförs som Vista viktigaste funktion - den halvgenomskinliga, 3D-accelererad skrivbordsmiljö som heter Aero - till förmån för en plattare front som verkar springa snabbare, på bekostnad av estetik.

ASO: s System och säkerhet Advisor omfamnar samma ideal, särskilt genom att erbjuda prestanda tips som skulle göra operativsystemet något närmare till Windows 95 i namnet på högre prestanda. Om bilvärlden betedde sig på samma sätt, skulle Ford Pinto och Chevy Nova vördas över Ferrari och Maserati.

Ett exempel på en prestations tips som erbjuds av ASO är, "Förhindra att byta ut kärnan till disk." Windows använder virtuellt minne - personsökning av mindre använda block minne till hårddisken - som ett sätt att utöka den adresserbara minne pool. I Att använda virtuellt minne med en SSD-hårddisk (bestående av flashminne) kan synbart förbättra prestanda. Teoretiskt sett på en varje dag dator, hålla kärnan hålls i DRAM kunde göra det köra fortare. Alternativt i intensiva situationer där du har flera sidor öppna i webbläsaren och två eller tre Office-program som körs samtidigt, det kan faktiskt sakta ner prestandan mycket märkbart.

En annan uppsättning av prestanda tips som erbjuds under "Säkerhet" delämne skulle få dig att undvika säkerhetsrisker när du delar filer genom att stänga av fildelning. Genom att samma skäl, ett sätt att undvika oönskade advokater vid din dörr är att aldrig svara på din dörr. ("Säkerhet" är både ett ämne och ett delämne i ASO. Kanske ASO skulle kunna dra nytta av sin egen redundans checker!)

Tack och lov, ingen av dessa tips är saker som ASO skjuter i ansiktet som "potentiella sårbarheter" som sätter din dator i riskzonen tills du itu med dem (läs: tillämpa tillverkarens förvald åtgärd). Visst, kan du sluta dela, sätta ett lås på systemminne, och ta bort bakgrundsbilden från skrivbordet (ett annat tips). Men du är inte förbättra tillståndet i din dator genom att göra så.

Prestanda

Medan ASO presenterar ett antal optimeringsverktyg i minst ett sätt som är lätt att använda, finns det kanske alltför många alternativ till a la carte-meny. Till exempel, "Smart PC Care" bedriver en signatur scan efter spionprogram, checkar för integritetsfrågor, letar efter avvikelser i systemregistret, och lyfter fram så kallade privatliv utsätta spår (bevis som du någonsin använt webbläsaren, som en antar kan betraktas som ett integritetsintrång som väntar på att hända).

Som jämförelse, "System Protector" söker igenom datorn för olika "Internet-cookies" (bevis på att du någonsin använt en webbläsare), letar efter avvikelser i systemregistret, genomför en signatur skanna efter spionprogram, och söker efter olika "smitta objekt "(det borde finnas ett ord för dessa saker) i filsystemet. Det senare ser mer ut som ett antivirus scan, och erbjuder antivirus-liknande funktioner som en karantänmapp för att placera misstänkta objekt i en icke-körbar plats.

Det finns ett par problem här. Genom att undvika hela "virus" ord helt och hållet, är ASO anstränger sig för att dölja det faktum att det inte är en fullfjädrad antivirus verktyg ... när den inte bör dölja detta faktum alls. Inte varje verktygslåda behöver diagnostisera skadlig kod. Vidare, genom att karakterisera sådana saker som register avvikelser och överblivna kakor som "infektioner," System Protector del av ASO misinforms för användaren och för den relativa svårighetsgraden av problem som dyker upp.

Medan "Smart PC Care" gör samma skannar, inte göra något av detta falska karaktärisering av "smitta". Om "Smart PC Care" och "System Protector" var två konkurrerande produkter, skulle jag tilldela den förra med priset för detta skäl, trots att de faktiskt gör ungefär samma sak. Det faktum att båda dessa paneler är närvarande i samma produkt antyder för mig att Systweak ledning inte riktigt kunde bestämma vilken som ska inkludera, annars hade två separata välgörare att blidka samtidigt.

Båda dessa verktyg springa relativt snabbt, även om beviljat, deras spionprogram databaser är inte alls lika noggrann som full antivirus. Båda erbjuder detaljerade listor över sina resultat, men ge användaren en allt-eller-inget alternativ för att rensa allt eller avsluta. Så om du tar bort oönskade skadliga program eller kakor, kan du göra ändringar i registret som du egentligen inte vill göra av säkerhetsskäl. Detta - tillsammans med det faktum att förekomsten av eventuella tillfälliga filer i din webbläsare gör ASO göra din dator status som "Poor" - gör båda dessa gör-allt-verktyg inte särskilt smart.

ASO kompenserar detta genom att erbjuda verktyg för sig, och ger användaren möjligheter inom dessa verktyg för att utesluta vissa alternativ för något skäl att användaren kan ha. Registret söker efter ASO: s Cleaner och Optimizer verktyg är relativt snabb och noggrann, och att deras kreditinstitut, räknas inte avsikt null inställningar (gjorda av Internet Explorer av säkerhetsskäl) som "infektioner."

Bara Vad är optimering, Anyway?

Den första hårddisken optimerare räddade datorer genom att flytta filer så att de var mer sammanhängande och lättare att index, vilket ger drivstyrenheter mindre att göra och avlasta de lästa huvuden. Smart marknadsföring folk insåg att de kunde tillämpa denna princip till det mesta en dator gör. Alltså den ideala att ASO stannar ett steg ifrån faktiskt predikar: Om din skrivbordsbakgrund var en nyans av grått, eller till och med svart, skulle Windows finna det lättare att arbeta.

Här är ett faktum i det dagliga datoranvändning som för få människor inser. En dator beräknar hela tiden. Dess viloläge kallas "off." När du tror att datorn är egentligen inte gör något eller producera något dokument eller data, är Windows '"System Idle Process" fylla oanvända tiden genom att bokstavligen snurra datorns hjul och tråkigt sina tummar, om du kan tänka dig det som har tummen. Ta en titt på din Aktivitetshanteraren någon gång, speciellt på det antal cykler som System Idle Process (SIP) förbrukar. (Du måste kontrollera "Visa processer för alla användare" för att se den.) För varje cykel som du tar bort från någon process som du tror är att äta upp ditt system tid eller resurser, du helt enkelt ge det till SIP.

Det är inte nödvändigtvis "optimering". Sann optimering är att eliminera värdelös och meningslös aktivitet, och SIP är bokstavligen lika användbar som ingenting kan komma. Det håller din dator i synk, och det går till och med Windows 'energibesparande rutiner så att göra "ingenting" faktiskt lönar sig. Om SIP inte körs över 90%, så något är fel. Ge din dator mindre att göra egentligen inte förbättra det som det gör.

Å andra sidan, att låta systemet förare utnyttja virtuellt minne personsökning kan verkligen förbättra prestanda, för samma anledning som virtuellt minne någon annanstans i systemet kan förbättra det. ASO: s System och säkerhet Advisor ger användaren möjlighet att prova detta i ett relativt säkert sätt, och det är smart. Det kanske inte förbättra prestanda för allas systemet, men om du använder Windows i ett slutet utrymme (till exempel Windows 8 på en rinky-dink tablett), kan du använda all den hjälp du kan få.

Under årens lopp har Windows förbättrat sitt sätt att hantera att hålla drivrutiner från tredje part up-to-date. Ändå är det inte idealiskt, speciellt för datorer som inte alltid använder stora märken av hårdvara. Eftersom operativsystemet åldrar, utvecklas det, särskilt med nya och regelbundna fläckar. Dessa förändringar innebär ofta att förarna tredje part bör anpassa sig till nya parametrar.

Det är därför jag gillar ASO: s Driver Updater funktion. Det gör jobbet att upprätthålla icke-Microsoft-verktyg (och till och med några av Microsofts egen, som jag upptäckte) synliga och genomförbara, i stället för dolt. Det backar upp den gamla drivrutinen efter avinstallera det, vilket ger användaren ett sätt att återgå till den gamla drivrutinen, om problem dyker upp.

Jag har tappat räkningen på hur många falska webbplatser finns det i världen som låtsas att kontrollera ditt system för gamla system förare, förklarar dem inte bara gammal utan "sårbara för angrepp," och erbjuder en gratis lösning (bara ange din e- postadress och personnummer i bekväm form). Bara att ge användarna ett alternativ till fruktlösa Google-sökningar är en tjänst i sig.

Slutsats

Anledningen folk inte hålla sina Windows-datorer som de ska är inte för att de är "dummies". Det är för att Windows inte ensam verkligen ge dem den hjälp de behöver. Det finns ett antal vardagliga optimeringar som människor kan göra (till exempel ändra parametrarna för Internetanslutningen för att bättre passa en bredbandslinje) att de skulle göra om det inte var så mycket som at-home hjärnkirurgi.

Kanske Advanced System Optimizer bästa egenskap är att det gör användarna medvetna om dessa tweaks som kan göras, eller åtminstone försökt, innan någon annan försöker påvisa tweaks för dem på fel sätt. Dessutom, det ger användaren en säker plattform för att göra ett försök, se om det fungerar, och ångra det, om det inte gör det.

Det är att vara ärlig med användaren, och jag tycker att om denna produkt, även om jag inte är särskilt imponerad av hur den närmar sig ämnet för att ta bort dessa dåliga thingies som händer.

Fördelar:

  • Verktyg är väl förklaras i menyerna
  • Driver Updater är mer praktiskt än Windows egna alternativ
  • Inte ge användaren en falsk känsla av otrygghet för att inte använda de verktyg

Nackdelar:

  • Ger vissa funktioner redundant utan en tydlig förklaring till varför
  • Råder perfomrance tweaks som minskar arbetsmiljön, för att ekvivalent av kartong

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar