torsdag 5 maj 2011

Toshiba Satellite E305-S1990X recension

Toshiba Satellite E305-S1990X recension
av Jerry Jackson - 2011/05/05

Den nya Toshiba E305 är en Best Buy exklusiv bärbar dator med en 14-tums skärm och en gata pris runt $ 900. Packad med en Intel Core i5 "Sandy Bridge" processor, 4 GB RAM, en 500GB hårddisk och en Blu-ray-enhet, är detta nästa stora familjen PC? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Toshiba Satellite E305 (E305-S1990X) Specifikationer:

  • 14,0-tums 720p (1366x768) display med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 7 Home Premium (64-bitars)
  • Intel Core i5-2410M-processor (2,3 GHz, 3MB cache 2.9GHz med Turbo Boost)
  • Intel HD-grafik med Intel Wireless Display Technology
  • 4GB DDR3 RAM (1333MHz)
  • 500GB 7200RPM hårddisk (Seagate Momentus XT Hybrid-enhet med 4 GB flashminne)
  • 802.11b/g/n trådlöst
  • Blu-ray/DVD SuperMulti (+ / - Double Layer)
  • Garanti: 2-Yr standard begränsade garanti (1-Yr på batteri)
  • 6-cells Li-ion batteri (67Wh) och 65W strömadapter
  • Vikt: 4,95 £
  • Mått: 13,46 x 9,13 x 1,25 inches
  • MSRP: $ 1,089.99 ($ 899,99 på Best Buy)

Eftersom E305 är endast tillgänglig på Best Buy, kan jag inte låta bli att känna att "MSRP" av $ 1,089.99 är något oärligt eftersom Best Buy har sålt den för $ 899,99 från dag ett. Trots att mindre käbbla över priset, får du en någorlunda välutrustad bärbar dator för ca $ 900.

Bygg och Design
Vid första anblicken nya Satellite E305 har många designelement gemensamt med de andra bärbara datorer från Toshiba som finns på marknaden. Den rundade clamshell chassi insvept i en kombination av plast och aluminium är en blandning av silver och svart. Till skillnad från förra årets E205, detta Best Buy "blå etikett" exklusiva inte omfattas av en metallisk blå färg jobb ... något vi är glada att se. Den nya E305 ser något mer som en "premium" notebook jämfört med bärbar dator från förra året ... men din åsikt kan ändras när du plocka upp den.

Skärmen locket och den övre panelen som omger tangentbordet är båda tillverkade av texturerad aluminium men metallplätering är ganska tunn och flexibel liknar plast du hittar på de flesta bärbara datorer från Toshiba. I själva verket var min första reaktion när du läser om "aluminium" på E305 att säga: "Det här är inte aluminium." Men vid närmare granskning är det verkligen aluminium ... det är bara mycket tunn. Den streckade mönstret på locket och palm vilar förhindrar fingeravtryck fläckar och repor från att visas upp lika lätt som de gör på en Apple MacBook Air eller MacBook Pro, men Toshiba helt enkelt inte känns lika hållbart.


Kombinationen av tunna aluminiumplåtar och plast resulterar byggnation i huvudhöljet som flexar under tryck och gnissel mjukt när du pressar den bredvid den inbyggda Blu-ray-enhet. Skärmen hänger på denna modell är tämligen tät och håller skärmen på plats när du flyttar den bärbara datorn från en plats till en annan. Jag misstänker denna laptop kommer att överleva ganska bra som en stationär dator och kan hantera vanliga resor så länge den är förpackad i en bra laptop väska, men jag skulle vara tveksam till att bära E305 med mig varje dag utan lite extra skydd.


Botten av den bärbara datorn är ganska saknas i termer av uppgraderingsalternativ. Tack och lov, har Toshiba en snabb 500GB hårddisk inuti E305 (Seagate Momentus XT Hybrid-enhet) så du kanske inte behöver uppgradera lagringen. Dessutom finns det ingen praktisk åtkomstpanel för uppgradering RAM. Faktum är att alla skruvar som håller den bärbara datorn tillsammans täckt med små gummiproppar. Toshiba ger dig bara en liten panel på undersidan av den bärbara datorn med tillgång till det trådlösa kortet om du behöver byta ut eller uppgradera denna komponent. Kort sagt, detta är inte en bärbar dator utformad för människor som vill köpa eftermarknaden uppgraderingar.


Hamnar och funktioner
Den nya satelliten E305 har en ganska fin samling av hamnar. Du får nu två USB 2.0-portar och en USB 3,0 "Super Speed"-port för anslutning standardtillbehör. Det finns ingen ExpressCard-kortplats för att lägga till nya hamnar, men du får dubbla video ut portar: en VGA-anslutning för old school projektorer och HDMI för nya bildskärmar och HDTV. Toshiba var också vänlig nog att ge en Blu-ray-enhet (även om den inbyggda skärmen stöder inte 1080p) och E305 kommer med Intel Wireless Display-teknik så att du kan trådlöst ansluta din bärbara dator till en kompatibel HDTV eller anslut den till en HDTV med en trådlös adapter.


Vy framifrån: Minneskortplats och högtalare

Bakifrån: Inga portar

Vänster sida: Strömuttag, Ethernet, USB 2.0, USB 3.0, Blu-ray-multi-drive

Höger sida: Audio uttag, USB 2,0, HDMI, VGA och lås

Tangentbord och pekplatta
Konstruktörerna på Toshiba har blivit mycket förenlig med tangentbord på satellit bärbara datorer. Det E305 kommer med en full storlek tangentbord med chiclet-stil nycklar som är lyhörd och ger lite extra avstånd för att förhindra skrivfel. Nycklarna är stora och platt och har en glansig konsistens som visar fläckar från huden oljor över tiden. Tyvärr har denna bakgrundsbelyst tangentbord från märkbar flex när du ansöker tung skriva tryck. Så länge du är en mild maskinskriverska tangentbordet flex är inte ett problem, men om du trycker fast du att märka nycklarna studsar under fingrarna.

Till Synaptics TouchPad är ganska trevligt med en matt textur som ger mjuk markörrörelser. Drivrutinen för pekplattan ger utmärkt precision och minimal fördröjning med en rad alternativ. Det enda problemet kommer när du försöker använda den högra knapp på styrplattan. Den "knacka för att klicka"-funktionen fungerar bra på denna pekplatta när du behöver trycka på vänster musknapp, men att göra en "högerklicka" är mycket svårt eftersom pekplattan är en "knapplösa" stil med integrerade knappar sitter under den nedre framkant av pekplattan. Den enda gången högerklicka fungerade var när vi tryckte längst till höger kanten av pekplattan i det nedre högra hörnet. Detta innebär att du ofta kan göra en vänster klick när du försöker göra ett högerklick. Vi har verkligen inte gillar att se små problem som detta på ett $ 900 laptop.

Skärm och högtalare
Det E305 har en 14,0-tums skärm med LED-bakgrundsbelysning och ett bildförhållande på 16:9. Den övergripande kvaliteten på displayen är "bra" i den smala vertikal betraktningsvinkel sweet spot. Bakgrundsbelysningen är jämn och ljus (208 nits enligt vår ljusmätare), är kontrasten ganska skarp (278:1) och färgerna är bra men färgerna är lite pastell på standardinställningarna. Om det finns en enda självklar fråga det måste vara de smala vertikala visningsvinklar som de flesta vanliga TN-paneler. Medan de horisontella betraktningsvinklar (från sidan) är tämligen bra, färgerna blir överexponerad sett från ovan och avsevärt inverteras och förvrängd sett underifrån. Om du använder denna laptop för färg-exakt redigering måste du vara säker på att du tittar på skärmen rakt framifrån.


Displayen är 1366x768 upplösning är en standardupplösning för vanliga bärbara datorer. Den horisontella upplösningen är tillräcklig, men endast 768 bildpunkter lodräta avståndet innebär en hel del bläddra medan du surfar på Internet och bara tillräckligt med utrymme för att visa ungefär hälften av en sida i ett Microsoft Word. Detta är ganska standard för en modern 14-tums bärbar dator, men eftersom E305 levereras med en Blu-ray-enhet, är det viktigt att påpeka att du inte kan titta på äkta 1080p video på denna laptop är inbyggda skärmen.

Satelliten E305 funktioner icke-märkta stereohögtalare finns på undersidan framkant av den bärbara datorn. Denna plats är bra om du använder den bärbara datorn som en "stationär dator" eftersom ljudet studsar skrivbordet och upp mot användaren. Tyvärr, om du använder E305 som "bärbar" dator då högtalarna ljudet dämpas mot benen. Hörlursuttaget och en bra uppsättning hörlurar fungerar mycket bättre för att lyssna på musik eller filmer när du är på resande fot.

Prestanda och Benchmarks
Toshiba Satellite E305 finns i endast en konfiguration vid tidpunkten för denna skrift och, som tidigare nämnts, är tillgänglig för försäljning endast på Best Buy. Intel Core i5-2410M-processor har en hastighet standard klocka 2.3GHz men hoppar upp till 2.9GHz med Turbo Boost när du behöver mer fart från processorn. Den senaste generationen av integrerade Intel HD-grafik i "Sandy Bridge" chipset ger tillräckligt videoprestanda för att hantera alla dina HD-video uppspelning behov samt vissa casual gaming.

Som sagt, jag personligen skulle ha velat se Toshiba erbjuda två versioner av denna laptop på Best Buy: en version av E305 med endast Intel integrerad grafik och en andra konfiguration med antingen Nvidia eller ATI grafikkort. Jag är väl medveten om att de flesta människor som köper bärbara datorer på Best Buy inte bryr sig om särskilda grafikkort för spel, men de valfria diskret grafik skulle ge bättre möjlighet videoredigering samt bättre prestanda i spel. Inte bara det, men det är potentiellt svårt att motivera $ 900 prislapp när Best Buy säljer andra bärbara datorer från Toshiba med mer kraftfulla dedikerade grafik för så lite som $ 700.

På en ljusare, gjorde Toshiba bra genom att använda extremt snabba Seagate Momentus XT hybrid hårddisk som kombinerar en 4GB SSD med en traditionell 500GB 7200rpm hårddisk. Den icke-tekniska översättning är denna hårddisk är märkbart snabbare än de flesta av de hårddiskar som kommer med budget bärbara datorer. Detta resulterar i relativt snabb start av Windows, att kunna starta flera program samtidigt utan att vänta så länge, och snabb växling mellan program. I ett nötskal, känns E305 mycket snabbt jämfört med bärbara datorer med långsammare hårddiskar.

Wprime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):


PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):


PCMark Vantage mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark Vantage mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Toshiba E305 lyckas hålla värmen från dess interna komponenter bort från användaren, men fläktljud är ganska märkbar. Den självjusterande fläkthastigheter ofta körs med en hastighet som är mer än tillräckligt högt för att höra i ett tyst rum. Fläkten Volymen är inte tillräckligt för att bry de flesta människor, men om du använder den bärbara datorn i en tyst kontor eller klassrum den person som sitter bredvid dig märker vitt brus kommer från den bärbara datorn fläkten. De enda uppenbara hot spots på utsidan av denna bärbara dator är nära värmen vent och hårddisken, men även de områden håller sig under 90 grader Fahrenheit.

Batterilivslängd
I "balanserad" energisparläge med 75% skärmens ljusstyrka, Satellite E305-S1990X varade i sex timmar och sex minuter av non-stop användning med trådlös aktiv och uppfriskande en sida var 60: e sekund. Detta är ganska bra för en 14-tums bärbar dator med ett lager 6-cells batteri. Ändå är detta något mindre batteritid än vad vi har sett från billigare HP Pavilion dm3t och ASUS U31JG-A1 bärbara datorer.

Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats
Efter att ha tillbringat ett par veckor med den nya Toshiba Satellite E305 jag kvar med ett antal blandade känslor. Den E305 är fylld med några mycket bra funktioner och ger mer än tillräckligt prestanda för den typiska laptop användare eller familj. Den nya Intel Core i5-processor och integrerad grafik ger gott om muskler för typiska programvara och multimedia uppgifter. Detta är inte en gaming anteckningsboken, men du kan spela grundläggande spel som inte kräver hög prestanda grafikkort.

De områden där E305 besviken är mer en fråga om personligt perspektiv snarare än allvarliga brister. De E305 funktioner en aluminium LCD lock och en aluminium topplatta omger tangentbordet, men metallen är extremt tunn och känns liknar plast vid första beröring. Det E305 helt enkelt inte "känner" lika solid som andra aluminium bärbara datorer som Apple MacBook Air eller HP Envy. Lägg till att irriterande styrplattan och Best Buy bloatware som kommer förinstallerat på detta Best Buy exklusiva bärbara datorn och E305 ger intryck av att det är lägre kvalitet än dess specifikationer eller pris kan antyda.

Ytterst är Satellite E305 inte en dålig anteckningsbok. I själva verket utför den exceptionellt bra och erbjuder en hel del lite extra för $ 900. Tyvärr, det bara inte sticker ut som ett "måste" bärbar dator.

Fördelar:

  • Bra prestanda
  • Bakgrundsbelyst tangentbord
  • Blu-ray

Nackdelar:

  • Billiga känsla konstruktion
  • Inga diskreta grafikkort alternativet
  • Integrerade pekplatta fungerar inte bra


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar