tisdag 24 maj 2011

ASUS Eee PC 1015b Recension

ASUS Eee PC 1015b Recension
av Charles P. Jefferies - 2011/05/24

Denna 10-tums netbook har en AMD Fusion-processor och säljs för bara $ 289. Är det värt att rekommendera? Läs vår recension för att få reda på.

Vår ASUS Eee PC 1015b-MU17 översyn enheten har följande specifikationer:

  • 10,1-tums skärm med antireflexbeläggning (1024x600)
  • Windows 7 Starter Edition (32-bitars)
  • AMD C-30 single-core processor (1.2GHz, 512KB cache, 9W TDP)
  • AMD Radeon HD 6250-grafik, HDMI
  • 1GB DDR3 RAM
  • 250GB 5400RPM Western Digital-hårddisk (WD2500BPVT)
  • Atheros AR9285 802.11n trådlöst LAN
  • Ingen intern Bluetooth
  • Ingen intern optisk enhet
  • 6-cells Li-Ion batteri (56Wh)
  • 1-års garanti
  • Vikt: 2,8 £.
  • Mått: 10,3 x 7 x 1,4 inches
  • MSRP: $ 289,99

Eee PC 1015b använder en av AMDs senaste skapelser, C-30-processor. Tekniskt sett är detta en "Accelerated Processing Unit" (APU) som kombinerar en traditionell processor och grafik (GPU) på ett enda chip. De C-30 funktioner integrerade AMD Radeon grafik och är klassad för mycket låg strömförbrukning. Den C-30 har bara en bearbetning kärna som inte är lovande, och med bara 1 GB RAM också kommer att skada prestandan. Windows 7 Starter är en begränsad funktionalitet version av Windows 7, även till detta pris, skulle ASUS har använt Home Premium eller ökade priset följaktligen att inkludera det.

Bygg och Design
Den 1015b är en del av ASUS Eee PC "Seashell"-serien, det ser inte ut så kantiga som äldre Eee PC mönster. Denna netbook har en ganska allmän utseende och känsla, det är 100% svart plast. Den matt finish handledsstödet och locket uppskattas, den blanka plasten i tangentbordet surround och skärmen ramen är inte som det blir suddig och skrapat lätt. Matt plast är betydligt tåligare och lättare att rengöra. Det 1015b exteriör har inga anmärkningsvärda design, det är inte dåligt ser men absolut inte vinna några stil poäng.

Den 1015b är konstruerad helt i plast. Plasten känns tunn, jag kunde producera många skallror genom att trycka på handledsstödet med min nagel. Den passform och finish kan använda en del arbete, de flesta av kanterna där delar kommer tillsammans är grov. Generellt chassit känns robust och motstår böjning. Locket på netbook, å andra sidan, inte är väl gjord, det flexar för lätt och trycka in från baksidan avkastning krusningar på skärmen. Något irriterande om skärmen är att den inte kan luta tillbaka tillräckligt långt, bara ca 15-20 grader senaste vertikalt.

När det gäller uppgradering kapacitet har 1015b går lite för det. Luckan på undersidan av chassit har bara den enda RAM-kortplatsen, uppgradera hårddisken kräver att netbook isär. RAM uppgraderingar är begränsade eftersom C-30-processor bara har en enda kanal minneskontroller. Överlag byggkvalitet behöver förbättras, tjockare plast med mjukare kanter skulle göra det.


Hamnar och funktioner
I 1015b innehåller en respektabel mängd portar för en netbook. HDMI är en anmärkningsvärd integration. Ärligt talat, de flesta moderna netbooks med dessa portar så att vi inte alltför imponerad av vad vi ser här. Samtliga bilder beskrivningar vänster till höger.


Fram: Högtalare


Bak: Batteri


Vänster: växelström, VGA, USB 2,0, HDMI-utgång, kyla ventilationsgallret


Höger: Multimedia kortläsare, hörlurar och mikrofon uttag, 2x USB 2,0, lås, Ethernet

Tangentbord och pekplatta
Det 1015b har en 90% full storlek "Chiclet" eller ö-stil tangentbord, med mer än vanligt avstånd mellan tangenterna. Tangentbordet har en plasticky känsla och har några skramlande frågor som inte är särskilt säkerställande av. På den ljusa sidan, är att skriva enkelt, som kommer från en fullstor bärbar dator tangentbord, hade jag inga problem att anpassa sig till de något mindre nycklar. Det finns inga dedikerade hem, slut, sida upp, eller PgDn.

Det 1015b s ELAN pekplatta är snyggt proportioner och har en utmärkt matt yta för enkel spårning. Den stöder multi-touch funktioner som tvåfingersrullning. Nackdelen är dess enda bar knapp, som är för högt, människor i omedelbar närhet vet vem klickade.


Skärm och högtalare
Det 1015b har en 10,1-tums widescreen-skärm med en 1024x600 upplösning. Den har LED-bakgrundsbelysning för energieffektivisering vs äldre CCFL belysningslösningar. Ljusstyrka är tillfredsställande, det är inte riktigt lika ljus som en typisk 14 - eller 15,6-tums konsument bärbar dator dock. Betraktningsvinklar och kontrast är genomsnittliga, displayen inte tvättas ut som kan förväntas. Det antireflexbeläggning som gör denna netbook så mycket mer användbart, blanka skärmar ser bra ut på en display hylla men är benägna att reflektioner och har hållbarhet frågor. Totalt 1015b har en bra bildkvalitet med tanke på priset.

Den 1024x600 skärmupplösning är begränsande, minst sagt, de flesta vanliga applikationer och webbplatser är utformade för mer högupplösta skärmar. Detta betyder massor av rullning kommer att bli nödvändigt. Mindre än en tredjedel av en sida i Microsoft Word kan ses på denna skärm åt gången. Inga högre skärmupplösning erbjuds på denna modell. I huvudsak, förvänta dig inte att få en hel del arbete på denna netbook.

Det 1015b har två stereohögtalare placerade under handledsstödet. De är dova och snedvrider lätt. Högtalare skulle förmodligen vara min sista fråga när man köper en netbook, använd hörlursuttaget eller HDMI-utgången för att få bästa ljudkvalitet.

Prestanda och Benchmarks
Eee PC 1015b inte uppfyller förväntningarna på detta område. Dess ovanligt trög prestanda resulterar i en frustrerande datorupplevelse. AMD C-30-processor, medan strömsnåla, är ansträngd även i grundläggande applikationer. Att öppna en ny flik i Internet Explorer tar flera sekunder, på en vanlig dator, detta händer direkt. Det finns även en fördröjning när man trycker på Alt + Tab för att växla mellan program, även detta är något som bör ske omedelbart. Det finns märkbara förseningar när du surfar grundläggande Internet-sidor. Titta på en enhetlig definition YouTube-video nästan driver processorn till det yttersta, HD 720p innehåll ospelbar.

Som jämförelse HP Pavilion dm1z lider med AMD E-350-processor (449 $) från någon av dessa förseningar eller HD problem uppspelning och våra syntetiska tester benchmark visar dm1z är ungefär tre gånger snabbare än Eee PC 1015b.

The ynka 1 GB RAM inne the 1015b verkligen inte hjälpa frågor, minst 60-70% av den används som helst, jag observerade Windows man utnyttjar Page fil på hårddisken på grund av brist på tillgängligt RAM . Detta var särskilt tydligt när man kör mer än ett program. I dessa tider, är 2GB det minsta som bör godtas, även på en netbook.

På tal om föga imponerande specifikationer är 250GB 5400RPM hårddisk relativt långsam och även ont svarstider.

Windows 7 Starter är också ett dåligt val för ett operativsystem, det är en Nedsatt funktionalitet version av Windows 7. Den enda anledningen ASUS använt det på 1015b var att hålla priset nere. Från Microsofts synvinkel är det datortillverkare tänka om att använda Linux. Som konsument är det väl värt att betala lite mer ($ 20 - $ 50) och få en dator med en fullfjädrad version av Windows 7, såsom Home Premium eller Professional. Begränsningarna i Starter har en oförmåga att ändra skrivbordsbakgrund, ingen Windows Aero Glass-gränssnittet, och brist på flera bildskärmar. I huvudsak är Windows 7 Starter utformad för att du vill betala mer för en bättre version av Windows.

Wprime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Det 1015b har en liten kylfläkt som driver varm luft ut på vänster sida av chassit. Det är alltid på och inte helt tyst. Kylfläkten har en liten gällt motorljud och hörs inifrån tio meter den bärbara datorn i ett tyst rum. Den netbook chassi förblir sval och inte värma upp, även under belastning. Trots bruset, åtminstone den kylande lösningen fungerar bra.

Batterilivslängd
Det 1015b har en kraftfull 56Wh batteri. Under vår standard batteri genomgång test (Windows 7 Balanserad effektprofil aktiv 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppfriskande en webbsida var 60 sekunder), varade 1015b åtta timmar innan du trycker på 10% varning. Detta är en mycket bra tid för en netbook. Det är på nivå med konkurrerande netbooks som Dell Latitude 2120 .

Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

Slutsats
ASUS Eee PC 1015b huvudattraktion är dess $ 289,99 pris punkt, det är en av de mest prisvärda netbooks på marknaden med Windows 7. Även på detta pris, är dock 1015b tufft att rekommendera. Antalet en oro är användbarhet, det är helt enkelt inte där. Den lilla skärmen och den låg upplösning, gör den begränsade funktionaliteten i Windows 7 Starter Edition, och den exceptionellt trög prestanda AMD C-30 processor och 1 GB RAM beräkna en frustrerande upplevelse. Tangentbordet är lätt att skriva på, men skallror, pekplattan knappar är för högt, det byggkvalitet kunde vara bättre, slutligen, gör den lilla fläkten för mycket buller. Spendera ytterligare $ 50-150 kan köpa välbehövliga förbättringar i alla de områden som nämns ovan. Såvida priset är en avgörande fråga, det finns bättre alternativ där ute.

Fördelar:

  • Mindre än $ 300
  • 8-timmars batteritid
  • Lätt

Nackdelar:

  • Urusla prestanda
  • Windows 7 Starter Edition
  • So-So byggkvalitet
  • Låg skärmupplösning
  • Bullriga fan


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar