torsdag 5 maj 2011

Toshiba Satellite E305-S1990X recension

Toshiba Satellite E305-S1990X recension
Jerry Jackson - 5/5/2011

Den nya Toshiba E305 är en Best Buy exklusiv bärbar dator med en 14-tums skärm och en gata pris runt $ 900. Packad med en Intel Core i5 "Sandy Bridge" processor, 4 GB RAM, en 500GB hårddisk och en Blu-ray-enhet, är detta nästa stora familj PC? Fortsätt att läsa för att ta reda på.

Toshiba Satellite E305 (E305-S1990X) Specifikationer:

  • 14,0-tums 720p (1366x768) skärm med LED-bakgrundsbelysning
  • Windows 7 Home Premium (64-bitars)
  • Intel Core i5-2410M processor (2,3 GHz, 3MB cache, 2.9GHz med Turbo Boost)
  • Intel HD-grafik med Intel Wireless Display Technology
  • 4GB DDR3 RAM-minne (1333MHz)
  • 500GB 7200RPM hårddisk (Seagate Momentus XT Hybrid-enhet med 4 GB flashminne)
  • 802.11b/g/n trådlös
  • Blu-ray/DVD Supermulti (+ / - Double Layer)
  • Garanti: 2-Yr Standard begränsad garanti (1-Yr på batteri)
  • 6-cells Li-ion batteri (67Wh) och 65 W nätadapter
  • Vikt: £ 4,95
  • Mått: 13,46 x 9.13 x 1.25 inches
  • MSRP: $ 1,089.99 ($ 899,99 på Best Buy)

Eftersom E305 finns exklusivt på Best Buy, kan jag inte låta bli att känna att "MSRP" på $ 1,089.99 är något oärligt eftersom Best Buy har sålt den för $ 899,99 från dag ett. Trots det mindre käbbla över priset, får man en någorlunda välutrustad bärbar dator för ca $ 900.

Bygg och Design
Vid första anblicken nya Satellite E305 har många designelement gemensamt med de övriga Toshibas bärbara datorer som finns på marknaden. Den rundade clamshell chassi insvept i en kombination av plast och aluminium är en blandning av silver och svart. Till skillnad från förra årets E205, detta Best Buy "blå etikett" exklusiva ingår inte i en metallisk blå lack ... något som vi är glada att se. Den nya E305 ser lite mer ut som en "premium" notebook jämfört med den bärbara datorn från förra året ... men din åsikt kan ändras efter att du plocka upp den.

Locket skärm och den övre panelen som omger tangentbordet är båda gjorda av texturerat aluminium, men metallbeklädnad är ganska tunn och flexibel liknar de plaster som du hittar på de flesta bärbara datorer från Toshiba. Faktum är att min första reaktion när man läser om den "aluminium" på E305 var att säga, "Det här är inte aluminium." Men vid närmare granskning är det verkligen aluminium ... det är bara väldigt tunn. Den streckade mönster på locket och handlovsstöden förhindrar fingeravtryck fläckar och repor från att visa upp lika lätt som de gör på en Apple MacBook Air eller MacBook Pro, men Toshiba helt enkelt inte känns lika hållbart.


Kombinationen av tunna aluminiumpaneler och plast konstruktion resulterar i en huvudchassi som böjs under tryck och gnisslar mjukt när du pressa den bredvid den inbyggda Blu-ray-enhet. Skärmen hänger på denna modell är någorlunda tätt och hålla skärmen på plats när du flyttar den bärbara datorn från en plats till en annan. Jag misstänker att denna laptop kommer att överleva ganska bra som en stationär dator och kan hantera vanliga resor så länge som den är förpackad i en bra laptop väska, men jag skulle vara tveksam till att bära E305 med mig varje dag utan något extra skydd.


I botten av den bärbara datorn är ganska saknas i termer av uppgraderingsalternativ. Tack och lov, har Toshiba en snabb 500GB hårddisk inuti E305 (Seagate Momentus XT Hybrid drive) så du kanske inte behöver uppgradera lagringen. Dessutom finns det ingen bekväm tillgång panel för uppgradering av RAM. Faktum är att alla skruvar som håller den bärbara datorn tillsammans täckt med små gummiproppar. Toshiba ger bara dig en liten panel på undersidan av den bärbara datorn med tillgång till det trådlösa kortet om du behöver byta ut eller uppgradera den komponenten. Kort sagt, detta är inte en bärbar dator avsedd för personer som vill köpa uppgraderingar eftermarknaden.


Hamnar och funktioner
Den nya Satellite E305 har en någorlunda fin samling av portar. Du får nu två USB 2.0-portar och en USB 3.0 "Super Speed"-port för anslutning av standardtillbehör. Det finns ingen Expresscard-kortplats för att lägga till nya hamnar, men du får dubbla video ut portar: en VGA-anslutning för old-school-projektorer och HDMI för nya bildskärmar och HDTV. Toshiba var också vänlig nog att ge en Blu-ray-enhet (även om den inbyggda skärmen stödjer inte 1080p upplösning) och E305 kommer med Intel Wireless Display-teknik så att du kan trådlöst ansluta din bärbara dator till en kompatibel HDTV eller anslut den till en HDTV med en trådlös adapter.


Framifrån: Plats för minneskort och högtalare

Baksida: Inga portar

Vänster sida: Ström jack, Ethernet, USB 2.0, USB 3.0, Blu-ray-multi-drive

Höger sida: Ljudjack, USB 2.0, HDMI, VGA och lås

Tangentbord och pekplatta
Konstruktörerna på Toshiba har blivit extremt konsekvent med tangentborden på Satellite bärbara datorer. Det E305 kommer med en fullstort tangentbord med Chiclet stil nycklar som är lyhörda och ger lite extra mellanrum för att undvika stavfel. Knapparna är stora och platt och har en glänsande konsistens som visar fläckar från huden oljor över tiden. Tyvärr lider detta bakgrundsbelyst tangentbord från märkbar flex när du ansöker tung maskinskrivning tryck. Så länge du är en mild maskinskriverska tangentbordet flex är inte en fråga, men om du trycker på ordentligt kommer du att märka nycklarna studsar under dina fingrar.

Synaptics pekplatta är ganska trevligt med en matt textur som ger exakt pekarrörelse. Pekplattan Föraren ger utmärkt noggrannhet och minimal fördröjning med en rad alternativ. Det enda problemet kommer när du försöker använda pekplattan höger. Den "knacka för att klicka"-funktionen fungerar bra på denna touchpad när du måste trycka på vänster musknapp, men att göra en "högerklicka" är mycket svårt eftersom pekplattan är en "knapplösa" stil med integrerade knapparna under den nedre framkant av pekplattan ytan. Den enda gången det högerklick fungerade var när vi tryckte på extrema högerkanten av pekplattan i det nedre högra hörnet. Det innebär att du ofta kan göra en vänster klicka när du försöker göra ett högerklick. Vi tycker verkligen inte om att se små problem som detta på en $ 900 laptop.

Skärm och högtalare
I E305 har en 14,0-tums skärm med LED-bakgrundsbelysning och en bildförhållandet 16:9. Den övergripande kvaliteten på displayen är "bra" i den smala vertikal betraktningsvinkel sweet spot. Bakgrundsbelysningen är jämn och ljus (208 nits enligt vår ljusmätare), är däremot någorlunda skarp (278:1) och färgerna är bra men färgerna är lite pastell på standardinställningarna. Om det finns en enda självklar fråga det måste vara de smala vertikala betraktningsvinklarna som de flesta vanliga TN-paneler. Även de horisontella betraktningsvinklar (från sidan) är någorlunda bra, färgerna blir överexponerad när de ses från ovan och kraftigt inverterad och förvrängs när de ses underifrån. Om du använder denna laptop för färg-exakt redigering måste du vara säker på att du tittar på skärmen rakt framifrån.


Displayen har 1366x768 upplösning är en standardupplösning för vanliga bärbara datorer. Den horisontella upplösningen är tillräcklig, men endast 768 bildpunkter vertikalt utrymme innebär en hel del att bläddra medan du surfar på Internet och bara tillräckligt med utrymme för att visa ungefär hälften av en sida i ett Microsoft Word. Detta är ganska standard för ett modernt 14-tums bärbar dator, men eftersom E305 kommer med en Blu-ray-enhet, är det viktigt att påpeka att du inte kan se äkta 1080p-video på denna laptop inbyggda skärmen.

Satellite E305 har icke-märkesvaror stereohögtalare som ligger på nedre framkant anteckningsbok. Denna plats är bra om du använder den bärbara datorn som en "stationär dator" eftersom ljudet studsar skrivbordet och upp mot användaren. Tyvärr, om du använder E305 som en "bärbar" dator då högtalarna låter dovt mot benen. Den hörlursuttag och en bra uppsättning hörlurar fungerar mycket bättre för att lyssna på musik eller filmer när du är på resande fot.

Prestanda och Benchmarks
Toshiba Satellite E305 finns i endast en konfiguration vid tidpunkten för denna skrift, och, som tidigare nämnts, är tillgänglig för försäljning endast på Best Buy. Intel Core i5-2410M processor har en standard klockfrekvens på 2,3 GHz, men hoppar upp till 2.9GHz med Turbo Boost när du behöver mer hastighet från processorn. Den senaste generationen av integrerade Intel HD-grafik i "Sandy Bridge" chipset ger tillräckligt med videoprestanda för att hantera alla dina HD-videouppspelning behov samt några casual gaming.

Som sagt, jag personligen skulle ha velat se Toshiba erbjuda två versioner av denna laptop på Best Buy: en version av E305 med endast Intel integrerad grafik och en andra konfiguration med antingen Nvidia eller ATI diskret grafik. Jag är väl medveten om att de flesta människor som köper bärbara datorer på Best Buy inte bryr sig om dedikerade grafikkort för spel, men de valfria diskret grafik skulle ge bättre videoredigering kapacitet och bättre prestanda i spel. Inte bara det, men det är potentiellt svårt att motivera $ 900 prislapp när Best Buy säljer andra bärbara datorer från Toshiba med mer kraftfull dedikerad grafik för så lite som $ 700.

På en ljusare not, Toshiba gjorde en bra sak med hjälp av extremt snabba Seagate Momentus XT hybrid hårddisk som kombinerar en 4GB SSD med en traditionell 500GB 7200rpm hårddisk. Den icke-tekniska översättningen är denna hårddisk är märkbart snabbare än de flesta av de hårddiskar som kommer med budget bärbara datorer. Detta resulterar i relativt snabb start av Windows, att kunna starta flera program samtidigt utan att vänta så länge, och snabb växling mellan program. I ett nötskal, den E305 känns mycket snabbt jämfört med bärbara datorer med långsammare hårddiskar.

WPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):


PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):


PCMark Vantage mäter total systemprestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark Vantage mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Toshiba E305 lyckas hålla värmen från inre delar från användaren men fläktljudet är ganska märkbar. De självjusterande fläkthastigheter kör ofta med en hastighet som är mer än tillräckligt högt för att höra i ett tyst rum. Fläktvolymen är inte tillräckligt för att bry sig de flesta människor, men om du använder den bärbara datorn på ett tyst kontor eller klassrum personen som sitter bredvid dig kommer att märka det vita bruset som kommer från den bärbara fläkten. De enda uppenbara hot spots på utsidan av denna bärbara dator är i närheten av värmegallret och hårddisk, men även de områden som stannar under 90 grader Fahrenheit.

Batteritid
I "balanserad" energisparläge med 75% ljusstyrka, Satellite E305-S1990X varade i sex timmar och sex minuter oavbruten användning med trådlös aktiv och uppdatera en sida var 60 sekunder. Det är ganska bra för en 14-tums bärbar dator med ett lager 6-cells batteri. Ändå är detta något mindre batteritid än vad vi har sett från billigare HP Pavilion dm3t och ASUS U31JG-A1 bärbara datorer.

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
Efter att ha tillbringat ett par veckor med den nya Toshiba Satellite E305 jag kvar med ett antal blandade känslor. Det E305 är fullmatad med några mycket bra funktioner och ger mer än tillräckligt med prestanda för den typiska laptop-användare eller familj. Den nya Intel Core i5-processor och integrerad grafik ger gott om muskler för typiska programvara och multimedia uppgifter. Detta är inte en gaming anteckningsboken, men du kan spela grundläggande spel som inte kräver högpresterande grafikkort.

De områden där E305 gör besviken är mer en fråga om personligt perspektiv snarare än allvarliga brister. Det E305 har en LCD-aluminiumlock och en aluminium topplatta omger tangentbordet, men metallen är extremt tunn och känns liknar plast vid första beröring. Det E305 helt enkelt inte "känner" så fast som andra aluminium bärbara datorer som Apple MacBook Air eller HP Envy. Lägg till att den irriterande pekplattan och Best Buy bloatware som kommer förinstallerat på detta Best Buy exklusiva bärbara datorn och E305 ger intryck av att det är sämre kvalitet än dess specifikationer och pris kan antyda.

Ytterst är Satellite E305 inte en dålig anteckningsbok. I själva verket utför den exceptionellt bra och erbjuder massor av lilla extra för $ 900. Tyvärr, bara det inte sticker ut som en "måste ha" laptop.

Fördelar:

  • Bra resultat
  • Belyst tangentbord
  • Blu-ray-enhet

Nackdelar:

  • Billiga känsla till bygg
  • Ingen diskret grafik alternativ
  • Integrerade pekplattknappar fungerar inte bra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar