söndag 15 maj 2011

Lenovo ThinkPad T420s Användarrecension

Lenovo ThinkPad T420s Användarrecension
av John Ratsey - 2011/05/15

Om du letar efter en tunn och lätt 14-tums bärbara företagsdatorer, vad bättre person att fråga om det än någon som äger flera? Fortsätt att läsa för att ta reda på vad en av våra regelbundna bidragsgivare har att säga om ThinkPad T420s.

Bakgrund
Jag hade planerat att hålla min Dell Latitude E6410 ( granskas här ) ett tag, dels för att undvika att övergången till en 16:9 skärm. Kanske var ankomsten av nästa generations hårdvara eller kanske jag? M bli för gammal för att njuta bära E6410 med sina 9-cells batteri, men jag började titta runt. På Dells E6420 diskvalificerad sig snabbt från övervägande eftersom det var ännu tyngre än sin föregångare. Jag ville ha en 14-tums skärm med 900 vertikala pixlar som begränsade val. Lenovo ThinkPad T420 påstås vara lite ljusare än Dell, även om jag aldrig lita tillverkare? S vikter, men ThinkPad T420s skulle definitivt vara lättare och värda att beakta.

Sedan fick jag göra min läxa att räkna ut de potentiella nackdelarna med T420s, särskilt när det gäller de kompromisser som orsakas av lägre vikt och minskad tjocklek. Jag bestämde mig för att det var värt risken och när en Lenovo påsk 10% rabatt kupong dök jag lade en order.

Denna översyn gör referenser till både översynen av ThinkPad T410s och min recension av Dell E6410 .

Specifikationerna för min ThinkPad T420s (modell 4171CTO) är:

  • Processor: Intel i5-2520M processor (2.5GHz med TurboBoost till 3.2GHz, 3MB cache)
  • Chipset: Intel QM67
  • Skärm: 14,0 "bländskydd 1600 x 900 WXGA + LED-bakgrundsbelyst
  • Minne: 1 x 2GB DDR3-1333 PC-10600 RAM (Samsung, 9-9-9-20) (uppgraderas)
  • Förvaring: 7mm tjock 320GB 7200rpm hårddisk (Seagate Momentus Thin)
  • Optisk enhet: 9,5 mm tjock SATA (Panasonic UJ8A2)
  • Trådlöst: Intel 6300 802.11a/g/n (en extra kostnad tillval)
  • Grafik: Intel HD3000 (en extra kostnad tillval)
  • Storbritannien tangentbord
  • Lenovo Spårpunkt + Synaptics pekplatta (77mm x 45mm / 3? X 1?)
  • 34mm ExpressCard-kortplats med SD-kortläsare (en extra kostnad tillval)
  • Webbkamera och mikrofon
  • Batteri: 44Wh 6-cells + extra 33Wh Ultrabay batteri
  • Standard 65W PSU
  • Windows 7 Professional 64-bitars
  • Mått: 343 x 230 x 24-27mm (exklusive fötter 2mm till 4mm lång) eller 13,5 "x 9,1" x 0,95-1,05 "
  • Annonserade vikt: Lenovo s T420s datablad stater £ 3,94 (1,78 kg) med optisk enhet??
  • Faktisk vikt: 1.83kg / £ 4,03 (med Intel-grafik, 6 cell batteri, 2,5 hårddisk och optisk enhet?)
  • Resor vikt: 2.18kg / £ 4,8 (med standard 65W PSU och 1m nätkabel)
  • Vikt med huvud-och Ultrabay batterier: 1.94kg / £ 4,28

Vikt med optisk enhet och PSU

Vikt med den optiska enheten och ingen PSU

Skillnaden mellan den uppmätta och annonserade vikt kan förklaras med den möjliga användningen av en minikort (mikro SATA) SSD istället för en 2,5-tums hårddisk eller SSD. Jämfört med de flesta annonserade bärbara vikter, är Lenovo? Ar vikt rimlig.


En jämförelse av tjocklekar: Uppifrån och ned: Dell Latitude E4300, R700 Toshiba, Lenovo ThinkPad T420s och Dell Latitude E6410. Den T420s smalnar framåt.

Bygg och Design
De T420s har en mycket liknande utseende och layout till sin föregångare, T410s. Det är något bredare med en reducerad front-to-back djup för att bättre rymma den större skärmen. Den interna maskinvaran har uppgraderats för att använda Intel? Ar Sandy Bridge-plattform använder huvudminnet viken det nyligen införda 7mm tjock 2,5? enheter istället för 1,8-tums enheter och en USB 3,0-port ersätter USB 2,0 / eSATA combo-port. Två anmärkningsvärda design av T420s är att batteriet är på framsidan (under höger handledsstödet) och de flesta av de hamnar som är på baksidan. Tangentbordet ligger så nära skärmen som möjligt, vilket ger utrymme för generösa handlovsstödet och en stor pekplatta.

De T420s kommer i vad som verkar vara svart eller mörkgrå matt lack beroende på belysningen, med några inslag av färg (röd spårpunkt pinne och höjdpunkter på TrackPoint-knapparna samt blå ThinkVantage och ange nycklar) för att ge lite kontrast. Det finns inga blanka ytor att visa alla fingeravtryck.

Den T420s möter nästan min förutfattade av ThinkPad byggkvalitet. Den bärbara datorn är byggd av en kombination av metallegering och kolfiber för att åstadkomma en lämplig balans mellan hållfasthet och vikt. Det finns dock en del flex på basen i den optiska enheten,? En kan pressa ned på displayen mellan gångjärnen när den bärbara datorn är stängd (? Att där jag håller datorn när du bär den), det finns en viss glapp i batteriet och den optiska skallror enhet i viken (en bieffekt av den höga höjden, så att en 9,5 mm hårddisk i en caddie kan också passa). Gångjärnen har precis rätt mängd av styvhet för att hålla skärmen ordentligt utan att behöva mycket kraft för att justera den och tangentbordet har en positiv verkan utan studs. Displayen inte flex lite och det är möjligt att använda tillräckligt tryck på baksidan för att orsaka en del ringar på skärmen.

Den huvudsakliga hårddisk / SSD sitter i en bur med gummi löpare som ger både stöt-och vibrationsisolering. Detta är ett annorlunda arrangemang till på Dell E6410 där hårddisken är fast direkt i chassit. Nedan är ett foto av HDD / SSD caddie med gummi löpare.

Den T420s är något bredare än Dell E6410 men har mindre front-to-back djup. När de placeras sida vid sida med Dell E6410 skillnaden i tjocklek är inte särskilt märkbar. En orsak till detta är att T420s har längre fötter som höjer den ovanför bordet men dont påverkar resor tjocklek.


Botten av T420s med RAM-luckan öppen, HDD täcka av och batteriet

Närbild RAM, WiFi-kort och kortplats för WWAN-kort eller mSATA-enhet

Jag har? T försökte ta bort basen av T420s. Det icke? T har den praktiska en bit avtagbar bas Dell. Det är en täckmantel för minnet, WiFi och WWAN eller mSATA medan den huvudsakliga lagringsenhet kommer ut på ena sidan.

Hamnar och funktioner
De T420s har nästan samma val av portar som T410s.The enda betydande förändring är att eSATA / USB combo port har ändrats till en USB 3,0-port. Jag skulle ha föredragit att ha fått både eSATA och USB 3,0 alternativ. Således totala porten räkna är två USB 2,0 och ett USB 3,0-portar, en VGA-port, en LAN-port, en DisplayPort-uttag, en 34mm ExpreessCard uttag (med ett SD-kort adapter) och en dockningsstation kontakt på basen. En av USB-portarna kan användas för att ladda bärbara enheter när datorn är avstängd. För mig är hamnen layouten ett stort steg bakåt jämfört med Dells E6410 som hade de flesta av portarna på sidorna. Att sätta USB-portarna på baksidan är en olägenhet, speciellt när det är nödvändigt att undersöka uttaget för att se vilken som är blå (USB 3,0) och vilken som är gul (kan användas för laddning).


Framsida: Bara skärmen frigöringsspärren


Tillbaka: AC-adapter uttag, LAN-port, USB 3,0-port, USB 2.0-port (som kan laddas), DisplayPort, VGA-port och fläkt avgaser. Även gömd i batterifacket är ett SIM-kortplats för tillvalet WWAN-modulen.


Vänster sida: Fan luftintag, USB 2,0-port, hörlurar / mikrofon combo ljudport, SD-kortläsare i 34 mm ExpressCard-kortplats, lock för förvaring bay


Höger sida: Hårdvara trådlös omkopplare, optiska enheten i Ultrabay (tillval batteri och adapter för lagringsenhet) och securityslit.

Optisk enhet och Ultrabay
Den optiska enheten är en supertunn 9,5 mm (3/8?) Tjock enhet med SATA-kontakt. Jag fick en Panasonic UJ8A2. Den har full uppsättning av DVD-bränning faciliteter inklusive brinnande både + R och-R med dubbla lager skivor. Den optiska enheten är en av tre alternativ för Ultrabay, de andra är en 3 cells batteri och en 2,5-tums lagringsenhet caddie. (Jag kan bekräfta att den äldre caddy P / N 26R9247 och den äldre batteri P / N 43R8890 båda arbetar med T420s och kan vara lättare att källan än de nyare delarna).

Min en klagomål om Ultrabay är fiddly frigöringsmekanism. Kanske är det en medveten konstruktion för att uppmuntra användarna att stänga sin dator, men att försöka lyfta upp sidan av datorn och använda frigöringsmekanismen med den dator som kör en test av fingerfärdighet.

Tangentbord och pekplatta
ThinkPad är kända för sin goda tangentbord och T420s är inget undantag. Den T420s tangentbord verkar ha samma 7 rad layout som sin föregångare. Den har en extra stor Enter medan Escape och knappar Radera dubbel höjd. BIOS är Lenovo kan du byta funktion och kontroll nycklar via programvara (Lenovo är ett av de få tillverkare av bärbara datorer att ha Fn-tangenten i hörnet). Det finns dock ingen möjlighet att fysiskt byta nycklar som är olika storlekar. Tangentbordet har även sidan framåt och sida nycklar tillbaka för att kliva mellan webbsidor (tyvärr denna funktion inte fungerar med PDF-filer).

Ovanför tangentbordet finns fysiska volymkontroller och både högtalare och mikrofon mute knappar. Det finns också en blå ThinkVantage-knappen. Högtalarna är på vardera sidan av tangentbordet. Lenovo har ännu inte anta bakgrundsbelysta tangentbord och uppger sin ThinkLight (en liten lysdiod i toppen bildskärmsramen som lyser mot tangentbordet). Det icke? T ger mycket jämn belysning men dess bättre än ingenting.

De T420s använder Lenovo? Ar UltraNav lösning som innefattar både TrackPoint pinne och en pekplatta. Pekplattan är en medelstor 77mm x 45mm Lenovo märkesvaror Synaptics pekplatta som stöder olika multi-touch gester. Pekplattan har en texturerad yta och är i jämnhöjd med handledsstödet. Emellertid pekplattknapparna är relativt små och på den främre kanten av underredet.

TrackPoint är mycket smidig att använda. Jag har haft en tendens att använda den med mittenknappen för att bläddra ner sidor som jag tycker enklare att använda än den rulla på pekplattan. Det finns bara tre status tänds ovanför tangentbordet som är: Trådlös på, Bluetooth, och hårddisk aktivitet. I CapsLock-tangenten har sin egen statuslampa.

Webbkamera och mikrofon
Lenovo? Ar T420s datablad beskriver webbkameran som 720p med låg ljuskänslighet. Som standard är den inställd att arbeta på 640 x 480 upplösning som är tillräcklig för webcam video, men den maximala upplösningen är 1280 x 720. Den relativt tunna skärmen icke ¡¯ t ger mycket utrymme, men det? Är bra nog för normal affärsverksamhet användning. Trycka på Fn + F6 öppnar kommunikation inställningar programvara som kan justera olika funktioner såsom zoom och ansikte spårning. Det T420s har två mikrofoner placerade på den övre bildskärmsinfattningen (och därmed avstånd från maskinens buller) och det finns en möjlighet att undertrycka tangentbord buller.

Skärm och högtalare
Innan jag får mina T420s det hade varit diskussioner, mycket av det negativa, om kvaliteten på T420 / T420s display. Jag blev därför lättad över att min skärm var tillräckligt ljust och hade bra kontrast. Det visade sig vara av LG-Philips (HWiNFO32 rapporter den som LP140WD2-TLB1 och Lenovo delar lookup säger att det är en del 93P5689 LGD). Den maximala ljusstyrkan är märkbart mörkare än på Dell E6410, men jag normalt används som skärmen om? ljusstyrka eftersom det vid full ljusstyrka, började att tvätta ur med minskad kontrast. De T420s? Displayen är bara om tillräckligt ljust för att arbeta utanför medan den minsta ljusstyrkan är mycket mörk och olämpliga för normal användning.

Skillnaden i skärmens form och jämfört med 14,1-tumsskärm i mina Dell E6410 är mycket påtaglig. 16:9-bildförhållandet är inte affärer med barn, men vi verkar lufsade av displayen tillverkare? strävan efter ekonomierna. Medan jag har en skärm som fortfarande visar 900 vertikala pixlar, är de cirka 8% mindre i höjd på den nya skärmen.


Jämförelse av skärmstorlekar: 16:10 14,1? på vänster och 16:09 14? på höger

Den andra frågan med displayen är märkbar kornighet eller? Griddiness? vari stödlinjer kan ses. Dessa är mycket märkbar nära och syns även med grå text eller bakgrund grå. Jag? Tillbringade ve betydande tid på att försöka ställa den övergripande displayen både med hjälp av Windows 7 Kalibrera och ClearType verktyg Tuner och göra justeringar inom Intel-grafik drivrutin (minska gamma till 0,9 galna en märkbar skillnad) och har uppnått ett tillfredsställande resultat. Dock bör Lenovo att göra sådana justeringar i BIOS eller grafikdrivrutin nivå istället för att lämna kunderna att optimera sina skärmar. En bärbar dator i denna prisklass bör komma med en bra bildkvalitet.


Lenovo T420s

Dell E6410

Toshiba R700

De närbilder nedan göra en detaljerad jämförelse mellan mina T420s? skärm med (i) Dell E6410 (1440 x 900 matt) och (ii) Toshiba R700 (1366 x 768 matt). Klicka på bilderna för att se detaljer.

Betraktningsvinklar för displayen är typiska med rimliga horisontella vinklar, men mer begränsade vertikala vinklar. Sett från ovan, tvättar bilden ut och det finns mycket kontrast och färg inversion sedd underifrån. Detta är samma som på min Dell E6410. Jag tycker att den optimala betraktningsvinkeln för normal användning är när skärmen trycks tillbaka lite från rakt läge.

De T420s? högtalare är monterade vardera sidan av tangentbordet. De är märkbart högre än högtalarna i Dell E6410 (kanske en fördel med bredare chassit ger lite mer utrymme) och har en relativt sett bättre basåtergivning. Det verkar också vara ett bättre stereoeffekt. Lyssna på musik genom dessa högtalare är en mer behaglig upplevelse än på Dells E6410.

Prestanda och Benchmarks
Hur jämför prestandan av mina T420s med Dell E6410? På papperet är CPU-hastighet liknande. Core i5-2520M processor har en nominell maximal hastighet på 2,5 GHz med TurboBoost tillåter upp till 3,2 GHz under vissa förhållanden. CPU kan inte bara köra två trådar per kärna, men integrationen av minneskontroller och GPU i processorn dör har möjliggjort snabbare minnesåtkomst och grafikprestanda. Alla kriterier har körts med 2 x 2GB RAM och en del riktmärken har körts med både den medföljande 320GB 7200rpm hårddisk och en Intel 320 SSD för att se effekterna av SSD på resultat.

Wprime (32M) processor jämförelseresultaten (lägre tider innebär bättre prestanda):

PCMark05 är en relativt gammal riktmärke som mäter prestanda. Jag inklusive det här eftersom det gör det möjligt jämförelse med några tester på äldre bärbara datorer. På detta riktmärke på T420s ligger framför mina andra datorer medan Intel 320SSD ger ytterligare ett viktigt uppsving för prestanda.

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

PCMark Vantage är en nyare och mer grundlig analys som testar en rad typiska användningsmönster. De T420s med hårddisk är en blygsam förbättring på T410s (som hade en långsammare 1,8-tums hårddisk) men tillägg av Intel SSD provids en stor prestandaökning.

PCMark Vantage mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

3DMark06 används för att mäta 3D-grafik spelprestanda. Jag har tagit resultaten här för att visa hur prestanda Intel integrerad GPU har förbättrats under de senaste åren. Enligt denna riktmärke Intel HD-grafik i mina T420s är betydligt snabbare än Nvidia GPU i T410s. Det? Är dags att kolla om min flygsimulator kommer att löpa smidigt med integrerad grafik!

3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

Den Cinebench riktmärke ger ett användbart mått på grafik rendering och OpenGL prestanda. Det kan ses att T420s representerar en signifikant förbättring jämfört med E6410, särskilt med OpenGL riktmärke. Den 64 bitars versionen av denna programvara visar också en betydande förbättring i hastighet i förhållande till den 32 bitars versionen körs på samma hårdvara.

Cinebench 10 resultat för grafik rendering och OpenGL prestanda (högre är bättre):


Den medföljande hårddisken är en 7200rpm 320GB Seagate Momentus Thin. Detta använder bara en tallrik. Detta är första gången jag har mätt en överföringshastighet på över 100MB / s på en 2,5-tums hårddisk.

CrystalDiskMark och HD Tune lagringsenhet resultat prestanda:

Värme och buller
Kylsystemet för T420s skall kunna avleda värmen från den version utrustad med en dedikerad GPU. Att hålla en Core i5-processor med Intel integrerad grafik Cool bör därför inte vara en utmaning. Men med tanke på buller från fläkten som svar på fortsatt fullt CPU belastning, tillsammans med en maximal CPU-temperaturen på omkring 90 ° C där verkar inte lämnar mycket termisk utrymme. Kylfläkten verkar ha tre hastigheter: en lugn 2.000 rpm, en något hörbart 4.000 rpm och en bullrig 4.700 rpm. De termiska regler i BIOS ledighet utrymme för förbättringar: När fläkten är igång, då är det ovillig att sluta, även om datorn på tomgång och en CPU temperatur på 45 ° C. Vid ett tillfälle, fortsatte att köra med maximal hastighet tills jag stänger av datorn.

Om användarna vill undvika så mycket fläktljud, då de kan använda Lenovo? Ar Power Manager väljer att offra prestanda för en lugnare liv. Power Manager ger en visuell indikation av effekten av förändringar i inställningar.

Under tung belastning benchmarking systemet vore fallet temperaturerna högst 90 ° C på tangentbordet sida och något varmare på botten med en topp på 102 ° C i närheten av CPU-fläkten. Detta blir varma, men platsen gör att användaren kontakt är osannolikt även om datorn används på ett varv.

Maximala temperaturer (° F) under benchmarking:

Batteri och effektförbrukning
Köpare kan beställa antingen en 65W eller 90W PSU. Mina mått på vägguttaget visar att 65W är tillräckligt för en T420s med Intel Graphics och jag föredrar den mindre strömförsörjning för minskad bagage.

De T420s har en standard 6-cells batteri betyget 44Whr. Detta är bara om 2/3rds av kapaciteten hos de 6-cell batterier som används i många bärbara datorer. De små cellerna avspeglar förmodligen en önskan att minimera vikt och tjocklek. Huvudbatteriet kan kompletteras med användning av en andra Ultrabay batteri att tillsätta ca 70% till den totala kapaciteten.

Om en Ultrabay batteri är närvarande, då datorn kommer bryter det första. Användaren kan sedan byta batteriet i en annan. Men när batterierna laddas datorn kommer ladda huvudbatteriet först.

Batterilivslängd
The Arrandale processorer representerade ett steg framåt i prestanda och ett steg bakåt i energieffektivitet. Intel har åtgärdats den senare med den nya processorer (den cyniker i mig tror att de inkrementella förbättringar är en del av en marknadsföringsstrategi). I5-2520M processor körs på endast 800MHz under lätt belastning vilket minskar tomgång strömförbrukningen.

Batteriets driftstid beror på användningsförhållanden och skärmens ljusstyrka. Under lätt användning (t.ex. arbetar med ett Word-dokument med andra program stängd) med displayen vid halv ljusstyrka (något lägre blir mycket mörk) mina T420s har en effekt avtappning av 7.5W till 8W. Under måttlig användning (t.ex. en webbläsare med många flikar öppna) makten avloppet är 10W till 12W. Vad betyder dessa siffror betyder? Dividera batterikapaciteten genom kraften avloppet och du får den potentiella körtid. Det innebär cirka 5 timmar, kanske lite mer, med ljus användning och 3 till 4 timmar av måttlig användning med huvudbatteriet bara, och 5 till 8 timmar med en Ultrabay batteri för att hjälpa till.

Lenovo? Ar Power Manager verkar ha viss optimism eftersom med båda batterierna ombord har prognos 10 timmar. Dock hade jag tillflyktsort? T tålamod att bevisa det rätt. Istället har jag köpt en andra Ultrabay batteri (en tidigare generation en som är något lägre kapacitet, men lättare att hitta) för de tillfällen då jag? M ont om elnätet.

Slutsats
Lenovo har uppnått målet om en tunnare, lättare version av T420. Men, det kommer med två märkbara kompromisser: En lägre kapacitet batteri, och en mindre kylsystem som är knappt upp till uppgiften. 16:9-bildförhållande display är en annan mindre tillfredsställande funktion. Jag? Få m van vid det, men min reaktion att vända min Dell E6410 på är glädje att titta på större skärm. Kvaliteten på displayen lämnar också något att önska och det verkar som Lenovo kunde ha gjort mer för att optimera inställningar för att få det bästa från de tillgängliga panelerna. Men för att citera ett gammalt engelskt ordspråk: Du kan inte göra en silke plånboken ur en sugga öra?.?

Så jag nöjd med mitt köp? Sammantaget, ja. Jag? Ll vänja sig vid clattery tangentbordet eftersom det är annars trevlig att använda. Jag? Ll sällan att behöva fortsatt CPU-användning som gör fläkten skrika (och jag kan sätta på lite musik att drunkna tangentbordet och buller). Och nu har jag? Har lyckats justera skärminställningarna, det ser OK tills jag tittar på en annan, bättre skärm. Slutligen var jag vilja mindre vikt och i det område T420s uppfyller kraven trots att Ultrabay batteriet börjar erodera vikt marginal. Detta är första gången jag? Har köpt en Thinkpad. Det? Är för tidigt att förutsäga om jag kommer att upprepa erfarenhet men jag har investerat i 3 år på-platsen-garanti ifall jag stöter på problem.

Fördelar:

  • Låg vikt för visning storlek
  • ThinkPad klassiskt utseende och byggkvalitet
  • ThinkPad-tangentbord
  • Alla funktioner, inklusive USB 3,0
  • Bra pekdon alternativ

Nackdelar:

  • Dålig kvalitet för prisklass
  • Låg kapacitet batteri
  • De flesta hamnar är på baksidan
  • Använder 7mm lagringsenheter med kapacitetsgräns


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar