söndag 15 maj 2011

Lenovo ThinkPad X1 Recension

Lenovo ThinkPad X1 Recension
av Jerry Jackson - 2011/05/15

Även ThinkPad raden av bärbara datorer från Lenovo är synonymt med bärbara företagsdatorer, har det inte funnits en 13-tums ThinkPad eftersom den gamla X301. Den helt nya ThinkPad X1 lovar att leverera alla funktioner och tillförlitlighet du förväntar dig från en ThinkPad inuti en tunn och lätt 13-tums laptop.

Vår granskning enhet av Lenovo ThinkPad X1 har följande specifikationer:

  • Intel Core i5-2520M dual-core processor (2.5GHz, 3MB cache, 3.2GHz Turbo frekvens)
  • Windows 7 Professional (64-bitars)
  • 13,3-tums HD (1366 x 768) LED bakgrundsbelyst display med Corning Gorilla Glass
  • Intel Integrated HD 3000 grafik
  • 4GB DDR3 (1333MHz)
  • 320GB Hitachi Travelstar hårddisk (Z7K320)
  • Intel Centrino Advanced-N 6205 (Taylor Peak) 2x2 AGN trådlöst kort
  • Bluetooth
  • 720p HD-webbkamera
  • Fingeravtrycksläsare
  • Integrerad 6-cells batteri (38.92Wh) och valfria skiva batteri (36Wh)
  • Garanti: 3-år
  • Mått: 13,26 (L) x 9,1 (B) x 0,65 till 0,84 (H) inches
  • Vikt: 3,75 £.
    • Pris som konfigurerad: $ 1,399.00 ($ 1,549.00 med extern skiva batteri)

    Bygg och Design
    Lenovo tog mycket tid att utveckla X1 innan talan här bärbara datorn på marknaden. Som tidigare nämnts var den sista 13-tums ThinkPad X301, och medan just bärbara var inte mycket populära för Lenovo har företagskunder efterfrågat en 13-tums affärer laptop med en tunn och lätt design som fortfarande ger allvarliga prestanda och är laddad med fler portar än en 13-tums MacBook Air.

    Kan ThinkPad X1 vara den andliga efterträdare X301 och erbjuder attraktiva konsument överklagande av en MacBook? Låt oss ta en närmare titt ta reda på.

    När det gäller byggkvalitet och hållbarhet, erbjuder den nya X1 många av samma kännetecken tidigare generationen ThinkPad. Du får ett välgjort chassi med störtbåge skydd som passerar 8 separata MIL spec tester (luftfuktighet, låga temperaturer, hög temperatur, extrema temperaturer, sand, höjd, vibrationer och mekanisk chock). Du får också en spilltåligt tangentbord med dräneringshål och att den traditionella matt-svart gummerad lackering som motstår repor och fläckar fingeravtryck.

    En intressant hyss av utformningen av X1 är att gångjärnet, men mycket tålig, gör skärmen för att öppna tills den bärbara datorn är helt platt. Detta skulle normalt inte vara värt att nämna, men eftersom X1 har en skärm med Gorilla Glass locket är tyngre än vanligt. Om du håller palmrests av X1 i händerna och skaka den bärbara datorn på skärmen kommer att svänga helt öppen.


    En snabb titt på botten av ThinkPad X1 avslöjar lite i vägen för expansionsmöjligheter. Det finns en hårddisk åtkomstpanel på den högra sidan av den bärbara datorn som hålls på plats av en skruv på undersidan av X1. Om du vill uppgradera RAM eller byta ut det trådlösa kortet måste du ta bort tangentbordet och eventuellt en del av chassit beroende på vilken typ av arbete du gör.


    Hamnar och funktioner
    ThinkPad X1 har en unik port layout som en följd av den tunna sidoprofil som är bara 16,5 mm. Du kommer att se ett headset jack och USB-porten på en sida av X1, ett media-kortplatsen på den andra, och den bakre delen av den bärbara datorn är fullmatad med fler portar än du hittar på någon annan ultratunna bärbara dator. Alla port beskrivningarna nedan listas från vänster till höger.


    Framsida: Inga portar


    Bak: Ethernet, SIM-kortplats, USB 3,0-port, HDMI, mini DisplayPort eSATA / USB 2,0 combo-port, eluttaget och säkerhetslås


    Vänster: Headset jack och USB 2,0-port (placerad bakom gummiluckan)


    Höger: Trådlös on / off, SD / SDHC-kortplats, hårddisk luckan

    I fall du inte märker, är portarna på vänster sida av X1 dold bakom en gummi dörr. Ord kan helt enkelt inte uttrycka hur mycket jag ogillar just designelement. Jag vet att Lenovos ingenjörer satte gummiluckan på den bärbara datorn för att hålla kanten av den bärbara datorn "ren" på den sidan, men det finns andra (bättre) sätt att dölja portarna på kanten av en bärbar dator. Det största problemet som jag har med gummilocket är att det delvis blockerar hörlursuttaget och även ibland kommer i vägen för datorns USB-port.


    Skärm och högtalare
    Den 13,3-tums skärm på ThinkPad X1 är en HD (1366 x 768 upplösning) skärm med en "Super Bright" bakgrundsbelysning betyget 350 nits. Panelen är mycket glansig men det är till stor del tack vare tillägget av Corning Gorilla Glass som skyddar skärmen från repor och skador som skulle bryta en vanlig bärbar dator skärm. Den Gorilla Glass ger också skärmlocket mer styvhet än den annars skulle ha gjort. Jag är ledsen att X1 inte har en IPS-panel liknande den som finns på X220. IPS-paneler har bättre betraktningsvinklar och skärmen på X1, medan ljusa, helt enkelt inte ser lika bra om du tittar på det från rakt fram.

    Högtalare kvalitet är bra för en tunn Business Notebook och den maxvolymen är tillräckligt högt för att fylla ett stort mötesrum med klart ljud. Ljudet prestanda är mer än tillräckligt bra för en grundläggande videokonferens eller webcast och fungerar även bra för att titta på en Netflix Titta Direkt film. Lenovo slagit sig ihop med Dolby omfatta Dolby Home Theater v4 ljud (avstämda stereohögtalare, hörlursutgång och ljudbehandling programvara) för att leverera en bättre multimediaupplevelse. För det mesta, skulle jag säga att det fungerar. Ljudet från X1 är bättre än vad jag hört från X220, men jag misstänker X1 skulle låta ännu bättre med större högtalare som pekade uppåt till direkt ljud mot användaren.

    Tangentbord och pekplatta
    Den nya LED-bakgrundsbelyst tangentbord på ThinkPad X1 är sannolikt en omedelbar "love it" eller "hate it"-funktionen hos ThinkPad ägare. Fans av den traditionella ThinkPad tangentbordet kommer förmodligen krypa vid åsynen av en chiclet-tangentbord, men jag måste säga att ingenjörerna på Lenovo sannolikt skapat den bästa chiclet tangentbord jag någonsin använt. Jag gillade tangentbordet på X100e och X120e och dessa nycklar är en logisk utveckling av den chiclet-tangentbord som används på dessa ultraportabla bärbara datorer. Tangentbordet på X1 levererar i stort sett fast skriva yta, spillsäkert design och perfekt individuell nyckel kastar vi har kommit att förvänta ThinkPad tangentbord.

    Kort sagt, det är inte din fars ThinkPad tangentbord ... men det är inte nödvändigtvis en dålig sak.

    Jag kan dock inte sjunga samma beröm om det knapplösa styrplattan på X1. Liksom tangentbordet, misstänker jag många X1 ägare kommer att ha en kärlek / hat förhållande med den klassiska röda TrackPoint och knapplösa pekplatta: De kommer att älska den gamla goda TrackPoint men hatar pekplattan. Jag vet inte om det var bara en chaufför problem med Synaptics pekplatta eller en mer komplex hårdvara fråga, men den högra knapp på styrplattan ofta inte svarar korrekt under vår testperiod.

    På en lyckligare anteckning ger knapplösa pekplattan en större yta än en pekplatta med separata knappar. Det gör stor skillnad om du använder styrplatterörelser i Windows eller när du surfar på webben eftersom det innebär att du kan passa flera fingrar på pekplattan.


    Prestanda och Benchmarks
    Jag måste tacka teamet på Lenovo för att ge en översyn enhet ThinkPad X1 med i huvudsak samma konfiguration som vår granskning enhet av ThinkPad X220. Det 12,5-tums ThinkPad X220 är inte mycket mindre än den nya X1 och jag misstänker några potentiella X1 köpare också kommer att överväga inköp av X220.

    Precis som med X220 är en del av funktionen nyheterna i form av specifikationer användningen av de senaste Intel "Sandy Bridge"-processorer. Vår granskning enhet kom utrustade med Intel Core i5-2520M processor med dubbla kärnor. Denna CPU har en standard klockfrekvens 2.5GHz och snabbt steg upp till en 3.2GHz turbo frekvens när den bärbara datorn utför en svår uppgift eller kör ett komplext program.

    Faktum är att de enda större skillnaderna mellan maskinvarukonfiguration X220 och X1 är att X1 inte kom med en fancy IPS-skärm och X1 använder ett integrerat batteri med lägre watt-timmar betyg. De syntetiska riktmärken för X220 och X1 visar att dessa två bärbara datorer erbjuder praktiskt taget identiska prestanda och skillnaden i poäng är lätt hänföras till felmarginalen för riktmärken och det faktum att X1 använder några nyare Windows-drivrutiner.

    Den 320 Hitachi Travelstar Z7K320 hårddisk i vår granskning prov är extremt snabb för en 7mm hårddisk och är snabb nog för genomsnittliga uppgifter. Lenovo erbjuder dessutom ett antal valfria Solid State Drive (SSD) varierar i kapacitet 80GB till 160GB.

    wPrime processor jämförelse resultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

    PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

    PCMark Vantage mäter systemets totala prestanda (högre poäng betyder bättre prestanda):

    3DMark06 mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

    3DMark Vantage mäter totalt grafikprestanda för spel (högre poäng betyder bättre prestanda):

    CrystalDiskMark lagringsenhet bruksprov:

    Värme och buller
    Bullernivåer var mestadels en icke-fråga med X1 så länge du inte var allvarligt betonar systemet. Under 3DMark benchmark-tester som vi märkte system fan var högt nog att vara milt störande i ett lugnt kontor eller klassrum. Det bästa sättet jag kan beskriva det är att fläkten låter som någon använder en hårtork någonstans på andra våningen i ett tvåvåningshus. Du kommer att märka fläktljud när du betonar grafiken men det är inte så högt som det vi hör på spel bärbara datorer med diskreta grafikkort. Precis som sin mindre X220 syskon, deliveres X1 relativt låga yttertemperaturer tanke på imponerande prestanda i vårt test konfiguration. Alla temperaturer som visas nedan anges i grader Fahrenheit:

    Batterilivslängd
    ThinkPad X1 med Intel Core i5-2520M-processor levererade 5 timmar och 51 minuter batteritid med det inbyggda batteriet. Vår standard batterilivslängd testet ställer skärmen till 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och kontinuerligt uppdatera en webbplats på en 60-sekunders intervall, och Windows 7 inställd på "balanserad" power-profil. Detta är ungefär samma batteritid som vi fått från Apple MacBook Air och flera konsumenter 13-tums bärbara datorer. Tyvärr är det betydligt mindre batteritid än vad ThinkPad X220 levererar med sin 6-cells batteri som har en högre wattimmars betyg. Jag misstänker också att 350-nit rankade skärmen på X1 tömmer batteriet snabbare än skärmen på X220 som inte är så ljus.

    Batteritid testresultat (högre poäng betyder bättre batteritid):

    Lenovo var också vänlig nog att skicka oss en översyn urval av tillval skiva batteri. Segmentet Batteriet kostar en extra $ 179 och gör den bärbara datorn ser ut och känns betydligt tjockare nära den bakre kanten av den bärbara datorn och höjer skriva vinkeln på tangentbordet. Segmentet lägger ungefär 5 timmars batteritid för X1. Under vår standard batteriet laddas ur test, höll X1 med inbyggt batteri och extern skiva igång i 11 timmar och 18 minuter. Jag tvivlar lite detta kunde ha utökats ännu längre om Wi-Fi var av och skärmens ljusstyrka avslogs.

    Även om jag är glad att se en förlängd livslängd skiva batteri Jag är inte särskilt nöjd med låsmekanismen. Låsflikarna bara känner sig inte särskilt hållbart och jag känner paranoid om hur jag hanterar X1 med bifogad skiva batteri. Jag upplevde inga verkliga problem med låsmekanismen ... det helt enkelt inte "känner" lika hållbart som vi har kommit att förvänta från ThinkPad-datorer och tillbehör.

    Slutsats
    I slutet av dagen, gjorde teamet på Lenovos ett mycket bra jobb med att utveckla en ThinkPad som erbjuder hållbarhet, prestanda och funktioner som vi har kommit att förvänta sig av en ThinkPad och kombinera dem med de eleganta designelement som tilltalar många konsumenter och IT-köpare. Om det är din mått för framgång, då ThinkPad X1 är verkligen en vinnare.

    Är dock X1 inte exakt "perfekt" heller. Användningen av en tvekan svagt integrerat batteri och en glitchy knapplösa pekplatta är saker som sannolikt kommer att misshaga sedan länge ThinkPad lojalister. Även den ljusa 350-nit skärm hjälper dig att se skärmen utomhus och Gorilla Glass skyddar den från skador, skulle jag ha velat se en matt skärm alternativ och ett IPS-panel för bättre betraktningsvinklar.

    Medan vi är på ämnet för Gorilla Glass ökar det verkligen vikten av den bärbara datorn och gör detta "tunn och lätt" laptop mer som en "tunn och inte så lätt" notebook jämfört med en 13-tums MacBook Air som väger ungefär en fullständig pund mindre än X1.

    Jag kan personligen inte bortse från stora byggkvalitet, utmärkt prestanda och många portar som Lenovo förpackade i X1, men jag är orolig dessa fantastiska funktioner kan förbises av shoppare som försöker välja mellan en tunn och elegant bärbar dator som en MacBook Luft och en fullfjädrad affärer ultraportabel som ThinkPad X220.

    Fördelar:

    • Tunn design med massor av portar
    • Utmärkt prestanda
    • Ljus skärm med Gorilla Glass

    Nackdelar:

    • Integrerat batteri
    • Glansiga skärmen
    • Irriterande pekplatta fråga


    Translated from www.notebookreview.com

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar