tisdag 24 maj 2011

ASUS Eee PC 1015b recension

ASUS Eee PC 1015b recension
Charles P. Jefferies - 5/24/2011

Denna 10-tums netbook har en AMD Fusion-processor och säljs för bara $ 289. Är det värt att rekommendera? Läs vår recension för att få reda på.

Vår ASUS Eee PC 1015b-MU17 översyn enheten har följande specifikationer:

  • 10,1-tums skärm med antireflexbeläggning (1024x600)
  • Windows 7 Starter Edition (32-bit)
  • AMD C-30 single-core processor (1.2GHz, 512KB cache, 9W TDP)
  • AMD Radeon HD 6250-grafik, HDMI-utgång
  • 1 GB DDR3 RAM
  • 250GB 5400RPM Western Digital-hårddisk (WD2500BPVT)
  • Atheros AR9285 802.11n trådlöst LAN
  • Ingen intern Bluetooth
  • Ingen intern optisk enhet
  • 6-cells Li-Ion batteri (56Wh)
  • 1 års garanti
  • Vikt: 2,8 £.
  • Mått: 10,3 x 7 x 1.4 inches
  • MSRP: $ 289,99

Eee PC 1015b använder en av AMD: s senaste skapelser, C-30-processor. Tekniskt sett är detta en "Accelerated Processing Unit" (APU), som kombinerar en traditionell processor och grafikprocessorer (GPU) på ett enda chip. De C-30 funktioner integrerade AMD Radeon-grafik och är klassad för mycket låg strömförbrukning. De C-30 har bara en bearbetning kärna, som inte är lovande, och med bara 1 GB RAM kommer också skada prestandan. Windows 7 Starter är en begränsad funktionalitet version av Windows 7, även till detta pris, bör ASUS har använt Home Premium eller ökade priset därför att inkludera det.

Bygg och Design
Den 1015b är en del av ASUS Eee PC "Seashell"-serien, det ser inte så kantiga som äldre Eee PC design. Denna netbook har en ganska generisk utseende och känsla, det är 100% svart plast. Den matt finish handledsstödet och locket är uppskattad, den blanka plasten på tangentbordet surround och skärmkant är inte som det blir kladdig och repig lätt. Matte plast är betydligt tåligare och lättare att rengöra. Den 1015b exteriör har inga anmärkningsvärda design, det är inte illa ute men absolut inte vinner några stilpoäng.

Den 1015b är konstruerad helt i plast. Plasten känns tunn, jag kunde producera många skallror genom att knacka på handledsstödet med min nagel. Den passform och finish kunde använda ett arbete, de flesta av kanterna där delarna möts är grova. Generellt chassit känns robust och motstår böjning. Locket på netbook, å andra sidan, är inte bra gjort, det flexar för lätt och skjuta in från baksidan ger krusningar på skärmen. Något irriterande om skärmen är att den inte luta tillbaka tillräckligt långt, bara ca 15-20 grader senaste vertikalt.

När det gäller uppgraderingsmöjligheter har 1015b lite som talar för den. Panelen tillgång på botten av chassit har bara den enda RAM-kortplatsen, uppgradera hårddisken kräver att netbook isär. Uppgraderingar RAM är begränsade eftersom C-30-processor har endast en enkanalig minneskontroller. Sammantaget behöver byggkvalitet förbättring, tjockare plast med mjukare kanter skulle göra det.


Hamnar och funktioner
I 1015b innehåller en respektabel samling av portar för en netbook. HDMI är en anmärkningsvärd integration. Ärligt talat, de flesta moderna netbooks inkludera dessa portar så att vi inte är alltför imponerad av vad vi ser här. Alla bild beskrivningar är från vänster till höger.


Front: Högtalare


Bak: Batteri


Vänster: växelström, VGA, USB 2.0, HDMI-ut, kyla ventilationsgallret


Höger: Multimedia kortläsare, hörlurar och mikrofon, 2x USB 2.0, lås, Ethernet

Tangentbord och pekplatta
Den 1015b har en 90% full-size "Chiclet" eller ö-stil tangentbord, med mer än vanligt mellanrum mellan tangenterna. Tangentbordet har en plasticky känsla och har några skramlande frågor, vilket inte är särskilt försäkra. På den ljusa sidan, är att skriva lätt, som kommer från en fullstor bärbar dator tangentbord, hade jag inga problem att anpassa sig till de något mindre tangenterna. Det finns ingen särskild hem, slut, PgUp eller PgDn.

Den 1015b s ELAN pekplattan är fint avvägda och har en utmärkt matt yta för enkel spårning. Den stöder multi-touch-funktioner som två fingrar rullning. Nackdelen är dess enda bar knapp, vilket är för högt, människor i omedelbar närhet kommer att veta vem som klickade.


Skärm och högtalare
Den 1015b har en 10,1-tums widescreen-skärm med en 1024x600 upplösning. Den har LED-bakgrundsbelysning för förbättrad energieffektivitet kontra äldre CCFL belysningslösningar. Ljusstyrka är tillfredsställande, det är inte riktigt lika ljus som en typisk 14 - eller 15,6-tums konsument bärbar dator dock. Betraktningsvinklar och kontrast är genomsnittliga; displayen oför tvättas ut som kunde förväntas. Den antireflexbeläggning som gör denna netbook så mycket mer användbart, blanka skärmar ser bra ut på en display hylla men är benägna att reflexer och har hållbarhet frågor. Totalt 1015b har en bra bildkvalitet med tanke på priset.

Upplösningen 1024x600 skärm är begränsande, minst sagt, de flesta vanliga applikationer och webbplatser är utformade för mer högupplösta skärmar. Det betyder massor av rullning kommer att bli nödvändigt. Mindre än en tredjedel av en sida i Microsoft Word kan visas på skärmen åt gången. Ingen högre skärmupplösning erbjuds på denna modell. I huvudsak, förvänta dig inte att få en hel del arbete på denna netbook.

Den 1015b har två stereohögtalare placerade under handledsstödet. De är dova och snedvrider lätt. Högtalare skulle förmodligen vara min sista fråga när man köper en netbook, använd hörlursuttaget eller HDMI-utgången för att få bästa ljudkvalitet.

Prestanda och Benchmarks
Eee PC 1015b inte uppfyller förväntningarna på det här området. Dess ovanligt trög prestanda resultat i en frustrerande datorupplevelse. AMD C-30-processor, medan strömsnåla, är ansträngd även på grundläggande program. Att öppna en ny flik i Internet Explorer tar flera sekunder, på en vanlig dator, händer det direkt. Det finns även en fördröjning när man trycker på Alt + Tab för att växla mellan program, även detta är något som bör ske omedelbart. Det finns märkbara fördröjningar när du surfar grundläggande Internet-sidor. Titta på en standard definition YouTube-video nästan pressar processorn till det yttersta, HD 720p innehåll är ospelbar.

Som jämförelse HP Pavilion dm1z med AMD E-350-processor (449 $) lider ingen av dessa förseningar eller problem HD uppspelning och våra syntetiska prestandatester visar dm1z är ungefär tre gånger snabbare än Eee PC 1015b.

Den ynka 1 GB RAM inuti 1015b definitivt inte hjälper frågor, åtminstone 60-70% av den används som helst, jag observerade Windows om man utnyttjar den sidan fil på hårddisken på grund av brist på tillgängligt RAM . Detta var särskilt tydligt när man kör mer än ett program. I dessa tider, är 2GB det minsta som bör accepteras, även på en netbook.

På tal om föga imponerande specifikationer, är det 250GB 5400RPM hårddisk relativt långsam och skadar systemets lyhördhet också.

Windows 7 Starter är också ett dåligt val för ett operativsystem, det är en Nedsatt funktionalitet version av Windows 7. Den enda anledningen till ASUS använt den på 1015b var att hålla priset nere. Ur Microsofts synvinkel, gör det datortillverkare tänka två gånger om att använda Linux. Som konsument är det väl värt att betala lite mer ($ 20 - $ 50) och få en dator med en fullutrustad version av Windows 7, till exempel Home Premium eller Professional. Begränsningarna i Starter inkluderar en oförmåga att ändra skrivbordsbakgrund, ingen Windows Aero Glass-gränssnittet, och brist på flera bildskärmar. I huvudsak är Windows 7 Starter designade för att du vill betala mer för en bättre version av Windows.

WPrime processor jämförelseresultat (lägre poäng innebär bättre prestanda):

PCMark05 mäter systemets totala prestanda (högre poäng innebär bättre prestanda):

3DMark06 mäter övergripande grafikprestanda för spel (högre poäng innebär bättre prestanda):

Crystal lagringsenhet bruksprov:

Värme och buller
Den 1015b har en liten fläkt som driver varm luft ut på vänster sida av chassit. Det är alltid på och inte helt tyst. Kylfläkten har en lätt högfrekvent motorbuller och hörs inifrån tio meter av den bärbara datorn i ett tyst rum. Den netbook chassi förblir sval och inte värma upp, även under belastning. Trots det buller, åtminstone den kylande lösning fungerar bra.

Batteritid
Den 1015b har en kraftfull 56Wh batteri. Under vår standardbatteri nedsliten test (Windows 7 Balanserad effektprofil aktiv, 70% ljusstyrka, trådlös aktiv och uppdatera en webbsida var 60 sekunder), varade 1015b åtta timmar innan du slår varning på 10%. Detta är en mycket bra tid för en netbook. Det är på par med konkurrerande netbooks såsom Dell Latitude 2120 .

Batteritid testresultat (högre poäng innebär bättre batteritid):

Slutsats
ASUS Eee PC 1015b största attraktion är dess $ 289,99 pris punkt, det är en av de mest prisvärda netbooks på marknaden med Windows 7. Även vid detta pris, är dock 1015b tufft att rekommendera. Den viktigaste frågan är användbarhet, det är helt enkelt inte där. Den lilla skärmen och låg upplösning, den begränsade funktionaliteten i Windows 7 Starter Edition, och den ovanligt trög prestanda AMD C-30-processor och 1 GB RAM att beräkna en frustrerande upplevelse. Tangentbordet är lätt att skriva på, men skramlar, styrplattan knappar är för högt, det byggkvalitet kunde vara bättre, slutligen, gör den lilla fläkten för mycket buller. Spendera ytterligare $ 50-150 kan köpa välbehövliga förbättringar i alla de områden som nämns ovan. Om inte priset är en avgörande fråga, det finns bättre alternativ där ute.

Fördelar:

  • Mindre än 300
  • 8-timmars batteritid
  • Lätt

Nackdelar:

  • Abysmal prestanda
  • Windows 7 Starter Edition
  • Så-så byggkvalitet
  • Låg upplösning
  • Noisy fläkt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar