tisdag 5 september 2006

Dell Precision M65 Review (pics, specifikationer)

Dell Precision M65 Review (pics, specifikationer)
av hazel_motes - 2006/09/05

av Kevin Giberson

Dell Precision M65 Recension


Den 15,4 " Dell Precision M65 berörs är en av två arbetsstation klass bärbara datorer som nu föreligger från Dells affärsinriktad webbplats, den andra är Precision M90 . De viktigaste skillnaderna mellan de två modellerna bärbarhet och grafikprestanda, med M65 håller en betydande fördel i den förra kategorin och M90 är vida överlägsen i den senare, på grund av dess top-of-the-line NVIDIA Quadro GPU alternativ. Båda maskinerna, men är OpenGL-kompatibel och presenteras av Dell som kan hantera krävande grafiskt arbete såsom CAD, 3D-modellering och videoredigering. När detta skrivs, båda erbjuder samma CPU alternativ, allt från Intel Yonah Core Duo T2300E ända fram till nyutgivna och dyra, Intel Merom Core 2 Duo T7600.


Dell Precision M65 specifikationer:

  • Processor: Intel Yonah Core Duo T2400 (1.83GHz/2MB L2-cache)
  • OS: Microsoft Windows XP Professional
  • Hårddisk: 80 GB SATA @ 5400RPM
  • Skärm: 15,4 "WSXGA Widescreen (1680x1050)
  • Grafik: NVIDIA Quadro FX 350M 512 MB TurboCache (256 256) OpenGL
  • RAM: 2 GB DDR2 SDRAM @ 667 MHz (2 x 1 GB)
  • Optisk enhet: 8x CD / DVD-brännare (DVD + /-RW) w / Double Layer Support
  • Batteri: 6-cells litiumjon
  • Trådlöst: Intel PRO / Wireless 3945 802.11 b / g Mini Card (54 Mbps)
  • Vikt: 6,2 £
  • Mått: 1,4 "(H) x 14,2" (B) x 10,3 "(D)
  • Portar / Slots: 1 IEEE 1394 (FireWire), 4 Universal Serial Bus (USB 2.0), VGA-skärm ut, RJ-45 Ethernet LAN, RJ-11-modem, 9-pin seriell, 1 Type II PC-kort, ExpressCard 54mm, smarta kort, hörlurar / högtalare jack, mikrofonkontakt, dockningsanslutning

Orsaker till att köpa

Jag köpte M65 från Dell Outlet för att ersätta en E1705 köpt ungefär fyra månader sedan. Konsumenten klass, multimedia-orienterad E1705 hade 2,0 GHz Core Duo-processor, ATI X1400 GPU och 1440x900 upplösning, och även om det aldrig gav mig ett enda problem, jag fortfarande befann mig vilja ha något lite annorlunda. Till slut var mina främsta orsakerna till att gå över till den renoverade M65 enligt följande: en upplösning på 1680 x 1050, en ThinkPad-stil styrpinne, mindre storlek och lägre vikt, 2 GB RAM, en mycket bättre garanti, och slutligen Jag måste erkänna, ett mer tilltalande utseende. Förutom en liten CPU-nedgradering, från 2,0 till 1,83 GHz, förlorade jag en DVI-anslutning (något jag hade en gång betraktades som viktiga, men aldrig faktiskt används på E1705), 20 GB hårddiskutrymme och 2 USB-portar, varav inget bör göra stor skillnad för mig.

Att sälja E1705 och köpa renoverade M65 innebar att spendera en extra $ 150 eller så, som verkade ett litet pris att betala för att få skärmupplösningen jag verkligen ville, plus dubbla RAM och en 3-års garanti på plats. Att vara sann mot en anda av fullständig redovisning här skulle jag också erkänna att en stor faktor i beslutet att gå med M65 var min tidigare användning av en ThinkPad T40, som jag verkligen älskade. Efter släpa på E1705 runt huset för ett par månader, tittar på dess silver-vit finish och dess 1440 x 900 LCD och göra göra utan styrpinne, ville jag återvända till utseendet och känslan av T40, utan offra prestanda som erbjuds av E1705 och utan att spendera för mycket mer. Den renoverade Precision M65 verkade så bra ett alternativ som någon, så fort jag såg rätt konfiguration, köpte jag den.

First Impressions

Min första reaktion efter uppackning av M65 var att det helt skulle uppfylla mina datorer behov och önskemål. Även om en 6-pund, är 15,4 "notebook ingalunda liten, verkade storlek att erbjuda precis rätt blandning av formfaktor och funktion, och utseendet tilltalade mig: en borstad silver lock markeras med en mörkare silver gränsen, med en touch av svart trim vid basen,. och inne, mestadels svart, med en silver ram runt den svarta tangentbordet och matchande silver pekplatta Jag tycker affärsmässiga utseende M65 nästan lika hämtning som den tidigare nämnda ThinkPad T-serien bärbara , även om M65 är en smula flashier.

När jag såg allt över mer noggrant, men jag har märkt att en liten plastbit hade stack ut på sidan av chassit, bredvid låskabel under det vänstra LCD gångjärnet och angränsande luftventilen böjdes inåt och saknar en fena. Det såg nästan som om någon hade försökt att tvinga ut en kabel lås med en skruvmejsel och därmed skadat fallet. Eftersom jag hade just köpt en certifierad Renoverad anteckningsbok eftersom uttalandet på Dell Outlet webbsida som "Certified renoverade systemen inte har några kosmetiska skador," var jag ganska besviken, trots den annars gott skick av maskinen och det faktum att det skulle inte vara alltför svårt för någon att hantera en massa Return Merchandise att förbise denna skada. Till slut kontaktade jag Dells support och därefter skickades en ersättare, som jag kommer att beröra lite senare. Merparten av denna översyn, åtminstone när allmän användning och riktmärken är berörda, är baserad på den ursprungliga anteckningsboken, som utfört felfritt, chassi brister trots. (Bilder, dock har ersättning bärbara.)

Designa och bygga

Utseendet och känslan av M65 är exceptionella, precis som jag förväntat från Precision raden av bärbara datorer. Detta är en välbyggd och genomtänkt maskin som, så vitt jag är orolig, inte utgör någon verklig svaghet i antingen konstruktion eller estetik. Den smakfulla, något dämpad design kan inte vädja till alla, naturligtvis, men jag är väldigt förtjust i det och kunde inte vara lyckligare med den bärbara datorns utseende, med tanke på maskinens storlek och nytta. Passform och finish är i allmänhet överlägsna, liksom: inte ett spår av skallrande eller vacklande, inga stora, ojämna mellanrum, en stark magnesium lock fäst vid basen av fasta gångjärn, en skärm spärr som klickar fint på plats, med nästan ingen lek.


Framsidan av Dell Precision M65 ( se stor bild )


Vänster sida av Dell Precision M65 ( se stor bild )


Höger sida av Dell Precision M65 ( se stor bild )


Baksidan av Dell Precision M65 ( se stor bild )

The Screen


Dell Precision M65-skärm ( Visa större bild )

Den WSXGA + matt skärm, med sin 1680x1050 upplösning, passar mig perfekt, och det finns inga döda pixlar och endast mycket små ljus läckage i botten, som jag aldrig märker när du använder den bärbara datorn. Allt som allt, en mycket trevlig skärm, bättre med stor marginal, tycker jag, att LCD-skärmen ansluten till min stationära dator på jobbet. Det finns också en inbyggd sensor för omgivande ljus, och även om jag inte använder det mycket, fann jag att med lite spela runt, kan det vara ganska bra för att ge bättre kontroll över LCD-ljusstyrka än den som ges av de sju ljusstyrka finns med funktionsknappen. Så länge det inte finns några allvarliga brister och allt är skarpt och lätt synliga eller läsa, den viktigaste frågan när det gäller att använda en bärbar skärm är helt enkelt upplösning, och jag tycker 1680 x 1050 för att vara perfekt med en 15,4 "skärm, och så jag är nöjd med den här bärbara datorn. När jag ursprungligen köpte den nu bortgångna E1705, oroade jag att 1440 x 900 upplösning kanske inte passar mig, och det visade sig vara fallet. En WUXGA alternativet var, och är, finns i E1705, men jag visste utan tvekan att detta skulle vara en alltför hög upplösning för mig. Jag tycker det är svårt att sätta alltför stor vikt vid att välja rätt upplösning när du köper en bärbar dator. Under alla omständigheter har frågan om skärmupplösningen bevisat, under de senaste månaderna, är mycket viktigt för mig, viktigare, skulle jag våga, än valet mellan en blank och en matt skärm.


Dell Precision M65 spelar widescreen DVD-film ( se stor bild )

Grafik

NVIDIA Quadro FX 350M-grafikprocessor, som har 256 MB dedikerat RAM och kan använda sig av en lika stor mängd RAM-minne, är långt bortom mina behov, men av skäl som jag inte kan helt förklara, jag skulle förmodligen aldrig köpa en dator som inte har dedikerat grafikminne, utom kanske en ultraportabel bärbar dator. Som sagt, M65 är inte avsedd att vara en spelautomat, åtminstone om 3DMark poäng är någon indikation (som jag tror att de är), men Quadro 350M bör ändå kunna hantera allvarliga grafik arbete, men inte med samma eftertryck som sina större och mycket mer kraftfull syskon, den Quadro FX 1500M och 2500m grafikprocessorer, som finns i 17 "Precision M90.

Ljud och video

Jag har alltid vetat att jag är typ av en anti-audiofil, vilket innebär bland annat att jag generellt gillar bärbara högtalare bara bra, så länge volymen är tillräcklig. Visst, externa högtalare eller hörlurar erbjuder några verkliga förbättringar i ljudkvalitet, men lite tinny ljud aldrig skadat någon, och basen är bara allmänt överskattad. Kort sagt, jag hade inga problem att lyssna på, och njuta, musik och video på M65, som har god volym och anständigt klarhet.

Processor och prestanda

Jag har nu använt T2300, T2400 och T2500 Yonah Core Duo-processorer, och inte en av dem har varit en besvikelse. Jag är bara förvånad över bristen på motstånd när du kör flera CPU-intensiva applikationer. Om du har för vana att beräkna pi ut till 32 miljoner siffror medan du kör en virussökning, tittar på en DVD och gör en liten ordbehandling, är Yonah Core Duo ett bra val av CPU. Och för alla praktiska ändamål, kommer T2400, kör på 1,83 GHz, ger dig samma stjärnornas insatser som tillhandahålls av 2,0 GHz T2500. Det finns gott om surr just nu kring den nya 64-bitars Merom Core 2 Duo och hype verkar lite motiverad, men jag är bara så förälskad i den vanliga gamla T2400 Core Duo i M65, kan jag inte se mig själv flytta att Merom en stund, trots 64-bitars kapacitet och ännu högre prestanda.

Riktmärken


Inställningar för Dell Precision M65 grafikkort ( Visa stor bild )

Super Pi Jämförelse resultat (beräkning Pi till 2 miljoner siffrorna i noggrannhet)

Notebook

Tid

Dell Precision M65 (1,83 GHz Intel T2400)

1m 21s

Asus W3H760DD (2,0 GHz Pentium M)

1m 33s

Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo)

1m 16s

Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s

Toshiba Satellite M100 (2.00GHz Core Duo)

1m 18s

Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo)

1m 29s

Dell XPS M140 (1,86 GHz Pentium M)

1m 41s

Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M)

1m 53s

IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M)

1m 45s

De 3DMark05 poäng är gott för mig, men skulle förmodligen besviken seriösa spelare:

Notebook 3DMark 05 resultat

Dell Precision M65 (1,83 GHz Intel T2400, NVIDIA Quadro 350M)

1.987 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 2866 3D Marks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800 GTX) 7.078 3DMarks
ThinkPad T43 (1,86 GHz, ATI X300 64MB grafik) 727 3DMarks
Asus V6Va (2,13 GHz Pentium M, ATI Radeon Mobility X700 128 MB) 2.530 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks
HP DV4000 (1,86 GHz Pentium M, ATI X700 128MB) 2.536 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.157 3DMarks

Ditto något låg 3DMark06 resultat:

Notebook 3DMark 06 resultat

Dell Precision M65 (1,83 GHz Intel T2400, NVIDIA Quadro 350M)

691 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB 1.528 3D Marks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 794 3DMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800GTX) 4.085 3DMarks
Asus A6J (1,83 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 1.819 3D Marks

PCMark05 Jämförelse Resultat

Notebook PCMark05 Score

Dell Precision M65 (1,83 GHz Intel T2400, NVIDIA Quadro 350M)

3.482 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Dell Inspiron E1405 (1,66 GHz Intel T2300) 2.879 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1.877 PCMarks

HD Tune hårddiskens prestanda resultat:


( se stor bild )

Tangentbord och pekplatta


( se stor bild )

Jag är nöjd med alla inmatningsenheter, och särskilt den lilla blå suddgummi-head styrpinne, som jag missade när du använder E1705, trots ständigt ökande komfort med en vanlig pekplatta. M65 tangentbord är utmärkt, lika så vitt jag är orolig, den för T40, med bra resor och lyhördhet, och bara en trevlig ledtråd av buller.

Batterilivslängd

Den 6-cells batteri spenderades och M65 automatiskt gick i ide på 2:40 märket. Jag trodde mycket mer än två timmar, så batteritiden var bättre än väntat, särskilt med tanke min vägran att göra några energibesparande offer. Jag antar att en 9-cells förra skulle stänga till 4 timmar, trodde jag inte räknar ett behov för det.

Värme och buller

Jag märkte regelbundet fläkten tyst nynnar bort, men buller var aldrig en ilska, men som jag har sagt tidigare, är en högljudd fläkt en av mina pet peeves. Bortsett från botten av enheten, vilket är ganska varmt på bar hud, är M65 trevlig och cool.

Trådlös

Intel PRO / Wireless 3945 har fungerat fint. Noll tappade anslutningar när detta skrivs, med Intel Management Utility som var aktiv vid första start.

Programvara

Även om jag tvivlar på att jag någonsin skulle göra ett beslut om att köpa eller inte köpa en bärbar dator baserad på mängden skräp programvara jag var tvungen att ta bort efter att få hem, var M65 härligt fritt från svälla, till den grad att Adobe Acrobat Reader , vilket faktiskt är mycket användbar, inte ens installerat. Det var uppfriskande att förfalska höger framåt med installationen i stället först behöva ta bort en hel del skräp. Det fanns ett par förinstallerade multimediaprogram, men eftersom jag typ av ville ändå, precis som jag ville ha Adobe Reader, jag varken bort dem eller klassificerat dem som skräp.

Service och support

Som nämnts ovan, har jag varit i kontakt med Dells kundsupport om skador på fallet med den första M65 jag fick. Hela min kontakt har haft att göra med denna fråga, snarare än teknisk support per se, så min erfarenhet är något begränsad. Men jag måste säga, alla jag har pratat med har varit till hjälp, väl talat, artig och ständigt flitiga i sitt arbete. Beslutet fattades nästan omedelbart att ersätta M65, men jag har kontaktat Dell flera gånger för att ställa frågor om returfrakten, fakturering och orderstatus, och min erfarenhet med människor från olika Dell Support platser (främst Indien och USA, jag är gissa) har präglats av tydlighet och kompetens. Vid ett tillfälle var det lite förvirring om returfrakt av den ursprungliga ordningen, men det var ganska små och lätt redas ut. Jag kan inte riktigt säga tillräckligt om de särskilda personer som hjälpt mig.

Bytet M65 fick helt nyligen i huvudsak felfritt. Det kan också vara värt att tillägga att jag skickade bilder av skadorna direkt, som en uppföljning av en inledande e-post och försökt vara noga med att besvara endast de e-postmeddelanden som faktiskt inbjudna svar.

Slutsats

Precision M65 erbjuder en utmärkt kombination av arbetsstation prestanda (inklusive OpenGL överensstämmelse), fast bygga och affärsmässig utseende, i en 15,4 "notebook paket som inte utesluter begränsad bärbarhet. Två av M65: s huvudkonkurrenter i detta särskilda marknadssegment är Lenovo ThinkPad, som kan konfigureras med ATI FireGL V5200 GPU, och HP Compaq nw8440, som också innehåller ATI V5200. Även om alla dessa maskiner är något dyrt att konfigurera och köpa nya, åtminstone jämfört med typiska konsumentmodeller erbjuder liknande dag till dag prestanda kan M65 vara snyggt dekorerad för runt $ 2000, vilket är mycket konkurrenskraftig och inte verkar orimliga med tanke på kvaliteten på maskinen och införandet av en egen 3-års garanti. Som för mig, jag hittade rätt konfiguration för mina behov i en renoverad modell, och därigenom minska min kostnad med bred marginal, och när det visade sig att det fanns skador på fallet med den renoverade bärbara tog Dell hand om situationen än vad jag hade förväntat eller hoppats på. Även om jag inte behöver OpenGL grafik och ett antal andra business-class maskiner skulle förmodligen ha varit bra, allt om denna speciella bärbara passar mig och upplösningen bara har gjort mig glömma lite tid, ansträngning och pengar involverade i att ersätta E1705 och få allt annat sorteras ut. Förutom att vara en ersättning för den E1705 är denna bärbara dator också en fin efterföljare till T40, och det är precis vad jag letade efter.


Fördelar:

  • Utmärkt prestanda
  • Mycket robust
  • Smakfull no-nonsense konstruktion
  • Rimligen sval och tyst
  • Stor tangentbord och inbyggd styrpinne
  • Trevlig skärm
  • OpenGL-grafik
  • 3-års på-platsen-garanti

Nackdelar:

  • Begränsad bärbarhet, samma som de flesta 15,4 "bärbara datorer
  • Modest GPU jämfört med Precision M90

Liknande recensioner:

  • Dell Precision M90 Recension


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar