tisdag 26 september 2006

Compaq Presario v5207 Review (pics, specifikationer)

Compaq Presario v5207 Review (pics, specifikationer)
av chrisw - 2006/09/26

av Christopher Wyckoff

Inledning


( se stor bild )

( se stor bild )

Det fanns en tid när bärbara datorer var ekonomiskt onåbar för alla utom de med de högsta budget för datorer. Nu har vi nått en punkt där en anständig kvalitet anteckningsbok kan fås för några hundra dollar, i motsats till ett par tusen. Även om dessa fynd bärbara datorer ofta inte har alla klockor och visselpipor av de högre slutet maskiner, de är oftast mer än kapabla att vara en pålitlig varje dag för den genomsnittlige användaren. Den Compaq V5207 kunde fås i veckan på Best Buy för $ 399 utan rabatter, och ingen invecklad internet service registreringar. Är Compaq värt pengarna även vid detta pris punkt?


Utseende

Vid första anblicken är Compaq inte precis ett bra exempel på stil och grace i en anteckningsbok. I en tidigare recension , tacklas Jag äpplen MacBook enhet, som kan anses vara en av de mer fashionabla bärbara datorer tillgängliga hittills. Däremot har jag aldrig varit ett fan av två ton svart topp / silver interiör system som en hel del av Compaq-enheter aktie. Jag ser inte syftet i det, och det bara tjänar till att göra den bärbara datorn ser billigare. Den svarta exteriören plockar också upp fett och fingeravtryck helt enkelt. Jag föreslår att en damm duk är den andra saken du köper tillsammans med den här maskinen. Efter faktiskt öppna maskinen, några fler saker blir uppenbara. Om du har använt tidigare Compaq bärbara datorer du är bekant med den genomskinliga låsmekanism. Spärren Systemet känns mycket kraftigare än den har i tidigare Compaq erbjudanden. Ofta knappen som släpps spärren skulle lossna, och skramla runt efter frekvent användning. En välkommen förändring från en bygga synpunkt är att spärren är nu en metallring i motsats till en plast krok. Fysiskt detta inte ser att tilltalande för ögat, men jag skulle föreslå att detta är bättre än att ha en enhet som inte stänga ordentligt efter några månader av hårt bruk.

Tangentbord


( se stor bild )

( se stor bild )

Tangentbordet är också fräschas från tidigare versioner av Presario serien. Tidigare nycklarna var bland de värsta i bärbara datorer, med en mosig, billig sorts känsla. Nycklarna tenderade att vingla fram och tillbaka medan delvis deprimerad, som om de var för stora för fjädrarna som de satt på. Lägg till detta det faktum att nycklar dök upp i en alarmerande takt, och du hade mycket att bryta problem med den nedre änden Compaqs. Nu nycklarna verkar vara styvare och robust, med en metod för konstruktion liknar de sista generationen Dell Inspiron-modeller. Medan jag inte skulle rankas tangenterna som ett av de bästa jag någonsin har upplevt, skulle jag placera dem i nivå med vad du kan förvänta dig från ett mellanregister bärbar dator. Skriva under längre tidsperioder orsakade inget obehag, och går från min stationära tangentbord till detta maskiner nycklar, tog bara ett par minuter att anpassa sig till. Jag är naturligtvis mycket kritisk tangentbord, är att jag tillbringar en hel del tid att skriva. Det kan låta som om jag har en medelmåttig yttrande V5207 tangentbord, men i själva verket är jag glad över de förändringar Compaq har gjort i konstruktion och känsla av dessa tangenter, och jag har inga uppenbara klagomål om dem hittills.


( se stor bild )

( se stor bild )

Om jag skulle beskriva datorn i ett ord, skulle jag kalla det - rörig. Varje port på sidorna av enheten betecknas med en symbol på framsidan av maskinen, och verkligen ger en icke-likformig slags utseende. Medan en dyrare maskin kan tyckas formas från ett enda stycke material, visas denna bärbara dator (och de flesta andra i denna prisklass) uppenbarligen pusslas ihop. Det finns massor av ställen där enheten startar och stoppar igen, och de små bitar av gummi som sticker ut från enheterna ramen (förmodligen för att stoppa LCD från sittande tätt mot tangenterna), inte hjälpa frågor. Om du letar efter en bärbar dator som sitter på toppen av stilen kedjan är V5000-serien inte en. Lyckligtvis bärbara datorer bedöms inte enbart på skönhet faktor, utan på prestanda förhållandet mellan pris, samt andra immateriella tillgångar.

Specifikationer

Enheten spec'd ungefär som man kan förvänta sig för en sådan billig maskin. Det finns mycket få överraskningar här.

  • 15,4 tums Brightview "Visa
  • £ 6,5
  • 1.46GHz Celeron M 410 (1MB L2-cache)
  • 60GB 5400 RPM SATA HD
  • 512Mb PC3200 DDR-minne (2x256, uppgraderas till 2GB (2x1GB)
  • DVD / CD-RW-enhet
  • Broadcom 802.11g / b Wireless-kort
  • 2 USB 2.0-portar
  • 6-cells batteri

Storlek

Den 15,4 tums widescreen-enhet är inte precis lätt på ryggen, men det är inte så tung att det blir en börda att bära med sig. Vid £ 6,5, det är rätt i linje med de flesta enheter av denna skärmstorlek. Om du reser ofta i standard storlek flygplan sittplatser, kan detta inte datorn för dig. Även om det kommer att passa på typiska brickor kommer datorns sidor spilla över till området den som har oturen att sitta bredvid dig. Dessutom tillåter höjden på datorn inte du böja skärmen tillbaka till en bekväm vinkel, utan att du har placerat tätt mot dig. Detta kan få obekväma ganska snabbt. Den V5000 är inte precis tunn heller, men det liten nog att passa i en anständig storlek ryggsäck / väska.

Om du sitter den bärbara datorn på en plan yta kommer du att märka att det inte sitter en jämn vinkel. Den bakre halvan av den bärbara datorn sitter på en sorts plattform, ungefär en halv tum förlängdes från resten av höljet. Att döma av placeringen, och närvaron av en fläkt på höger sida, skulle jag anta att detta har något att göra med kylning av enheten. Kanske en mindre tunnare hölje skulle ha producerat mer värme. Jag skulle inte kalla detta en del breaker, och jag skulle faktiskt föredrar detta, med högre temperaturer. Dess bara något du hould notera när du försöker handla notebook väskor och lådor.

Skärm


( se stor bild )

( se stor bild )

Upplösningen toppar ut på 1280x800, vilket inte är exakt hemskt, men det är inte heller bra. Känner du ett mönster här i denna översyn? 1280 x 800 fungerar alldeles utmärkt om du arbetar med högupplösta bilder, Photoshop-filer, eller saker av det slaget. Den verkliga frågan är, vem gör högupplöst grafik arbete på en 1,4 GHz Celeron? Inte att jag hoppas.

Den BrightView-skärm har alltid varit ett föremål för kontroverser i entusiast kretsar. Den blanka beläggningen gör det svårare att se skärmen tydligt i direkt solljus eller direkt ljus för den delen. Det gör också foton och videoklipp ser mycket mer rik och fylld med färg. Text dyker upp på skärmen jämfört med matt beläggning på vissa bärbara datorer. Det finns omfattande för-och nackdelar med skärmen, och verkligen det kommer att komma ner till preferens. Personligen I dessa tider där jag kan styra min ljusförhållanden (som är 75% av tiden), tycker jag skärmen för att vara underbart. Bilden är ljus och jämn, utan att dominera på högsta ljusstyrka. Jag hittade inga döda pixlar på min enhet, och mycket lite i vägen för ljuset läckage. Det har funnits tillfällen under de senaste dagarna där jag var tvungen att sitta med ryggen mot ett fönster, och det gjorde mig verkligen irriterad att ta itu med det soliga bländning på skärmen. Detta är det pris du betalar för dessa djupare, fylligare färger.

Sammantaget skulle jag ge skärmen en översyn lutar åt det positiva men med alla glansiga skärmen, det kommer att bero på vilken miljö den används i. I rätt rum eller kontor, är skärmen inget annat än lysande och skarpa.

Anslutningar


( se stor bild )

En av mina största problem med detta, och andra maskiner i denna prisklass är bristen på anslutningsmöjligheter, främst bristen på USB-portar. Även om detta är ett problem även på $ 1000 + MacBook. I denna dag och ålder, det finns en USB-anslutning för allt från telefoner, till MP3-och videospelare, till inspelningsenheter. Med bara två USB-portar på varje maskin är nästan kriminell, och även om det kan verka som något mycket litet, för mig är det nästan en del breaker. Tyvärr fortsätter tillverkarna att lansera datorer med denna konfiguration. Vänja koppla ur och åter igensättning enheter eller köpa en bärbar USB-hubb.

Datorn saknar Bluetooth, men levereras som standard med en Broadcom 802.11g trådlöst kort, som fungerade utan problem under hela min tid med den bärbara datorn. Jag förlorade aldrig signal, inte heller såg jag sambandet minskade i styrka någonstans i min lägenhet. Jag var faktiskt ganska imponerad av stabiliteten av kortet, jämfört med min gamla Dell Inspiron som skulle släppa ut varje gång på ett tag.

Multimedia


( se stor bild )

Bärbara datorer används för underhållning så mycket som arbetet ändamål i dagens marknad. Vanligtvis de fungera som sekundära DVD-spelare, och reser media stationer. Tyvärr är en stor del av detta paket ljud, en plats där bärbara datorer i denna prisklass vanligtvis saknar. Den V5000 positivt överraskad mig dock. De Altec Lansing-högtalare är inte exakt högkonjunktur, men de är mycket högre och har en mycket större dynamiskt omfång än genomsnittet bärbara högtalare. HP / Compaq gjort ett smart drag att placera högtalarna på framsidan av enheten i stället för på toppen eller sidorna. En säker tummen upp i denna avdelning.

Prestanda och visningar

Ärligt jag inte väntade topprestanda från den här enheten. Det skulle användas huvudsakligen för avlastning bilder från skott på plats, och ibland redovisning arbetar med Excel. Jag var inte dum nog att förvänta sig att spelet, eller gör tung grafik fungerar på den här maskinen. Med detta sagt, jag blev positivt överraskad av hur lyhörda beståndet konfigurationen faktiskt var. Celeron M 410 förmåner från biffiga 1MB L2-cache och faktiskt utför upp till nivå med min 2.8GHz Celeron D stationära dator (som kanske inte säger mycket, med tanke på futtiga 256 MB L2-cache som finns på detta chip). Jag hittade operativsystemet igång snabbt och applikationer svarade med snap. Den anständiga prestanda kan också tillskrivas användningen av 5400 RPM SATA-enheter, som nu är standard på de flesta bärbara datorer.

Compaq levereras lager med 512 MB RAM, som kan uppgraderas till 2 GB. Detta är ganska standard för de flesta bärbara datorer. Även med 512 i till mitt användande förblev datorn lyhörda och problemfri.

Värme är alltid ett problem när det gäller bärbara datorer. Denna enhet sprang tyst och sval även under längre perioder av full belastning. En sann test helt enkelt hur varmt känns det i knät? Även vid sin varmaste, kan jag märker knappt någon värme som kommer från enheten. Celeron M-processor saknar några av de verktyg energisparfunktioner av sin storebror Pentium M, men ändå går sval vid beröring. Under belastning, fick temperaturer så höga som 60C men vanligtvis varierade i 50-55C intervall. I jämförelse min gamla Inspiron 6000 (1.6GHz Sonoma) körde i 40-45c sortiment. Varje gång då och då kan du höra fläkten snurrar upp, men annars enheten förblir tyst.

Batteriets livslängd var vad jag förväntade mig från denna enhet - genomsnitt. Den bärbara datorn levereras med en 6-cells batteri som kommer netto dig om 2 till 3 timmar genomsnittlig användning. Jag kunde få upp till 3:30 med funktionshindrade Wi-Fi-kort. Det är en valfri 12-cells batteri från HP som bör fördubbla batteritiden. Det kan även köra $ 179,99, så om det kan vara hade billigare, minskar det värdet på enheten lite. Om du skulle spendera runt $ 600, kan du få förmodligen en maskin med mycket beefier specifikationer.

Däri ligger problemet med att köpa en maskin på ett sådant fynd pris. Om beståndet konfigurationen passar dina behov, då är det naturligtvis en hel del. När du kommer in i uppgraderingar och tillägg kan dock en slutar det ofta spenderar lika mycket som du gör på en mycket dyrare maskin, vilket besegra syftet att köpa ett värde prissatta maskin i första hand. I mitt fall, gör beståndet config allt jag behöver det för att göra. Jag är aldrig långt från ett vägguttag, och på off chans jag, det är oftast inte mer än ett par timmar.

En liten anmärkning

Det enda område som jag inte har täckt är programvaran. Vanligtvis användare installerar helt enkelt sin egen programvara på dessa datorer ändå, så det är egentligen inte ett område som kräver mycket i vägen för framställningen. Så varför pratar jag om det? Blotta mängden bloatware med på den här enheten är häpnadsväckande. Det tog bättre än en timme att ta bort alla underbara programvara ingår av Compaq. Kunniga användare kommer helt enkelt försöka formatera datorn med en ren installation. Innan du gör detta, ett ord av varning - SATA drivrutiner inte ingår i Windows XP-installationer som standard. Vad detta innebär är, kommer dina försök att formatera enheten mötas med blå skärmar och startar, om du inte inaktiverar SATA-stöd i BIOS och sedan installera XP. När du har installerat Windows, och ominstallerat HP: s drivrutiner, kan du sedan aktivera SATA-stöd. Se de forum på denna webbplats för detaljerade guider .

Slutsats

Sammantaget tycker jag denna bärbara dator är precis vad jag förväntade mig. Mitten av vägen. Det finns några tvivelaktiga designval och prestanda är inte fantastiskt, men jag behövde det vara. Det finns några starka plus, vilket gör det absolut värt $ 400 jag betalat för den. Hade denna enhet varit prissatta på den ursprungliga $ 599, skulle jag definitivt inte ha en sådan glödande yttrande av sitt värde. Låt dig inte luras av den låga klockfrekvens av Celeron M 410. Det flammar genom de flesta vardagliga tillämpningar, och så länge du inte har någon lust att göra videoredigering eller grafik arbete, bör du vara bra. Jag skulle ge det en fast tummen upp som ett fynd anteckningsbok.

Fördelar

  • BrightView-skärm
  • Förbättrad tangentbord
  • Stabil Wi-Fi-kort
  • Stora högtalare för en bärbar dator
  • Körs sval och tyst

Nackdelar

  • BrightView-skärm
  • Tvivelaktiga designval
  • En smula tung
  • Bloatware

Ytterligare bilder


( se stor bild )

( se stor bild )

( se stor bild )

( se stor bild )

( se stor bild )

( se stor bild )


( se stor bild )



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar