torsdag 21 september 2006

Dell Inspiron E1705 med Core 2 Duo Review (bilder, specs)

Dell Inspiron E1705 med Core 2 Duo Review (bilder, specs)
av quiong - 2006/09/21

Dell Inspiron E1705 med Core 2 Duo T7200 Recension

av Gus Zhang

Den Dell Inspiron E1705 har funnits ett tag nu. Det finns många inställningsmöjligheter som finns, och priserna är ofta mycket prisvärda när Dell kuponger tillämpas (för kunder i USA åtminstone). En början av raden E1705 kan erbjuda prestanda nästan i nivå med XPS M1710, till mycket lägre priser. Nyligen släppte Intel Core 2 Duo (Merom) processorer, och Dell har varit en av de första företagen att erbjuda bärbara datorer med den nya processorn.


Specifikationer för E1705 som omdömet:

  • Processor: Intel Core 2 Duo-processor T7200 (4MB/2.00GHz/667MHz)
  • Skärm: 17 tum UltraSharp TrueLife WUXGA, 1920 x 1200
  • RAM: 1GB (2x512), DDR2, 533MHz minne
  • Hårddisk: 120GB 5400rpm SATA-hårddisk
  • Grafikkort: 256MB NVIDIA GeForce Go 7900 GS
  • Optisk enhet: 8X DVD + /-RW-enhet
  • Trådlöst: Intel PRO / Wireless 3945 802.11a / g Mini Card (54Mbps)
  • Bluetooth: Dell Wireless 355 Bluetooth-modul (2,0 + EDR)
  • Övrigt: Fjärrkontroll för Microsoft Windows XP Media Center Edition
  • Batteri: Standard 6-cellsbatteri
  • OS: Windows XP Media Center Edition 2005

Pris: $ 1,444.00 före skatt, $ 1563,13 efter skatt och frakt

Jag äger också en HP DV8000t , en stationär dator bärbar dator som är jämförbar med E1705 på många sätt. Jag köpte Dell eftersom DV8000t stannar hemma och jag behövde en dator för att sätta i min sovsal på college.


( se stor bild )

Det kom i en enda kartong, med orden "Open mig först" tydligt skrivna längst upp. Jag antar att Dell är rädd för att en del människor hellre skulle öppna något annat först, som en burk tonfisk, när deras nya dator anländer.

Bygg och Design

Dell har inte förändrat utformningen av E1705 för Merom-processor. I själva verket ser E1705/9400 ungefär samma som 9300 att den ersatte, förutom att det har en extra "MediaDirect"-knappen ovanför tangentbordet. Den E1705 har silver paneler och vita stötfångare, en blick som vissa människor älskar och andra hatar. Personligen jag har inget emot de vita stötfångare, men vissa människor har moddat eller målade sin E1705 att bli av med dem. Jag föredrar faktiskt E1705 är ser över min HP DV8000t, som försöker lite för svårt att se bra ut, enligt min mening, med sina glänsande svarta plast och stora flashiga lysdioder.


( se stor bild )

Den byggkvalitet verkar fast. Kroppen böjer inte när jag plockar upp den bärbara datorn och skärmen inte rippel när jag trycker på baksidan av LCD locket. LCD gångjärn är mycket snäva. Det finns ingen vingla på skärmen när det är öppet, även om jag skakar skrivbordet. Faktum är att om jag försöker öppna LCD med en hand, kommer basen av den bärbara datorn lyfter faktiskt upp, så jag måste använda en annan hand för att hålla basen på bordet. Sammantaget tycker jag att detta är mycket imponerande, som jag har haft bärbara datorer i det förflutna där LCD kändes som om det skulle flaxa iväg om jag andades för hårt på det.

Skärm


Mina stackars Bilderna gör inte skärmen rättvisa. ( se stor bild )

Den E1705 har två alternativ för skärmen, en 1440x900 WXGA + matt skärm eller en 1920x1200 WUXGA glansiga skärmen. Mine har den glansiga skärmen och när jag fick den bärbara datorn, upptäckte jag att min skärm gjordes av Sharp. Dell använder flera tillverkare för sina skärmar, inklusive LG, Samsung, Sharp, etc. Många människor är besatta om att få skärmar från en tillverkare eller andra eftersom uppenbarligen vissa tillverkare gör bättre skärmar än andra. Personligen tror jag att oavsett tillverkare, att få en bra LCD-skärm är ganska mycket tur i Lottningen. Varje tillverkare har skärmar med frågor som lätt läckage, skimrande eller döda pixlar. Jag är mycket nöjd med min Sharp skärm är det mycket klart och tydligt, färger och betraktningsvinklar är bra, och det har inga döda pixlar.

Min favorit del om den här skärmen är dock en nästan fullständig brist på ljus läckage. Följande sida vid sida bild med min DV8000t s 1440x900 HP Brightview glansiga skärmen visar skillnaden.


Med HP försöker sitt bästa för att lysa upp ett mörkt rum med ljus läckage och ljusa lysdioder. ( se stor bild )

Många människor är också oroade över 1920x1200 upplösning. Jag älskar denna resolution, eftersom det ger en enorm mängd fastigheter på skärmen och låter mig öppna flera fönster sida vid sida. Den avvägning är dock mindre text och ikoner. Personligen tycker jag att texten är fortfarande stor nog för mig att läsa bekvämt och mina ögon inte tröttnar även efter långvarig användning. Ändå tror jag att Dell ska erbjuda en mellanliggande upplösning WSXGA + på 1680x1050. Personligen tror jag att 1440x900 på min HP DV8000t är lite låg för en 17 "widescreen LCD.

Ljud

Jag bryr mig inte så mycket för E1705 är inbyggda högtalare. De ligger på framsidan av den bärbara datorn. Det finns också en liten subwoofer på undersidan av den bärbara datorn. Lustigt nog verkar det inte göra mycket förutom att rabbla de pennor på mitt skrivbord, men jag antar att det är bättre än ingenting. För dagligt bruk, jag ansluter några externa högtalare och en beefier subwoofer i min laptop, och på språng, skulle jag använda en ganska bra par hörlurar.

Ingångar och hamnar

Den E1705 levereras med följande portar och knappar:

Portar:

  • 6 USB 2.0-portar
  • IEEE 1394 (FireWire)
  • DVI-ut
  • VGA-ut
  • S-Video ut
  • RJ-45 (Ethernet)
  • RJ-11 (modem)
  • Ljudutgång för hörlurar / högtalare
  • Mikrofon

Slots:

  • 5-i-1 Multi Card Reader
  • ExpressCard-kortplats (Ingen arv stöd för PCMCIA Cardbus!)
  • Laptop säkerhetslås

Knappar:

  • Effekt
  • MediaDirect
  • Volym och medier (Upp, ned, tyst, framåt, bakåt, play / pause, stopp)

Här finns bilder av varje sida av den bärbara datorn, liksom motsvarande portar och knappar.


( se stor bild )

E1705 framsidan vy. Media knappar är i centrum, under LCD-skärmen spärren. Högtalarna är placerade på vardera sidan.


( se stor bild )

E1705 sidovy från vänster. Från vänster till höger, säkerhet lås, luftventiler, 2x USB 2.0-portar, DVD-enhet.


( se stor bild )

E1705 höger sidovy. Från vänster till höger, ExpressCard slot (Hårddisk är direkt under spåret), Firewire, Audio ut, mikrofon, 5-i-1 kortläsare, luftventiler


( se stor bild )

E1705 bakifrån. Från vänster till höger, luftventiler, S-videoutgång, modem, Ethernet, 4x USB 2.0-portar, DVI ut, VGA-ut, nätadapter i, luftventiler.

Tangentbord och pekplatta


E1705 tangentbord och pekplatta ( se stor bild )

Efter mina elände med tangentbordet på DV8000t, blev jag positivt överraskad av E1705 tangentbord. Nycklarna är bekväma att skriva på, och jag tror att de har precis rätt mängd av resistens. Men de gör en ganska högt ljud, och tangentbordet är inställt ganska långt tillbaka från framsidan av den bärbara datorn. Dessutom finns det ingen inbyggd numberpad, trots E1705 är en 17 "stationär dator. (The DV8000t, och en massa andra 17" bärbara datorer har en numberpad). Istället får vi ca 2 inches av utrymme på vardera sidan av tangentbordet bara går till spillo.

Jag gillar inte pekplattor, så jag använder en USB-mus. Den E1705 pekplattan har grundläggande inbyggda horisontella och vertikala rullning barer, men inga fancy funktioner. Förmodligen det bästa jag kan säga om det är att det fungerar.

Trådlös

Intel PRO / Wireless 3945 802.11a / g Mini Card fungerar bra. Jag får en stark och konsekvent signal till mitt nätverk hemma, och jag kan plocka upp 4 av min granne nätverk också. Definitivt ett plus om min ISP eller trådlösa router beslutar att strypa en av dessa dagar.

Bluetooth

Bluetooth fungerade bra med Dells drivrutiner. Jag kan ansluta till min Motorola RAZR telefon och ladda upp / ner bilder, ringsignaler, kontaktlistor, till exempel. Här är en skärmdump av anslutningen.


( se stor bild )

Värme och buller

Detta avsnitt skulle vara mer korrekt kallas värme eller buller. Den bärbara datorn har två interna fläktar, som kontrolleras av BIOS. Dells standard fläkt inställningar ganska nyfiken. Leka med I8kfangui, upptäckte jag några intressanta saker. När tomgång är den bärbara datorn helt tyst, med båda fläktarna av. Vilket är trevligt, utom T7200 och Geforce 7900GS är inte riktigt tänkta att passivt kylda. När första startar upp läser CPU-temperaturen omkring 37 ° C, och GPU cirka 60 C. Jag ser hjälplöst på när CPU och GPU temperaturer krypa upp. Slutligen, när processorn når cirka 55 C och GPU når en jättestor 78 C, båda fläktarna sparka på att föra de temperaturer tillbaka till 37/57. Sedan fansen avstängd, och en annan cykel av temperaturen kryper börjar.

Slutresultatet är att under Dells standardinställningar får du ca 20 minuter helt tyst drift med ständigt ökande temperaturer, följt av den bärbara datorn äntligen beslutar det inte vill smälta sig trots allt med ca 5 minuters fläktdrift. Lyckligtvis tillåter I8kfangui användaren att helt anpassa fläkt inställningar för önskad balans mellan värme och fläktljud. Med båda fläktarna tvingas att ständigt på vid "långsam" inställningen är den bärbara datorn kan bibehålla en temperatur på 38 C / 60 C


Till vänster, båda fläktarna är avstängda, och CPU och GPU temperaturer (röda och gula linjer) olycksbådande krypa uppåt. Slutligen båda fläktarna beslutar att komma på, och temperaturen sjunker. Dell standardinställningarna. ( se stor bild )

* Notera att GPU temperatur som rapporterats av I8kfangui av med 8 grader. Detta kan beaktas genom att justera offset på Alternativ -> Avancerat i I8kfangui programmet.

Grafikkort

Nu får vi bra grejer. Den E1705 har tre tillgängliga grafiska alternativ: Integrerad Intel GMA 950, Radeon X1400 eller Geforce 7900GS. Mine har 7900GS, och detta kort är mycket bra. Det är inte riktigt en 7900GTX finns i en XPS M1710, men det tar hand om i stort sett allt jag kan kasta på det. Jag har inte exakta siffror praktiskt men Doom 3 på 1600x1200 Hög kvalitet med 2xAA och 8xAF är mycket smidig och ser fantastiska. Det är ganska fantastiskt att få denna typ av prestanda från en bärbar dator, då många skrivbord från ett år eller två sedan skulle kämpa med spelet på samma inställningar. För icke-spelare, kommer dock GMA 950 vara tillfredsställande för vardagliga uppgifter och ge bättre batteritid och mindre värme. Det X1400 Alternativet skapar en balans mellan de två ytterligheterna.


Doom 3 Skärmdump ( se stor bild )


Warcraft III skärmdump ( se stor bild )


3DMark05 poäng. Den 7900GS blir vanligtvis runt 6000-6500 3DMarks. Overlockas kort har varit kända för att överskrida 7900GTX prestanda, komma över 9000 3DMarks. ( se stor bild )

3DMark05 Resultat och jämförelse:

3DMark05 testar grafik processkapacitet i ett system:

Notebook 3DMark 05 resultat

Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core 2 Duo, NVIDIA Go 7900 GS 256MB)

6.383 3D Marks
Apple MacBook Pro (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 128MB) 2.866 3D Marks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60 Nvidia GeForce Go7800 GTX) 7.078 3DMarks
ThinkPad T43 (1,86 GHz, ATI X300 64MB grafik) 727 3DMarks
Asus V6Va (2,13 GHz Pentium M, ATI Radeon Mobility X700 128 MB) 2.530 3D Marks
Fujitsu n6410 (1,66 GHz Core Duo, ATI X1400 128MB) 2.273 3DMarks
HP DV4000 (1,86 GHz Pentium M, ATI X700 128MB) 2.536 3D Marks
Acer TravelMate 8204WLMi (2,0 GHz Core Duo, ATI X1600 256MB) 4.157 3DMarks

Processor

Ah ja, Intels berömda mobila Core 2 Duo, även känd som Merom. När skrivbordet Core 2 Duo (Conroe) kom ut, blåste det bokstavligen Intels äldre NetBurst-baserade Pentium 4s ur vattnet, erbjuder drastiskt bättre prestanda med mindre energiförbrukning. Tyvärr kommer de som söker samma typ av språng mellan Merom och Core Duo (Yonah), förmodligen bli besviken. Yonah är en mycket kraftfull och effektiv arkitektur till att börja med, så Merom s prestandaförbättringar ser inte mycket imponerande i jämförelse. Ändå gjorde 64bit stöd och förbättringar en redan stor processor Merom efterlängtade, med många människor som håller ut att köpa en bärbar dator för att vänta på Merom som följd. Än idag kommer att beställa en Dell laptop med en Merom-processor medför en extra fördröjning på någonstans mellan 5 till 10 dagar, enligt Dells hemsida. Ambitiösa användare kan uppgradera från Yonah till Merom sig. För dem som är intresserade, är BIOS-version på min dator A03.

Min processor är T7200, med 4MB L2-cache, en FSB på 667 MHz och en toppfart på 2,0 Ghz. RMClock är ett användbart verktyg för Undervoltning eller overvolting en processor, samt för att fastställa egna profiler energisparfunktioner. Det nyligen lagt till stöd för Core 2 Duo-processorer. Låt oss se vad RMClock tycker om min T7200:


RMClock 2,15 egentligen inte stödjer Merom ännu, så det identifierar processorn som Conroe. Oavsett, alla inställningar fungerar fortfarande och CPU-Z korrekt identifierar det som Merom. Idle inställningar på vänster, full belastning till höger. ( se stor bild )

Merom-processorer har flera P-stater som de kan övergå till beroende på behov. Tänk på att FSB är 667 MHz quad-pumpas, vilket innebär att den sanna bussfrekvens är 166,7 Mhz. För att styra processorns hastighet är olika multiplikatorer används. Den lägsta multiplikator är 6x, vilket resulterar i ett tomgångsvarvtal av 6 * 166 = 1,0 GHz. Den T7200 maximala multiplikator är 12x, vilket innebär vid full belastning, kommer processorn köras på 12 * 166 = 2,0 GHz. Observera att varje olika P-tillstånd drar en annan mängd spänning. Min processor begär 1.063v på tomgång, och 1.362v vid full belastning. I skärmdumpen har jag undervolted processorn för att dra 1.250v vid full last. Jag har bara börjat UNDERSP processorn, och det kommer att gå ännu lägre än 1,250, men jag har inte haft tid att helt testa lägre spänningar för stabilitet. Undervoltning kan öka batteriets livslängd och temperaturer minskar, men överdriven Undervoltning kommer att orsaka instabilitet som processorn blir svalt makt.

Undervoltning åt sidan, kan vilken prestanda vi förväntar oss ett lager T7200? Här är mina SuperPi resultat.


( se stor bild )

SuperPi

SuperPi mäter CPU-prestanda genom att beräkna Pi till ett visst antal siffror.

Notebook

Tid att beräkna Pi till 2 miljoner siffror

Dell Inspiron E1705 (2,00 GHz Core 2 Duo)

1m 03S

HP dv6000z (1,8 GHz Turion64 X2 TL-56)

1m 54s

Compaq V3000T (1,6 GHz Core Duo)

1m 26s

Dell Inspiron E1505 (2,00 GHz Core 2 Duo)

1m 02S

Toshiba A100 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s

Acer Aspire 5102WLMi (1.6GHz Turion64 X2 TL-50

2m 22s

Gateway E-100M (1,2 GHz Core Solo ULV)

2m 02S

Dell Inspiron 600m (1,6 GHz Dothan Pentium M)

2m 10s

HP dv5000z (2,0 GHz Sempron 3300 +)

2m 02S

Imponerande faktiskt! En fullständig 13 sekunder snabbare till 2 miljoner kronor jämfört med en 2,0 GHz Yonah E1705 omdömet här flera månader sedan. Tänk om jag beräkna några biljon siffror jag kunde rädda år från min tid ;)

PCMark05 Jämförelse Resultat:

PCMark05 ger en övergripande utvärdering systemets prestanda som omfattar grafikkortet och processorn.

Notebook PCMark05 Score

Dell Inspiron E1705 (2,0 GHz Core 2 Duo, NVIDIA Go 7900 GS 256MB)

4.994 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Panasonic Toughbook T4 (Intel 1.20GHz LV) 1.390 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Sony VAIO FE590 (1.83GHz Core Duo) 3.427 PCMarks


( se stor bild )

Hårddisk

Min 120 GB 5400 rpm hårddisk visar sig vara en Western Digital. HDTune rapporterar mycket rimliga siffror för enheten. Jag lyckades återhämta några hundra megabyte utrymme genom att radera några av Dells partitioner när jag formaterade.


( se stor bild )

Operativsystem och programvara

Jag beställde min laptop med Windows XP Media Center Edition, samt en fjärrkontroll och mottagare. Jag bestämde mig för att inte köpa Dells TV-tuner eftersom jag föredrar att få en tredje part en för billigare. Out of the box, hade min dator 73 processer som körs, slå med 67 processer även min HP DV8000t. Ser ut som Dell redan sätta mer kraftfull processor för att arbeta!

Dell ingår också en Drivrutiner CD Ett operativsystem installera DVD och Microsoft Works-CD. Det finns också en återställningspartition på hårddisken. Jag vet inte varför detta alternativ ingår för dem som beställer OS installera disken. Kanske efter att ha använt min rena Windows installera ett tag ska jag bli nostalgisk över Dells bloatware? I varje fall var det första jag gjorde var att ta bort återställningspartitionen och göra en ny installation av Windows.


( se stor bild )

Fjärrkontrollen fungerar omedelbart ur lådan. Det fungerar även på en icke MCE version av Windows - Jag kan använda den på en äldre skrivbord till mig som kör Windows XP Pro för att navigera i Windows Media Player och Winamp. Tjusig.

Batteri

Att ett sådant kraftfullt stationär dator anteckningsbok, jag trodde mycket av standarden 6 cells batteri. Med trådlös och Bluetooth avstängd och skärmen vände sig till lägst ljusstyrka, processorn tvingas sin långsammaste inställningen 1,0 GHz, och Powermizer satt till max batteri i NVIDIA Control Panel, lyckades jag få 2 timmar och 10 minuter innan datorn gick i vänteläge. Under realistiska normal användning fick jag 1 timme 47 minuter. På långa flygningar Jag tror jag ska hålla min laptop stuvas undan och läsa en bok i stället. Själva batteriet har en knapp som du kan trycka på för att visa dig hur mycket laddning som finns kvar, även om datorn är avstängd.

Slutsats

Efter att ha ägt en populär stationär dator, HP DV8000t för en stund, var mina förväntningar på E1705 hög. Jag är nöjd att rapportera att E1705 har uppfyllt mina förväntningar, och erbjuder fantastiska prestanda till ett bra pris. Det har inte tangentbordet problem min HP, och har en bättre grafikkort och processor. På nedsidan men saknar tangentbordet en numberpad och datorn körs mycket varm på lager inställningar. Det kommer också med mer bloatware än HP. Jag hoppas verkligen att företag i dessa dagar inte ägnar sig åt någon form av bloatware kapprustning.


Fördelar:

  • Den T7200 i kombination med Geforce 7900GS erbjuder fantastiska prestanda i nästan alla situationer, och är nära att ungefär lika framtidssäker som en bärbar dator kan få
  • Praktiskt taget tyst vid normal användning
  • Stabil konstruktion
  • Fabulous WUXGA LCD-skärm
  • Brist på irriterande tangentbord problem
  • 6 USB-portar!
  • På bara $ 1440, enorma värde för pengarna

Nackdelar:

  • Går mycket varmt med Dells standardinställningar fläkt
  • Brist på 2 interna hårddiskar (som DV8000t har)
  • Brist på numberpad på tangentbordet
  • Brist på arv stöd för PCMCIA (som DV8000t har)
  • Kort batteritid på standard 6-cells
  • Massor av bloatware
  • Brist på rörlighet / svårt att hitta ett mål som passar

Fler bilder på den bärbara datorn


Med 6 USB-portar, kan du förvandla din bärbara dator till en bläckfisk. Jag har bara använt 3 här, så 3 mer att gå! ( se stor bild )


Skärmdump av mitt skrivbord för dem som är intresserade. ( se stor bild )

Relaterade artiklar:

  • Se en översyn av Targus CKT500 17-tums datorväska som används av denna författare att bära E1705 genom att klicka här


Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar