torsdag 24 augusti 2006

Toshiba Satellite A100 / Satellit A105 Review (pics, specifikationer)

Toshiba Satellite A100 / Satellit A105 Review (pics, specifikationer)
av - 2006/08/24

av Perry Longinotti, Kanada

En bärbar dator för alla årstider: Toshibas Satellite A100 / A105

Detta är en översyn av Toshiba Satellite A105 och A100 erbjudanden bärbara. För ett par veckor nu Toshiba Satellite A100/A105 har toppat NotebookReview.com mest populära bärbara datorer rankning. Cirka åtta procent av alla besökare på den här webbplatsen kommer hit söker information om denna A105 laptop. Så när Toshiba Kanada erbjöd oss ​​en översyn enhet vi hoppade på chansen att ta en titt!

I Kanada är denna linje av bärbara datorer strikt kallas Satellite A100. I USA kallas antingen Satellite A100 eller Satellite A105 (för vår granskning syften kommer vi kalla dessa bärbara datorer lika). Det gör en äpplen med äpplen jämförelse lite svårare, men det bör inte vara ett problem med denna modell eftersom den finns i en till synes oändlig mängd konfigurationer på båda sidor om gränsen. Bosatta i USA får den extra fördelen av att kunna beställa anpassade konfigurationer via Toshibadirect.com . I båda länderna finns ett antal SKU i denna bärbara dator som säljs i butiker och på nätet.


( se stor bild )

Det exakta modellnumret vi skickades den kanadensiska A100-SK900E, de snabba specifikationer på den är:

  • Intel T2500 2,0 GHz Core Duo-processor
  • Nvidia Go 7600 256MB Grafikkort
  • 15,4 "widescreen TruBrite glänsande skärm
  • 120GB 5400RPM hårddisk
  • DVD Super Multi-brännare optisk enhet

Out of Box Experience - Utseende

Toshibas box är alla företag. Inga fancy konstverk eller dekaler här, bara en diskret brun låda.


( se stor bild )

Inuti lådan A100 och tillbehör är förpackade i kartong, och det finns ett minimum av plast. Vissa kanske kallar det tråkigt, men jag respekterar ett företag som använder lätt biologiskt nedbrytbart material i sina förpackningar.


( se stor bild )

Ta bort den bärbara datorn från dess kartong kokong finns en viss plast för att skydda enhetens lock som är klar i en "Mist Grey" färg (Peacock Blue och koppar kan även beställas om du använder Toshibadirect.com ). Sammantaget är det en diskret ser anteckningsbok, men det verkligen inte ser generiska.


( se stor bild )


( se stor bild )

Chassit konstruktionen bär en familj likhet med Toshibas andra satelliter. I själva verket ser det en som en mindre Satellite P100 17 "skärm bärbar dator. Det känns bara som fasta i händerna och det motstår vridning och böjning.

Öppna A100 upp och flera funktioner hoppa ut omedelbart. Det första är A100: s 15,4 "widescreen display med TruBrite beläggning. För det andra harman / kardon högtalare (som ligger ovanför tangentbordet i detta fall). Den andra posten att notera Dual läge pekplattan.


( se stor bild )

Toshiba har byggt en fin liten chassi här. Satellite A100 och A105 allt från den ultra-låga priset ($ 550,00) värde slut till mitten-stream prispunkter i $ 1,300.00 området beroende på den speciell. Det känns verkligen som en $ 1,300.00 modell, så värdet shoppare får en riktigt bra affär.

Vår modell säljs för $ 1,599.00 kanadensiska (ca $ 1,425.00 US) och vissa återförsäljare är inklusive Student and Teacher Edition av Microsoft Office med detta eller något, Toshiba över $ 999,00. Jag är inte säker på om detta är en Toshiba befordran, men jag minns att se en liknande promo i Kanada för Toshibas bärbara datorer förra året. Så bunten och pris punkt visar att denna enhet är att rakt på tillbaka till skolan köpare, hur går det mäta sig?

Specifikationer: skolarbete eller spel?

Detta är ganska mycket den översta hunden på A100/A105 diagrammet i form av specifikationer och Toshiba har utrustat detta med några mycket trevliga komponenter.

Processor och kretsuppsättning

A100 blir toppbetyg genom att använda Intel Core Duo T2500 processor kör på 2,00 GHz och en 667 Front Side Bus (FSB). Denna dubbla kärnor chip utmärker på allt en student kommer sannolikt att kasta på det. Chipet stora fördel jämfört med förra årets modeller är förmågan att hantera flera arbetsbelastningar mer effektivt. Det finns snabbare chips i Intels sortiment, men de T2500 träffar pris / prestanda sweet-spot. Det avslutade vår SuperPi CPU Benchmark (beräkna Pi till två miljoner ställen) i 1 minut 18 sekunder. Det är mycket respektabel.

Vad gör Intels Centrino-plattform nästan oövervinnelig är integrationen av Intels CPU, minne, in / ut och teknik nätverk. Limmet som binder alla dessa komponenter tillsammans är chipset - i detta fall Intels 945 PM. Den "Northbridge" del av chipset är där minnesstyrenheten bor och dessutom styr video systemets PCI-Express-gränssnittet. Detta chip gör att CPU, minne och video för att kommunicera.

Den "Southbridge" del av chipset regleras allmänna input / output kapacitet. I detta fall den del som används är Intels 82.801 (även känd som ICH7). Detta chip ger A100 sin SATA-anslutning för sin hårddisk, USB 2.0 stöd, High Definition-ljud och länkar till nätverkskomponenter.

Minne


( se stor bild )

1 GB DDR2 667 MHz i dual-channel mode passar CPU främre hastighet side bus och undviker flaskhalsar. Det försäkrar också att A100 kommer att kunna hålla jämna steg med T2500 är multitasking förmåga. Kvaliteten på A100 RAM ger 4GB per sekund minnesbandbredd enligt SiSoft Sandra minne riktmärke.

Hard Drive

Med en 120 GB hårddisk finns en hel del lagring i A100 (sannolikt fyllas med MP3, videofiler och spel på nolltid). Enheten är en Toshiba MK1234GSX och har en SATA-gränssnitt och Native Command Queuing (NCQ). Denna senare funktionen kan enheten ta emot mer än en läs / skriv kommandot på en gång, använder det då kunskap om sin egen åtkomsttid och spinn för att avgöra vilka kommando för att slutföra först. Enhetens 5400 RPM rotationshastighet och NCQ ger god ingång / utgång prestanda.


HDTune hårddisk prestanda mätning ( se stor bild )

Optisk enhet

Optisk lagring kommer i form av en Super Multi DVD-brännare. Detta är en dual layer DVD-brännare som accepterar både - / + media. Det bränner vanliga DVD-/ + R-skivor i 8x, re-skrivbara skivor med 4x, dubbla lager på 2,4 x och DVD-RAM på 5x. Detta bör omfatta de flesta behov.

Grafik

Så osannolikt som det är för en student att spela spel på en dator, har Toshiba inkluderat generöst en av de bättre mobila grafikchip i A100. GeForce Go 7600 är baserad på Nvidias senaste generationens teknik och det kommer med 256 MB dedikerat grafikminne. Förutom att hantera mest aktuella generationen spel på A100: s upplösning, The Go 7600 har några fasta medier accelererar teknik som gör att du kan njuta fullt ut av skärmen. Dessa inkluderar hårdvaruaccelererad avkodning av WMV, MPEG-2 och H.264, LCD skärpa och rumslig-temporal de-interlacing. Jag är inte säker på att vilken grad Go 7600 Pure Video funktion hjälpt, men jag var mycket nöjd med kvaliteten på DVD-uppspelning.

I rå prestanda sett lyckades Go 7600 ett resultat på 3370 i 3DMark05. Det placerar den strax under ett ATI X1600 i syntetiska benchmarks, men i verkliga spel kommer förmodligen vara lite att välja mellan de två delarna. Det finns en snabbare klockad version av samma chip som kallas Go 7600 GT - annat än klockfrekvenser de två delarna verkar vara identiska.

Skärm

Som jag nämnde i det första intrycket en del av denna översyn, har A100 LCD-panel TruBrite. Denna typ skärm beläggning blir en universell funktion på konsumenternas bärbara datorer eftersom det accentuerar kontrast. Du märker verkligen detta när du tittar på video eller spelar spel. Den här skärmen är ganska ljust och verkar ha en tillräckligt snabb svarsfrekvens för att spela spel. Det är lite ljus blödning längst ned på skärmen när den visas i mörker - så om du visar filmer i tonhöjd mörka förhållanden är din kopp te, hålla detta faktum i åtanke. Jag försökte fånga detta med min digitalkamera, men dess känslighet för ljus överdrivit den effekt så mycket att jag inte använde bilderna.

Trådlös

Trådlösa nätverk hanteras av Intel PRO / trådlös 3945ABG-chip. Annat än saknar några av de intressanta teknik bandbredd fördubbling av andra leverantörer, är detta chip så bra som det blir. Jag bör påpeka att ofta de 2x nätverkstekniker kräver matchande trådlösa routrar. Personligen föredrar jag att hålla sig till standarder. Med spridningen av 802.11b och g-nätverk, är det trevligt att A100 ger användaren möjlighet att gå med mindre rörigt 802.11a-standarden. Antennens prestanda var inte helt upp till nivån för min nuvarande WiFi mästare, men A100 var verkligen kunna hålla en signal i mitt hus med inga problem alls.

Ljud


Uppe till höger harman / kardon högtalare på A105 ( se stor bild )

High Definition Audio finns på A100. Vad är det du frågar? Den stora majoriteten av bärbara datorer använder "host ljud" kapacitet sina styrkretsar. Detta är sedan utsignal via en codec chip. Vad detta betyder är att snarare än att ha en dedikerad hårdvara baserad mixer och signalprocessor (såsom ett Audigy till exempel), är det arbete som hanteras av "värd" (läs CPU). Det är inget fel med detta synsätt och den kraftfulla processorer för de senaste åren har undanröjt alla problem folk kan ha haft om CPU är uppbundna med ljud uppgifter. I A100, är ​​denna "mjuka ljud" ut genom ett Realtek ALC861 codec chip. Detta är en ganska bra chip som stödjer 24bit upplösning vid 96 kHz. Det är verkligen ett steg upp från AC'97 codec standard på många bärbara datorer. Det är viktigt att ha en bra codec eftersom de kristallklart och perfekt ljud kan förstöras av en codec chip som endast stöder låg upplösning och samplingsfrekvenser.

Toshiba kläder A100 med Harman / Kardon högtalare så det är bra att de inte snåla på codec. Dessa är ganska bra för bärbara högtalare - lämplig för att fylla ett litet rum med ljud. Bass är på den svaga sidan, men detta gäller nästan alla bärbara som jag har testat.

Portar


Framsidan syn på Satellite A105 ( se stor bild )

En 5-i-1-kortläsare ingår som stöder de mindre kortformat. En fyra stifts FireWire-port ingår för anslutning att DV-cam har du sparka på.

Toshiba har utrustat A100 med både en Cardbus / PCMCIA och Express-kortplats. Detta är ett smart drag som ger användarna det bästa av två världar: kompatibilitet med nuvarande och tidigare kort och möjligheten att använda de intressanta kort som är vid horisonten. HDTV-tuner kort kommer att tänka som exempel på Express Card teknik som skulle vädja till A100: s målgrupp.


Baksidan syn på Toshiba Satellite A100 ( se stor bild )


Sidovy från vänster av Toshiba Satellite A105 ( se stor bild )


Höger sida bild av Toshiba Satellite A105 ( se stor bild )

Detta var den tredje bärbara i rad som jag har testat som saknade en DVI utgång. A100 kommer bara med VGA och S-video ut.

Batteri och ström


Ingår batteri ( se stor bild )

Batteri Eater Pro ätit upp varenda spår av makten i A100 batteri i drygt 67 minuter. Med en 4000mAh 6-cells batteri, jag var inte alltför förvånad över A100 resultat. En 9-cells 5600mAh enhet skulle vara en bättre passform i min mening.


Enligt sidan av A105 bärbar dator med batteri bort ( se stor bild )

Batteri Eater Pro är ett bra verktyg för att få absolut kvantifierbara resultat, men jag gillar att få en känsla för hur länge du kan använda en bärbar dator på batteri i verkliga förhållanden. Återigen vände jag mig till min trogna Sagan om ringen batteriets tortyr rutin. Hur långt in i Sagan om Ringen (Extended Edition) kunde A100 få innan misslyckas?

A100 förvalda DVD tittar effektprofil ställa in LCD-panelen till ett fullkomligt klart. Med volymen på fullständig blast, lyckades jag få 1:37:55 in i den första disken innan WinDVD stoppade uppspelning (det var 5% batteri vänster).

Jag försökte sedan surfa trådlöst tills A100 batteri tog slut saft och fick en respektabel 2:20 från den. Jag märkte skärmen var ganska ljust på "ordbehandling" power profil och jag kunde ha vänt ned lite i en minut eller två extra tid.

Nätaggregat kan lägga några allvarliga bulk till många av dagens bärbara datorer. A100 nätadaptern är rimligen storlek. Det kan vara mindre men som sannolikt skulle lägga kostnader och höja priset.

Ingår Programvara och diskar

Återställ diskar för operativsystemet och verktyg ingår. Toshiba ger en relativt ren installation av Windows XP Home Edition. Deras egna verktyg för energihantering och nätverk ingår. Jag har sagt det förut, men jag gillar verkligen Toshibas Application Suite och andra beslutsfattare följer efter med goda tillämpningar av sina egna. LG i synnerhet har höjt ante lite genom att deras egen uppdateringstjänst i linje med Windows Update. Detta är bra för att försäkra att du alltid har de senaste verktygen och drivrutiner.

Medföljande programvaran innehåller vanliga sortiment av DVD-bränning och verktyg uppspelning. Bland dessa är Intervideo s WinDVD ingår. Det är synd eftersom det ser ut som om det inte har uppdaterats i år och släpar efter PowerDVD gäller användargränssnittet och användbarhet.

Toshiba även buntar Microsoft Office One Note, något som eleverna kan ha nytta av. Som jag nämnde tidigare är vissa kanadensiska återförsäljare erbjuder en gratis Student and Teacher Edition av Office med denna bärbara dator - som kommer att vara mycket mer användbar i det långa loppet. Om du är i Kanada och shopping för en bärbar dator jag vill starkt uppmuntra er att titta på detta erbjudande.

Prestanda

Återigen imponerar Intels Core Duo. Endast de mest krävande spelen kommer att orsaka problem för A100 och flaskhalsen med videosystemet (så bra som det är). För andra beräkningsmetoder Uppgifter T2500 inte kommer att svika. Ärligt talat, kommer Intels plattform krossa allt som AMD kan erbjuda detta tillbaka till skolan säsong så jag skulle undvika Turion X2 om inte priset är mycket lågt.

En annan syntetisk riktmärke vi använder är PCMark 05. I detta test A100 levererade en värdering av 4.092. I detalj såg PCMark 05 poäng så här:

PCMark05

HDD - XP Startup

5,65 MB / s

Fysik och 3D

156,79 FPS

Transparenta fönster

623,45 Windows / s

3D - Pixel Shader

89,76 FPS

Webbsida rendering

3,11 Sidor / s

Arkiv Dekrypteringen

49,74 MB / s

Grafik minne - 64 rader

981.98.93 FPS

HDD - Allmän användning

3,77 MB / s

Multithreaded Test 1 / Ljudkomprimeringsalternativet

2028,42 KB / s

Multithreaded Test 1 / Video Encoding

308,74 KB / s

Multitrådade Test 2 / Text Edit

106,23 Sidor / s

Multithreaded Test 2 / Image dekompression

23,51 MPixels / s

Multithreaded Test 3 / Komprimering

7,86 MB / s

Multithreaded Test 3 / Filkryptering

17,59 MB / s

Multithreaded test 3 / HDD - Virus Scan

11,66 MB / s

Multithreaded Test 3 / minneslatens - Random 16 MB

8,01 MAccesses / s

Super Pi Jämförelse resultat

Notebook

Tid

Toshiba Satellite A100 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s

Asus W3H760DD (2,0 GHz Pentium M)

1m 33s

Dell Inspiron E1505 (2,0 GHz Core Duo)

1m 16s

Lenovo ThinkPad T60 (2,0 GHz Core Duo)

1m 18s

Toshiba Satellite M100 (2.00GHz Core Duo)

1m 18s

Samsung X60 (1,66 GHz Core Duo)

1m 29s

Dell XPS M140 (1,86 GHz Pentium M)

1m 41s

Sony VAIO FS680 (1,86 GHz Pentium M)

1m 53s

IBM ThinkPad T43 (1,86 GHz Pentium M)

1m 45s


PCMark05 Jämförelse Resultat

Notebook PCMark05 Score

Toshiba Satellite A100 (2,0 GHz Core Duo

4.092 PCMarks
Fujitsu N6410 (1,66 GHz Core Duo) 3.487 PCMarks
Alienware M7700 (AMD Athlon FX-60) 5.597 PCMarks
Sony Vaio SZ-110B i SPEED-läge (med Nvidia GeForce Go 7400) 3.637 PCMarks
Dell Inspiron E1405 (1,66 GHz Intel T2300) 2.879 PCMarks
Asus V6J (1,86 GHz Core Duo T2400) 3.646 PCMarks
Toshiba Satellite M70 (Pentium M 1,86 GHz) 1.877 PCMarks

Ergonomi

Tangentbord och pekplatta


( se stor bild )

A100 tangentbord är lite svampig och nycklarna har lång resa. Personligen föredrar jag en hård tangentbord som inte böjs när jag hamra på det. Jag hittade inte att det saktade ner mig alls, men om du är kräsen om tangentbord du kanske skulle vilja prova A100 i en butik i förväg. De flesta elever är förmodligen inte alltför noga sina tangentbord så detta tangentbord är förmodligen inte en fråga för målgruppen A100.


( se stor bild )

Toshibas unika Dual Mode Touchpad presenteras på A100. Detta ger en enkel växla mellan normal mousing och programmerbara snabbknappar lanseringen. Jag tyckte att det fungerade bra och inte störa grundläggande användning och som inte kan sägas om alla pekplatta lösningar. Jag gillade också hur det fungerade perfekt ur lådan utan någon anpassning av känslighetsinställningar.

Bygg och hållbarhet

Med en vikt på ca £ 6,1 A100 är ungefär genomsnittet när det gäller portabilitet och heft, men bra när man betänker dess fasta-känsla konstruktion. De flesta av A100 dimensioner är typiska för 15 tums bärbara datorer, men tjockleken (över och tum på bredaste) kan förbättras.

Sammantaget tyder A100-talet känner att den lätt kommer att överleva den genomsnittliga tre livslängden år anteckningsbok. Även om jag inte kan tänka mig att leva med en enda bärbar dator som länge - vänskap och äktenskap är avsedda att hålla, bör prylar bytas så ofta som möjligt! Allvarligt talat, har Toshibas Satellite linje en lång historia av att vara pålitliga bärbara datorer och jag kan inte se A100 är annorlunda.

Värme och fläktar

Värme var inte en fråga vid normal användning. Intel har tagit fram en plattform med sådana utmärkta termiska egenskaper som bärbara beslutsfattare kan helt enkelt skapa chassi med tillräcklig kylning.

Vad som ofta kastar en skiftnyckel i en tillverkare termiska plan är den värme som alstras av videosystem. Både Nvidia och ATI erbjuder energisparfunktioner lösningar och jag har testat båda, men kombinationen av Go 7600 och detta chassi verkligen imponerade på mig. A100 handlovsstödet, tangentbordet och styrplattan är alla sval vid beröring även när den bärbara datorn har varit på i timmar. Titta på en DVD-skiva när den nätström inte genererar värme eller fläktljud. Den enda antydan till värme kommer från försiktigt flöde av avgaser på vänster sida av A100 - mycket trevligt!

När drivs med batteri A100 var tyst och svalt.

Avslutningsvis är det värt pengarna?

A100 är ett stort värde i den konfiguration som jag testade. Det erbjuder prestanda som är betydligt snabbare än enheter i denna prisklass med antingen delade system minne video eller lägre-end dedikerade videosystem som GeForce Go 7300 och 7400 eller ATI X1400. Med A100 utmärkta hårdvara specifikationer och aktuell marknadsföring i Kanada erbjuder gratis Student / lärare Microsoft Office med den här bärbara datorn är det enda andra saken en elev behöver är en väska. Rekvisita till Toshiba för att göra detta så lätt.

Ingenting är perfekt och A100 har ett par områden som kan förbättras. Jag tror att batteriet ska vara en 9-cells enhet. Att inte kunna slutföra en medellängd DVD på en enda batteriladdning är en besvikelse. Jag tycker också tangentbordet kan vara styvare, men det kommer från en erkänt tangentbord snobb.

Detta är ett konkurrenskraftigt prisklass men A100 är ganska tufft att slå. Jag kunde inte konfigurera en jämförbar Dell Inspiron (långsammare RAM och mindre kraftfull video-system). Det kan tyckas som om jag plocka på Apple nyligen, men MacBook framstår som en maskin avsedd för studenter:

Toshiba A100

Apple MacBook

CPU

2,00 GHz

2,00 GHz

RAM

1 GB DDR2 667

1 GB DDR2 667

HDD

120 GB 5400 RPM

120 GB 5400 RPM

Video

256 MB GeForce Go 7600

Intel GMA 950

Nätverk

Intel 3945ABG

Flygplats BG

Bluetooth 2,0 EDR

Visa

15,4 "WXGA + (1280 * 800), VGA, S-Video

13,3 "WXGA + (1280 * 800), DVI

Optisk

DVDR 8x Dual Layer

DVDR 4x

Slot

Cardbus, ExpressCard/54

ExpressCard/34

Trådbundet nätverk

10/100, 56K-modem

Gigabit Ethernet

Portabilitet

£ 6,1, 11,8 "* 10,5" * 1,4 "

£ 5,2, 12,8 "* 8,9" * 1,1 "

Extrafunktioner

Microsft Office Student and Teacher Ed.

OSX, iLife, Front Row, iSight webbkamera, Mag Safe PSU

Pris (CDN)

1599 $

$ 1869 (mindre med studentrabatt)


Jag tror att detta är en ganska intressant jämförelse där A100 ser riktigt bra ut. Du kan välja bort den dedikerade videosystem i A100 vi testat och som sänker priset avsevärt.

Personligen önskar jag denna bärbara dator var ute i höstas när jag köpte min Acer Ferrari.

Fördelar

  • Mycket snabb i alla uppgifter
  • Utmärkt videosystem
  • Bra byggkvalitet
  • Rengör Windows installation
  • Toshiba mervärde programvara
  • Du kanske kan få MS Office med denna bärbara dator

Nackdelar

  • Bör ha en DVI-port med VGA-adapter
  • Större batteri vänligen
  • Squishy tangentbord

Kära läsare

Kom ihåg att det Satellite A105 / A100 anteckningsbok konfigureras på vitt skilda sätt, så prestanda specificataions kommer att vara anpassade till processorn och video lösning du väljer. De kommer inte stämmer exakt till de siffror som presenteras i denna översyn. Lägre pris och lägre komponenter spec innebär lägre prestanda nummer. Men bär byggkvalitet, skärm och ljud över hela linjen Satellite A100 rad oavsett vad interna komponenter du konfigurera.



Translated from www.notebookreview.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar